ciasto kakaowe - 5049 przepisów (strona:175/337)

Waniliowe ciasteczka renifery 163

szczypta soli dekoracja: czerwone M&M's rozpuszczona czekolada lub kakaowy lukier PRZYGOTOWANIE: Mąkę z cukrem wysypać na stolnice tworząc kopczyk. Utworzyć wgłębienie i wbić do niego jajko, żółtko oraz włożyć masło, sól i nasionka z laski wanilii. Zagnieść szybko składniki jak najmniej dotykając ciepłymi rękami ciasto. Najlepiej zagniatać na początku nożem lub zagniataczką do ciasta kruchego. Ciasto włożyć(...)chłodzić w lodówce przez 30 minut. Na posypanej mąką stolnicy rozwałkowywać ciasto partiami wycinając niewielkie okręgi np. szklanką. Układać blisko siebie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach C przez 10-12 minut ( w zależności od grubości i średnicy). Po wystudzeniu dekorować roztopioną czekoladą (lub kakaowym lukrem) wyciskaną z małej tutki lub rożka i czerwonymi cukierkami

Pyry na Gaz
Rolada kakaowa na szybkiego 207

roladę to nic prostszego. A do przełożenia polecam prosty krem z mascarpone i kremówki o smaku waniliowym. Rolada kakaowa, szybko i łatwo! Rolada kakaowa Składniki: 1 rolada Biszkopt kakaowy 4 duże jajka 90 g cukru pudru 3 czubate łyżki pszennej mąki 2 łyżki kakao 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu Krem mascarpone 250 g mascarpone 100 ml kremówki, 36% 1 łyżeczka waniliowego(...)następnie ubij. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej dodając śmietankę i golden syrop. Rozwiń biszkopt i posmaruj kremem. Zwiń ciasto w rulon i wstaw do lodówki na 30 minut. Wyjmij roladę i polej równomiernie polewą i udekoruj posypką. The post Rolada kakaowa na szybkiego appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl

codojedzenia
tort z galaretką 600

biszkopt kakaowy: 105 g mąki 150 g cukru 6 jajek (białka oddzielone od żółtek) 50 g kakao 3 łyżki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia wykonanie: Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy stopniowo cukier a następnie żółtka. Do puszystej masy jajecznej dodajemy w dwóch turach przesianą mąkę z kakao oraz proszkiem do pieczenia i olej. Mieszamy przy pomocy szpatułki. Ciasto przekładamy

Domowy Smak Jedzenia
Piernik na piwie. 175

tygodnie. Delikatnie zmodyfikowałam przepis, ale to już u mnie norma:) Z tej porcji składników wychodzą dwie keksówki. Żeby było urozmaicenie jeden zrobiłam z lukrem, a drugi z polewą kakaową. Dla każdego coś dobrego. :) Składniki: 1 i 1/2 szklanki cukru 150 g. masła 6 jajek 5 szklanek mąki 1 łyżeczka sody 1 opakowanie przyprawy do piernika 1 szklanka ciemnego piwa(...)mikserem na średnich obrotach. Białka ubić na sztywno ze szczypta soli. Delikatnie wmieszać do ciasta. Tak przygotowane ciasto przełożyć do dwóch keksówek. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni 1 godzinę i 10 minut. Po wystudzeniu polać polewą lub lukrem. Polewa kakaowa: 100 g. masła lub margaryny 4 łyżki cukru pudru 2 łyżki kakao 2 łyżki mleka Wszystkie składniki wymieszać

Agusiowe smakołyki
Orzechowy Michałek 134

Orzechowy Michałek Ciasto bez pieczenia z dodatkiem ulubionych cukierków Michałków i pysznych orzeszków. Blaszka 24 cm x 24 cm Składniki: ·        1 opakowanie 175 g herbatników kakaowych ·        5 opakowań po 200 ml śmietany 36 % ·        80 g żelatyny(...)śnieżki na mleko ·        Polewa czekoladowa Sposób przygotowania: 1.   Herbatniki moczymy w mleku i układamy na dnie tortownicy. 2.   Następnie robimy masę kakaową. 3.   Śmietany ubijamy mikserem, dodajemy cukier puder, kakao oraz 50 g żelatyny rozpuszczonej w niepełnej szklance wody. 4.   Orzechy kruszymy i łączmy z masą. 5.   Masę wykładamy

Kulinarna Chwila
Torcik Walentynkowy z kremem chantilly (Torta di San Valentino con crema chantilly) 129

