warzywa odkryły mnie Do Słodkiego Sentymentu „zapukała” natura pod postacią soków tłoczonych na zimno Sportfood . Wyglądały świetnie, smakowały doskonale, więc wpuściłam do kuchni i postanowiłam przerobić na ciasto Przygotowałam ciasto bez pieczenia , czyli chrupiącą czekoladę z owocowym sokiem, która mnie zachwyciła i mam nadzieję, że Wam też przypadnie do gustu Krokant: 1 łyżka masła ½ szklanki cukru 1 szklanka pokrojonych drobno(...)Warstwa owocowa 1: 1 butelka (1/2 l) soku Szczupła talia 3 łyżeczki żelatyny Warstwa owocowa 2: 1 butelka (1/2 l) soku Eliksir miłości 3 łyżeczki żelatyny Dodatkowo: 32 herbatniki kakaowe petite beurre Sok z połowy pomarańczy Najpierw przygotowuję krokant. Masło rozpuszczam w rondelku i dodaję cukier. Karmelizuję cukier około 20 minut na niewielkim ogniu, aż zrobi się brązowy. Następnie dodaję
Słodki sentymentwarzywa odkryły mnie Do Słodkiego Sentymentu „zapukała” natura pod postacią soków tłoczonych na zimno Sportfood . Wyglądały świetnie, smakowały doskonale, więc wpuściłam do kuchni i postanowiłam przerobić na ciasto Przygotowałam ciasto bez pieczenia , czyli chrupiącą czekoladę z owocowym sokiem, która mnie zachwyciła i mam nadzieję, że Wam też przypadnie do gustu Krokant: 1 łyżka masła ½ szklanki cukru 1 szklanka pokrojonych drobno(...)Warstwa owocowa 1: 1 butelka (1/2 l) soku Szczupła talia 3 łyżeczki żelatyny Warstwa owocowa 2: 1 butelka (1/2 l) soku Eliksir miłości 3 łyżeczki żelatyny Dodatkowo: 32 herbatniki kakaowe petite beurre Sok z połowy pomarańczy Najpierw przygotowuję krokant. Masło rozpuszczam w rondelku i dodaję cukier. Karmelizuję cukier około 20 minut na niewielkim ogniu, aż zrobi się brązowy. Następnie dodaję
Słodki sentymentkruchym, kakaowym spodzie z ciasteczek oraz aksamitnej masie o smaku nutelli. Całość wykończona jest waniliowym kremem śmietankowym i gorzką czekoladą. Jest to drugi już serniczek z nutellą na blogu, tym razem przedstawiam Wam wersję lekko zmodyfikowaną, dlatego zachęcam do wypróbowania obydwu przepisów i wybrania swojego faworyta. Sernik z nutellą i kremem waniliowym -- AleTorcik! - przepisy na pyszne, domowe ciasta, ciasteczka
AleTorcikkruchym, kakaowym spodzie z ciasteczek oraz aksamitnej masie o smaku nutelli. Całość wykończona jest waniliowym kremem śmietankowym i gorzką czekoladą. Jest to drugi już serniczek z nutellą na blogu, tym razem przedstawiam Wam wersję lekko zmodyfikowaną, dlatego zachęcam do wypróbowania obydwu przepisów i wybrania swojego faworyta. Sernik z nutellą i kremem waniliowym -- AleTorcik! - przepisy na pyszne, domowe ciasta, ciasteczka
AleTorcikCiasto wygląda jak zebra, a w smaku przypomina popularny wafelek. Nie wymaga zbyt dużo pracy, a co najważniejsze ciasto jest bez pieczenia. Bazą kremu jest domowy budyń. W połączeniu z białą czekoladą i wiórkami kokosowymi powoduje obłędny smak. Foremka 20x32 cm: Masa kokosowa: 0,5 l mleka 3,2% 2 żółtka 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 2 płaskie łyżki mąki(...)białej czekolady 250 g masła lub margaryny maślanej 150 g wiórków kokosowych Masa śmietankowa: 250 ml śmietany 36% 2 łyżki cukru pudru 125 g serka mascarpone Dodatkowo: 300 g kakaowych herbatników 1 słoiczek dżemu wiśniowego 400 g masy kajmakowej 100 g orzechów nerkowca Krem kokosowo- budyniowy: Żółtka miksujemy na puszystą masę z połową drobnego cukru. Dodajemy mąkę ziemniaczaną oraz
VioletoweKucharzenieMocno kakaowe ciasteczka z dość wytrawnym w moim przypadku kremem z gorzkiej czekolady (wytrawny, bo użyłam 85%) z dodatkiem chilli. Bardzo dobre, choć zdecydowanie dla zwolenników umiarkowanej słodyczy. Składniki Ciasteczka 20 dag mąki 5 dag gorzkiego kakao 1 jajko 10 dag masła 10 dag cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Ze wszystkich składników zagnieść ciasto, rozwałkować, podsypując
Słodkie inspiracjewymieszać.Ciasto wylać na na wysmarowaną i wyłożoną papierem blaszkę.Pieczemy 60 minut w temp.160-180 stopni. Masa Grysikowa - Zagotować mleko z kaszą manną i cukrem, wystudzić.Masło utrzeć .Stopniowo po łyżce dodawać wystudzoną masę. Polewa - Wszystkie składniki w garnku gotować na małym ogniu przez około 5 minut. Piernik przekroić wzdłuż na dwa blaty, przełożyć masą.Polać polewą kakaową.Udekorować według
