dość, że się ładnie prezentuje (chyba nie zaprzeczycie?!), to naprawdę w smaku mi bardzo smakował. Taki "składak" :) Składniki: Na kwadratową blaszkę o boku 24cm 250g herbatników maślanych 250g herbatników kakaowych 4 duże jabłka sok z 1/2 cytryny 500g twarogu sernikowego (z wiaderka) 1 galaretka cytrynowa 300ml śmietanki słodkiej 30% 1 galaretka jabłkowo- miętowa (Wodzisław) 3 łyżki cukru pudru do sernika(...)śmietanki 4 łyżki dżemu truskawkowego (u mnie z miętą) 1 galaretka truskawkowa z pianką (Winiary) posypka czekoladowa 3 brzoskwinie (świeże) listki świeżej mięty Sposób przygotowania: 1. Formę na ciasto wykładamy folią spożywczą. Układamy warstwę maślanych herbatników. 2. Rozpuszczamy galaretkę cytrynową w 3/4 szklanki wrzącej wody. Galaretkę truskawkową rozpuszczamy jak na opakowaniu. 3. Jabłka obieramy i ścieramy
Kuchnia w czekoladzieprzepyszne. Polecam to ciasto bo jest rewelacyjne. Cycki Murzynki Składniki: Biszkopt 5- jajek 5 - łyżek cukru 5 - łyżek mąki proszek do pieczenia - 1 łyżeczka kakao - 2 łyżki Ciasto makowo - kokosowe: mak suchy- 3/4 szkl cukier - 3/4 szkl 6- białek 100 g wiórków kokosowych 1 - łyżeczka proszku do pieczenia Masa budyniowa mąka pszenna - 3 łyżki mleko - 0,5 l żółtka(...)dżem z czarnej porzeczki - 280 g Sposób przygotowania: Biszkopt kakaowy. Białka oddzielić od żółtek. Ubić białka z cukrem na sztywną pianę, dodawać po jednym żółtku, cały czas ubijając. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao, przesiać do piany, delikatnie wymieszać. Wysmarować tłuszczem blachę o wymiarach 20x40 cm, wylać ciasto, piec około 40 minut w 180 stop. Ciasto makowo - kokosowe
Kuchnia Danusiżółtko -40g mąki kokosowej -30g kakao + 30g mąki kokosowej (na łatki) Dodatkowo -czekolada Super Krówka (u nas kokosowa - recenzja ) -krówki Super Krówka (u nas kokosowe i kakaowe - recenzja ) -ekspandowane dowolne ziarno (u nas akurat w melasie) SPÓD 1. Kakao i mąkę kokosową wymieszać. 2. Olej kokosowy i ksylitol rozpuścić w około 1/4 szklanki gorącej wody. 3. Żółtko(...)rozmieszać np. widelcem i połączyć z suchymi składnikami. 4. Do takiej mieszanki dodać olej z gorącą wodą i ksylitolem i całość dobrze zagnieść, dodając gorącej wody aż do uzyskania ciasta a’la mokry piasek. 5. Ciasto ubić na dnie tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. ŁACIATY SERNIK 6. Twaróg, jogurt, mleko kokosowe i ksylitol wymieszać dokładnie. Próbując masę czy jest odpowiednio
Candy Pandasgorzką czekoladą pół na pół, jednak ja, tylko tym razem, polałam go polewą kakaową (przyczyna jest prosta - dziecię wyjadło czekolady). Do środka często wkładałyśmy coś "na wypełnienie", kiedy za wiele masy zostało wyjedzone z miski - ptasie mleczko, banany, pasek galaretki, truskawki, brzoskwinie. W każdej wersji ciasto jest nieziemskie. Polecam zrobienie go na święta - zachwyci każdego! Składniki: KREM: 1 litr mleka
