warto również wyjąć masło z lodówki. Biszkopt kakaowy: 6 jajek 1 niecała szklanka cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 7 łyżek kakao (prawie pół szklanki) ewentualnie jeżeli ktoś chce mniej kakaowy, wówczas 4 łyżki mąki ziemniaczanej i 3 łyżki kakao. Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, póki pierwsza łyżka cukru się nie rozpuści(...)delikatnie wymieszać szpatułką, mieszając od spodu do góry, tylko w jednym kierunku. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Boków formy niczym nie smarować, papierem wykładamy tylko dno. Wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 160 st. około 35 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka). Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je (w formie) na podłogę
moj przepis nababkę, tak mnie naszło, bo bardzo lubię, a dawno nie było. Babka to u mnie obowiązkowy wypiek na każde święta, no jeszcze keks. Tym razem babka dwukolorowa, na dole kakaowa, a góra z dodatkiem kandyzowanych owoców, góra polewa czekoladowa i kolorowe kuleczki. Babka prosta i bardzo smaczna, polecam i życzę Wam miłego poniedziałku. U mnie w Rzeszowie niestety od wczoraj(...)cukrem pudrem na puszystą masę. Następnie zmniejszyć troszkę obroty i dodawać stopniowo jajka. Mąkę stopniowo na dwa lub trzy razy mąkę przesianą z proszkiem na przemiennie z mlekiem. 2. Ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej dajemy kakao i mieszamy, a do drugiej owoce kandyzowane i mieszamy. 3. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Na spód dajemy ciasto ciemnie (tak niedbale
kruche babeczkiSzybkie w wykonaniu ciasto bez pieczenia, na czekoladowych herbatnikach, z kajmakiem, masą z batonikami Lion i polewą z mlecznej czekolady. Najlepsze po dniu leżakowania w lodówce, gdy ciastka zmiękną. Polecam! :) Składniki Masa opakowanie budyniu śmietankowego na 750 ml mleka 600 ml mleka 3,2% 200 g miękkiego masła 5 batonów Lion Budyń ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu(...)dodawać). Wystudzić. Miękkie masło utrzeć mikserem, dodawać stopniowo po 1 łyżce budyniu, cały czas ucierając. Batoniki pokroić na kawałki, dorzucić do masy i wymieszać wszystko łyżką. Dodatkowo paczka herbatników kakaowych (250 g) puszka masy kajmakowej Blaszkę o wym. 21x26 cm wyłożyć folią aluminiową. Na dno ułożyć herbatniki. Posmarować kajmakiem i ułożyć drugą warstwę herbatników. Wyłożyć na nie przygotowaną masę. Polewa
Słodkie inspiracjewaniliowa z majonezem to jedna z naszych ulubionych babek wielkanocnych. Babka jest lekka, puszysta, smaczna i wilgotna. Piekę różne rodzaje babek majonezowych np. babkę jasną z cytrynowym lukrem , babkę kakaową z polewą czekoladową, wszystkie znikają błyskawicznie po rozkrojeniu. Gdy babkę odpowiednio ozdobimy w stylu wielkanocnym to pełni też rolę dekoracyjną wielkanocnego stołu. Takie babki piekę na ostatnią chwilę, zajmuje(...)się w ubijanie białek itd., to może wszystkie składniki przełożyć do misy robota i miksować tak długo aż cukier się rozpuści, a dalej postępować jak niżej (Też wyjdzie Przekładamy ciasto do formy wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą, pieczemy około 45 min. Babkę wyciągamy z piekarnika, wyjmujemy z formy po ostygnięciu. Waniliową babkę majonezową posypujemy cukrem pudrem, lukrujemy lub smarujemy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięTorty...moje ulubione ciasta. Uwielbiam piec torty, eksperymentować, wymyślać nowe połączenia. W tej dziedzinie mogę się "wyżyć" kulinarnie 😉 Cała moja przygoda z pieczeniem zaczęła się właśnie od tortu. Szczególnie upodobałam sobie torty czekoladowe z prawdziwej gorzkiej czekolady w połączeniu z kwaśnymi owocami jak: maliny, pomarańcze, cytryny czy truskawki. Dziś przedstawiam mój kolejny eksperyment, który pochodzi z mojego wcześniejszego bloga(...)Ciachoo! (stąd te zdjęcia słabszej jakości 🙈) Jest to tort mega czekoladowy - kakaowy biszkopt z czekoladową masą z orzechami laskowymi do tego maliny i galaretka czekoladowa. PYCHOTA! Składniki: Biszkopt: 1 szklanka mąki pszennej 4 jajka 1 szklanka cukru 3 łyżeczki octu 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki oleju szczypta soli 2 łyżki kakao Masa czekoladowa: 400 ml śmietany kremówki
