ciasto kakaowe - 5049 przepisów (strona:204/337)

Deser na lato. Tartaletki z galaretką i owocami (bez pieczenia). 186

ciasta, ciasteczka bez pieczenia. Dziś zapraszam Was na przepis na pyszne i proste w wykonaniu tartaletki z galaretką i owocami. Idealny deser na lato, bez pieczenia, do tego chłodny. Ja moje tartaletki podałam z jagodami, ale Wy możecie przygotować je np. borówkami lub malinami. Spróbujcie.  Składniki: (na 4 tartaletki 10 cm) 1 opakowanie markizów kakaowych 150 g (u mnie(...)Całe markizy przekładamy do misy blendera (z nożami) i dokładnie rozdrabniamy. Następnie do naszych rozdrobnionych ciasteczek dodajemy rozpuszczone (gorące) masło, całość dokładnie łączymy np. łyżką. Do foremki nakładamy nasze ciasto ugniatając je ręką, tworząc zwarty spód. Tak postępujemy z każdą tartaletką. Następnie wszystkie napełnione foremki wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny. Galaretkę dokładnie rozpuszczamy w wodzie (używamy

Słodkie okruszki
Kakaowy tort z marchewką (bez glutenu, cukru białego, laktozy) 107

łyżki ksylitolu Polewa daktylowa -80g daktyli -3 łyżki gorzkiego kakao -1/4 szkl. ciepłej wody - 2 płaskie łyżeczki żelatyny (lub  1 łyżeczka agaru )  + ¼ szkl. wody KAKAOWY BISZKOPT Białka oddzielić od żółtek i ubić w dużej misce na sztywną pianę (z odrobiną soli). Pod koniec ubijania dodawać stopniowo ksylitol  i miksować do jego rozpuszczenia. Nadal ubijając dodawać(...)każdym chwilę miksując). Tak samo dodawać po łyżce oleju. Obie mąki wymieszać razem z kakao i przesiać stopniowo przez sitko do masy jajecznej. Wymieszać delikatnie łyżką do uzyskania gładkiego ciasta bez grudek. Papierem do pieczenia wyłożyć tylko dno tortownicy. Wlać ciasto i piec przez około 30-40 minut w temperaturze 170-180’C (można sprawdzić czy ciasto się dopiekło przy

Candy Pandas
Marysieńka - placek czekoladowo - chałwowy z orzechową wkładką 145

kolejny u mnie w domu ten oto wyśmienity wypiek! Elegancki ,idealny do kawy, wspaniały! Na pewno go znacie! Składniki BISZKOPT KAKAOWY 6 dużych jaj 3/4 szklanki cukru do wypieków 3/4 szklanki mąki 1/4 szklanki naturalnego kakao WKŁADKA ORZECHOWA 5 jajek 5 łyżek cukru do wypieków 200 g mielonych orzechów 2 płaskie łyżki tartej bułki -pół łyżeczki proszku do pieczenia Białka(...)dodaj chłodną masę czekoladową. DODATKOWO słoiczek wydrylowanych wiśni 150 g czekolady mlecznej 50 g masła Rozpuść masło i czekoladę w kąpieli wodnej. Na biszkopt wyłóż masę chałwową i przyłóż ciastem orzechowym. Następnie posmaruj masą czekoladową, przykryj drugim biszkoptem. Placek polej polewą. Gotowe! Smacznego

Z Kuchni Do Kuchni
Wegański sernik malinowy bez pieczenia 302

zimno. Mój mąż stwierdził, że to najlepszy sernik, jaki jadł. W cieście tym nie znajdziecie mleka, jajek ani mąki, więc z pewnością przypadnie ono do gustu alergikom. Jeśli macie problem z kupieniem śmietanki kokosowej nic prostszego – możecie przyrządzić ją sami w domu korzystając z tego przepisu . Masa kakaowa: 1 szklanka migdałów (ok. 120 g) 1 szklanka daktyli suszonych(...)blendujemy do otrzymania jednolitej masy. Orzechy nerkowca są w tym „serniku” prawie niewyczuwalne, a nadają mu idealną konsystencję. Masę malinową przekładamy do foremki i rozkładamy równomiernie. Wierzch ciasta dekorujemy świeżymi malinami. Następnie ciasto wkładamy na 2 godziny do zamrażalnika. Gotowe! *kupując kakao zwróćcie uwagę na informacje na alergików. Ja kakao bez adnotacji o możliwej zawartości mleka kupiłam dopiero

