mleka 2 żółtka 3 łyżki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki Nutelli Nasączenie: szklanka wody syrop wiśniowy cytryna Dodatkowo: opakowanie biszkoptów dżem wiśniowy rurki kakaowe kuleczki czekoladowe Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Następnie, ciągle ubijając dodajemy cukier. Kolejno dodajemy żółtka i miksujemy do połączenia(...)Przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem i pieczemy 25-30 minut w 180 stopniach. Po wyjęciu upuszczamy biszkopt na zabezpieczoną podłogę z wysokości około 30cm- dzięki temu biszkopt nie opadnie :) Ciasto wyjmujemy z tortownicy i studzimy, najlepiej położyć je tak by studziło się "spodem do góry", wtedy wierzch ciasta będzie idealnie równy. Po wystudzeniu dzielimy na 3 blaty. Masa: Z 500ml
Czerwona Porzeczkaprzewracaniu. Polecam. 'kakaowe naleśniki' Składniki: - 3/4 szklanki mąki pszennej - 1/4 szklanki kakao - 1-2 łyżki cukru pudru (płaskie) - 2/3 szklanki zimnego mleka - 2/3 szklanki zimnej wody - 3 jajka - 3 łyżki rozpuszczonego masła - 0,5 łyżeczki soli Wszystkie składniki dobrze ze sobą wymieszać. Masę naleśnikową umieścić w lodówce na min.30 minut. Patelnię dobrze rozgrzać. Wylewać odmierzoną porcję ciasta i smażyć
CookYourselfmocno kakaowe krążki. Ozdobione kolorowymi cukierkami. Kuszące nie tylko dla dzieciaków! Składniki: 100 g miękkiego masła; 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej; 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej; 3/4 szklanki cukru pudru; 3 łyżeczki kakao; 2 surowe żółtka jaj; 100 g lentilek. Sposób przygotowania: Z mąki pszennej, ziemniaczanej, masła, cukru pudru, kakao i żółtek jaj zagnieść gładkie ciasto. Tak przygotowane ciasto zawinąć
Gospodyni Miejskawiem jak Wam, ale mnie większość tortów kojarzy się ze słodkim okazjonalnym ciastem, niekoniecznie smacznym, ale wymaganym w pewnych okolicznościach. Najgorsza opcja to gotowy z hipermarketu, gdzie każdy smakuje plastikiem. Osobiście wychodzę z założenia, że tort ma być w pierwszej kolejności smaczny, a w drugiej ładny. Smaczny oznacza dla mnie(...)ozdób i szczegółów. Oczywiście numer jeden ma u mnie czekoladowy, a po sukcesie tortu szwarcwaldzkiego każdy ciemny blat piekę z tego właśnie przepisu. Biszkopt jest mocno kakaowy i mokry, a więc nie wymaga nasączania, krem śmietanowy nie jest za słodki, a kwaskowości dodaje dżem żurawinowy. Natomiast beza na wierzchu nawet dla mnie
To co kochamwyrósł i nie opadł-tak lubię najbardziej! Na jesienne chandry i smutki; taka porcja słodyczy i czekolady jest dla duszy jak balsam dla ciała:D składniki: spód: 200 g kakaowych herbatników 100 g masła masa serowo-czekoladowa: 1 kg trzykrotnie zmielonego twarogu 3 tabliczki czekolady ( u mnie pół na pół mleczna i gorzka) 300 ml śmietany kremówki(...)Sernik pozostawić wewnątrz jeszcze godzinę. Następnie wyjąć, wystudzić, schować do lodówki na min 6 godzin. Połamaną na kostki czekoladę roztopić z odrobiną mleka na gładką polewę. Wyłożyć na wierzch ciasta. Jeszcze chwilę schłodzić
6nieboTradycyjny sernik na kruchym spodzie to propozycja deseru, chyba każdy choć raz jadł w życiu. Ciasto jest delikatne w smaku i bardzo puszyste. Wielu z Was
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Izaura - sernik na murzynku Uwielbiam smak tego ciasta - aksamitny sernik połączony z wilgotnym murzynkiem, a do tego ta czekoladowa polewa, niby nic takiego, ale uwielbiam do niego wracać. Przynajmniej 2 - 3 razy w roku gości u mnie na stole, choć wcześniej był przygotowywany raczej przez moją mamę, tym razem jednak przejęłam inicjatywę. Składniki: Na murzynek: 1,5 szklanki(...)dodać pianę z białek, którą delikatnie połączyć z resztą masy. Całość przelać na formę o wymiarach 25 x 36 cm. Warstwa serowa: Można ją przygotować w trakcie studzenia masy kakaowej. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Masło utrzeć z cukrami na puszystą masę, następnie cały czas ucierając, dodawać po jednym jajku, a później po łyżce twarogu. Dodać parę kropel aromatu
