ciasto kakaowe - 5049 przepisów (strona:174/337)

Biszkopt kakaowy z truskawkami 209

imprezy w domu. Ciasto robi się szybko, nie wymaga dużego nakładu pracy i finansów. Wygląda apetycznie i takie jest. Polecam.                   -TRUDNOŚĆ: średnie         -CZAS: powyżej 60 min           -PORCJE: 20   Biszkopt kakaowy z truskawkami BISZKOPT(...)kakao i delikatnie wmieszać łyżką do masy jajecznej. Piec około 25 min w 180st. MASA: Śmietanę ubić, dodać Śnieżkę, fixy oraz żelatynę przygotowaną według przepisu na opakowaniu. Na zimno ciasto wyłożyć śmietanę, na śmietanie położyć truskawki, zalać tężejącą galaretką, wcześniej ugotowaną w połowie wody podanej na opakowaniu

Gotuję Testuję
TORT PIERNIKOWY Z KREMEM KARPATKOWYM 281

więc czas na mnie. Biszkopt z tego tortu to tzw. biszkopt"rzucany". Upuszczenie blachy z gorącym ciastem, zaraz po upieczeniu ma na celu sprawić, aby nasz biszkopt był gładki, równy jak stół. TORT PIERNIKOWY Z KREMEM KARPATKOWYM /wg pomysłu mojej mamy;/ biszkopt kakaowy: (źródło: Moje Wypieki ) 5 jajek 3/4 szklanki drobnego cukru 2/3 szklanki mąki pszennej tortowej  1/3 szklanki(...)papierem do pieczenia.  Z papieru wycinam koło o średnicy dna i wkładam do formy. Boki muszą pozostać bez papieru, nie natłuszczam ich, nie obsypuję też mąką. Delikatnie przekładam ciasto, wyrównuję wierzch i wkładam do nagrzanego piekarnika. Piekę 35-40 minut w 170 stopniach. Po wyciągnięciu z piekarnika, gorący biszkopt upuszczam ("rzucam") z wysokości 30-40 cm na pokryty ręcznikiem

W kuchni Karmel-itki
Tort czekoladowo-wiśniowy (również bez glutenu) 268

akompaniamencie pomrukiwań mmmm mmmm :-) To chyba najlepsza rekomendacja smaku tortu :-) Ciasto z małą modyfikacją można z powodzeniem wykonać również w wersji bez glutenu, obydwie wersje są pyszne! Polecam! Składniki: Ciasto wersja 1: 50 g ciemnego kakao 100 g ciemnego cukru muscovado 250 ml wrzątku 125 g miękkiego masła 150 g cukru białego 225 g mąki pszennej 2 duże jajka(...)masłem.  Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą, przesiać, odstawić.  Kakao również przesiać, wsypać do drugiej miseczki, dodać do niego cukier muscovado. Mieszając stopniowo wlewać do kakaowej mieszanki 250 ml wrzącej wody. Dobrze wymieszać. Odstawić do przestygnięcia. Masło ubić  z  cukrem do białości. Dodać ekstrakt waniliowy. Zmiksować. Wbić jedno jajko i od razu dodać

maniapieczenia
CIASTA WIELKANOCNE 236

wykładano (najostrożniej) z form na puchowe poduszki lub pierzyny, aby się nie zgniotły i wolniutko ostygły. rozmawiano szeptem, bowiem i hałas mógł wrażliwym babom zaszkodzić i spowodować zapadniecie się ciasta. Dopiero nazajutrz lukrowano je i pięknie zdobiono.  każdy dwór, każda rodzina miała własne, pilnie strzeżone przepisy, przechodzące z matki na córkę. Były więc baby polskie, warszawskie, parzone, szafranowe, bakaliowe(...)Babka grecka (mocno waniliowa)   Babka kajmakowa   Babka mocno migdałowa   Babka pomarańczowa   Babka pomarańczowo - kakaowa   Babka serowa   Babka tulipan z kokosem Mazurek Jest specjalnością kuchni polskiej z wielowiekową, chlubną tradycją. W w rzeczywistości jego pochodzenie jest tajemnicze: ciasto prawdopodobnie przywędrowało do nas z Turcji. Słowo „Mazur” któremu zawdzięcza swą nazwę oznaczało niegdyś mieszkańca Mazowsza. Określenie

