naprawdę jest pyszny, osobiście bardzo lubię wyczuwalne ziarenka maku! W następnym wpisie zaproponuje Wam tort na bazie biszkoptu makowego. Oczywiście zapraszam również po przepis na klasyczny biszkopt idealny , biszkopt kakaowy , a osoby uczulone na gluten zapraszam na biszkopt bezglutenowy . Biszkopt jest bardzo makowy, jeśli nie chcecie maku , aż tak dużo to zmniejszcie jego ilość. Print Biszkopt makowy .wprm-recipe-rating(...)jeszcze przez 2 minuty. Następnie dodać żółtko po żółtku cały czas miksując. Składniki suche dodać w trzech porcjach, mieszać bardzo delikatnie łopatką do połączenia się wszystkich składników. Ciasto przelać do przygotowanej formy, wyrównać wierzch, formę wstawić do nagrzanego piekarnika. Biszkopt pieczemy przez około 35-45 minut lub do tak zwanego suchego patyczka. Po upieczeniu wyjąć biszkopt z piekarnika
SprawdzonaKuchnia.plWreszcie pojawiają się tutaj ciasteczka, które wzbudziły duże zainteresowanie na naszym Instagramie . Doszłyśmy do wniosku, że warto je również zamieścić na blogu. Jeśli ich jeszcze
Candy PandasCiastka kruche pachnące miłą atmosferą, rodziną, tworzące ciepło i miły nastrój w powietrzu Delikatne ciastko kakaowe z wanilią, idealne dla wszystkich lubiących podgryźć coś niezbyt słodkiego, do kawy i nie tylko. Bo takie ciastko to lepsza alternatywa drugiego śniadania od tych kupnych “porcji energii”. Wybieram własną porcję cukru i wiem co jem. Moja propozycja na miły dzień, podwieczorek(...)wanilią, gdy ładnie się połączą dodaj jajko i aromat. Do przesianej mąki dodaj sodę i kakao, wymieszaj. Następnie stopniowo dodawaj mąkę do masy jajecznej z masłem. Dokładnie wyrób ciasto. Robię to już ręką. Ciasto owiń folią spożywczą i włóż na 10 minut do zamrażarki. Następnie wyjmij i formuj większe kulki, ugniataj na płasko i wykrawaj foremkami ciastka. Piecz na środkowej
Zasmakuj KuchniZa dobry sernik dałabym się pokroić. Choć za bardzo za słodyczami nie przepadam, muszę mieć na nie naprawdę smaka, tak sernikowi nigdy nie odmówię. Wpadłam na
Z Majeczką w kuchniPyszny i łatwy do przygotowania sernik z brzoskwiniami i serkiem mascarpone. Sernik na spodzie z herbatników z migdałami dodatkowo jest polany galaretką z mascarpone. Sernik ma
Kuchcik gotujejeden z najczęściej odwiedzanych postów na Kulinarnej (nie)codzienności ;) I wcale mnie to nie dziwię, bo lepszego przepisu na biszkopt nie znam :) A jak przekształcić go na biszkopt kakaowy? Wystarczy zamienić część mąki na kakao i gotowe ;) Składniki (tortownica 28 cm): 5 jajek 1/2 szklanki cukru 1 op. cukru wanilinowego 1 łyżka octu 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia(...)zmiksuj do połączenia się składników. Do masy jajecznej wsyp przesianą mąkę. Delikatnie wymieszaj szpatułką lub mikserem na najniższych obrotach. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia (samo dno). Delikatnie przełóż ciasto. Piecz w temperaturze 160*C (termoobieg) lub 175*C (tradycyjny) przez około 35-40 minut do tzw. suchego patyczka. Gorące ciasto wyjmij z piekarnika, z wysokości około 30 cm upuścić
Kulinarna (nie)codziennośćŚwięta tuż, tuż i każdy z nas zaczyna się zastanawiać czym obdarować najbliższe nam osoby. Oczywiście standardowo można sięgnąć po jakąś klasyczną bombonierkę ale my proponujemy
Candy Pandaszagniatamy ręcznie lub za pomocą malaksera / miksera z hakiem na jednolite ciasto. Kulę z ciasta zawijamy w folię i wkładamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto na okrągły placek i wykładamy nim dno i boki tortownicy o średnicy 24 cm. Podpiekamy przez 12 minut w 200°C (grzanie góra-dół). Gdy spód się piecze, przygotowujemy masę serową(...)drugiej pastę waniliową Dr. Oetker i także krótko mieszamy do połączenia. Na podpieczony spód (może być ciepły) wykładamy na zmianę – zawsze na sam środek, po 3 łyżki masy kakaowej, a następnie 3 łyżki masy waniliowej, Robimy tak do wyczerpania obu mas, będą się rozpływać, tworząc wzór zebry. Na dno piekarnika wkładamy blaszkę lub naczynie żaroodporne. Wlewamy do niego wrzątek
