ciasto kakaowe - 5049 przepisów (strona:250/337)

Puszysty sernik na pełnoziarnistym kakaowym spodzie (bez cukru) 154

Puszysty, delikatny, słodki sernik na pełnoziarnistym kakaowym spodzie.  Bez dodatku cukru (ja używałam ksylitolu).  Zamiast okrągłej blaszki możemy użyć dużej prostokątnej, jednak sernik będzie wtedy niski. Najlepiej smakuje na drugi dzień.  Do dekoracji możemy użyć np. polewy czekoladowej (gorzka czekolada min. 70%, odrobina masła, mleko, kakao) - polewamy lekko przestudzoną na sernik. Dodatkowo możemy udekorować go prażonymi migdałami(...)lekko podprażone na patelni mają niesamowity smak). Jak miksować masę i nie zabrudzić całej kuchni? Dowiecie się z tego filmiku! ( link ) 😍 Składniki na okrągłą blaszkę 24cm: Ciasto: 1 szkl. mąki pełnoziarnistej  1/3 szkl. cukru trzcinowego lub ksylitolu ok. 100 g masła 1 jajko 2 łyżki kakao 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Wszystkie składniki połączyć, wyrobić ciasto i włożyć

Czarnawisienka
Proste ciasteczka czekoladowe 198

Uwielbiam kruche ciasteczka, dlatego są tak częstym gościem na ciastkożercach. Są idealną przekąską do popołudniowej kawy. Dzisiejsze kruche ciasteczka kakaowe robiłam z myślą o Dniu Matki, zdecydowałam się na przepis bez proszku do pieczenia, są cieniutkie, chrupiące i obłędnie pyszne – musiałam bardzo się hamować, żeby nie wsunąć wszystkich przed zrobieniem ostatnich zdjęć :) Składniki: 1 szklanka mąki 4 łyżki kakao(...)soli 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii +czekolada do dekoracji, biała polewa lub lukier Suche składniki mieszamy razem w misce, dodajemy miękkie masło i jajko, zagniatamy do uzyskania jednolitej masy. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na min. godzinę. Można je lekko spłaszczyć, żeby szybciej schłodziło się na całej powierzchni. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na cienki placek, około

Ciastkozercy
Ciastka orzeszki z kremem na mleku w proszku 90

naprawdę im się oprzeć to nie lada wyzwanie. Polecam jeszcze przepisy na orzeszki z poprzednich lat: Przepis na orzeszki z kremem chałwowym Przepis na orzeszki z kremem waniliowym i kakaowym z mlekiem w proszku Przepis na orzeszki z kremem kokosowym Drukuj Orzeszki z kremem orzechowym z kawową nutką Składniki Orzeszki 4 szkl. mąki 3/4 szkl. cukru pudru (dałam zwykły(...)mleka 1 szkl. mleka w proszku 2 łyżki kawy rozpuszczalnej 3 łyżki kakao 200 g siekanych orzeszków ziemnych (dałam granolę) 100 g masła Wykonanie Orzeszki Z podanych składników zagniatamy ciasto. Nagrzewamy patelnię. Patelnię smarujemy olejem i we wgłębieniach układamy kuleczki z ciasta. Pieczemy skorupki z obu stron. Skorupki wyjmujemy i obkrawamy nadmiar ciasta. Krem Mleko, masło, cukier i kakao zagotowujemy

Mieszam w Garnku
Ciasto bananowe toffi 304

Ciasto Bananowe Toffi Połączenie bananów i masy krówkowej jest duetem idealnym, a dzięki dodaniu warstwy kremu budyniowego nie jest  ani mdłe, ani za słodkie. Całość idealnie się komponuje i daje zaskakujący efekt, gdy wszystkie smaki się przegryzą. Warto wypróbować, czy to na co dzień, czy też od Święta. Składniki: (na duża blaszkę 25x36 cm) Na  biszkopt: 6 jajek(...)żółtka 200 g masła Na masę śmietanową: 500 ml śmietanki 30% 2 śmietan-fixy 3 łyżki cukru pudru Dodatkowo: 3 duże banany 1 puszka masy krówkowej Herbatniki maślane kakaowe Mleczna czekolada Mleko Przygotowanie: Biszkopt: Jajka ubić z cukrami na jasną, puszystą masę. Wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, i delikatnie wmieszać w masę. Przelać do formy wyłożonej papierem

My sweet a life
CRUMPETS CZYLI ANGIELSKIE RACZUSZKI 87

Crumpets to drożdżowe placuszki na śniadanie. Zazwyczaj przygotowuje sie je w wersji jasnej ale dla odmiany można dodać kakao. W wersji kakaowej idealne do dżemów, owoców czy z cukrem pudrem a w wersji jasnej pyszne będą do wytrawnych past. Składniki: 450 g mąki 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki cukru 14 g świeżych drożdży 2 łyżeczki kakao 300 ml letniego mleka(...)szklankę mleka. Wymieszać do rozpuszczenia się drożdży. Dodać mąkę. Wymieszać. Odstawić na 10 minut. Do pozostałej mąki dodać rozczyn drożdżowy, sól, pozostały cukier, kakao, mleko oraz wodę. Wymieszać. Ciasto powinno być luźne. Odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce do podwojenia się objętości. Na patelni z olejem rozgrzać pierścienie do placków. Smażyć do momentu aż na powierzchni pojawia się dziurki

Kuchnia w oparach
Sernik snickers 123

Nie wyobrażam sobie Świąt Bożego Narodzenia bez sernika! Jeśli lubicie nowości, to polecam sernik snickers, który skradnie serca Waszych gości. W tej wersji smaki idealnie się

