zanim zaczęłam kombinować z przepisem i tworzyć inne smaki, takie jak lawendowe, kakaowe i kilka innych. Na przepis natknęłam się kilka lat temu na blogu Moje Wypieki . Przepis został ze mną do dziś i do dziś te waniliowe są ulubionymi ciastkami mojego dziecka, no dobra moje też :) Ciasto fajnie współpracuje z wałkiem, dodatkowy plus zyskuje za to, że ciastka
Blondynka Gotujekropel olejku rumowego polewa kakaowa kolorowa posypka Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wymieszać z masą makową. Żółtka oddzielić od białek. Do masy makowej dodać żółtka oraz bakalie, wymieszać. Dodać kaszę manną i proszek do pieczenia, wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Delikatnie wymieszać łyżką z masą makową. Ciasto przelać do blaszki (24x36cm) wyłożonej
Smakołyki Asiskładników do tego (lub innego ciasta) zajrzyjcie tutaj po gazetki promocyjne. Nie warto przepłacać. Ja zawsze śledzę gazetki i na promocjach robię zapasy produktów do pieczenia. Dzięki temu nie tylko zaoszczędzam czas ale też zawsze mam w domu zapas na wypadek niespodziewanej weny twórczej. *foremka 25*34 cm Składniki: 30 kakaowych herbatników paczka biszkoptów okrągłych (mogą być(...)kakaowym środkiem) 200 g masła w temperaturze pokojowej 1 szklanka cukru pudru 1 jajko 200 g orzechów włoskich 2 jabłka 2 opakowania galaretki pomarańczowej 3-4 banany (w zależności od wielkości) szklanka lekko osłodzonej zimnej herbaty, kawy lub mleka (dowolnie, zależy co lubicie, ja użyłam herbaty) Orzechy włoskie zetrzeć na tarce o drobnych oczkach (jak do marchewki). Jajko
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniapewnością przypadnie do gustu nie tylko miłośnikom chałwy. Naprawdę kusi, aby go wyjadać z miski, więc moim pomysłem, aby właśnie tak się nie stało jest proste oraz szybkie ciasto. W moim domu znika ono w oka mgnieniu, a sam krem zawsze robi wielkie wrażenie! Polecam. (Forma o wymiarach około 22 x 26 cm) Krem: 750 ml mleka (3 szklanki(...)200g masła 300g chałwy (u mnie przeważnie waniliowa) Polewa: 150g czekolady (u mnie gorzka) 3 łyżki masła/mleka/słodkiej śmietanki Dodatkowo: około 350g herbatników kakaowych Opcjonalnie: sezam do posypania (u mnie biały i czarny) Przygotować krem. Z 750 ml mleka odlać odrobinę i rozmieszać w nim budynie z żółtkami. Pozostałe mleko zagotować i następnie połączyć
Di gotujeLekkie ciasto na biszkopcie z rabarbarem w roli głównej. Do tego szczypta czekolady i bezy domowe i wyszło pyszne połączenie. Na jednym kawałku nie skończycie. Biszkopt: 3 jajka wielkość M 3 łyżki cukru 3 łyżki mąki pszennej typ 500 1 łyżka mąki ziemniaczanej/ razem mąki pszennej i ziemniaczanej ma być 1/2 szklanki/ galaretka rabarbarowa: 2 galaretki truskawkowe(...)rabarbaru pokrojonego 4 łyżki cukru trzcinowego 1/2 cytryny Krem: 500 ml śmietanki kremówki 30 % 1 galaretka cytrynowa ciastka kakaowe typu petibery dekoracja: 50 g czekolady gorzkiej bezy Biszkopt: Jajka wyjmuje wcześniej z lodówki żeby miały temperaturę pokojową. Białka ubijam na sztywno, dodaję po łyżce cukru stopniowo i cały czas ubijam. Jak piana będzie lśniąca dodaję żółtka i już tylko mieszam