Dieta bez mleka
Chatka Baba Jagi 160

Pewnie wszyscy pamiętają to ciasto z dawnych a nawet bardzo dawnych lat ,ja ostatni raz robiłam je ponad 30 lat temu :) na zajęciach praktycznych w podstawówce ) parę dni temu zobaczyłam je gdzieś w gazecie i pomyślałam, że zrobię ,przypomnę sobie ten smak :) i powiem , że było warto ....trochę męczarni ze składaniem ale na drugi dzień jak wszystko się pięknie schłodziło(...)filii aluminiowej 3 x 6 na to wyłożyć masę kakaową zostawiając 3-4 łyżki na to układamy następną warstwę herbatników na to nakładamy masę białą a na jej środku dajemy pasek ciemnej masy i teraz najtrudniejsze :) łapiemy pod folią po obu stronach i składamy "do siebie " boki ciasta ,powoli i delikatnie żeby nie połamać ciastek ,nie zawsze się

Wypieki Rene
Tort z masłem orzechowym, karmelem i czekoladą. Peanut butter cake. 138

Tort peanut butter cake- przepyszny tort, który wymyśliłam w sobotę. Wyszedł mi obłędny, polecam każdemu miłośnikowi: orzechów ziemnych, masła orzechowego czy czekolady. Tort składa się z kakaowego biszkoptu, który nasączyłam espresso i whisky, sam w sobie już jest tak dobry, że można go jeść samodzielnie.  Maślany krem z masłem orzechowym i całymi orzeszkami ziemnymi zatopionymi w karmelu.  Tort(...)dalej ubijaj na sztywną pianę.  Do ubitych białek, dodawaj żółtka, dalej ubijaj. Dodawaj partiami wymieszaną mąkę, z kakao i proszkiem do pieczenia i całość delikatnie mieszaj rózgą. Ciasto wylej do średniej tortownicy i piecz do suchego patyczka. U mnie 170°C, grzanie dół, czas 35 minut. Biszkopt studzimy całkowicie. Ja biszkopt piekę zawsze dzień wcześniej na noc, taki jest

SMYKWKUCHNI
Torcik czekoladowo - pomarańczowy 171

łyżki cukru pudru 250 ml śmietanki 30 - 36% SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Biszkopt kakaowy: Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodajemy porcjami cukier ciągle ubijając. Następnie dodajemy po jednym żółtku ciągle ubijając. Na koniec dodajemy przesianą mąkę i kakao - mieszamy już łyżką. Przelewamy ciasto do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno) i pieczemy biszkopt

W kuchni Katie
Murzynek z orzechami 85

białka ubijamy na sztywną pianę. Żółtka wmieszać w ostudzoną masę kakaową. Dodać mąkę z proszkiem, zmiksować. Dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać szpatułką. Dodać 3 łyżki posiekanych orzechów i delikatnie wymieszać.   Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć masę, piec w 180 stopniach przez 45 minut. Gdy ciasto wystygnie polewamy go polewą i posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi

MojaQchnia.pl
Ciasteczka Łakotki kakaowe 86

Łakotki kakaowe to kruche, maślane ciasteczka o kakaowym smaku. Prawie każdy zna ich smak z dzieciństwa. Bardzo proste i tanie w przygotowaniu - wystarczy 5 podstawowych składników, które znajdziemy prawie w każdej kuchni. Wszystkie składniki zagniatamy ręcznie, a uzyskane ciasto schładzamy w lodówce, następnie rozwałkowujemy i wycinamy ciasteczka. Ciasteczka wychodzą kruche i chrupiące, nie są przesłodzone. Tak pyszne, że trudno