Cakes By Kejtgryczanego miodu (250 g) 2,5 dag sody (0,5 łyżeczki) 1 łyżka przyprawy do piernika Dodatkowo do piernika użyłam pół słoika powideł śliwkowych 2 - 3 łyżki kremu kakaowego lub rozpuszczonej czekolady gorzkiej ok. 4 kostki) 6 kostek czekolady gorzkiej rozpuszczonej w kąpieli wodnej wiórki kokosowe do posypania po wierzchu piernika ok. 2 łyżki Przygotowanie: Zagotować miód(...)przyprawą do piernika, wymieszać i dodać pozostałą śmietanę. Dokładnie wymieszać. Ciasto przelać to tortownicy o wymiarach 24x24 cm, gdzie spód wykładamy papierem do pieczenia, zaś boki smarujemy masłem. Piec w temperaturze 150 - 170 stopnia C przez ok. 60 minut. "do suchego patyczka" Powidła śliwkowe wymieszać z kremem kakaowym (lub rozpuszczoną w kąpieli czekoladą gorzką). Piernik po przestudzeniu przekroić
Ciastka - domowe słodkościkolorowe, kakaowe lub waniliowe. Z podanego przepisu wyjdzie nam 6 sztuk babeczek. Składniki na około 6 babeczek : 0,5 szklanki mąki 1 jajko 3 łyżki cukru 5 łyżek wody 5 łyżek oleju 1 łyżeczka cukru waniliowego 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia kilka kropek aromatu pomarańczowego np.olejek lub ekstrakt 3 łyżki skórki pomarańczowek kandyzowanej do ciasta oraz
Życie zaczyna się w kuchniskładniki: 160 – 170 g mąki 3 łyżki miodu 80 g masła 3 jajka (białka oddzielone od żółtek) 250 – 270 ml mleka 30 g kakao
Domowy Smak JedzeniaPrzepis na kasztanki znalazłam w zeszycie z przepisami mojej teściowej, ale nie był to przepis wypróbowany. Teściowa nie była pewna skąd go ma i czy kiedykolwiek
Smakowy Rajzwiązku z cotygodniowym wyjazdem weekendowym postanowiłam upiec coś na szybko do kawy. Dzisiaj zapraszam na biszkopt o smaku toffi z masą serowo- cappuccino. Ciasto jest pyszne i bardzo delikatne, wprost rozpływa się w ustach. Do wypieku użyłam mąki Młyny Stoisław . Zapraszam do wypróbowania :) Składniki na biszkopt : 1 szklanka mąki tortowej Młyny Stoisław 1 budyń toffi Winiary 1 szklanka(...)białej czekolady 2 łyżki słodkiej śmietanki około 25 kakaowych herbatników Wykonanie : Jajka ubijamy z cukrem na gęsty kogel mogel, następnie dodajemy budyń, mąkę z proszkiem i olej, wszystko delikatnie mieszamy. Spód blaszki wykładamy papierem do pieczenia , przekładamy ciasto.Pieczemy w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka( moje ciasto piekło się około 35/40 minut. Zimny biszkopt przecinamy na pół, spodnią
Sama słodycz i szczypta chiliokresu. Był salceson, pasztetowa i oczywiście blok czekoladowy oraz torcik W-Z. Ciasto cieszyło się ogromnym powodzeniem, więc postanowiłam opublikować ten przepis, mimo iż już dwa przepisy na torciki W-Z znajdują się na moim blogu ( pierwszy , drugi ). Składniki na tortownicę 38×25: Składniki na biszkopt kakaowy: 6 jajek rozmiar L 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej(...)turach, za każdym razem delikatnie wymieszać szpatułką. Mieszać od spodu do góry, tylko w jednym kierunku. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Boków formy niczym nie smarować. Wylać ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 170 st. około 25 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka). Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je (w formie
moj przepis naokresu. Był salceson, pasztetowa i oczywiście blok czekoladowy oraz torcik W-Z. Ciasto cieszyło się ogromnym powodzeniem, więc postanowiłam opublikować ten przepis, mimo iż już dwa przepisy na torciki W-Z znajdują się na moim blogu ( pierwszy , drugi ). Składniki na tortownicę 38×25: Składniki na biszkopt kakaowy: 6 jajek rozmiar L 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej(...)turach, za każdym razem delikatnie wymieszać szpatułką. Mieszać od spodu do góry, tylko w jednym kierunku. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Boków formy niczym nie smarować. Wylać ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 170 st. około 25 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka). Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je (w formie