Ciastka - domowe słodkości
Sernik kajmakowy z rodzynkami na krupczatkowym spodzie. 195

sernik jest inny. Tym razem upiekłam kajmakowy z dużą ilością rodzynek na bardzo kruchym kakaowym spodzie. Mąka krupczatka to dobre zastosowanie do sernika. Spód na tej mące wychodzi bardzo, bardzo kruchy. Macie ochotę na taki sernik to koniecznie upieczcie, a będziecie zachwyceni. Zapraszam :) Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki krupczatki 25 dag masła lub margaryny 2 lekko kopiaste łyżki kakao

Izabelawkuchni
Babka kakaowa z dżemem 173

wielkanocnym stole nie może zabraknąć tradycyjnej babki wielkanocnej. Ja proponuję Wam przepis na pyszną babkę kakaową z dżemem porzeczkowym. Jest szybka i łatwa do przygotowania. Polecam!!! SKŁADNIKI: 250g masła, 1 szklanka cukru, 4 jajka, 2 szklanki mąki, 1/2 szklanki mleka, 2 łyżeczki sody oczyszczonej, 1,5 łyżki kakao, 2 łyżki dżemu z czarnej porzeczki, 1/2 szklanki cukru pudru(...)masę. Nie przerywając ucierania dodaję po jednym żółtku. Następnie naprzemiennie dodaję mleko, mąkę wymieszaną z kakao i sodą oczyszczoną oraz dżem. Białka ubijam na sztywno. Ubitą pianę dodaję do ciasta. Delikatnie mieszam. 2. Ciasto przekładam do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułka tartą formy na babkę. Piekę 60 minut w temperaturze 180 stopni. Przestudzone ciasto wyjmuję z formy. 3. Cukier puder

Tradycyjna kuchnia Kasi
Sernik czekoladowo- korzenny z musem śliwkowym 180

Kochani zrobiłam sobie dłuższą przerwę od blogowania, bo jakoś czas mi na to nie pozwalał. Od końca sierpnia prowadzę dodatkowe lekcje z przedmiotów ścisłych i warsztaty

vaniliowoczekoladowa
Ciasto Pijana Śliwka 176

Mocno czekoladowe i mocno alkoholowe ciasto z kremem na bazie nutelli z suszonymi śliwkami nasączonymi rumem   i polewą z gorzkiej czekolady. Wyraziste, wilgotne  w smaku i bardzo smaczne, dla amatorów treściwych konkretnych ciast. Jest obłędnie pyszne! Sprawdzi się na róznych uroczystościach, nie sposób poprzestać na jednym kawałku. Polecam. Forma 25/30 cm Ciasto: ¾ szklanki oleju ½ szklanki wody(...)resztę drobnego cukru, miksować aż masa będzie gęsta i lśniąca. Dodać żółtka, krótko zmiksować, wlać wystudzoną masę kakaową, delikatnie wymieszać na niskich obrotach miksera. Wsypać mąkę i wymieszac delikatnie samą rózgą, tylko do połączenia, aby nie utracić konsystencji piany. Tak przygotowane ciasto wylać do blaszki wyłożonej pergaminem-tylko samo dno, boków niczym nie natłuszczać..  Piec przez 45 minut

Wanilia i Kardamon
Ciasteczka prawie jak oreo 204

zajęło nam balowanie na weselu u chrześnicy mojego męża :D Wniosek prosty-zbyt wiele ciasta :P. Ale minęło już kilka dni od tamtej chwili i wszyscy domownicy zaczęli się dopominać czegoś słodkiego. Już dawno chciałam zrobić jakieś kruche ciasteczka, więc zrobiłam kruche ciasteczka kakaowe i pyszną masę do przełożenia. Składniki: 30 dag mąki pszennej 15 dag masła 10 dag cukru(...)łyżki słodkiej śmietanki - 36% Wykonanie: Żółtka z cukrem pudrem ucieram na puch. Masło siekam z mąką, szczyptą soli, kakao i proszkiem do pieczenia. Dodaję utarte  żółtka i zagniatam ciasto. Zawijam w folię i wkładam na 20-30 min do zamrażalnika. Wyjmuję i rozwałkowuję na cienki placek. Szklanką wycinam kółka, układam na blasze i wstawiam do piekarnika nagrzanego do temperatury