My sweet a lifePowinno powstać ciasto o dość gęstej konsystencji. Rozgrzewam patelnię wysmarowaną delikatnie masłem klarowanym. Placuszki nakładam łyżką na rozgrzaną patelnię i smażę na średnim ogniu z dwóch stron do zarumienienia. Smacznego! A Wasze maluchy chętnie sięgają po placuszki? Na blogu znajdziecie mnóstwo pomysłów na ich przygotowanie w wielu różnych wersjach. Zapraszam do korzystania z przepisów Spróbuj także: placuszki kakaowe na szybko
Natka PietruszkiKażdą część ciasta rozwałkować na prostokąt. Wyłożyć cześć maku, zostawiając wolne brzegi. Następnie zawinąć w roladę. Każdą roladę, zawinąć zawinąć dwa razy w papier do pieczenia. Ułożyć obok siebie na blaszce od piekarnika, zostawiając niewielkie odstępy. Piec w temperaturze 180 stopni 40-45 minut. Po wystudzeniu polukrować. Dwie rolady zrobiłam ze zwykłym lukrem, a trzecią z lukrem kakaowym
Agusiowe smakołykiblat ciasta. Tort wstawiamy do lodówki na pół godziny. Teraz czas na dekorację. Przygotowujemy lukier maślany. Z białego lukru odejmujemy w pojemniki po 2 łyżki lukru – jeden zostawiamy biały, drugi barwimy na różowo odrobiną barwnika spożywczego. Do pozostałego lukru w misce dodajemy 3 łyżki kakao, mieszamy dokładnie. Cały tort (górę i boki) pokrywamy cienką warstwą lukru kakaowego i wkładamy
Dorota Smakujemoże zabraknąć ciast. Obowiązkowymi wypiekami w wielu polskich domach są mazurki, serniki i pyszne baby, babeczki i babki wielkanocne. Nieudana babka wielkanocna to wedle tradycji kompromitacja gospodyni i dowód jej lichych zdolności kulinarnych. Jaki jest sekret udanej babki wielkanocnej? Nie piekę babek drożdżowych, gdyż u mnie w domu za nimi nie przepadają. Za to często piekę jasne, kakaowe i marmurkowe
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięsztuk . Ciasteczka kakaowe z kawałkami czekolady Składniki: 140g mąki pszennej 80g masła 60g cukru pudru 25g kakao 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia 80g mlecznej czekolady Wykonanie: - składniki powinny być z lodówki - mąkę przesiać, dodać do niej cukier puder, kakao i proszek do pieczenia, składniki wymieszać - dodać zimne masło pokrojone na mniejsze kawałki oraz jajko, zagnieść ciasto - czekoladę pokroić
Smakołyki Berenikiciasta do formy. Do reszty dodajemy kakao i dokładnie mieszamy do połączenia. Wlewamy na wierzch. Wkładamy babkę do piekarnika i pieczemy przez ok. 45-50 minut (trzeba sprawdzać patyczkiem czy babka majonezowa jest już upieczona – łatwo ją przesuszyć). Upieczoną babę podajemy polaną czekoladą, lukrem, polewą lub posypaną cukrem pudrem – jak lubimy. U mnie – z polewą kakaową
Poezja smakujeszcze bardziej do poszukiwania nowych smaków i przyrządzania pysznych dań :) Dzisiejszy sernik jest tak pyszny, że zniknął w niecałe 10 minut! Dobrze, że chwilę przed zdążyłam zrobić zdjęcia :) Ciasto nazwałam sernikiem, bo bardzo dobrze go odzwierciedla, choć tak na prawdę nie zawiera sera! Jego głównym składnikiem jest okara , czyli pozostałości po robieniu mleka sojowego. Pozostałe dodatki(...)wyczarowujesz takie smakołyki ;) Składniki: 300 g okary (pochodzącej z jednej porcji przygotowanego mleka sojowego w Sojowirówce od Moja Soja ) 60 g masła z nerkowców 15 g tłuszczu kakaowego (lub kokosowego) 3 łyżki ksylitolu 1 czubata łyżeczka kakao gorzkiego 1 łyżka zmielonych nasion chia garść malin Przygotowanie: Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą i odstaw
Zdrowie na języku :P