Przepisy na widelcu
Czekoladowy torT z cukierkami "Michaszkami" 173

 Michaszkowy torcik nie tylko dla Michaszków, Michałów czy Michalinek ! To tort dla każdego z Was. Bardzo czekoladowy z dodatkiem kawałków cukierków czekoladowo-orzechowych, nasączony ponczem

kolorowotorcikowo
Ciasteczka orzechowo-kakaowe 172

ciasteczkom smak głównie orzechowy, choć dodatek kakao jest również wyczuwalny. Ciasteczka należy przechowywać w szczelnym pojemniku, żeby zachowały swoją kruchość. Z poniższego przepisu przygotujecie około 20 sztuk . Ciasteczka orzechowo-kakaowe Składniki: 100g mąki pszennej 100g orzechów włoskich 60g domowego cukru waniliowego 50g masła 3 łyżki (60g) majonezu 2 łyżki kakao 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia Wykonanie: - składniki powinny być(...)orzechy włoskie rozdrobnić w malakserze na drobne kawałeczki, dodać do innych składników - do składników suchych dodać pokrojone na mniejsze kawałki zimne masło i majonez - wszystko razem posiekać, zagnieść gładkie ciasto - ciasto podzielić na 20 części - każdą uformować w kulkę wielkości orzecha włoskiego - ciasteczka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach od siebie - blachę z ciasteczkami schłodzić przez około

Smakołyki Bereniki
Kokosowy deser z musem jagodowym (bez glutenu i cukru) 230

Kolejny poniedziałek i kolejny raz zaczynamy tydzień czymś słodkim tym razem kokosowy deser z musem jagodowym w paleo odsłonie. Przepis może wydawać się skomplikowany jednak ręczę

PaleoLife
Czekoladowo-malinowy naked cake 148

Zainspirowani przepisem Krzysztofa Ilnickiego na naked cake jaki robiliśmy w programie „Bake Off – Ale Ciacho” przygotowaliśmy własną wersję takiego torcika. To połączenie gorzkiej

Kuchenne Wariacje
sernik z powidłem śliwkowym 293

składniki: 1000 g sera białego 160 g cukru 125 ml oleju 5 jajek (białka oddzielone od żółtek) 20 g kaszy manny 1 budyń waniliowy 20 g

Domowy Smak Jedzenia
Grecki sernik jogurtowy 86

orzeźwiający, lekko kwaskowy smak. Składniki: • 3 duże, gęste jogurty greckie po 440 g • 3/4 szkl. cukru • 2 cukry waniliowe • 4 budynie śmietankowe • 6 jajek • 1/2 szkl. oleju • 8 herbatników kakaowych Petit • 30 ml mocnego espresso • cukier puder do posypania Wykonanie: • Żółtka utrzeć z cukremi cukrem waniliowym na białą, puszystą masę. • Dodawać po jednym jogurcie(...)spód pokruszyć herbatniki i wylać delikatnie masę jogurtową. • Pozostawić ok. 1/2 szklanki masy i zmiksować ją z espresso. • Kawową masę wylać na wierzch ciasta i przemieszać delikatnie po wierzchu widelcem. • Piec w 180 st.C przez 40 minut. • Po wystygnięciu wstawić do lodówki i kroić dopiero po kilku godzinach uprzednio

To co kocham
Kakaowe ciastka z krówkami 149

Pyszne, mocno kakaowe, rozpływające się w ustach ciasteczka z kawałkami krówek.Pycha <3 Przepis znalazłam na stronie Domowe Wypieki . Zapraszam do przygotowań!  Składniki na 16 sztuk: 110 g cukru 150 g mąki 30 g kakao 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 115 g miękkiego masła 1 jajko 8 krówek-ciągutek CZAS PRZYGOTOWANIA: 25 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY Przygotowanie: Piekarnik rozgrzewamy(...)stopni Celsjusza. W misce mieszamy cukier z mąką, kakao i sodą oczyszczoną. Dodajemy masło i jajko, zagniatamy na jednolite ciasto. Ciasto dzielimy na 16 równych części, krówki kroimy na pół. Bierzemy pierwszy kawałek ciasta, formujmy w rękach płaski placek, na środku umieszczamy pół krówki i formujemy kulkę. czynność powtarzamy z resztą ciasta. Przygotowane kulki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia

My Culinary Art
Tort przekładany kremem z serka mascarpone i brzoskwiniami 222

Dziś mam swoje małe święto, częstuję więc tortem :) Bo kto powiedział że torty są tylko na urodziny? :) A ten jest prosty i szybki w przygotowaniu więc

Na Ciasteczkowych Papierach
Biszkopt idealny 16703

pamiętać, by ciasto mieszać tylko w jedną stronę! Gdy pierwsza część mąki będzie już w masie, dodajemy kolejną, delikatnie mieszamy. Dalej postępujemy podobnie aż cała mąka znajdzie się w cieście. Gotową, delikatną jak chmurka, masę umieszczamy powoli w tortownicy z położonym na spód papierem do pieczenia (boków formy niczym nie smarujemy). Biszkopt pieczemy przez 30-40 minut w temperaturze 160ºC(...)tortownicy dopiero po całkowitym wystygnięciu. Powinien ładnie odejść od formy, jeśli nie, to delikatnie odkrawamy dookoła nożem. Gotowe! Można go teraz podzielić na blaty. Chcąc upiec biszkopt kakaowy, należy dodać około 20-30 g kakao w zamian za mąkę pszenną. *Zgodnie z prośbą podaję ilość składników przeliczoną na  szklanki  (250 ml): 150 g cukru oraz 120 g mąki

Food Square

Proponowane wyszukiwania