wesoła kuchniaDruga połowa września to dobry moment, aby upiec Murzynka. Ciasto niezastąpione na jesienną chandrę i smutki. Bo nic tak nie poprawia nastroju po mglistym, deszczowym dniu jak ciepła herbata ze słodkim dodatkiem. A kiedy to małe co nieco zawiera nutellę, to już na samą myśl każdy się uśmiecha, wszystko staje się jakby bardziej znośne i na nowo można pokochać(...)następnie delikatnie połączyć za pomocą łyżki z masą kakaową. 6) Na koniec dodać posiekane orzechy (zostawiając te do dekoracji), ponownie delikatnie wymieszać łyżką i przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. 7) Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez ok. 50 min., do momentu „suchego patyczka”. 8) Wystudzone ciasto polać polewą (w razie potrzeby, jeżeli polewa zbyt
Fitsweet.mepomadę białą i kakaową, a do dekorowania babeczek wielkanocnych wykorzystałam migdały, kandyzowane skórki i orzechy w kolorowej czekoladzie. Składniki na pomadę: *1/2 szklanki śmietanki 30% *1 szklanka cukru 1 łyżka kakao * szklanka ma pojemność 250 ml Przygotowanie babeczek: Suche składniki na kruche spody mieszamy hakiem robota, wbijamy jajko i dodajemy pokrojone w kostkę masło. Wyrabiamy szybko ciasto mechanicznie, bądź ręcznie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniężółtku. Wsypałam przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Wymieszałam. Na koniec dodałam wodę i olej. Mieszałam do momentu pojawienia się pęcherzyków powietrza na cieście. Przełożyłam ciasto do blaszki wyłożonej pergaminem do pieczenia, blaszka o standardowych wymiarach 21 x 25 cm. Piekłam ok. 40 minut w dobrze nagrzanym piekarniku do 180 stopni. Składniki na masę(...)puszystą masę i dodałam mleko w proszku. Wymieszałam. Strużką wlewałam schłodzone mleko z cukrami. Ucierałam do momentu uzyskania jednolitej masy. Taką masą przełożyłam przekrojony na pół biszkopt kakaowy. Wierzch polałam polewą: * 1 tabliczka czekolady * 1 łyżka wody * ok. 1 łyżki śmietanki 30% * 1 łyżka kakao * 1 łyżka cukru Wodę przelałam do naczynia i podgrzałam. Dodałam cukier, kakao. Wymieszałam
Pieprzyć z Fantazjążółtku. Wsypałam przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Wymieszałam. Na koniec dodałam wodę i olej. Mieszałam do momentu pojawienia się pęcherzyków powietrza na cieście. Przełożyłam ciasto do blaszki wyłożonej pergaminem do pieczenia, blaszka o standardowych wymiarach 21 x 25 cm. Piekłam ok. 40 minut w dobrze nagrzanym piekarniku do 180 stopni. Składniki na masę(...)puszystą masę i dodałam mleko w proszku. Wymieszałam. Strużką wlewałam schłodzone mleko z cukrami. Ucierałam do momentu uzyskania jednolitej masy. Taką masą przełożyłam przekrojony na pół biszkopt kakaowy. Wierzch polałam polewą: * 1 tabliczka czekolady * 1 łyżka wody * ok. 1 łyżki śmietanki 30% * 1 łyżka kakao * 1 łyżka cukru Wodę przelałam do naczynia i podgrzałam. Dodałam cukier, kakao. Wymieszałam
Pieprzyć z FantazjąDruga połowa września to dobry moment, aby upiec Murzynka. Ciasto niezastąpione na jesienną chandrę i smutki. Bo nic tak nie poprawia nastroju po mglistym, deszczowym dniu jak ciepła herbata ze słodkim dodatkiem. A kiedy to małe co nieco zawiera nutellę, to już na samą myśl każdy się uśmiecha, wszystko staje się jakby bardziej znośne i na nowo można pokochać(...)następnie delikatnie połączyć za pomocą łyżki z masą kakaową. 6) Na koniec dodać posiekane orzechy (zostawiając te do dekoracji), ponownie delikatnie wymieszać łyżką i przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. 7) Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez ok. 50 min., do momentu „suchego patyczka”. 8) Wystudzone ciasto polać polewą (w razie potrzeby, jeżeli polewa zbyt
