pokrojone w kostkę masło. Jajko ubić z cukrem pudrem, drożdże utrzeć ze śmietaną. Upłynnione drożdże dodajemy do mąki oraz ubite jajko z cukrem. Ze wszystkich składników zagnieść ciasto i uformować kulę. Gotowe ciasto wałkować na grubość ok 3 mm i pokroić na 16 jednakowych trójkątów lub 8 wtedy rogaliki będą większe. Na każdy trójkąt położyć niewielka ilość marmolady, zwijać(...)Wyrośnięte rogaliki pieczemy w rozgrzanym piekarniku do temperatury 180 -200 stopni do momentu aż się zarumienią (ok 10 -15 minut). Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem (ja posypałam cukrem pudrem kakaowym). Artykuł Rogaliki z nutella pochodzi z serwisu Pomysłowa kuchnia
Pomysłowa kuchniaCiasto jak zwykle - banalne, szybkie, pyszne, do zrobienia w formie okrągłej lub babeczek, jak kto woli. Znalezione kiedyś na puszce ale oczywiście zmodyfikowane, bo w oryginale było 1,5 szklanki cukru (!) i zmniejszyłam ilość oleju na rzecz mleka. Zaczynamy od nagrzewania piekarnika (180-200 stopni), bo reszta robi się błyskawicznie. Jeśli chcemy zrobić muffinki, postępujemy wg zasady starej(...)pudełek, bo potem nie będzie, aż do listopada ;) Dla zainteresowanych skład: cukier, orzechy laskowe 42,5%, tłuszcz kakaowy, miazga kakaowa. Na górę jeszcze obowiązkowo posiekane orzechy laskowe i mamy super muffiny czekoladowo-orzechowe do codziennej kawy albo okrągłe ciasto na 35 urodziny, SMACZNEGO
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEpyłkiem z kwiatów dzikiego bzu marząc o flakonie perfum, które zamknęłyby w sobie ten wspaniały, cytrusowy zapach. Podjadać surowe ciasto i niby przypadkiem zrobić kruszonkę z podwójnej porcji. I zjadać drożdżówki z ulubionego talerzyka z fiołkami. Kupić paczkę draży kakaowych, by pod chrupką polewą odnaleźć smak licealnych powrotów do domu. Smażyć cynamonowe gofry i zaczynać nimi niedzielne poranki(...)Moje życie. A w nim coraz bardziej kocham to, co proste, zwyczajne. Jak galette z truskawkami . Zakochałam się w galette wiele lat temu. Urzekła mnie rustykalność, prostota, zwyczajność. Kruche ciasto, które pełni równocześnie rolę formy. Okrągły placek z wywiniętym brzegiem, do środka którego wkładamy ulubione owoce lub w wersji wytrawnej warzywa. Zamiast dużej tarty wybrałam małe jednoosobowe lub jednokęsowe galette
KUCHARNIAjajek 50 g margaryny lub masła 400 g masy krówkowej o smaku kakaowym lub czekoladowym 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżka cukru waniliowego szczypta soli Mąkę wymieszać z cukrem pudrem i solą. Dodać margarynę,posiekać nożem. Dodać żółtka i zagnieść ciasto. Ciasto uformować w kulę zawinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki. Potem ciastem
Monia miesza i gotujeCiasto uniwersalne. Doskonałe na codzienne dosładzanie się i na okazje takie, jak chociażby wczorajsze urodziny. Elegancko i klasycznie się prezentuje, jest kruche, delikatne. Trafi w gusta wielbicieli serników i ciast z owocami ( w moim wydaniu jabłka.. znów ). Pyszne ciepłe, pyszne wystudzone. Przechowuje się idealnie. Z podanych proporcji upieczecie średniej wielkości blaszkę - 22 cm / 22 cm lub tortownicę(...)ciasta kruchego jest wart odkrojenia takiego jeszcze rozpadającego się kawałeczka. Jestem wyjątkowo zadowolona z efektu i z opinii, takich w słowa ubrane, oraz takich w formie nieokreślonej fonetycznie ..uhm.. mm.. mm :) Skoro ciasto to na urodziny zadedykowane było, czemu nie było tortem ? Jubilat jest wielbicielem prostoty w najbardziej klasycznym wydaniu - kruche z dżemem, sernik z polewą kakaową
