Już trochę czasu minęło od ostatniej recenzji więc o to i ona! Trzeba zacząć słodko a najlepiej bez cukru 😂 Otrzymałyśmy w prezencie pod choinkę te oto
Candy Pandasbyć klasyczny sernik Red Velvet, czyli z czerwoną masą serową. Przestraszyłam się jednak tego sztucznego barwnika i powstał Pink Velvet . Generalnie jestem przeciwniczką sztucznych barwników, ale ciasto Red Velvet ostatnio stało się bardzo modne, a ja byłam w posiadaniu oryginalnego barwnika zakupionego w USA i owczym pędem użyłam go w mojej kuchni(...)pozytyw. Składniki: • 500 g sera białego mielonego • 4 jajka • 3/4 szklanki cukru pudru • 2 łyżki mąki ziemniaczanej • 1/3 szklanki śmietanki 30% • 1 łyżeczka Red Velvet Spód • 100 g herbatników kakaowych petit beure • 1/2 tabliczki czekolady gorzkiej • 50 g masła Dekoracja • 1 szklanka śmietanki 30% • 2 łyżki cukru pudru • 1/4 czekolady gorzkiej • 3 łyżki śmietanki 30% do polewy Wykonanie: Spód
To co kochammnie na środkowym poziomie piekarnika, grzałka góra-dół, bez termoobiegu . Po wyjęciu z piekarnika, pozostawić w formie do ostygnięcia - zbyt wcze sne wyjęcie z tortownicy może sprawić, że ciasto straci kszta łt. WYPIEKAŁAM WSPÓLNIE Z: SAMA SŁODYCZ I SZCZYPTA CHILI - Babka z marcepanem i polewą krówkową SMACZNE PRZEPISY - Babka pomarańczowa MOŻE COŚ ZJEMY - Babeczki Kinder Bueno(...)cytrynowym ESMERALDA ZE SMAKIEM -Babka czekoladowa ze zsiadłym mlekiem KUCHNIA I PODRÓŻE - Kruche babeczki z masą orzechową MOJE DOMOWE KUCHARZENIE - Babeczki jogurtowe-pomarańczowe MOJE MAŁE CZAROWANIE - Babka bananowo-kakaowa
Grunt to przepis!Intensywnie czekoladowy torcik z niespodzianką w postaci pianek ptasie mleczko powinien posmakować każdemu wielbicielowi łakoci :) Chociaż deser nie do końca jest w moim guście bo preferuję mniej słodkie ciasta to postanowiłam zrobić go na urodziny mojego Taty. Jest wielbicielem czekolady i wiedziałam, że trafię w jego smaki :) Torcik smakował każdemu i mi także ale ostrzegam, że jest baaardzo słodki dlatego(...)się sfotografować ostatnie kawałeczki więc dzielę się z Wami przepisem. Znalazłam go na blogu „Pieprz czy wanilia”. Zapraszam do oryginału —>KLIK :) spód torcika: 150 kakaowych ciastek owsianych 2 batoniki orzechowe Pierrot łyżka masła orzechowego masa: 300 g gorzkiej czekolady 350 g śmietanki 36 % 2 łyżki kawy rozpuszczalnej 100 g masła w temperaturze pokojowej 18 -20 sztuk
Mienta blogCiasto wykładam na płaską blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Rozsmarowuję na grubość około 1 cm. Piekę w piekarniku nagrzanym do 170 stopni prze 6-7 minut. Po upieczeniu studzę ciasto a następnie wykrawam dwa prostokąty dopasowane do keksówki. Mus Czekoladę łamię na mniejsze kawałki i wraz z cukrem i miodem oraz łyżką kremówki i żółtkami wkładam do miski którą ustawiam(...)się wodą. Rozpuszczam wszystie składniki w kąpieli wodnej, aż do uzyskania jednolitej masy. W tym czasie miksuję masło na jednolitą masę do której dodaję kakao - miksuję aby powstało masło kakaowe. Ubijam śmietanę. Do masła dodaję ciepłą masę czekoladową oraz szczyptę soli i ponownie miksuję do połączenia składników. Następnie dodaje ubitą kremówki i delikatnie mieszam. Keksówkę wykładam folią spożywczą
Magiczna kuchnia DariiPrzepyszne, mocno czekoladowe babeczki z kakaowym kremem i przepysznymi aromatycznymi jagodami oraz jeżynami. Mało kto jest w stanie się nim oprzeć, a fani czekolady z pewnością nie przejdą obok nich obojętnie. Spody babeczek są delikatne w smaku, puszyste, wilgotne, aromatyczne i rozpływające się w ustach. Masa na bazie kremówki i serka mascarpone o bardzo kremowej, aksamitnej konsystencji idealnie współgra(...)ciemnymi owocami. Czekoladowe Babeczki z Jagodami i Jeżynami - Składniki: ciasto: 2 duże jajka 140 g masła 60 g gorzkiej czekolady 1/2 szklanki kakao 3/4 szklanki mąki 1/2 łyżeczki sody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki śmietany 12 lub 18% cukier waniliowy szczypta soli krem: 300 ml śmietanki kremówki 30% 200 g serka mascarpone 2 czubate łyżki