Fitsweet.meNazwa ciasta powstała w latach 50-tych ubiegłego wieku od warszawskiej trasy W-Z (wschód-zachód), w pobliżu której znajdowała się jedna z cukierni. Według innej teorii nazwa „wuzetka” pochodzi od skrótu(...)którego rozwinięcie to „wypiek z kremem”. Ogólnie przyjęło się jednak, że jest to ciastko warszawskie. Klasyczna wuzetka to ciemny biszkopt kakaowy i bita śmietana z polewą czekoladową, krojone w kwadraty z ozdobnym kleksem śmietany na wierzchu. Przepis na wuztkę znajdował się w zeszycie kulinarnym mojej
To co kochamakoś ostatnio serniki królują u mnie w kuchni, jeśli chodzi o jakiekolwiek ciasta. Po niebiańskim serniku z borówką amerykańską przyszedł czas na sernik równie bogaty w smaku i nie mniej ciekawy jeśli chodzi o jego wnętrze. W lodówce zalegała mi jeszcze ricotta, którą kupiłam przy okazji tygodnia włoskiego w jednym z popularnych marketów. Co prawda miałam inny pomysł(...)córka w pierwszym momencie myślała, że upiekłam kakaową babkę, a tu taka niespodzianka. Sernik był tak delikatny, kremowy i wilgotny, że wprost rozpływał się w ustach. Żeby nie było nudno, to po za użyciem dobrej jakości ciemnego kakao, sernik został uperfumowany świeżo startą skórką pomarańczową i domowym ekstraktem pomarańczowym. Pyszności, polecam wielbicielom ciast: lekkich, puszystych i przede wszystkim smacznych
vaniliowoczekoladowaznudziły mi się letnie ciasta, galaretki i pianki. Ciągnie mnie już w stronę jesiennych smaków- jabłek, orzechów, cynamonu. Nie mogę się doczekać długich jesiennych wieczorów, ponurych deszczowych dni i spadających liści. A wtedy taki kawałek jabłecznika z kremem i czekoladą będzie jak znalazł:) *foremka 23*28 cm Składniki: 1,5 dużej paczki herbatników kakaowych 1 kg jabłek 2 opakowania(...)sztywno, zmiksować z serkami mascarpone a na końcu z żelatyną. Masę rozsmarować na ciastkach. Resztę herbatników ułożyć na wierzchu. Czekoladę rozpuścić z mlekiem nad parą i polać herbatniki. Ciasto kroić najlepiej następnego dnia
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaBabka drożdżowa z boczkiem i pieczarkami – przepis z bloga ZaradnaPaniDomu Przepis na nią już wypróbowałam. Przyznam, że smakuje dość ciekawie i na pewno zrobię ją jeszcze nie raz. Ciasta idealne na Wielkanoc Mazurki: Mazurek kajmakowy – przepis tu-klik To mój ulubiony mazurek. Jego słodycz przełamuję konfiturą pomarańczową. Jest obłędny w smaku! Mazurek paryski z polewą czekoladową – przepis(...)niebo w gębie. Serniki: Sernik gotowany – przepis z bloga Pożeramstrony O serniku gotowanym słyszałam już dawno, ale przyznam że nie wiedziałam że aż tak dobrze smakuje. Sernik z kakaową kruszonką – przepis z bloga Wielopokoleniowo Dobrym sernikiem, naprawdę wartym wypróbowania jest również sernik z kakaową kruszonką. Sernik ala tort – przepis z bloga Nieleniwapanidomu Totalna wariacja sernika
Arbuziakiherbatników maślanych, 16 – 18 herbatników kakaowych, Do dekoracji: ½ tabliczki białej czekolady startej na wiórki, kawa rozpuszczalna, świeże lub mrożone jagody Sposób wykonania: Jajka z cukrem ubić na puszystą masę. Do masy dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao, wymieszać na średnich obrotach miksera. Na koniec dodać olej – wymieszać. Ciasto wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką blaszki (23x35
Nie tylko w kuchni