ciasto kakaowe - 5049 przepisów (strona:168/337)

Maxi King 135

własnej rodzinie :) Ciasto udało się doskonale, chociaż dla mnie było za słodkie. Jednak według moich najbliższych było to najlepsze ciasto jakie jedli, więc czekać mnie będzie pewnie powtórka :) Składniki: 2 duże opakowania herbatników (u mnie kakaowe) KREM: 350g miękkiego masła 3/4 szklanki mleka 4 łyżki cukru waniliowego 400g pełnego mleka w proszku 1 duża puszka kajmaku orzechowego POLEWA: 1 gorzka

Cakes By Kejt
Mocno czekoladowe Bajaderki 99

się jego smakiem. Bardzo smaczne, mocno czekoladowe i wilgotne bajaderki to świetny pomysł na wykorzystanie pozostałego biszkoptu po pieczeniu tortu, resztek ciasta drożdżowego, muffinek lub ciastek. W tym przepisie najlepiej wykorzystać wszystko co jest mocno czekoladowe lub kakaowe, chodzi o to by uzyskać baaaardzo czekoladowe bajaderki. Składniki (na 10-12 średniej wielkości bajaderek): 350 - 400 gram czekoladowego biszkoptu 2 łyżki

Mango Papaja
"Wiśniaczek" 123

może się ściąć.  Ponadto potrzebne będą: Wiśnie z kompotu i 1/2 szklanki kompotu Słoiczek kwaśnego dżemu, ja użyłam wiśniowo- porzeczkowy Przełożenie ciasta : Jasny biszkopt Warstwa dżemu Połowa masy budyniowej Połowa drylowanych wiśni z kompotu Biszkopt orzechowo-kakaowy i nasączyć kompotem Warstwa dżemu  Połowa masy budyniowej Reszta wiśni Jasny biszkopt Schłodzić i udekorować wg uznania. Ja zrobiłam" esy- floresy

Maślane ciasteczko
Kruche ciasto z jagodami i czerwonymi porzeczkami 87

kolejne kruche ciasto, które najlepiej z nimi smakuje. Tu wykorzystałam jagody i czerwoną porzeczkę, ale każda inna kombinacja będzie pyszna. Dodatkowo w cieście pojawiają się migdały, co sprawia, że smakuje ono trochę inaczej niż standardowe kruche. Migdałowo-kakaowa kruszonka jest tu wspaniałym zwieńczeniem deseru

Milion Smaków
Wuzetka + film 176

Klasyczna wuzetka na bazie kakaowego biszkoptu, nasączona kawą, przełożona dżemem i bitą śmietaną z wierzchu wykończona czekoladową polewą. Jest to ciasto dość czasochłonne ale bardzo proste w wykonaniu. Podane z gorącą kawą lub herbatą zachwyci nie jedno podniebienie.  składniki na formę 26 na 23 cm 5 jajek 1 szklanka cukru kryształu 1,5 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku

Smakowite Dania
Torcik z truskawkami 228

roku córcia zażyczyła sobie na swoje urodziny tort z truskawkami. No i zrobiłam. Początkowo miał wyglądać trochę inaczej, ale że biszkopt kakaowy całkiem ładnie urósł, to już nie piekłam kolejnego. Inspiracją do tego tortu było jedno z ciast siostry Anastazji, które pewnie kiedyś upiekę :) Ta uproszczona wersja w formie tortu była bardzo udana. Składniki (na tortownicę o średnicy

Kuchnia domowa Ani
Zbiór przepisów na ciasta z jabłkami 236

jednym poście.   Jabłecznik z budyniem    Szarlotka kukurydziana z bezą       Kilimandżaro- ciasto z jabłkami wg Siostry Anastazji        Jabłecznik z budyniem i ajerkoniakiem Crostata z dżemem i owocami   Kakaowa szarlotka z budyniem   Bananowa szarlotka     Delicja serowo - jabłkowa Szarlotka wyśmienita z bezą   Szarlotka

Z miłości do słodkości
Orzeszki kakaowe 198

Moja gofrownica znów była w użyciu..i znów kolejne orzeszki...tym razem kakaowe...przepis na nie podpatrzyłam tutaj ..według mnie ciasto było ciut za słodkie.. i dlatego nie robiłam masy orzechowej..a niepotrzebne resztki [ nie zawsze uda się upiec idealne orzeszki, jeśli damy za dużo ciasta] odcięte od upieczonych orzeszków wymieszałam z dżemem..najlepiej kwaskowatym.i tak nadziałam orzeszki...Przepis

Moje domowe kucharzenie
Kostka Szwarcwaldzka 253

Kostka Szwarcwaldzka Przepyszne połączenie ciasta czekoladowego z lekko kwaśnymi wiśniami i kremem z bitej śmietany. Po protu niebo w ustach!     Składniki: Biszkopt kakaowy: 5 jajek 3/4 szklanki cukru 2/3 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej) 1/3 szklanki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Frużelina wiśniowa: 1 litrowy słoik wiśni w kompocie (lub 0,5 kg wiśni świeżych(...)cukier się rozpuści. Następnie dodajemy po jednym żółtku, miksujemy. Wsypujemy przesianą mąkę z kakao oraz proszkiem do pieczenia i całość mieszamy łyżką – do momentu połączenia się składników *** *** Gotowe ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia foremki ( moja ma wymiary 26/21 cm) *** *** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170’C i pieczemy przez około 40 minut – do suchego patyczka