Poezja smakusię zachciało pączków, że nie było wyjścia, musiałam zrobić. Zjadłam trzy i od razu było mi lepiej :) Na blogu są już pączki z tego przepisu, ale z lukrem kakaowym i dodatkiem rumu. Właściwie to miałam nie pisać tego posta, ale pączusie tak ładnie wyszły na zdjęciu, że zdecydowałam się odświeżyć przepis :) Składniki: 500 g. mąki tortowej 50 g. drożdży(...)wbić jajko i żółtka, dodać cukier i zmiksować. Wsypać mąkę i wlać wyrośnięty zaczyn. Wyrobić mikserem z hakami, dodać spirytus i na koniec olej. Wyrabiać jeszcze chwilę. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około godzinę. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę podsypaną mąką. Delikatnie rozwałkować lub rozpłaszczyć dłońmi. Wykrawać szklanką pączki. Zostawić na 15-20 minut
Agusiowe smakołykiPrzepyszne ciasteczka mocno kakaowe, bez mleka i jajek, nieco w świątecznym klimacie. Zapach unoszący się podczas pieczenia jest naprawdę cudowny i bardzo czekoladowy. Ciasteczka są kruche a orzechy sprawiają, że miło chrupią. Można w nich wyczuć również lekko miodową nutę. Ciasteczka nie są przesłodzone, świetnie sprawdzą się do kawy, herbaty lub ciepłego mleka. Składniki (12 sztuk(...)mąkę, proszek do pieczenia, kakao oraz orzechy. W drugiej misce połączyć płynny olej kokosowy z miodem i ekstraktem waniliowym. Dodać mokre składniki do suchych i bardzo dokładnie wymieszać. Nabierać ciasto łyżką, w wilgotnej dłoni formować kulki i umieszczać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Delikatnie spłaszczać zwilżonym w zimnej wodzie widelcem. Piec w termoobiegu przez około 8-10 minut
Healthy food explorerRatunek na chimeryczne dąsy kubków smakowych :) Moje zachciewajki spożywcze dostały ostatnio bardzo grymaśnych kaprysów . Odeszła mi ochota na typową czekoladę czy ciacho kakaowe. Na ciastka z orzechami nie mogę wręcz patrzeć. Keks bakaliowy wychodzi mi nosem. Cukierki omijam szerokim łukiem. Nie znaczy to jednak, że chętka na słodycze odeszła mi zupełnie. Gdzie tam! Wręcz przeciwnie! Do słodkości nadal mnie ciągnie(...)Idealne połączenie, nie ściemniam :) Składniki na 11-12 sztuk średnich drożdżówek: ZACZYN: 50g masła – stopionego 180ml mleka [3/4 szkl.] – ciepłego 25g świeżych drożdży 1 łyżeczka mąki 1 łyżeczka cukru CIASTO: 400g mąki pszennej - użyłam luksusowej typ 550, polecanej do ciast drożdżowych 100g cukru 1 jajko + 1 żółtko - 1 białko zostawić do posmarowania bułeczek przed pieczeniem szczypta soli NADZIENIE: 1 mały
Grunt to przepis!Kolejne pyszna ciach,ale jak mogłoby być inaczej skoro składa się na nie lekki biszkopt,bita śmietana,herbatniki,ryż preparowany z masą kajmakową i batoniki liony
Swojskie jedzonkoTort bezowy z przepysznym kremem budyniowym z mascarpone i dużą ilością malin to podarunek dla mojej mamy z okazji jej urodzin na których niestety nie mogłam
Mango Papajapoczątku było bez okazji, jednak potem przypomniałam sobie, że mój blog obchodzi 3 urodziny. Więc wyszło na to, że tort był na specjalną okazję ;) Prosty, klasyczny tort. Lekki, puszysty, kakaowy biszkopt i krem wykonany z batoników milky way to połączenie doskonałe. Całość udekorowana mleczną czekoladą i batonami. Tort znikał ze stołu w ekspresowym tempie a to świadczyło tylko o jednym(...)przesianą przez sitko mąkę i kakao. Wymieszać mikserem na najwolniejszych obrotach. Dno foremki o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boków niczym nie smarować. Do formy wylać ciasto. Piekarnik nagrzać do 170'C. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 30 minut, do tzw. "suchego patyczka". Biszkopt wyjąć z piekarnika i zrzucić na podłogę z wysokości kolan
Zrób to smacznie