Słodka StronaCzęsto robię to ciasto bo bardzo nam smakuje. Puszysty i delikatny biszkopt z pysznym kremem z dodatkiem karmelizowanego słonecznika. W wersji dla dorosłych polecam dodać spirytus, jeśli dla dzieci a bardzo lubią pominąć. Składniki: Biszkopt kakaowy (upiec 2 biszkopty) 4 jajka 4 łyżki cukru 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżka kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Karmelizowany słonecznik
Ala piecze i gotujeciasteczkami katować. Może znajdziecie tu takie, które skuszą wystarczająco, żeby je upiec? Tym razem sięgnęłam do Saved by cake Marian Keyes - zobaczyłam je, gdy szukałam przepisu na ciasto z buraczkami. W oryginale z pistacjami - u mnie bardziej klasycznie, z migdałami (mam resztkę pistacji, dla których już znalazłam odpowiedni wypiek; wkrótce przygotuję i podzielę się przepisem). Robi się(...)smakują naprawdę świetnie - polecam z pełną odpowiedzialnością. I już wiem, jakie będą następne - z piernikową nutą, koniecznie! W końcu najwyższy czas, żeby i w mojej kuchni zapachniało Świętami... Kakaowe biscotti z czekoladą i migdałami Składniki: (na 8-10 sztuk) 120 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżeczki ciemnego kakao 70 g cukru 50 g zimnego masła
Pożeraczka, czyli raz adobrzeMasz ochotę na coś słodkiego i pysznego ale akurat wstąpił w Ciebie leń? I najlepiej gdyby wystarczyło pstryknąć palcami żeby na stole pojawiło się coś zjawiskowego
Słodki BlogPiękna i upalna pogoda więc na ochłodę proponuje sernik na zimno. Na blogu jest wiele pomysłów ale zrobiłam kolejny bo serniczki cieszą się u mnie dużym
Monia miesza i gotujePrzepis konkursowy nadesłany przez Panią Kamilę Owczarz Składniki herbatniki 5 paczek cukier - 1/2 szkl Kakao - 2 łyżki czubate dżem śliwkowy -1 słoik margaryna - 1/2 kostki woda
Tradycyjna KuchniaPyszny torcik z masą z serka mascarpone z bitą śmietaną - smak przełamany kwaskowym dżemem śliwkowym, dzięki czemu nie jest mdły, a jednocześnie dżem trochę nawilży biszkopt
Kolorowy Przepisownikużyłam 22%) 1 szklanka cukru pudru (czubata) 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1-2 łyżki soku z cytryny. 100g chałwy (użyłam waniliowo-kakaowej) Polewa: 75g chałwy (użyłam waniliowo-kakaowej) 100 ml śmietanki 30% Dodatkowo: 2 łyżki sezamu 25g chałwy (opcjonalnie) Ser wymieszać z cukrem pudrem (mikserem, na niskich obrotach). Cały czas miksując - dodać po jednym jajku. Na koniec masę połączyć(...)przełożyć do małego garnuszka. Całość l ekko podgrzać, aby masa stała się gęsta. (Masę należy ciągle mieszać i nie dopuścić, aby się zagotowała.) Polewę przelać na zimny sernik. Ciasto ponownie schłodzić w lodówce (na czas zastygnięcia polewy), a następnie posypać podprażonym (na suchej patelni) sezamem i udekorować kawałeczkami chałwy
Di gotujeprzygotowaniu. Wspomniany krem jest bardzo lekki oraz delikatny w smaku. Świetnie łączy w sobie słodycz białej czekolady z lekko kwaśnym jogurtem naturalnym, dzięki czemu doskonale komponuje się nasączonym biszkoptem kakaowym, cienką warstwą dżemu malinowego oraz słodką polewą. Koniecznie spróbujcie tego połączenia, a zapewniam, że ten tort zrobicie jeszcze nie raz! (Tortownica o średnicy 18 cm) Biszkopt: 3 jajka 100g(...)przez 30-40 minut (do tzw. "suchego patyczka"). Zaraz po upieczeniu blachę wyjąc z piecyka i zrzucić na koc z wysokości około 30-50 cm. Następnie wstawić ją z ciastem ponownie do piekarnika i wystudzić. Po ostygnięciu biszkopt przekroić na 3 części. Przygotować krem. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i zostawić do lekkiego przestudzenia. (Kawałki czekolady umieścić w metalowej
Di gotuje