Jutro Walentynki, Dzień Zakochanych :) Jeżeli nie macie pomysłu na szybkie i proste ciasto walentynkowe, polecam Wam mój torcik a właściwie dwa torciki. Z podanych składników przygotujecie 2 mini torciki, idealne dla pary ;) Torcik kakaowy przełożony delikatnym, waniliowym kremem chantilly na bazie śmietanki, wanilii i cukru pudru. Krem wzbogaciłam dodatkiem różowego barwnika, który nada ł  pięknego koloru. Torcik nie tylko(...)Białka ubijamy z cukrem pudrem na sztywn ą  pian ę . Dodajemy roztrzepane żółtka a następnie przesian ą  m ą k ę  z kakao. Ciasto delikatnie mieszamy. Ciasto równomiernie rozsmarowujemy w foremce o wymiarach 30x40 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 10 minut w temperaturze 200 stopni. Upieczone ciasto odstawiamy do wystygnięcia

La grande e la piccola cuoca
Ciasto śnieżno czekoladowe bez pieczenia 101

pieczenia, takie ciasta lubimy. Bita śmietana z mascarpone, czekolada w kruchym spodzie i kwaskowe granaty lub w okresie letnim czerwone porzeczki.    Spód kruchy : kakaowe herbatniki 300 g masło lub margaryna 110 g 1 czekolada 100 g mleko 3-4 łyżki Nadzienie: śmietana 30 % 200 ml serek mascarpone ( lub z wiaderka ) 250 g 4 płaskie łyżeczki żelatyny woda gorąca(...)cukrem pudrem i waniliowym. Na początek dajmy 2 łyżki cukru pudru, potem możemy dodać więcej. Na koniec wlewamy ostudzoną rozpuszczoną żelatynę. Całość dokładnie mieszamy i przekładamy na schłodzony spód. Ciasto posypujemy ziarnami granatu lub porzeczkami i ponownie odstawiamy do zastygnięcia. Najlepiej na kilka godzin

Smaczne moje
Łaciasty sernik na ciasteczkowym spodzie. 482

Uwielbiam serniki. To jedno z tych ciast, któremu nie mogę się oprzeć. Tak samo jak moja rodzina Oni też są „sernikolubni” Dlatego tak często je piekę. Dziś zapraszam Was na kolejną wersję mojego ukochanego sernika. Delikatny, na pysznym ciasteczkowym spodzie, a do tego uroczo łaciaty. Musicie spróbować. Polecam! Najlepsza i najpiękniejsza rekomendacja, a zarazem niesamowity komplement(...)duże jajka (najlepiej wiejskie) szczypta soli 100 g miękkiego masła 11/2 łyżki budyniu waniliowego 1 niepełna szklanka cukru 3 czubate łyżeczki kakao (ciemne, do wypieków) Na spód: 200 g kakaowych ciasteczek (u mnie Petit Beurre Cukry Nyskie) 150 g margaryny Przygotowanie: Ciasteczka wsypujemy do misy blendera z nożami (ja robiłam, to w dwóch turach). Dokładnie rozdrabniamy, na tzw. piasek. Margarynę

Słodkie okruszki
1500 .Kinder pingui 1110

koniec dodając cukier. Dodać żółtka, zmiksować. Dodać mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao, delikatnie połączyć. Na koniec wlać olej i ekstrakt z wanilii, wszystko dokładnie wymieszać. Ciasto wylać do blaszki ( 15x20 cm ), wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 20 minut w 180 st. C. Przekroić na 2 blaty. Składniki na masę śmietanową: 250 g śmietany 30% 2 łyżki(...)kąpieli wodnej, dokładnie połączyć. Przestudzić, ale tak, by nadal była płynna. Do jednej połowy ubitej śmietany dodać 1/2 żelatyny, połączyć, wyłożyć na pierwszy blat kakaowego biszkoptu. Na warstwie śmietanowej rozsmarować 1/2 polewy czekoladowej, włożyć ciasto do zamrażalnika, na kilka minut, by polewa szybko zastygła. Następnie dodać resztę żelatyny do pozostałej śmietany, połączyć, wyłożyć na zastygniętą polewę, wyrównać, przykryć drugim blatem

