jednak polegałyśmy na swoich pomysłach, tym razem przepis Iny chodził nam po głowie zbyt długo aby go dalej ignorować 😎 Z malutkimi modyfikacjami powstały przepyszne i urocze muffinki bananowe z kakaowymi i orzechowymi nutami. Miazga totalna, którą polecamy każdemu 😍 Składniki (ok 15 muffinek): -230g mąki (pół na pół gryczana i ryżowa) -60g kakao -500g bardzo dojrzałych(...)ręcznie. (Nasze masło było z kawałkami orzechów i chciałyśmy je zachować więc połączyłyśmy to ręcznie, w przepisie TTH można to zrobić malakserze) 4. Suche składniki wymieszać z mokrymi. 5. Ciasto nakładać do muffinek (3-4 łyżki aby były wysokie) a na górę ułożyć plaster figi. 6. Piec w 180’C ok 30 minut. 7. Po ostudzeniu polać muffinki masłem orzechowym
Candy PandasKremowy, powiedziałabym, że dość zbity, na kruchym kakaowym spodzie. Najlepszą rekomendacją dla niego będzie to, że zniknął w jeden dzień. Kruchy spód: 1 i 1/2 szklanki mąki 1/2 kostki zimnego masła lub margaryny 2 łyżki cukru 2 łyżki kakao 1 jajko 3 łyżki mleka Z podanych składników szybko zagniatamy kruche ciasto, które następnie chłodzimy w lodówce co najmniej
Cynamonowe szczęściepolecam! Składniki na Rogale z orzechowo-kakaowym nadzieniem: 500 g mąki pszennej 7 g drożdży instant 100 g cukru 1 jajko 200 ml ciepłego mleka 60 g roztopionego letniego masła szczypta soli Przesianą mąkę łączymy z drożdżami, cukrem, jajkiem, ciepłym mlekiem oraz masłem, dodajemy sól i zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto (około 10-15 minut), gotowe oprószamy mąką
Rozpustne gotowaniesię dobrze rozgrzeje. Na rozgrzaną patelnię wylej ciasto i przykryj pokrywką. Smaż omlet przez około 3-4 minuty na średnim ogniu z dwóch stron. Dzieciom proponuję podawać go bez dodatków – jest pyszny, bananowy i puszysty A dorośli mogą spróbować np. z syropem klonowy i płatkami migdałów SMACZNEGO! Spróbuj także: omlet kakaowy , ze szpinakiem i suszonymi pomidorami , bananowo – owsiany
Natka Pietruszkimleczna nuta. Całość wieńczy polewa z mlecznej czekolady. Ciasto ładnie się kroi i trzyma fason. Jak Wam się podoba taki sernik? Macie ochotę na kawałek? ;) Do polania sernika możecie wykorzystać dowolną czekoladę lub polewę. Ja wykorzystałam niezjedzone figurki czekoladowe z zeszłych świąt :P Blaszka 25x30 cm Składniki: Spód: 300 g herbatników kakaowych 100 g masła roztopionego 1 łyżeczka kakao Masa
My simple kitchenCiasto na biszkopcie z masą budyniową, wafelkami i posypką kokosową Składniki: Biszkopt: 4 jajka Szklana mąki 2 łyżki cukru pudru Szczypta soli Łyżka oleju Masa budyniowa: 3 budynie śmietankowe 1 szklanki cukru pudru 200 g Kasi 3 szklanki mleka dodatkowo: 250 g rurek kakaowych 100 g wiórek kokosowych Przygotowanie: Biszkopt: Żółta oddzielamy od białek. Białka ubijamy wraz ze szczyptą soli
Lena Gotujerodzina orzekła że lepsza niż tort. Szybko się ją robi, ale dobrze jest biszkopt przygotować dzień wcześniej. Konfitura porzeczkowa nadaje jej fajnego smaku lekko kwaskowego.Ciasto z akcentem alkoholu. biszkopt kakaowy: 6 jaj wielkość M 2/3 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 140 g mąki tortowej 3 łyżki kakao krem: 500 ml śmietany kremówki 36 % 300 ml śmietany kremówki(...)dodaję po jednym żółtku i mieszam mikserem ale nie ubijam już za długo tylko do połączenia żółtek. Mąkę, kakao, proszek do pieczenia mieszam. Przesiewam i dodaję stopniowo do ciasta i mieszam delikatnie od spodu. Formę o wymiarach 24 x 24 cm wykładam od spodu papierem do pieczenia. Wylewam ciasto i wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 160 stopni góra dół
wesoła kuchniazależności od wielkości blaszki, którą mamy) Wykonanie ciasta: Rozpuścić masło wraz z kakao i gorącą wodą. Ubić jajka z cukrem na puszystą masę. Mąkę przesiać i wymieszać z sodą, proszkiem do pieczenia i solą. Do mąki dodać mielone orzechy/wiórki. Do ubitych jajek dodawać na zmianę: łyżkę jogurtu, łyżkę masy kakaowej, łyżkę mąki i miksować, do skończenia się składników. Miksować
