kryształ lub brązowy) do rabarbaru podczas duszenia* 3 łyżki homogenizowanego serka waniliowego (u mnie z pokruszoną wanilią) 10 szt. kakaowych ciasteczek Petit Beurre Cukry Nyskie 2 szt. markiz kakaowych Cukry Nyskie * ilość zależy od indywidualnych upodobań Przygotowanie: Rabarbar obieramy. Następnie tniemy wzdłuż, po czym kroimy na dość cienkie plasterki 2-3 mm. Na małą patelnię nalewamy wodę (5 łyżek(...)koniec można dodać więcej. Nasz rabarbar "smażymy/dusimy" na średnim ogniu około 5 minut, mieszając co jakiś czas. Rabarbar powinien być miękki, lekko się rozpadać i delikatnie słodki. Ciasta wrzucamy do misy blendera i rozdrabniamy. Do pucharka nakładamy warstwami - rozdrobnione ciasteczka (około 3 łyżki), połowę rabarbaru, znów ciasteczka (około 3 łyżki), warstwę serka homogenizowanego (najlepiej, aby był zimny), rabarbar
Słodkie okruszkiPierwszy raz robiłam ciasto z masą z dodatkiem soku typu kubuś..przepisów na to ciasta w necie jest sporo..ja zrobiłam je po swojemu.. kolor masy zależy od smaku soku.. Biszkopt 4 jajka 1 szkl.mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3/4 szkl.cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa "kubusiowa" 3 szkl. soku Kubuś 1 szkl(...)mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej Masa śmietanowa 0,5 śmietany 30 % 3-4 3-4 łyżki cukru pudru 1 galaretka Dodatkowo herbatniki [ u mnie kakaowe] polewa lub inna dekoracja Białka ubić na sztywno, pod sam koniec ubijania dodając cukier. Dodawać żółtka, jedno po drugim i nadal ubijać. Na koniec dodać mąkę, proszek do pieczenia . Delikatnie wymieszać
Moje domowe kucharzeniejajek 1 szklanka cukru 1 i 1/2 łyżki octu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 1 szklanka mąki tortowej (1 szklanka a raczej tyle ile przyjmie ciasto) pół szklanki zmielonych orzechów Masa czekoladowa: pół litra mleka 2 łyżki maki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 łyżki kakao kostka masła cukier wg uznania Masa maślana: pół kostki masła(...)zmielonych orzechów. Masa czekoladowa: Ugotować budyń z mleka, cukru, mąki ziemniaczanej i pszennej oraz kakao(tak jak zwykły budyń). Po ostudzeniu zmiksować masło i do niego dodawać po łyżce kakaowego budyniu. Masa maślana: Masło rozmiksować można lekko podgrzać garnek dodać cukier puder i miksować do białości dodając parę kropel aromatu. Przełożenie: Biszkopt przekroić na 3 części 2 posmarować masą ciemną
Pychotkaaawymieszałam. Następnie wsypałam otręby owsiane i płatki owsiane. Połączyłam je z ciastem. Pozostało już tylko dodać jagody goji. Wymieszałam i ciasto gotowe. Blachę wyłożyłam papierem do pieczenia. Z ciasta formowałam małe kuleczki, które następnie lekko spłaszczałam. Układałam na papierze, zachowując odstępy. Wstawiłam ciasteczka do rozgrzanego piekarnika. Piekłam w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut. Wyszły kruche, cudownie(...)kaloryczne prawda? ;-) Można je przechowywać w szczelnym pudełeczku przez tydzień. Ale kto by je chował? My zjedliśmy je w ciągu dwóch dni;-) Smacznego! Polecam inne pyszne ciasteczka: maślane waniliowo kakaowe ciasteczka muffiny czekoladowe z kawałkami czekolady rożki maślano serowe z jabłkami orkiszowo kakaowe z bakaliami czekoladowe kruche ciasteczka paluchy drożdżowe z czosnkiem i ziołami
potrawyregionalnemojprzepisna.pl | Rysiowy sernik wegański z owocami Zapraszam na niecodzienny sernik, bo bez sera, jajek, cukru czy glutenu :). Za to z kaszą jaglaną, kakao, bananami i daktylami
moj przepis namojprzepisna.pl | Rysiowy sernik wegański z owocami Zapraszam na niecodzienny sernik, bo bez sera, jajek, cukru czy glutenu :). Za to z kaszą jaglaną, kakao, bananami i daktylami
moj przepis naFasolowe babeczki z serkiem, jeżynami i polewą czekoladową. Fasola w słodkim wypieku brzmi trochę dziwnie, w babeczkach nie jest wyczuwalna w smaku, pełni wraz z płatkami
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępojemności 250 ml ) 300 g cukinii 2 mocno dojrzał bananu 2 jajka 1 szklanka mąki pełnoziarnistej orkiszowej lub pszennej 1 szklanka mąki z soczewicy ( lub innej ) 1/2 szklanki napoju kakaowego w proszku 1/2 szklanki oleju 1/2 szklanki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 50 g rodzynek Przygotowanie: 1. Cukinię zetrzeć na tarce o dużych(...)jogurt i pogniecione banany. Następnie dodać startą cukinię oraz rodzynki. Wsypać składniki suche. Masę dobrze wymieszać - do połączenia składników. 4. Blachę do muffinek wyłożyć papilotkami. Do każdej papilotki nakładać ciasto, do wysokości 3/4. Piec w temperaturze 170 stopni C przez około 20 minut. Upieczone wyjąć z blachy i pozostawić do zupełnego ostygnięcia
