może być lepsze powitanie niż takie za pomocą pysznego sernika dyniowego? Osobiście uważam, że nie Nie będę też ukrywać, że sernik to obok ciasta drożdżowego , jedno z moich ulubionych ciast. Niestety ze względów zdrowotnych nie mogę sobie pozwalać na niego zbyt często, być może też dlatego tak bardzo mi smakuje (teoria zakazanego owocu tutaj odgrywa duże znaczenie :)). Na blogu dzieliłam(...)sernik nigdy im się nie udaje – ten wyjdzie Wam na pewno Sernik dyniowy na ciasteczkowym spodzie przepis na tortownicę o średnicy 24 cm 250 g pokruszonych herbatników kakaowych 100 g roztopionego masła 1 kg sera twarogowego 4 jajka 1 opakowanie cukru waniliowego 3 łyżki mąki ziemniaczanej 400 g puree z dyni czekolada gorzka (opcjonalnie) Herbatniki przełóż do woreczka strunowego
365 dni dookoła kuchnimojego syna więc musiałam się szybko uwinąć z pieczeniem tym babeczek. Wyszły idealne. Ciasto z tego przepisu jest wybawieniem dla niespodziewanych zachcianek, czy też niespodziewanych gości. Polecam te błyskawiczne owsiane babeczki z żurawiną, są lekkie i puszyste, a najważniejsze smaczne. Polecam również moje przepisy na: kakaowe babeczki z jeżynami. Makowe babeczki z kremem Pomarańczowo-serowo babeczki (Orange&cheese cupcakes(...)pieczenia, mieszamy. Wlewamy rozpuszczony miód z masłem, miksujemy, dodajemy ubite białka i posiekaną żurawinę, mieszamy całość, najlepiej silikonową łyżką. Do dołków od formy na muffiny wkładamy silikonowe papilotki, wykładamy ciasto do 3/4 wysokości. Wstawiamy formę do piekarnika i pieczemy w 160 C z termoobiegiem około 25-30 min. Po ostudzeniu babeczki polewamy lukrem i posypujemy kolorowymi posypkami. Jak zrobić lukier
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSezon na wiśnie wciąż trwa, dlatego nadeszła teraz pora na zrobienie przepysznych dżemów na cały rok. Nie byłam bym jednak sobą gdybym czegoś nie dodała od
Ciasta z tradycjamiDziś, Kochani, witam Was wspaniałym przepisem - to jest moje nowe odkrycie, jeśli chodzi o konfitury :) Powidła te są przepyszne i jestem nimi zachwycona, taka wersja na
Delicious Titbitskakao (jeśli wolicie bardziej kakaowe, to więcej) olej do smażenia 1. Jajka wbijamy do misy miksera i ubijamy na puszystą masą. Zmniejszamy obroty i dodajemy miód oraz maślankę, miksujemy żeby składniki się połączyły. 2. Mąkę razem z proszkiem, sodą i kakao przesiewamy i dodajemy do masy. Miksujemy do połączenia się składników. Jak by ciasto było bardzo rzadkie, to możemy
kruche babeczkiciasto: 140 g mąki 100 g masła 50 g cukru pudru 3 łyżki kakao 1 żółtko 1 łyżka zimnej wody Zagnieść wszystkie składniki, wylepić tortownicę 23-26cm. Wstawić do piekarnika 18 min. 180 st. Można zrobić spód z herbatników i masła co nie wymaga pieczenia lub wyłożyć same kakaowe herbatniki. Masa serowa
Kubki smakuprzełożony masą truskawkową na kakaowych biszkoptach. Ciekawe czy Patrykowi spodoba się tort;) Biszkopt: 10 jajek 300 ml cukru 170 ml kakao 350 ml mąki tortowej Wykonanie: Białka ubić na sztywno. Następnie dodać do nich cukier i żółtka, dalej ubijać. Na sam koniec do masy jajecznej dodać przesianą mąkę i kakao, delikatnie wymieszać. Przygotowane ciasto wylać na blaszkę o wymiarach
Krakowskie smaki Anikulinarna 'noga', bo to ciasto po prostu nie może się nie udać, a do tego jest bardzo, baaardzo smaczne :))) Spód czekoladowy na bazie ciasteczek, kolejno: masa grysikowa- gęsta i kremowa- oraz cudowny krem cytrynowy, który znacie już z poprzedniego wpisu... … Och, pokochacie je od pierwszego kęsa :))) Spód czekoladowy: * ciastka- 300 g (np. BelVita kakaowe) * masło- 120 g Masa grysikowa
Kraina Miodem Płynącadniach jeśli oczywiście zostanie ciasto jest tak samo smaczne a nawet nie wiem czy nie lepsze. Składniki: Beza 7 białek szczypta soli 150 g cukru 100 g mielonych orzechów włoskich 100 g siekanych orzechów włoskich 100 g wiórków kokosowych 100 g prince polo orzechowego (2 batony xxl, możecie też użyć klasycznego smaku) Biszkopt kakaowy 5 jajek 5 łyżek cukru
Ala piecze i gotujeTakie torty to ja lubię, lekkie, delikatnie nasączone alkoholem i nie za słodkie. Ten torcik będzie gościł u mnie częściej ;) Na tortownicę o śr. 24 cm Biszkopt kakaowy rzucany: 5 jajek 2/3 szkl maki pszennej najlepiej tortowej 3/4 szkl cukru 3 i 1/2 czubate łyżki ciemnego kakao 1. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, boków nie smarujemy. Nagrzewamy piekarnik(...)ciasta nasączam wiśniówką delikatnie rozrobiona z wodą aby nie była za mocna. Wykładam prawie 1/2 słoiczka dżemu wiśniowego na to ubita kremówka, przykrywam drugim blatem, nasączam go alkoholem. Wykładam znów 1/2 słoiczka dżemu wiśniowego, a na to ubita kremówka, przykrywam ostatnim blatem. Całość dekoruje kremówką, wiśniami z alkoholu i płatkami czekolady ( w moim przypadku był to pokruszony kawałek biszkopta kakaowego
