zepsuło się coś co tysiące razy udawało nam się znakomicie- bita śmietana SKŁADNIKI opakowanie ciastek Łakotki kakaowe śmietana 30%, cukier waniliowy (to się niestety nie udało) krem z owoców leśnych łyżka żelatyny czekolada truskawki mrożone 2 galaretki truskawkowe Przygotowanie ciasta z ciastek należy rozpocząć od pokruszenia całego opakowania Łakotwek z miękkim masłem, ja zmieliłam ciasta blenderem. Powstałą masę wyłożyć
MarciochaKucharzyTradycyjne poznańskie ciasto dostępne chyba w każdej cukierni w stolicy Wielkopolski. Oryginalnie ciasto nie jest nasączanie ponczem, nie jest dekorowane posypkami czy orzechami a także nie ma dodatków w postaci innych warstw, owoców czy polew. Mimo to jest absolutnie przepyszne. Brzdąc poznański Składniki: Biszkopt: 5 jajek 3/4 szklanki cukru 110g mąki ziemniaczanej 60g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)temp. pokojowej. Pozostała śmietankę podgrzać niemal do zagotowania i rozpuścić w niej żelatynę. Schłodzić. Masę kakaową z miksować bardzo dokładnie, aż będzie przypominać bardzo miękkie, prawie płynne masło. Dodać w2ystudzoną żelatynę. Masę brzdącowi rozsmarowywać na przekrojonym biszkopcie, a następnie przykryć drugą połową ciasta, wyłożyć 1/3 masy. Pozostała masę brzdącowi umieścić w rękawie cukierniczym i wyciskać na wierzchu ciasta rozetki
Pyry na Gazrodzicom w prowadzeniu cukierni założonej przez mojego ojca, Stanisława Chmielewskiego w Lublinie. Póki byłam podlotkiem moim ulubionym ciastem, które zawsze, ale to zawsze zamawiałam, była Wuzetka. Była wilgotna, z dużą ilością kremu z bitej śmietany o zapachu rumowym, mało słodka i mocno kakaowa. Dziś postaram się odtworzyć przepis na Wuzetkę. Czy mi się udało? Oceńcie sami :) Składniki na 12 Wuzetek(...)śmietankowego, położyć drugi blat, nasączyć resztą mieszanki. Posmarować cienką warstwą kremu, wyrównać. Resztę kremu przełożyć do worka cukierniczego, zakończonego tylką w kształcie dużej gwiazdki (u mnie 1 M Wiltona). Ciasto posypać kakao, wycisnąć rozetki. Pokroić na kwadraty. Podawać. Przechowywać w lodówce, maksymalnie 4 dni. Smacznego
moj przepis narodzicom w prowadzeniu cukierni założonej przez mojego ojca, Stanisława Chmielewskiego w Lublinie. Póki byłam podlotkiem moim ulubionym ciastem, które zawsze, ale to zawsze zamawiałam, była Wuzetka. Była wilgotna, z dużą ilością kremu z bitej śmietany o zapachu rumowym, mało słodka i mocno kakaowa. Dziś postaram się odtworzyć przepis na Wuzetkę. Czy mi się udało? Oceńcie sami Składniki na 12 Wuzetek(...)śmietankowego, położyć drugi blat, nasączyć resztą mieszanki. Posmarować cienką warstwą kremu, wyrównać. Resztę kremu przełożyć do worka cukierniczego, zakończonego tylką w kształcie dużej gwiazdki (u mnie 1 M Wiltona). Ciasto posypać kakao, wycisnąć rozetki. Pokroić na kwadraty. Podawać. Przechowywać w lodówce, maksymalnie 4 dni. Smacznego
moj przepis naLeniwa niedziela przy piekarniku - w roli głównej ciasto meksykańskie! Przepis znalazłam przypadkiem na Kuchni Lidla , gdzie swoje ciasto trochę pozmieniałam, bo zamiast mango dałam banana i zwiększyłam porcję czekolady. Dla każdego komu w upał nie chce się długo siedzieć przy piekarniku, i dla tych co lubią czekoladę ;) Składniki 1 1/2 szklanki mąki 1 szklanka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)sztywną pianę. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i papryką, dodać do masy kakaowej. Wymieszać do uzyskania gładkiej masy. Dodać orzechy, pokrojonego banana i połamaną na mniejsze kawałki czekoladę. Na sam koniec dodać ubitą pianę z białek i delikatnie wszystko wymieszać. Przelać ciasto do wysmarowanej masłem blaszki o wymiarach 21 x 11 cm i piec w temperaturze 170 stopni