Blog z Apetytem
Piernik staropolski z masą serową waniliową, czekoladową i dżemem 174

mieszając energicznie łyżką, rozpuścić czekoladę. Dobrze wymieszać. Później wyłożyć mssę czekoloadową i przykryć ostatnim plackiem, znów dociskając. Ciasto najlepiej przykryć szczelnie workiem foliowym i zostawić do ostudzenia, aby blaty piernikowe mogły wchłonąć wilgoć z sera i zmięknąć. Wystudzone polać polewą czekoladową. Polewa kakaowa z żelatyną: 4 łyżki cukru 2 łyżki kwaśnej śmietany 3 łyżki kakao 60 g masła 1 łyżeczka

Czerwień i błękit
Sernik z truskawkami na zimno 148

Macie już jakieś kulinarne plany na Walentynki? Jeśli nie to dzisiaj proponuję szybki sernik na zimno z truskawkami. Ciasto zwane jest również chatką Puchatka lub chatką Baby Jagi i najczęściej zamiast różowej masy przygotowuje się masę kakaową. U mnie inna wersja, bardziej Walentynkowa i moim zadaniem dużo smaczniejsza. A przede wszystkim bardziej kolorowa, idealna na niespodziankę dla ukochanej osoby. Życzę(...)herbatników, długość 5 sztuk. Herbatniki delikatnie smarujemy różową masą. Następnie układamy drugą warstwę herbatników, identycznie jak pierwszą. Herbatniki smarujemy białą masą. Na środku układamy umyte i odszypułkowane truskawki. Boki ciasta składamy do góry, tak by zamknęły się w trójkąt. Ciasto owijamy folią i schładzamy 12 godzin. Czekoladę rozpuszczamy z masłem w kąpieli wodnej. Jeszcze ciepłą dekorujemy ciasto. Dekorujemy posypką

Smak mojej kuchni
tort czekoladowo śmietankowy z wiśniami 75

składniki na biszkopt kakaowy: 105 g mąki 150 g cukru 6 jajek 50 g kakao 3 łyżki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia wykonanie: Białka ubijamy na sztywno, dodajemy stopniowo cukier a następnie żółtka. Do puszystej masy jajecznej w dwóch turach dodajemy przesianą mąkę z kakao oraz proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy przy pomocy szpatułki. Ciasto przekładamy do tortownicy

Domowy Smak Jedzenia
Ananasowiec z kokosową bezą. 231

Ananasowiec to jedno z tych ciast, które z powodzeniem sprawdzi się zarówno na większych imprezach, jak i na popołudniowych podwieczorkach w gronie najbliższych. Puszysty, kakaowy biszkopt, aksamitny krem, orzeźwiające ananasy oraz chrupiąca, kokosowa, słodka beza to połączenie idealne. Bardzo polecam! Składniki: na formę 24x40 cm BISZKOPT: 4 białka szczypta soli 3/4 szklanki cukru 4 żółtka 3/4 szklanki mąki tortowej(...)proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy do połączenia składników. Tak przygotowaną masę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 15 minut (przed wyjęciem sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto się upiekło). Upieczone ciasto studzimy w formie. KREM: 2 puszki ananasów w plastrach 1 budyń śmietankowy lub waniliowy bez cukru 1 łyżka mąki pszennej 2 łyżki cukru 4 żółtka

Rozpustne gotowanie
Sernik z brzoskwiniami 68

paczka kruchych ciastek ma\u015blanych lub kakaowych (ok 150g),\r","40g mas\u0142a,\r","1kg zmielonego twarogu,\r","nieca\u0142a szklanka cukru\r","2 \u0142y\u017cki m\u0105ki ziemniaczanej,\r","2 jajka,\r","200g \u015bmietanki 30%,\r","cukier waniliowy,\r","puszka brzoskwi\u0144 w syropie.\r"],"name":"Sernik z brzoskwiniami","recipeCategory":"ciasta, desery, torty","cookTime":"PT1H0M","prepTime":"PT0H15M","recipeInstructions":["Zmiksowa(...)u0107 z piekarnika i studzi\u0107 sernik."],"recipeYield":"tortownica 26cm","keywords":"brzoskwinie,ciasto,sernik,tort,twar\u00f3g","totalTime":"PT1H15M"} Drukuj Sernik z brzoskwiniami Czas przygotowania: 15 minut/y Czas gotowania/pieczenia: 1 godzina Czas całkowity: 1 godzina, 15 minut/y Porcje: tortownica 26cm Składniki: 1 paczka kruchych ciastek maślanych lub kakaowych (ok 150g), 40g masła, 1kg zmielonego twarogu, niecała szklanka cukru 2 łyżki

Bardzo Gruby Smok
Murzynek przełożony bitą śmietaną 167

rozpuszczą. Odstawiamy do przestudzenia. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy żółtka i przestudzoną masę kakaową. Miksujemy. Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier i dalej ubijamy do momentu, aż piana będzie bardzo sztywna i lśniąca. Pianę dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy. Blachę (o wymiarach 24x28cm) natłuszczamy lub wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto przekładamy

e-PrzepisyKulinarne