Kronika Piekarnikawymaga od nas długiego wyrabiania ciasta i stania nad stolnicą. Całą robotę wykona za nas mikser, my będziemy musieli tylko w odpowiednich ilościach dosypywać składników i pilnować aby ciasto się dobrze upiekło :) Babka Wielkanocna – składniki: 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanki cukru 5 jajek 1 szklanka mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki oleju 2 łyżki kakao 3 łyżeczki proszku do pieczenia(...)mieszamy. Do nasmarowanej formy do babek, albo keksówki przelewamy jasną masę, a na nią wylewamy masę kakaową. Formę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i pieczemy 50-60 minut do momentu „suchego” patyczka. Ponieważ nie przepadam za ciastami posypanymi cukrem pudrem, dlatego postanowiłem przygotować do jej polania lukier. Przepis na lukier w moim wykonaniu będzie
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!samą dietą człowiek żyje i raz na jakiś czas można sobie pozwolić na odrobinę słodkiej przyjemności Szybkie ciasto Snickers bez pieczenia przepis na blachę o wymiarach 36 cm x 24,5 cm 200 g herbatników jasnych 200 g herbatników kakaowych 250 ml mleka 200 g masła 100 g cukru 350 g mleka w proszku Puszka masy krówkowej + orzechy ziemne(...)siebie. Na herbatniki wyłóż połowę masy mlecznej, rozprowadź ją po całej powierzchni blachy i przykryj ją jasnymi herbatnikami. Następnie wyłóż na herbatniki masę krówkową i rozprowadź ją po całym cieście. Ponownie wyłóż jasne herbatniki a na nich rozprowadź drugą część masy mlecznej. Masę mleczną przykryj ciemnymi herbatnikami. Na patelni rozpuść cukier z 2 łyżkami wody, dodaj orzeszki i całość podsmażaj
365 dni dookoła kuchniKiedy odkryłam ciasto fasolowe, przepadłam. Jadłam je przez kilka tygodni na okrągło. Idealnie trafiło w mój gust – wilgotna konsystencja, nie za słodkie, intensywnie kakaowe… poezja. Poza tym uwielbiam je za prostotę wykonania i składników. Wystarczy wszystko wrzucić do miski i zblendować. Zero filozofii. Podobnie z ilością składników. Rzadko zdarza mi się zrobić je z dokładnie takich samych proporcji, zwykle wrzucam(...)wymieszać ponownie. Spróbować, czy smak jest odpowiedni. W razie potrzeby można dodać miodu/syropu klonowego lub jeszcze jednego banana. Całość przelać do foremki (ja piekę w silikonowej, ciasto do niej nie przywiera i bez problemu wychodzi po upieczeniu). Piec w 180 stopniach przez około godzinę. Kroić najlepiej dopiero jak ciasto zupełnie ostygnie, inaczej może się rozpadać. SMACZNEGO
HealthyCreationsszczypta soli dekoracja: czerwone M&M's rozpuszczona czekolada lub kakaowy lukier PRZYGOTOWANIE: Mąkę z cukrem wysypać na stolnice tworząc kopczyk. Utworzyć wgłębienie i wbić do niego jajko, żółtko oraz włożyć masło, sól i nasionka z laski wanilii. Zagnieść szybko składniki jak najmniej dotykając ciepłymi rękami ciasto. Najlepiej zagniatać na początku nożem lub zagniataczką do ciasta kruchego. Ciasto włożyć(...)chłodzić w lodówce przez 30 minut. Na posypanej mąką stolnicy rozwałkowywać ciasto partiami wycinając niewielkie okręgi np. szklanką. Układać blisko siebie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach C przez 10-12 minut ( w zależności od grubości i średnicy). Po wystudzeniu dekorować roztopioną czekoladą (lub kakaowym lukrem) wyciskaną z małej tutki lub rożka i czerwonymi cukierkami
Pyry na Gazroladę to nic prostszego. A do przełożenia polecam prosty krem z mascarpone i kremówki o smaku waniliowym. Rolada kakaowa, szybko i łatwo! Rolada kakaowa Składniki: 1 rolada Biszkopt kakaowy 4 duże jajka 90 g cukru pudru 3 czubate łyżki pszennej mąki 2 łyżki kakao 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu Krem mascarpone 250 g mascarpone 100 ml kremówki, 36% 1 łyżeczka waniliowego(...)następnie ubij. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej dodając śmietankę i golden syrop. Rozwiń biszkopt i posmaruj kremem. Zwiń ciasto w rulon i wstaw do lodówki na 30 minut. Wyjmij roladę i polej równomiernie polewą i udekoruj posypką. The post Rolada kakaowa na szybkiego appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl
codojedzeniabiszkopt kakaowy: 105 g mąki 150 g cukru 6 jajek (białka oddzielone od żółtek) 50 g kakao 3 łyżki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia wykonanie: Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy stopniowo cukier a następnie żółtka. Do puszystej masy jajecznej dodajemy w dwóch turach przesianą mąkę z kakao oraz proszkiem do pieczenia i olej. Mieszamy przy pomocy szpatułki. Ciasto przekładamy
Domowy Smak Jedzeniatygodnie. Delikatnie zmodyfikowałam przepis, ale to już u mnie norma:) Z tej porcji składników wychodzą dwie keksówki. Żeby było urozmaicenie jeden zrobiłam z lukrem, a drugi z polewą kakaową. Dla każdego coś dobrego. :) Składniki: 1 i 1/2 szklanki cukru 150 g. masła 6 jajek 5 szklanek mąki 1 łyżeczka sody 1 opakowanie przyprawy do piernika 1 szklanka ciemnego piwa(...)mikserem na średnich obrotach. Białka ubić na sztywno ze szczypta soli. Delikatnie wmieszać do ciasta. Tak przygotowane ciasto przełożyć do dwóch keksówek. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni 1 godzinę i 10 minut. Po wystudzeniu polać polewą lub lukrem. Polewa kakaowa: 100 g. masła lub margaryny 4 łyżki cukru pudru 2 łyżki kakao 2 łyżki mleka Wszystkie składniki wymieszać
Agusiowe smakołykiOrzechowy Michałek Ciasto bez pieczenia z dodatkiem ulubionych cukierków Michałków i pysznych orzeszków. Blaszka 24 cm x 24 cm Składniki: · 1 opakowanie 175 g herbatników kakaowych · 5 opakowań po 200 ml śmietany 36 % · 80 g żelatyny(...)śnieżki na mleko · Polewa czekoladowa Sposób przygotowania: 1. Herbatniki moczymy w mleku i układamy na dnie tortownicy. 2. Następnie robimy masę kakaową. 3. Śmietany ubijamy mikserem, dodajemy cukier puder, kakao oraz 50 g żelatyny rozpuszczonej w niepełnej szklance wody. 4. Orzechy kruszymy i łączmy z masą. 5. Masę wykładamy
Kulinarna ChwilaJutro Walentynki, Dzień Zakochanych :) Jeżeli nie macie pomysłu na szybkie i proste ciasto walentynkowe, polecam Wam mój torcik a właściwie dwa torciki. Z podanych składników przygotujecie 2 mini torciki, idealne dla pary ;) Torcik kakaowy przełożony delikatnym, waniliowym kremem chantilly na bazie śmietanki, wanilii i cukru pudru. Krem wzbogaciłam dodatkiem różowego barwnika, który nada ł pięknego koloru. Torcik nie tylko(...)Białka ubijamy z cukrem pudrem na sztywn ą pian ę . Dodajemy roztrzepane żółtka a następnie przesian ą m ą k ę z kakao. Ciasto delikatnie mieszamy. Ciasto równomiernie rozsmarowujemy w foremce o wymiarach 30x40 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 10 minut w temperaturze 200 stopni. Upieczone ciasto odstawiamy do wystygnięcia
La grande e la piccola cuocapieczenia, takie ciasta lubimy. Bita śmietana z mascarpone, czekolada w kruchym spodzie i kwaskowe granaty lub w okresie letnim czerwone porzeczki. Spód kruchy : kakaowe herbatniki 300 g masło lub margaryna 110 g 1 czekolada 100 g mleko 3-4 łyżki Nadzienie: śmietana 30 % 200 ml serek mascarpone ( lub z wiaderka ) 250 g 4 płaskie łyżeczki żelatyny woda gorąca(...)cukrem pudrem i waniliowym. Na początek dajmy 2 łyżki cukru pudru, potem możemy dodać więcej. Na koniec wlewamy ostudzoną rozpuszczoną żelatynę. Całość dokładnie mieszamy i przekładamy na schłodzony spód. Ciasto posypujemy ziarnami granatu lub porzeczkami i ponownie odstawiamy do zastygnięcia. Najlepiej na kilka godzin
Smaczne moje