moj przepis nasmaku, jak i z wyglądu. Rewelacyjne połączenie smaków, czyli kakaowy biszkopt nasączony herbatą i likierem toffi, truskawkowe nuty oraz chrupiące beziki w kremie - sprawiły, że zniknął w oka mgnieniu. Pyyyycha! Po mimo niewielkich wymiarów biszkoptu wyszło mi pokaźne ciacho - a to za sprawą dużej ilość masy i obłożenia ciasta biszkopcikami. Wykonanie całości zajęło mniej niż 1,5 godziny. Teraz mój
Di gotujetwarde – jest bardzo wilgotne i rozpływa się w ustach! Jest bez orzechów, glutenu, nabiału – szczególnie zależało mi na czymś bez orzechów, by mogli się nim rozkoszować także alergicy. PS. Ciasto możecie posypać ostrą papryczką dodając mu odrobinę pikanterii! Składniki: Masa: 250g upieczonego/ugotowanego i obranego buraka 5 łyżek mąki kokosowej 1 łyżka mąki kasztanowej 80g kakao 3 łyżki stewii z erytrytolem(...)buraka i 1/3 mleka kokosowego. Gdy masa buraczana będzie gładka, łączymy ją z kakaową masą w misce. Dodajemy resztę składników na masę (stewia, mąka, kokos), mieszamy i pieczemy i przelewamy do kwadratowej foremki (małej). Pieczemy w piekarniku 25minut w 180C. Polewa Podobnie jak w przypadku ciasta, polewę przygotowujemy w kąpieli wodnej. Łączymy ze sobą wszystkie składniki (zaczynając od płynnych), odstawiamy
Fill The BowlCiasta bez pieczenia są wyjątkowo szybkie i łatwe w przygotowaniu. Co więcej, przepisów na ciasta bez piekarnika jest mnóstwo. Poznaj wyjątkowe pomysły na pyszny deser dla zapracowanych! Ciasto bez pieczenia ma wiele zalet. Przede wszystkim w niczym nie ustępuje ciastom pieczonym w piekarniku! Ciasta bez pieczenia są pyszne, aromatyczne i idealne na wiosnę lub lato. Często mają orzeźwiający smak(...)pracochłonnych ciast z piekarnika! Wreszcie, ciasta bez pieczenia są idealnym pomysłem dla osób, które „nie mają ręki do ciast” lub dopiero zaczynają stawiać pierwsze kroki w przygotowywaniu deserów. Ale nie tylko. To też świetny pomysł dla wszystkich tych, którzy nie posiadają piekarnika! Ciasta bez pieczenia można przygotowywać na wiele sposobów. Z tego względu każdy znajdzie coś dla siebie. Ciasto
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneCiasto buda/ chatka Baby Jagi Składniki: - 1/2 kg zmielonego sera - 200 g masła - 1 szkl. cukru pudru (ja dałam około 3/4 szkl.) - 1 łyżka kakao - 36 sztuk herbatników - aromat waniliowy Masło utrzeć z cukrem i stopniowo dodawać zmielony ser. Masę podzielić na dwie części: do jednej dodać kakao, a do drugiej aromat waniliowy. Herbatniki rozłożyć na folii(...)kremie ułożyć drugą warstwę herbatników, a następnie krem kakaowy. Całość złożyć w "trójkąt" i wstawić do lodówki. Polewa: - 1/4 kostki margaryny (masła) - 1/2 szkl. cukru - 1 czubata łyżka kakao - 2-3 łyżki wody Margarynę, cukier, kakao i wodę zagotować. Odstawić z ognia i dobrze wymieszać. Przestudzoną polewą oblać schłodzone ciasto. Ponownie wstawić do lodówki na kilka godzin
Smaki Natalii