pink envelopetorcik biszkoptowy z sernikiem na zimno , galaretką z owocami i kremem śmietankowym .Do galaretki dodałam syropu z malin firmy Ogródek Dziadunia Ciasto jest pyszne i szybko znika z talerzyków :) Ciasto podałam na porcelanie Bogucice z kolekcji Chartre(...)tortów Dr. Oetkera mała paczuszka biszkoptów okrągłych 1 paczuszka groszków kakaowych kwiatki cukrowe Wykonanie : Jajka ubić z cukrem na gęsty kogel mogel, następnie dodać ciepłą wodę i mąkę z proszkiem .Wszystko delikatnie wymieszać łyżką . Tortownicę wysmarować margaryną , tylko spód , wyłożyć ciasto .Piec w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka. Ja formę miałam w kształcie serca
Sama słodycz i szczypta chiliChoć sernik kojarzy się nierozerwalnie z nabiałem, to można takie ciasto przygotować bez dodatku mleka, jajek czy nawet mąki. Mój mąż stwierdził, że to najlepszy sernik, jaki jadł. To ciasto z pewnością przypadnie do gustu nie tylko alergikom. Wegańskie pastylki miętowe Połączenie mięty i czekolady to moja wielka miłość. Niestety odkąd przeszłam na dietę bezmleczną musiałam zapomnieć o czekoladkach After(...)kokosową jest dla was. Wiórki kokosowe, daktyle, kakao, orzechy i kasza jaglana to pyszne połączenie. Masa kakaowa jest lekko gorzka i dobrze kontrastuje ze słodkim kokosowym środkiem. Brownie z fasoli (bezglutenowe, bez jajek, bez mleka) Fasolowe brownie to genialna alternatywa dla klasycznych, świątecznych ciast. Jest nie tylko pyszne, ale i zdrowe. Fasola jest doskonałym źródłem białka, a ponadto zmniejsza wydzielanie
Dieta bez mlekaKarpatka bez pieczenia to idealny pomysł na szybki deser. Jest prosta w przygotowaniu i nie wymaga pieczenia. Składniki: 1 duża paczka herbatników kakaowych 3 budynie waniliowe
Wasze Przepisyskładniki: 1 i 1/2 łyżki kakao 300 g lodów kakaowych 370 ml mleka ok. 20 g cukru wykonanie: Wszystkie składniki umieszczamy w kielichu blendera i miksujemy
Domowy Smak JedzeniaPrzepyszne i orzeźwiające ciasto nie wymagające pieczenia. Przy dobrze zorganizowanej pracy również szybkie do przygotowania. Najdłużej czeka się na to aż ciacho nam stężeje ;) Wyśmienite na letnie upały. Polecam :) duże opakowanie kakaowych herbatników 1 l mleka 3 budynie waniliowe 2 galaretki cytrynowe 2 galaretki brzoskwiniowe 4-5 bananów bita śmietana i mięta do dekoracji Zaczynamy od przygotowania galaretki brzoskwiniowej, rozpuszczamy(...)utworzył się kożuch i całkiem nie wystygł. 3-4 banany obrać i przekroić wzdłuż na pół (jednego zostawic do dekoracji), ułożyć ciasno na budyniu, zalać tężejącą galaretką brzoskwiniową. Ciasto wstawić na chwilę do lodówki aby szybciej stężało. Wylać resztę budyniu, wyrównać wierzch i ułożyć warstwę herbatników. Wstawić do lodówki na kilka godzin aby stężało. Przed podaniem każdy kawałek udekorować
Smakołyki AsiLubię wracać do przepisów z lat dzieciństwa. Dzisiaj takim ciastem a w zasadzie deserem się z Wami podzielę :) Chatka Puchatka <3 kto nie zna? a chce poznać? Albo znał, ale o nim zapomniał? Zapraszam :) Składniki: - 4 opakowania herbatników - 15 dag masła lub margaryny - 70 dag mielonego twarogu - 1/2 szkl. cukru pudru - 2 łyżki kakao Polewa czekoladowa(...)herbatników ) W boku złożonym z trzech herbatników, powinny stykać się krótszymi krawędziami. Przykrywamy masą kakaową, na wierzchu układamy drugą warstwę herbatników , pośrodku pionowo nakładamy jasną masę. Formujemy trójkąt , podnosząc folię po bokach ułożonych z 6 herbatników , tak aby zetknęły się u góry. Dociskamy , ciasto zawijamy , wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc ( wtedy herbatniki zmiękną ) W małym garnuszku grzejemy wodę