Gotowanie...to proste !Śniegu w tym roku jak na lekarstwo, więc - chyba z tęsknoty za nim - przypomniało mi się ciasto o nazwie śnieżny puch. Jest bardzo puszyste (trochę przypomina ptasie mleczko), niezbyt słodkie, z posmakiem cytryny i wiórków kokosowych. Ja je robię na ciemnym spodzie, bo wtedy bardziej ten sernik na zimno kojarzy mi się z zimą i ze śniegiem leżącym na ziemi(...)robi się je o tej porze roku niezwykle szybko. Czas wykonania jest tak naprawdę zależny od czasu tężenia galaretek. Składniki (na blachę 23 x 28 cm): 14 herbatników kakaowych 200 g gęstej śmietany (użyłam 18%) 500 g sera (użyłam wiaderkowego - proponuję połowę wykorzystać w Święta, połowę w Sylwestra) 2 galaretki cytrynowe 500 ml wrzątku 12 g masła 6 czubatych łyżek
Weekendy w domu i ogrodzieDziś Walentynki, dlatego proponuję Wam przepis na ciasto z czerwonym akcentem. Oczywiście, ciasto możecie zrobić w każdym dowolnie wybranym dniu, nie ograniczajcie się tylko do 14stego lutego. W czeluściach mojej zamrażarki drzemią jeszcze dary lata, czyli pachnące i słodkie truskawki . Ich czerwień kusi i wodzi na pokuszenie...bardziej niż niepokorny Grey. Ich smak zniewala i przyprawia o niegrzeczne myśli(...)prosi się o słodkie połączenie z kremem z białą czekoladą oraz wyrafinowanym smakiem kakaowego biszkoptu . Razem tworzą jedność, którą tylko oprawca-łasuch może rozdzielić. Jeśli nie macie oporów, śmiało pogrzeszcie dziś troszeczkę. Zacznijcie od słodkiego c iasta z truskawkami, a potem... dajcie się ponieść uniesieniom i zachwytom ( nie tylko słodkim ). Składniki ( na blachę o wymiarach około 25x25 cm ) * szklanka
kolorowotorcikoworazy słyszałam, że nikt nie robi tak pysznych jak ja, ha! Dziś mam dla Was przepis na przepyszny sernik z brzoskwiniami ( a raczej musem brzoskwiniowym ) i galaretką na kakaowym spodzie. Niesamowicie delikatny , obłędnie kremowy i puszysty – fantastyczny! Taki sernik jest idealnym pomysłem zarówno do popołudniowej kawki, jak i na imprezę. Z całą pewnością zrobi furorę i każdy będzie oblizywał(...)następnie dodajemy zmiksowane brzoskwinie i pianę ubitą z białek – wszystko razem delikatnie ale dokładnie mieszamy łyżką. CAŁOŚĆ: Na blachę ( 25×30 ) wyłożoną papierem do pieczenia rozkładamy ciasto, podpiekamy ok. 20 minut w 180C ( bez termoobiegu ). Na podpieczone wylewamy masę serową i ponownie wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika – tym razem na 50 minut. Wystudzony sernik zalewamy przygotowaną
Ostra na Słodkoprzepis na to tradycyjne świąteczne ciacho. Tym razem w wersji fit: bez glutenu, bez laktozy i bez cukru! To prosty przepis na mazurka na spodzie z mąki kokosowej z kakaową masą z suszonych śliwek (czekośliwką), kokosową polewą, przypominającą w smaku białą czekoladę, migdałami i lawendą. Bardzo przyjemny i prosty przepis, który możecie dowolnie modyfikować, aby stworzyć swojego wymarzonego mazurka. ;) * SKŁADNIKI(...)następnie odstaw na 5 minut. Powinna stać się po tym czasie bardzo gęsta i plastyczna. Uformuj z niej mazurek o wybranym kształcie bezpośrednio na blasze pokrytej papierem do pieczenia. Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C na 20 minut. Następnie wyjmij i wystudź. Czekośliwka Śliwki zalej wrzątkiem i odstaw na kwadrans. Następnie odcedź i zmiksuj blenderem wraz z kakao
Food Squaretwarogu (może być z wiaderka) 2 galaretki w ulubionych smakach (u mnie to przeźroczysta winogronowa i malinowa) 200 ml śmietanki 30-36% 10-12 ciasteczek petite beurre (kakaowe lub maślane) 200 g ulubionych owoców (opcjonalnie) Każdą galaretkę rozpuszczam w 250 ml gorącej wody i odstawiam do wystygnięcia. Twaróg dzielę na dwie miski, śmietankę ubijam i dzielę po równo do dwóch(...)masę połowę porcji owoców, układam połowę ciasteczek i wstawiam do lodówki do zastygnięcia. Następnie tak samo postępuję z drugą warstwą. Sernik wstawiam do lodówki do zastygnięcia. Żeby sprawnie wyciągnąć ciasto z foremki do babki, zanurzam foremkę na kilka sekund w gorącej wodzie, a po chwili sernik powinien wyjść. Wykonując sernik w standardowej blaszce, zaczynamy od układania ciasteczek, na to pierwszą
Słodki sentyment