coś słodkiego, a jednocześnie zdrowego, bo jak zauważycie nie ma tu dodatku cukru, ciasto jest wegańskie i bezglutenowe ;) Bazą są 3 składniki - banany, płatki owsiane i maso orzechowe. Ale oczywiście możecie poeksperymentować i dodać to, co najbardziej lubicie. Polecam spróbować z masłem orzechowo-kakaowym lub ulubionymi suszonymi owocami. Smacznego! Składniki (na formę o śr. 22 cm): 2 duże przejrzałe
Domowa Cookierenka Agisiebie …dla rodziny …dla gości …na święta. Dla jeszcze smaczniejszego efektu, przed pieczeniem możesz dodać do ciasta garść siekanych orzechów, wiórki kokosowe lub kawałki czekolady. Pomysły na słodkości… ** Sałatka owocowa z malinowym sosem ** Koktaj bananowo-kakaowy ** Ciasteczka serowe z jabłkiem ** Domowe wafle cytrynowe (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na około 12 sztuk: 2 szklanki mąki
Kulinarne S.O.S.siebie …dla rodziny …dla gości …na święta. Dla jeszcze smaczniejszego efektu, przed pieczeniem możesz dodać do ciasta garść siekanych orzechów, wiórki kokosowe lub kawałki czekolady. Pomysły na słodkości… ** Sałatka owocowa z malinowym sosem ** Koktaj bananowo-kakaowy ** Ciasteczka serowe z jabłkiem ** Domowe wafle cytrynowe (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na około 12 sztuk: 2 szklanki mąki
Kulinarny S.O.S.przed świętami, ale gdzieś mi się zapodział i prezentuję go dopiero teraz. Sernik z aromatyczną, zieloną herbatą na kruchym, kakaowym spodzie z dodatkiem polewy z białej czekolady i matchy. Pieczony sernik z zieloną herbatą -- AleTorcik! - przepisy na pyszne, domowe ciasta, ciasteczka i torty
AleTorcikprzed świętami, ale gdzieś mi się zapodział i prezentuję go dopiero teraz. Sernik z aromatyczną, zieloną herbatą na kruchym, kakaowym spodzie z dodatkiem polewy z białej czekolady i matchy. Pieczony sernik z zieloną herbatą -- AleTorcik! - przepisy na pyszne, domowe ciasta, ciasteczka i torty
AleTorcikWszystkim dzieciaczkom małym i dużym dużo słodyczy na cały okrągły roczek. A do kawy czy kakao warto zjeść kawałek ciasta. Ten placek będzie idealny, słodki ale nie za bardzo, tak w sam raz jak to dzieci mawiają. Polecam gorąco. Kakaowy mandarynkowiec. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanienaleśniki nie "byle jakie" :) Za sprawą ciemnego kakao nabrały ciekawego koloru i aromatu ! Ciasto bazowe mogą wykonać również osoby na diecie wegańskiej, wystarczy nadzienie zastąpić np. dżemem ( najlepiej własnej roboty ! ). Jako dodatek podałam propozycję szybkiego twarożku z bananem, który wspaniale łączy się z kakaowym smakiem naleśników. Warto wypróbować ten przepis i zaskoczyć domowników i przyjaciół ! SKŁADNIKI : 2 szklanki(...)może być kokosowy, rzepakowy itp. ) 1 łyżka ciemnego kakao NADZIENIE : 1 kostka chudego twarogu 1 bardzo dojrzały banan 1 łyżka jogurtu naturalnego 1 łyżka miodu PRZYGOTOWANIE : Składniki na ciasto miksujemy na gładką masę o konsystencji śmietany ( nie może być za gęste, bo naleśniki wyjdą grube i zapychające ), ciasto powinno być lejące . Rozgrzewamy patelnie i lekko smarujemy olejem. Wylewamy partię
Marcepanowa kuchniasię wyobraźni! Tegorocznym hitem są prezenty w słoikach, słoiczkach, szklanych buteleczkach! Powodzenia! Gremolata Keks Masło z orzechów włoskich Migdałowo-kakaowa babka Oliwa z oliwek aromatyzowana czosnkiem, oregano i chili Pomarańczowa babka z czekoladą Przyprawa do sałatek Sól ziołowa Śliwkowe ciasto z chrupiącymi płatkami migdałów Śliwkowe ciasto z rumowym cappuccino Korzenne muffinki z kaszy manny Prażone jabłka babci Małgosi Kompot