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiużyłam kakaowej) ⅓ szklanki cukru pudru 1 ½ szklanki mąki 1 jajko 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka wody białko jajka i sezam do posypania ciasteczek ( w moim przypadku bez posypki) Przygotowanie: Chałwę pokruszyć do miski, dodać cukier puder i masło, zmiksować na puszystą masę. Dodać jajko i wodę, zmiksować. Do masy przesiać mąkę z sodą, zmiksować na dość gęste ciasto. Z ciasta
Cakes By Kejtkruchości... Kakaowe ciasteczka z granolą 2 szklanki mąki 3/4 kostki masła 1/2 szklanki maślanki 1 szklanka cukru 3 łyżki kakao 2 szklanki granoli (lub płatków owsianych*) 2 jaja 1 łyżka ekstraktu z wanilii 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczka soli Mąkę wymieszałam z solą, cukrem i proszkiem do pieczenia. Usypałam kopczyk, dodałam resztę składników i zagniotłam ciasto. Schłodziłam
Zapiski Młodej ŻonySkładniki: 2 żółtka 2 szklanki mąki pszennej 200 g zimnego masła 1/2 szklanki drobnego cukru 2 łyżki ciemnego kakao szczypta soli cukier waniliowy Krem: 1/2 litra
Kuchnia domowa Anisztywno z cukrem, dodać żółtka, mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Całość wymieszać. 3. Wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temp. 180* około 20-25min BISZKOPT KAKAOWY SKŁADNIKI: 6 jajek 1 szkl. cukru kryształu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3/4 szkl. mąki pszennej 3 łyżeczki kakao WYKONANIE: 1. Białka oddzielić od żółtek. 2. Białka ubić na sztywno(...)szkl. cukru 1,5 łyżki wody 1,5 łyżki kakao WYKONANIE: W małym garnku roztopić margarynę, dodać cukier wodę i kakao. Całość mieszać aż powstanie gładka polewa. PRZEŁOŻENIE CIASTA: biszkopt ciemny - pół masy budyniowej - wafel- kajmak - wafel - pół masy budyniowej - biszkopt jasny - polewa czekoladowa - kokos
Dziś Ja gotujerazie polecam. Lista składników dość długa i na pierwszy rzut oka zniechęcająca, ale samo wykonanie proste. Dla łasuchów niezła propozycja na święta i inne okazje: Składniki: 350 g herbatników kakaowych 200 g masła 130 ml mleka 45 g cukru 250 g mleka 150 g wafli Prince Polo 20 g gorzkiej czekolady 350 ml śmietany 30 % 1 opakowanie śmietan-fixu Wykonanie(...)herbatniki i równomiernie rozprowadzamy. Na koniec posypujemy startą gorzką czekoladą. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Zbyt wcześnie pokrojone ciasto będzie twarde i nierównomiernie "nasączone". Czekanie dla łasuchów może być nie lada wyzwaniem, ale naprawdę warto ciasto przygotować dzień wcześniej. Ciasto samo w sobie - petarda. Mega słodkie
Kuchnia po mojemuFabryka Czekolady Skład: substancja słodząca: maltitol, olej shea, orzechy laskowe 13,5%, mleko w proszku odtłuszczone, kakao o obniżonej zawartości tłuszczu 6%, serwatka zdemineralizowaną w proszku (z mleka), miazga kakaowa, aromaty, emulgator: lecytyny (z soi). Może zawierać: orzeszki ziemne i inne orzechy. Masa netto: 250g Wartości odżywcze: 100g/ 497 kcal, tłuszcz – 38g w tym kwasy tłuszczowe nasycone – 10g, węglowodany(...)temperatury. W lodówce zastyga jak czekolada, w temperaturze pokojowej jest idealny do smarowania kanapek, gofrów czy naleśników a podgrzany w kąpieli wodnej zamienia się w płynną polewę na ciasta. Smak: Po otwarciu wieczka czujemy od razu zapach kakao i orzecha laskowego. Po spróbowaniu od razu czuć intensywny smak prażonych orzechów laskowych i ich charakterystyczną goryczkę, która równoważona jest słodkością maltitolu
Candy Pandassmakowało i zostało zjedzone do ostatniego kawałka. Wyszło trochę w takim tortowym stylu. Jak dla mnie było ciut za słodkie, ale to mogła być zasługa dodatku czekolady mlecznej. Ciasto: 220 g masła (dałam 240g) 180 g drobnego cukru 4 łyżki kakao 100 ml mleka 150 g mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki rumu 4 jajka Krem(...)masy dodajemy po jednym żółtku oraz rum, mieszamy rózgą kuchenną do połączenia. Następnie wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, ponownie mieszamy. Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy do masy kakaowej w dwóch turach, delikatnie mieszamy szpatułką. Masę wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy (21x28cm). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 40-45 minut
Smaki Na Talerzu