Kuchnia MagdaLeny
Ciastka brownie z kawą 93

piekarnika na 5 minut, po czym wyciągnąć i każde ciastko spłaszczyć każde ciasto łyżką i wstawić ponownie do piekarnika, po 3 minutach wyjąć, znów spłaszczyć i wstawić na kolejne  5 minut. Wyjąć, odstawić do przestygnięcia. Jeżeli spodobał Ci się ten przepis spróbuj także   Kakaowych ciastek w cukrze i cynamonie

Smaczny zeszyt
Tarta Snickers na zimno 88

Wersji na ciasto Snickers z orzeszkami ziemnymi jest multum. A takie w formie tarty jest najprostsze i najpyszniejsze, a w dodatku nie wymaga ani pieczenia ani gotowania! Taka tarta Snickers to pyszne połączenie kakaowego spodu z płatków owsianych i orzechów oraz aksamitnego kremu fistaszkowego. Gorąco polecam! Składniki: Spód: 70 g daktyli bez pestek (około 10 sztuk) 1/2 szklanki płatków owsianych

Lamarida.pl
KOLOROWA BABKA WIELKANOCNA 131

stole nie może zabraknąć tradycyjnego wypieku wielkanocnego, czyli babki wielkanocnej. Babka to takie ciasto, które piekę w zasadzie tylko raz w roku, właśnie na Święta Wielkanocne. Dlatego staram się, aby była ona wyjątkowa... Moja propozycja to babka kolorowa - o trzech smakach: cytrynowym, truskawkowym i kakaowym. Jest prosta w wykonaniu, tak samo jak tradycyjna babka. Połączenie trzech kolorów genialnie prezentuję

Kuchnia MagdaLeny
Wegańska babka z karobem na oliwie 171

połączenia (najlepiej mikserem). Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej oliwą. Ciasto piec około 25-30 minut w 180°C lub do suchego patyczka. Czas pieczenia może się różnić ze względu na kształt formy. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem, lukrem lub polewą kakaową/karobową. źródło przepisu

FitKot
Ciasto Puszek 215

Przepyszne ciasto od niezawodnej s. Anastazji. Wbrew pozorom bardzo proste do zrobienia, bo piecze się jedynie biszkopt. Reszta to masa kajmakowa, migdałowa, bita śmietana i gotowe biszkopciki. Eleganckie, wytworne, a jednocześnie lekkie. Po raz pierwszy robiłam kakaową bitą śmietanę, wyszła super i w smaku i z wyglądu. Polecam! Biszkopt: 5 jaj 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki(...)koniec ubijania wsypać kakao (tyle ile potrzebujemy do uzyskania ciemnego koloru, ja wsypałam ok. 3 łyżek). Na samym końcu dodać żelatynę. Masę wymieszać i wyłożyć na biszkopty. Całość ciasta posypać startą czekoladą. Ciasto schłodzić, najlepiej przez noc w lodówce. Warstwy ciasta od dołu:     biszkopt jasny

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Wielkanocna babka rodzynkowa 143

wyobrażam sobie Świąt Wielkanocnych bez drożdżowej babki polanej dużą ilością polewy kakaowej. Moją ulubioną babką jest taka z ogromną ilością rodzynek - zawsze robi ją Mama ale w tym roku postanowiłam sama nauczyć się przyrządzać ten smakołyk. W momencie przeczytania w starej książce kucharskiej, że babkę trzeba wyrabiać 60 minut (!) zwątpiłam... przecież mi ręce odpadną! Ja wymiękam już po 3 minutach(...)ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość. Ubijamy żółtka z cukrem na białą, gęstą pianę - zrobiłam to ustawiając miskę na garnku z wrzącą wodą. Do zaczynu dodajemy resztę mąki - wyrabiamy ciasto po czym dodajemy żółtka z cukrem - dokładnie wyrabiamy. Ciasto na babkę trzeba długo wyrabiać - aż masa stanie się lśniąca i bardzo gładka. Rodzynki zalewamy gorącą wodą aby się ogrzały - przecedzone

sierotka maRysia w kuchni

Proponowane wyszukiwania