Moja smaczna kuchniaDzisiaj zapraszamy Was na murzynka Dodatkowo chcielibyśmy się pochwalić, że nasz przepis można było znaleźć w sobotnim dodatku Gazety Krakowskiej Ciasto: - 1 jajko - 200 g cukru
Kuchenne WariacjePołączenie kakaowego murzynka z sernikiem w zdrowej wersji bezglutenowej. Aby było jeszcze lepiej cukier został zastąpiony ksylitolem. Dodatek powideł do ciemnego ciasta sprawia, ze jest ono bardziej mokre i mniej sypkie niż w wersji bez nich. Murzynek jest doskonałą alternatywą dla słodkich i ciężkich ciast świątecznych, może stanowić także pełnowartościową przekąskę w ciągu dnia
Milion Smakówczas pod wskazane adresy. Nie udało mi się pokazać Wam wszystkich słodkich podarków. Nie zobaczycie dziś migdałowych paluszków, kokosowo-kakaowej rolady, makaroników, orzeszków, śliwiaka i rumowych księżyców. Ale będą za rok! Bo za rok ponownie otworzymy babciny zeszyt, zagnieciemy ciasto i zaczniemy wielkie wypiekanie. I jak co roku będziemy się cieszyć na wspólne przeżywanie tej starej i pięknej tradycji, dzielenia
KUCHARNIAChciałabym się z Wami podzielić przepisem na biszkopt kakaowy, który zawsze się udaje. Jest on podstawą do wielu ciast. Przygotowanie nie jest zbyt trudne. składniki: 6 jajek 1,5 szkl. cukru 1 szklanki mąki 1/3 szkl. mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki kakao Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, ucieramy ponownie na sztywną masę. Następnie dodajemy
SMYKWKUCHNInależy doprowadzać do bulgotania, raczej gotować dłużej, ale na malutkim ogniu. Polewa kakaowa stygnie, a ja w międzyczasie ubijam białko na sztywną pianę. Dodaję żółtka, mąkę i proszek do pieczenia, a także polewę ( może być lekko ciepła) mieszam. Tortownicę wykładam papierem, smaruję lekko tłuszczem i wylewam ciasto. Na wierzchu poukładać pokrojone w kostkę a wcześniej obrane jabłka. Włożyć do piekarnika
Radość kipiąca uśmiechem.rzeżucha nie komponuje się ze słodkościami tu akurat polecam to połączenie. Smak czekoladowca jest bardzo intensywny, mocno kakaowy z nutą orzechów, całość idealnie przegryza się z pikantną rzeżuchą. Konsystencja miękka, lekko wilgotna - rozpływa się w ustach! Spróbujcie sami - jest pycha! Składniki na ciasto: - 2 kubki mąki - 3 łyżki kakao - 1 łyżeczka sody oczyszczonej - 1/2 szklanki cukru - 1/2 łyżeczki soli
upichconazwiązku z moimi wczorajszymi urodzinami postanowiłam przygotować szybki torcik. Nie przepadam za ciastami z cukierni, w szczególności za tortami, bo czuję w nich tylko masło, tonę cukru i mąkę. W dodatku wszystkie wydają mi się smakować tak samo. Upiekłam więc kakaowy biszkopt, przełożyłam kremem z masła orzechowego, dodałam banany oraz figi i wyszedł pyszny torcik, który bardzo zasmakował(...)pieczenia i kakao dodajemy porcjami, delikatnie mieszając szpatułką tylko do połączenia się składników. Dno tortownicy o śr. 21 cm wykładamy papierem do pieczenia, a boki natłuszczamy masłem. Gotowe ciasto przekładamy do tortownicy i pieczemy w nagrzanym piekarniku ok. 25 minut w temp. 180°C. Po upieczeniu uchylamy drzwiczki i pozostawiamy biszkopt na parę minut w piekarniku. Gdy lekko przestygnie, wyciągamy
Be Fit Be Strong