Przepyszny i bardzo prosty w przygotowaniu brzoskwiniowy tort bez pieczenia. Idealny na każdą okazję. W smaku delikatny i kremowy. Rozpływa się w ustach. Goście byli zachwyceni
Blog kulinarny S9.PLbiszkopcie torcików. Wilgotne ciasto a’la brownie i krem na bazie lekko słonego serka philadelphia z dodatkiem świeżych malin. Ciasto nie wymaga żadnego nasączania i upieczemy go bez użycia miksera. Dla amatorów treściwych ciast. Mały kawałek skutecznie zaspokoi głód na słodkie. Bardzo podzielne i ładnie równo się kroi. Polecam pyszne ciasto na różne okazje. Pasują(...)masa była bez grudek. Do masy powoli cienkim strumieniem wlewamy gorącą kawę. Całość mieszamy. Ciasto przelewamy do wyłożonej pergaminem – samo dno tortownicy – jest dość płynne więc należy uważać. Pieczemy w temp 170*c przez minimum 1 godzinę. Przed wyjęciem sprawdzić ciasto drewnianym patyczkiem , gdyby było jeszcze płynne piec jeszcze parę minut. Studzić w piekarniku
Wanilia i KardamonCo prawda to nie pora na borówki ale przecież można skorzystać z domowych mrożonych zbiorów lub sklepowych i poczuć odrobinę lata w słodkich wypiekach. Jednym z
Kuchenne WariacjePrezentuję Wam dziś przyjemność dla oka i rozkosz dla podniebienia delikatny krem z dużą dawką ciasteczek oreo. Dzięki życzliwości marki Dom Akcesoria i Bogutynmlyn w mojej
Podróż w kulinariaodstawiam do całkowitego zastygnięcia.Schłodzoną i stężałą galaretkę kroję w pasy. Herbatniki układam na desce w trzech rzędach po 8 sztuk, na spód środkowego rzędu wykładam masę serową kakaową. Na środku tej masy układam paski galaretki. Na wierzch wykładam masę białą i składam ,,chatkę". Herbatniki leżące po bokach, podnoszę do góry i łączę na wierzchołku w kształt trójkąta. Zaczynam(...)najbardziej oddalonych ciastek, stopniowo przesuwając się do początku. Gotową ,,chatkę" schładzam w lodówce. Składniki polewy wrzucam do garnuszka i gotuję do połączenia składników. Studzę i polewam tym moje ciasto. Ponownie odstawiam w chłodne miejsce, aż czekolada dobrze zastygnie
Ciasteczkowy PotwórDodaj napis Jest to propozycja dla leniwych takich jak ja :-P w smaku jak tradycyjny, wielkanocny mazurek a jednak prosty w wykonaniu, ponieważ zrobiony jest na
Bon Appetit Małgorzatykajmakowy: * mascarpone- 100 g * kremówka- 150 g * kajmak w puszce- 170 g Dodatkowo: * orzechy włoskie- pół szklanki * dżem malinowy- słoiczek około 200 g * sok z cytryny- 2 łyżki Biszkopt: Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia prostokątnej formy o wymiarach 36 x 25 cm. Piec w 180 stopniach przez 20-25 minut (do suchego patyczka). Po ostudzeniu biszkopt przekroić(...)pół, by powstał kwadrat. Krem kajmakowy: Schłodzoną kremówkę ubić, dodać mascarpone i kajmak. Delikatnie, ale dokładnie krem wymieszać i wstawić do lodówki na minimum 30 min. Przygotowanie: Na jeden kakaowy blat nałożyć dżem wymieszany z sokiem z cytryny, potem krem kajmakowy, przełożyć drugim blatem, który również uprzednio smarujemy dżemem, a następnie kremem. Wierzch posypać pokruszonymi orzechami włoskimi. Schłodzić w lodówce
Kraina Miodem Płynącabardzo wysokie. Dzięki użyciu papierowych papilotek muffiny nie przyklejają się do formy i łatwo je wyjąć. Nie trzeba także natłuszczać formy. W przypadku tego przepisu lepiej użyć papilotek, gdyż ciasto jest dość rzadkie i muffiny ciężko odklejają się od papilotek. W razie ich upieczenia bez użycia papilotek mogą wystąpić problemy z wyjęciem z formy. Za pomocą suchego patyczka można sprawdzić(...)muffiny są upieczone. Jeśli po wbiciu w muffinkę patyczek pozostaje suchy, muffiny są gotowe, jeżeli mokry - należy je jeszcze dopiec. Można użyć masy krówkowej tradycyjnej lub smakowej np. kakaowej czy orzechowej
Gospodyni MiejskaPieczenie 15 min. Kalorie 250 kcal Domowe ciastka pieguski w dwój odsłonach: ciemne z kakao i gorzką czekoladą oraz jasne z białą czekoladą i bakaliami. Składniki: PIEGUSKI KAKAOWE 150 g gorzkiej czekolady 150 g mlecznej czekolady 50 g orzechów włoskich 50 g migdałów blanszowanych 80 g cukru trzcinowego, drobnego 1 jajko 100 g miękkiego masła 30 g gorzkiego kakao(...)cukru tradycyjnego 100 g miękkiego masła 1 jajko 150 g mąki pszennej 50 g mielonych migdałów 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej Sposób przygotowania: PIEGUSKI KAKAOWE Obie czekolady oraz bakalie posiekaj nożem na kawałeczki. Suche składniki: mąkę pszenną, gorzkie kakao, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną przesiej przez sito i odstaw na bok. Jajko roztrzep na kogel