Różne smaki w kuchniciasto bez pieczenia, więc każdy z nim sobie poradzi, np. gdy nie ma piekarnika. Idealna propozycja na Wielkanocny stół. Z pewnością spodoba się dzieciom, a dorosłym przypomni smak dzieciństwa. SKŁADNIKI 36 herbatników maślanych regionalnych , 400 g sera białego, 1/3 kostki masła w temperaturze pokojowej, 3/4 szkl. cukru pudru, olejek waniliowy, 2 łyżki kakao Polewa kakaowa: 3 łyżki masła(...)rzędy po 6 herbatników (zdjęcie nr 1), smarujemy masą kakaową (zdjęcie nr 2. Układamy drugą warstwę herbatników smarujemy jasną masą. Z galaretki wycinamy paski, układamy na środku białej masy (zdjęcie nr 3), następnie składamy domek do środka pomagając sobie folią i ściereczką, dociskamy (zdjęcie nr 4), wyrównujemy, zawijamy w folię. Ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin. Następnie polewamy polewą
słodki bratekCiasto bez pieczenia, przypominające swoim smakiem popularny baton snickers. Proste i dość szybkie w wykonaniu, wystarczy nieco wcześniej przygotować sobie budyń aby gotowe ciasto powstało dosłownie w ciągu 10 minut. Taki deser idealnie komponuje się zarówno na świątecznym stole, jak również na rodzinnych imprezach. Z pewnością posmakuje wszystkim wielbicielom bardziej kalorycznych słodkości. Składniki: Masa budyniowa: 1 litr mleka 3/4 szklanki(...)oraz warstwę herbatników maślanych, drugą część masy kajmakowej, 1/3 masy budyniowej, warstwę herbatników kakaowych, kajmak, 1/3 masy budyniowej, warstwę herbatników maślanych i pozostałą masę kajmakową. Śmietankę dość mocno podgrzewamy, dodajemy połamaną czekoladę, mieszamy do chwili aż czekolada się rozpuści. Lekko przestudzamy. Polewę wylewamy na wierzch ciasta. Orzeszki siekamy, prażymy na suchej patelni. Posypujemy ciasto. Odstawiamy w chłodne miejsce, najlepiej
Fascynacje AniCiasto chałwowiec na herbatnikach przełożone masą chałwową i dżemem porzeczkowym.Niebo w gębie :).Nie wymaga pieczenia,szybko się obi i bardzo szybko znika z talerza :). SKŁADNIKI ok 50 sztuk kakaowych herbatników 1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki 1 litr mleka 3 żółtka 1 kostka miękkiego masła (200g) 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 300g chałwy waniliowej 5 łyżek(...)potem kremem. Dalej układamy jeszcze kolejne dwie warstwy- herbatniki i krem,herbatniki i krem. Każdą wartwę kremu ładnie wyrównujemy aby równo układały się herbatniki Na wierzchu ciasto posypujemy startą gorzką czekoladą lub dowolnie dekorujemy. Ciasto odstawiamy do lodówki na kilkanaście godzin aby masa stężała a herbatniki zmiękły. SMACZNEGO
Mała w garnku mieszakilka lat temu kiedy chciałam pierwszy raz przygotować te nasze kokoski, nie miałam już możliwości zapytać mamy jakiego przepisu używała do tego, więc wybrałam z notesu przepis na ciasto do Metrowca, bo jest mokre, a zarazem delikatne i w taki sposób już sobie robię kilka lat te Kokoski. Moje dziecko szaleje za nimi, a ja? Ja nie lubię etapu obtaczania(...)szklanki oleju 1/4 szklanki wody 1 łyżeczka proszku do pieczenia * jeśli chcecie zrobić wersję kakaową, odejmijcie od podanych proporcji 2 łyżki mąki pszennej, a w to miejsce dodajcie kakao gorzkie. Ja zrobiłam w obu wersjach. Podane składniki to ilość potrzebna do upieczenia ciasta w jednej keksówce! DODATKOWO: wiórka kokosowe (dużo, ok. 2 opakowania) Ganache <----- to link do przepisu
Blondynka Gotuje