Mania Wypiekanianienasycone kwasy tłuszczowe obniżające poziom szkodliwego cholesterolu. Stanowi dobry zamiennik kasz, ale popularny jest również w postaci ekspandowanych ziaren, czyli- wyjaśniając najkrócej- zdrowszej wersji popcornu, której możemy używać do ciast i deserów. Warto również rzec kilka słów na temat czekolady . Oczywiście nie jest to jakaś cudownie mleczna bomba kaloryczna, ale prawdziwie gorzkie cudo o 90% zawartości kakao . Świetnie zdaję sobie(...)faktu, że nie cieszy się ona tak wielką popularnością, jak jej słodsze koleżanki i większość osób wręcz od niej stroni, co jest błędem. Powszechnie wiadomo, że przysmak produkowany z kakaowych ziaren to najlepszy sposób na chandrę, który dodaje energii i jest źródłem wartościowych składników mineralnych, jednak najwięcej jest ich właśnie w czekoladzie gorzkiej. Dzięki temu pomaga ona w myśleniu, zapobiega
peanutbuttermonstertylko przeczytałam przepis, wiedziałam, że to ciasto powinno być zrobione z jakimiś innymi owocami. To oczywiście tylko moje subiektywne zdanie, dyktowane smakiem, na pewno wielu osobom posmakuje takie ciasto z jabłkami, ale według mnie chałwa i jabłka jakoś nie idą w parze. Wybrałam banany. Dobrze zrobiłam, mówię Wam! :) Składniki: 1 kostka masła (miękkiego) 150 g cukru + 5 łyżek (do pianki(...)cukier waniliowy (dałam własną esencję waniliową 2 łyżki) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 60 g wiórków kokosowych 4 banany 3 łyżki kakao Na polewę: 150 g chałwy waniliowo-kakaowej (marmurkowej) 1 łyżka masła 3 łyżki śmietanki 30% 1 . Piekarnik rozgrzewamy do 180°C. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. 2 . Oddzielamy żółtka od białek, białka wstawiamy do lodówki
Kuchnia PrezydentowejDomowy czekoladowo jagodowy serniczek z glazurą jagodową. Sernik jest pyszny, rozpływa się w ustach. Nie za słodki bo taki moja rodzina lubi. spód: 160 g ciastek
wesoła kuchniaLubicie serniki? Ja też, nawet bardzo 😊 Przygotowałam dzisiaj dla Was zestawienie kilku moich ulubionych serników. Może któryś z nich upieczecie na nadchodzące święta? Puszysty maślany sernik
Codzienna kuchnia niecodziennaZapraszam Was dzisiaj na roladę z pysznym kremem czekoladowym z dodatkiem świeżych owoców.Rolada z tym kremem na prawdę warto zrobić,polecam i zachęcam do upieczenia
Ala piecze i gotujemieszamy całość delikatnie, do momentu połączenia się składników. Gotowe ciasto przekładamy do tortownicy o śr 20cm , wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno). Delikatnie wyrównujemy wierzch ciasta. Pieczemy ok 35 – 40 min w 150 – 160ºC (bez termoobiegu), lub dłużej, do suchego patyczka. Upieczony biszkopt wyciągamy z piekarnika i zostawiamy(...)biszkoptem kakaowym. Czekoladę gorzką w przepisie można zastąpić czekoladą mleczną. Krem będzie słodszy. Nie przesadzajmy z nasączeniem blatów, aby nie ‘zatopić’ biszkoptu. Każdy piekarnik piecze inaczej. U mnie wystarczyło 160°C, piekłam na najniższym poziomie piekarnika, grzałka dolna. Przy termoobiegu zmniejszamy temperaturę o 15°C. Jeśli lubisz robić torty, piec ciasta, ciasteczka
Słodki Pomysłmyciem okien i porządkowaniem w szafkach. Jeśli chodzi o przepisy świąteczne na blogu to niestety pojawią się dopiero jutro, postanowiłam zrobić mazurek, babkę trójwarstwową na parzę i jajka z ciasta na patykach, dlatego zapraszam jutro i pojutrze na przepisy, które niestety pojawią się trochę późno. Wracając do dzisiejszego przepisu, chciałabym wam polecić pewne słodycze, które zaskoczyły mnie swoim składem(...)zdrowe ? No to zobaczcie skład nie uwierzycie Gryczanki czekoladowe firmy RAW & HAPPY : SKŁAD: kiełkowana polska kasza gryczana, daktyle, rodzynki, kiełkowany słonecznik, kiełkowana kasza jaglana, surowa masa kakaowa (surowe ziarno kakaowca, masło kakaowe, kakao w proszku zawartość kakao min.65%), wiórki kokosowe, kiełkowane siemię lnianę, kiełkowany amarantus i kiełkowana szałwia hiszpańska, *surowce BIO Dodatkowo są BIO organic
zdrowa vege kuchnia