ProstePesto.plKuleczki/trufelki te zrobiłam nieco z przypadku. Zostało mi po prostu nieco masy kajmakowej z innego ciasta. Grzech wyrzucać, a lodówki sobie zapychać nie chciałam. Z pomocą przyszedł właśnie ten przepis i cieszę się bardzo, bo te małe słodkości zachwyciły mnie od pierwszego spróbowania. Od tamtej pory przepis sprawdza się u mnie idealnie zawsze wtedy, gdy zostanie mi trochę masy kajmakowej(...)herbatników z innego wypieku:) około 200 g pokruszonych ciasteczek (miałam część herbatników maślanych i trochę kakaowych) 1 Danio waniliowe (130g) 2-3 łyżki masy kajmakowej szczypta soli morskiej zmielone migdały, pokruszone herbatniki, gorzkie kakao, posypki itd – do wyboru Ciasteczka kruszymy na pył. Przekładamy do miski. Dodajemy serek homogenizowany, lekko podgrzaną masę kajmakową oraz sól. Wszystko dokładnie łączymy ze sobą
Smaki Na TalerzuWielkanoc kojarzy się z sernikiem, kremowym kawałkiem tego ciasta pachnącym cytrynowym twarogiem. Osobiście nie pamiętam tych wiosennych świąt bez sernika na stole… Na nadchodzący wielkanocny czas mam dla Was nowy, bardzo ciekawy przepis – na sernik herbatnikowy. Kluczowe w nim jest mocne rozdrobnienie maślanych herbatników. Powinny przypominać pył. Sernik smakuje niezwykle ciekawie, a wzbogacony cytrusowymi smakami z pewnością uświetni(...)Waszą Wielkanoc! Smakujcie! Składniki na tortownicę 26cm spód 150 g herbatników kakaowych 4 łyżki masła 1 chałwa (batonik) masa serowa 1 kg twarogu półtłustego 250 g twarogu tłustego 250 g śmietanki kremówki 60-70 g herbatników maślanych sok z 1/2 cytryny 1 szklanka cukru pudru + 2 płaskie łyżki 4 – 5 łyżek mocnej herbaty Earl Grey 1 łyżeczka olejku pomarańczowego
Raj dla PodniebieniaMój osobisty cukiernik wczoraj wyczarował sernik. Nawet w zakupach nie mogłam pomagać:) Mogłam jedynie podglądać:D Sernik na kakaowym spodzie i kruszonką SKŁADNIKI: spód i kruszonka: 300g mąki 1 op. proszku do pieczenia 125g cukru 1 jajko 150g masła 2 łyżki kakao masa serowa: 3 jajka 200g cukru 1kg twarogu mielonego 150g masła 1 op. budyniu waniliowego rodzynki Masło(...)przeznaczone na spód roztopić, ostudzić a następnie połączyć z pozostałymi składnikami. Dobrze, szybko zagnieść i podzielić na pół. Obie połówki ciasta pozostawić na 30 minut w zamrażarce/lodówce. Po tym czasie jedną polówkę ciasta wylepić spód wysmarowanej masłem i oprószona bułką tartą blachy. Również masło na masę serowa należy roztopić i ostudzić. Rodzynki sparzyć.Wymieszać z wszystkimi składnikami
MarciochaKucharzybananowo-kakaowe tosty francuskie* z nutellą i bananem *z domowego chleba tostowego Jak ja dawno nie jadłam nutelli :O Już nawet zapomniałam jak ona genialnie smakuje *.* Składniki: kilka kromek chleba jajko 1/2 zmiksowanego banana 2 czubate łyżeczki naturalnego kakaa kapka mleka cynamon, sól, aromat waniliowy Wszystkie składniki (oprócz chleba) mieszamy ze sobą. Do powstałej masy wkładamy kromki chleba obtaczamy(...)całe w cieście i pozostawiamy na trochę, aby wchłonęły masę. Smażymy tosty na rozgrzanej patelni
More food, love and dreamscytrynowej wersji na kruchym, czekoladowym spodzie. Reakcja rodziny – uśmiechy i prośba, by ta wersja sernika pojawiała się o wiele częściej. Zachęcam i Was do spróbowania. Dodatkowym atutem tego ciasta jest fakt, że tak przygotowany sernik wyjdzie nawet z bardzo wilgotnego sera z wiaderka. Spróbujcie. Delikatny i puszysty sernik cytrynowy 2016-05-02 22:08:09 Write a review Save(...)waniliowy Delecta 1 1/2 szklanki cukru* 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Delecta 3-4 krople aromatu cytrynowego Delecta 1 pełna łyżka krojonej skórki cytrynowej (drobnej) 200-250 g kakaowych herbatników 180-200 g masła Delecta Decorada maczek smak owocowy tutti frutti kawałek margaryny i odrobina kaszy manny do przygotowania formy * ilość cukru zależy od słodkości użytego sera; mój był
Słodkie okruszkiodrobinę wytchnienia od tych kilku ciepłych dni… No cóż – w takiej sytuacji trzeba sobie jakoś radzić… Skoro w lodówce znalazła się jeszcze jakaś garstka truskawek , czyli niedobitki z ostatniego ciasta, to należy zrobić z nich jakiś użytek. No a nic tak nie poprawia humoru jak gorąca czekolada ! W połączeniu zaś ze znacznym obniżeniem temperatur i brakiem słońca, które skryło się(...)porcje Czas przygotowania 5 minut Czas gotowania 3 minuty Składniki 150 ml wody (można zastąpić rzadkim mlekiem kokosowym lub innym roślinnym) 120 ml gęstego mleka kokosowego 20 g masła kakaowego 0,5 szklanki truskawek świeżych bądź mrożonych 8 kropli stewii w płynie 0,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii 1 szczypta drobnej soli himalajskiej, kłodawskiej lub morskiej (niewielka) 1 miarka peptydów
Modern Cave Girl