Moje domowe kucharzenie
Torcik jogurtowy z winogronami 192

mleka, 1/3 szklanki cukru pudru, 2 galaretki o smaku owoców leśnych, 200 gram herbatników kakaowych, 150 g rozpuszczonego masła, winogrona do przystrojenia.   Wykonanie:   Herbatniki kruszymy (ja w tym celu używam rozdrabniacza), dodajemy rozpuszczone masło i całość dokładnie mieszamy. Powstałe ciasto nakładamy na wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę (o średnicy 24 cm). Galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach wrzątku, studzimy

paapilotkaa
Chatka Baby Jagi 132

Bardzo smaczne ciasto z lat mojego dzieciństwa, teraz troszkę zapomniane a szkoda bo jest smaczne a efekt wizualny jest   wart tego   aby częściej pojawiało się na naszym stole. Składniki: 1/2 kg pół tłustego twarogu zmielonego (nie z wiaderka) 25 dag masła 82% 1 szkl. cukru pudru (może być zwykły) 1 łyżka ciemnego kakao 36 sztuk maślanych   herbatników(...)położyć kolejną warstwę herbatników. Następnie posmarować masą białą na środek położyć pasek z odłożonej wcześniej masy kakaowej, powciskać paski galaretki. Całość złożyć w   trójkąt (należy unieść po bokach folię aluminiową do góry, i sprowadzić do środka a ciasto samo się złoży. Delikatnie wygładzić i wstawić do lodówki. Polewa: Żelatynę zalać mlekiem, odstawić do spęcznienia.   Resztę składników umieścić

Wanilia i Kardamon
Marlenka 206

tacę). Skrawki które nam zostały z ciasta też tak samo pieczemy, będą nam potrzebne do dekorowania ciasta. Składniki na masę: 1 opakowanie budyniu śmietankowego (gotujemy z dwoma łyżkami cukru) 500 ml mleka 1 maka krówkowa w temperaturze pokojowej (ja tym razem użyłam kakaowej) 1 kostka masła w temperaturze pokojowej Wykonanie: Budyń gotujemy w 500 ml mleka i tylko z dwiema(...)wtedy nie utworzy nam się kożuch. Maso ucieramy z masą krówką i dodajemy stopniowo ostudzony już budyń. Miksujemy aż do uzyskania jednolitej masy. Całość przekładamy na zmianę raz blat ciasta i krem. Powtarzamy tak 6 razy. Górę ciasta posypujemy skruszonymi skrawkami ciasta które wcześniej upiekliśmy. Ciasto należy chłodzić minimum kilka godzin, aż do zmiękczenia blatów. SMACZNEGO

Słodkie ciacho
Ptasie mleczko 393

soli Dodatkowo: herbatniki ok 2 opakowań 1 galaretka czerwona  Warstwę żółtą przygotowujemy w identyczny sposób jak kakaową, wykładamy na nią i chłodzimy w lodówce. Galaretkę przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu i tężejącą wylewamy powolutku na wierzch. Gdy galaretka zastygnie ciasto jest gotowe. Smacznego

Cynamonowe szczęście
Ciasto milky way 138

Milky way to ciasto idealne na jesienną pogodę. Zamiast zjeść tabliczkę czekolady na poprawę humoru, zrób to ciasto. Poprawa nastroju gwarantowana. Składniki 3 szklanki mleka w proszku 200 g masła 3/4 szklanki mleka 1/2szklanki cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 400g herbatników kakaowych 2 mleczne czekolady 1/2 białej czekolady batoniki milky way do dekoracji Przepis Podgrzej mleko w garnku, dodaj cukier(...)proszku, cały czas miksując, do powstania jednolitej masy. Masę wykładamy warstwami na herbatniki.( herbatniki, masa, herbatniki, masa, herbatniki). Rozpuść czekoladę mleczną i równomiernie rozłóż na ostatnią warstwę herbatników. Ciasto włóż do lodówki, na kilka godzin. Ja wkładam na noc. Rano starłam 6 kostek białej czekolady i udekorowałam batonikami milky way. Ciasto jest gotowe. Smacznego

Kurnikowo
Kostka firmowa Ewy 239

chcecie zrobić ciasto z biszkoptem to polecam zaglądnąć  na blog z cukrem pudrem  Składniki: Ciasto: 200 g mąki 100 g cukru 3 łyżki śmietany 18% łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 4 jajka 250 g masła Masa kakaowa: 0,5 l śmietany 30% 5 łyżek cukru pudru 2 łyżki kakao 2 łyżki żelatyny Masa śmietanowa(...)łyżce śmietany. Gdy wszystkie składniki będą połączone wsypujemy pozostałe sypkie składniki i wszystko razem mieszamy. Gotową masę przelewamy do formy i pieczemy około 40 minut w 180 stopniach. Upieczone ciasto pozostawiamy do ostygnięcia.  Galaretki zalewamy wodą zgodnie z instrukcją na opakowaniu i pozostawiamy do stężenia. 0,5 l śmietany ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy po łyżce cukru

ciastkarnia na kruchym spodzie