Ciasteczkowy Potwór
Ciasto Ferrero Rocher bez pieczenia+ film 165

pieczenia to znakomita propozycja na deser, świetny pomysł na świąteczny stół a także inne okazje. Takie ciasto to kolejna propozycja deseru, inspirowanego popularnych pralinek, znakomity smakołyk dla wszystkich miłośników słodkości.     składniki na formę 24 x 26 cm 350 g kakaowych herbatników 3 serki homogenizowane waniliowe ( typu Danio po 140 g każdy ) 3-5 łyżek cukru pudru(...)śmietan fixy. Do ubitej śmietany dodajemy partiami serek mascarpone i wszystko miksujemy do połączenia się składników. Tak przygotowany krem przekładamy na warstwę masy kajmakowej i dokładnie ją rozprowadzamy. Wierzch ciasta posypujemy startą czekoladą. Gotowe ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin lub na całą noc.   Artykuł Ciasto Ferrero Rocher bez pieczenia+ film pochodzi z serwisu Smakowite Dania

Smakowite Dania
Błyskawiczna kostka herbatnikowa. 703

Zapraszam dzisiaj na błyskawiczne ciasto bez pieczenia. Herbatniki, masa krówkowa, masa budyniowa i bita śmietana, myy pyszności :) Dla zapracowanych taka propozycja jest w sam raz :) Składniki : 2 duże paczki herbatników kakaowych 1 puszka masy krówkowej orzechowej 3 budynie śmietankowe Winiary 1 l mleka 1 cukier waniliowy 2 łyżki cukru 100 g masła 2 kopiaste łyżki mąki(...)gotujemy tak długo aż budyń zgęstnieje. Następnie odstawiamy do lekkiego przestygnięcia.  Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem, cukrem waniliowym i śmietaną fix. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Warstwy ciasta: 1 herbatniki 2.cienka warstwa jeszcze ciepłego budyniu 3.warstwa herbatników 4.masa krówkowa 5.warstwa herbatników 6.masa budyniowa 7.warstwa herbatników 8.masa budyniowa 9.warstwa herbatników 10. połowa ubitej śmietany 11. śmietanę oprószamy kakao

Sama słodycz i szczypta chili
WANILIOWO-TRUSKAWKOWE SERNICZKI NA ZIMNO 158

mąki pszennej 3 łyżki kakao PRZYGOTOWANIE: BISZKOPT KAKAOWY: 1.Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. 2. Do ubitej piany dodajemy po łyżce cukru. 3. Cały czas miksując dodajemy po jednym żółtka. 4. Mąkę i kakao przesiewamy, następnie partiami dodajemy do ubitych jajek i delikatnie mieszamy szpatułką. 5. Ciasto wlewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia

Marcepanowa kuchnia
kruche ciasteczka kakaowe z migdałami 167

składniki: 200 g mąki orkiszowej lub pszennej 75 g cukru 150 g masła 1 żóltko 16 g cukru z prawdziwą wanilią 15 g kakao 100 g

Domowy Smak Jedzenia
Ciasto kokosowe bez pieczenia 61808

mleka  2 żółtka  250 g herbatników kakaowych  wiórki kokosowe i płatki migdałowe do posypania  Polewa: 1/2 tabliczki czekolady deserowej  1 łyżka mleka  2 łyżki masła  1 łyżeczka miodu naturalnego Składniki odmierzam: szklanka - 250 ml, łyżka - 15 ml, łyżeczka - 5 ml Przygotowanie ciasta kokosowego bez pieczenia: Żółtka roztrzepać i połączyć z rozmieszanym

Kuchcik gotuje