Kuchnia MagdaLenyTorty...moje ulubione ciasta. Uwielbiam piec torty, eksperymentować, wymyślać nowe połączenia. W tej dziedzinie mogę się "wyżyć" kulinarnie 😉 Cała moja przygoda z pieczeniem zaczęła się właśnie od tortu. Szczególnie upodobałam sobie torty czekoladowe z prawdziwej gorzkiej czekolady w połączeniu z kwaśnymi owocami jak: maliny, pomarańcze, cytryny czy truskawki. Dziś przedstawiam mój kolejny eksperyment, który pochodzi z mojego wcześniejszego bloga(...)Ciachoo! (stąd te zdjęcia słabszej jakości 🙈) Jest to tort mega czekoladowy - kakaowy biszkopt z czekoladową masą z orzechami laskowymi do tego maliny i galaretka czekoladowa. PYCHOTA! Składniki: Biszkopt: 1 szklanka mąki pszennej 4 jajka 1 szklanka cukru 3 łyżeczki octu 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki oleju szczypta soli 2 łyżki kakao Masa czekoladowa: 400 ml śmietany kremówki
Kuchnia MagdaLenyPo bardzo udanym i smacznym serniku zebra pieczonym w kąpieli wodnej, postanowiliśmy w ten sam sposób upiec sernik czekoladowy . Przygotowaliśmy do niego spód z kakaowych herbatników
niecodziennikparyDziś witam Was z czymś lekko rozgrzewającym w tę jesienną pluchę… Ci , którzy mnie znają wiedzą, że nie przepadam za alkoholem w nomen omen „czystej postaci
Domowe ciastaLubię jeść torty, natomiast nigdy ich nie robiłam bo czuję że ich nie umiem robić, że są trudne itd Dziś postanowiłam zrobić pierwszy raz
Gotowanie Patkiskładniki: 500 g białego sera 140 g cukru pudru 250 g masła 1 łyżka ciemnego kakao 36 szt herbatników (mogą być kakaowe) opcjonalnie: aromat waniliowy wykonanie
Domowy Smak JedzeniaLato daje nam przyzwolenie na małe, kulinarne grzeszki. Postanowiłam zrobić więc obiad bogaty w smaki, ale trochę przypominający deser. Mmmmm wanilia, pomarańcze, cynamon, czereśnie, melisa.... Szkoda
Kuchnia w opałachprzepisu, ale jest równie pyszny. Ciasto to upiekła mi kiedyś kuzynka na urodziny mojej córki i od niej mam przepis. W wersji oryginalnej był on na kruchym cieście. Ja zdecydowałam się jednak na herbatniki, ponieważ nie miałam zbyt wiele czasu na pieczenie. Sernik mimo to wyszedł bardzo pyszny! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na blaszkę o wymiarach(...)sera z wiaderka 500 g twarogu chudego 100 g masła 1/2 szklanki kaszy manny 5 jajek 2 cukry waniliowe 2 budynie waniliowe (bez cukru) 150 g herbatników kakaowych 250 ml śmietanki 30% 1 i 1/2 szklanki cukru cukier puder do posypania (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Twaróg zmielić w maszynce. Przełożyć do miski. Dodać do niego ser z wiaderka
Danka PichciOstatnio zalegało mi w domu kilka dojrzałych bananów, więc postanowiłam przygotować z nich ciasto bez pieczenia. Łatwe i szybkie w przygotowaniu. Wystarczą herbatniki, krem budyniowy, banany i galaretka. Ciasto najlepiej przygotować wieczorem, schować do lodówki na całą noc a kolejnego dnia można śmiało kroić :) Składniki na blachę kwadratową 24 cm: Krem budyniowy: * 1 l mleka * 4 budynie śmietankowe bez cukru(...)cukru * 4 łyżeczki cukru waniliowego z prawdziwą wanilią * 2 łyżki mąki pszennej * 4 żółtka jaj * 240 g masła Dodatkowo: * około 200 g herbatników kakaowych * 4 banany * 2 galaretki cytrynowe * 700 ml wody Wykonanie: Krem budyniowy: 200 ml mleka wymieszać z żółtkami. Wsypać cukier, cukier waniliowy, mąkę i proszek budyniowy, dobrze wymieszać. Pozostałe 800 ml mleka zagotować, wlać masę budyniową
Zrób to smacznieciasto robiłam już jakiś czas temu i zupełnie nie wiem czemu nie wrzuciłam go jeszcze na bloga, bo jest naprawdę obłędne w smaku. To pyszne połączenie to serowo-kokosowa masa z sera gotowanego i delikatna i lekka masa budyniowa-malinowa. Do tego świeże maliny, kakaowy biszkopt nasączony malibu i delicje. Można jeść i jeść. Serdecznie polecam, choć jest(...)masę serową. Na samą górę wykładamy maliny i zalewamy tortengussem. (tortenguss rozpuszczamy w wodzie z cukrem i chwilę gotujemy, jeszcze ciepłym polewamy maliny) Smacznego p.s.Tortenguss to niemiecka glazura do ciast coś pomiędzy galaretką a gęstym kisielem, jeżeli nie mamy tortengussa można zastąpić go galaretką malinową.Ja jednak wolę tortenguss, bo jest lżejszy od galaretki i ścina się błyskawicznie
Krylowa Kuchniazawiódł. Zawsze wychodzi. W maminym zeszycie jest to ciasto bez dodatków, ale ja od niepamiętnych czasów piekę je najczęściej z połówkami gruszek świeżych lub z kompotu. Dziś nie ma w domu gruszek, za to w spiżarce znalazła się puszka ananasa. Sprawdził się doskonale. Murzynek to jedno z popularniejszych ciast, większość przepisów różni się tylko detalami. Na moją wersję(...)ciasto do formy zostawiając niewielką część, układam owoce i przykrywam ceniutką warstwą pozostałego ciasta. Piekarnik rozgrzewam już wcześniej, żeby miał 175 stopni, kiedy ląduje w nim ciasto. Piekę około 40 minut, ale trzeba pamiętać, że każdy piekarnik może piec z inną siłą, więc najlepiej pilnować i w stosownej chwili zrobić próbę suchego patyczka. Ja bardzo lubię moje gotowe ciast
I tu będę miała takie te