kolorowotorcikowoPuszysty, delikatny, słodki sernik na pełnoziarnistym kakaowym spodzie. Bez dodatku cukru (ja używałam ksylitolu). Zamiast okrągłej blaszki możemy użyć dużej prostokątnej, jednak sernik będzie wtedy niski. Najlepiej smakuje na drugi dzień. Do dekoracji możemy użyć np. polewy czekoladowej (gorzka czekolada min. 70%, odrobina masła, mleko, kakao) - polewamy lekko przestudzoną na sernik. Dodatkowo możemy udekorować go prażonymi migdałami(...)lekko podprażone na patelni mają niesamowity smak). Jak miksować masę i nie zabrudzić całej kuchni? Dowiecie się z tego filmiku! ( link ) 😍 Składniki na okrągłą blaszkę 24cm: Ciasto: 1 szkl. mąki pełnoziarnistej 1/3 szkl. cukru trzcinowego lub ksylitolu ok. 100 g masła 1 jajko 2 łyżki kakao 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Wszystkie składniki połączyć, wyrobić ciasto i włożyć
CzarnawisienkaUwielbiam kruche ciasteczka, dlatego są tak częstym gościem na ciastkożercach. Są idealną przekąską do popołudniowej kawy. Dzisiejsze kruche ciasteczka kakaowe robiłam z myślą o Dniu Matki, zdecydowałam się na przepis bez proszku do pieczenia, są cieniutkie, chrupiące i obłędnie pyszne – musiałam bardzo się hamować, żeby nie wsunąć wszystkich przed zrobieniem ostatnich zdjęć :) Składniki: 1 szklanka mąki 4 łyżki kakao(...)soli 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii +czekolada do dekoracji, biała polewa lub lukier Suche składniki mieszamy razem w misce, dodajemy miękkie masło i jajko, zagniatamy do uzyskania jednolitej masy. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na min. godzinę. Można je lekko spłaszczyć, żeby szybciej schłodziło się na całej powierzchni. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na cienki placek, około
Ciastkozercynaprawdę im się oprzeć to nie lada wyzwanie. Polecam jeszcze przepisy na orzeszki z poprzednich lat: Przepis na orzeszki z kremem chałwowym Przepis na orzeszki z kremem waniliowym i kakaowym z mlekiem w proszku Przepis na orzeszki z kremem kokosowym Drukuj Orzeszki z kremem orzechowym z kawową nutką Składniki Orzeszki 4 szkl. mąki 3/4 szkl. cukru pudru (dałam zwykły(...)mleka 1 szkl. mleka w proszku 2 łyżki kawy rozpuszczalnej 3 łyżki kakao 200 g siekanych orzeszków ziemnych (dałam granolę) 100 g masła Wykonanie Orzeszki Z podanych składników zagniatamy ciasto. Nagrzewamy patelnię. Patelnię smarujemy olejem i we wgłębieniach układamy kuleczki z ciasta. Pieczemy skorupki z obu stron. Skorupki wyjmujemy i obkrawamy nadmiar ciasta. Krem Mleko, masło, cukier i kakao zagotowujemy
Mieszam w GarnkuCiasto Bananowe Toffi Połączenie bananów i masy krówkowej jest duetem idealnym, a dzięki dodaniu warstwy kremu budyniowego nie jest ani mdłe, ani za słodkie. Całość idealnie się komponuje i daje zaskakujący efekt, gdy wszystkie smaki się przegryzą. Warto wypróbować, czy to na co dzień, czy też od Święta. Składniki: (na duża blaszkę 25x36 cm) Na biszkopt: 6 jajek(...)żółtka 200 g masła Na masę śmietanową: 500 ml śmietanki 30% 2 śmietan-fixy 3 łyżki cukru pudru Dodatkowo: 3 duże banany 1 puszka masy krówkowej Herbatniki maślane kakaowe Mleczna czekolada Mleko Przygotowanie: Biszkopt: Jajka ubić z cukrami na jasną, puszystą masę. Wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, i delikatnie wmieszać w masę. Przelać do formy wyłożonej papierem
My sweet a lifeCrumpets to drożdżowe placuszki na śniadanie. Zazwyczaj przygotowuje sie je w wersji jasnej ale dla odmiany można dodać kakao. W wersji kakaowej idealne do dżemów, owoców czy z cukrem pudrem a w wersji jasnej pyszne będą do wytrawnych past. Składniki: 450 g mąki 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki cukru 14 g świeżych drożdży 2 łyżeczki kakao 300 ml letniego mleka(...)szklankę mleka. Wymieszać do rozpuszczenia się drożdży. Dodać mąkę. Wymieszać. Odstawić na 10 minut. Do pozostałej mąki dodać rozczyn drożdżowy, sól, pozostały cukier, kakao, mleko oraz wodę. Wymieszać. Ciasto powinno być luźne. Odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce do podwojenia się objętości. Na patelni z olejem rozgrzać pierścienie do placków. Smażyć do momentu aż na powierzchni pojawia się dziurki
Kuchnia w oparachNie wyobrażam sobie Świąt Bożego Narodzenia bez sernika! Jeśli lubicie nowości, to polecam sernik snickers, który skradnie serca Waszych gości. W tej wersji smaki idealnie się
Przepisy na widelcuMichaszkowy torcik nie tylko dla Michaszków, Michałów czy Michalinek ! To tort dla każdego z Was. Bardzo czekoladowy z dodatkiem kawałków cukierków czekoladowo-orzechowych, nasączony ponczem
kolorowotorcikowo