się z obowiązkami), kiedy siądę wieczorem pod kocykiem, z laptopem na kolanach i kubkiem herbaty w ręku. A jutro polowanie na kasztany :) Wypadałoby wspomnieć co nieco o poniższym cieście:) Cóż, kolejny rodzinny przepis, który zawsze spotyka się z adoracją z mojej strony:) Murzynek :D Puszysty i wilgotny zarazem, bardzo czekoladowy :) Z dodatkami lub bez:) W sam raz na początek(...)czas mieszając gotować 5 minut na wolnym ogniu. wystudzić. Mąkę z proszkiem do pieczenia wsypać do masy kakaowej i cały czas mieszając dodać 5 żółtek i wlać alkohol. Następnie delikatnie wmieszać białka ubite na sztywną pianę. Ciasto wlać do wysmarowanej tłuszczem formy. Na wierzchu poukładać wiśnie. Piec w temperaturze 190 stopni przez około
My simple kitchenOdstawiamy. Jajko ubijamy razem z cukrem na puszystą, jasną pianę, dodajemy olej, ubijamy. Następnie dodajemy na przemian mleko i mączno-kakaową mieszaninę, ciągle miksując. Na koniec dodajemy powidła i delikatnie mieszamy łyżką. Formę wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto i wstawiamy do nagrzanego wcześniej piekarnika do 180 stopni. Pieczmy 30 minut. Przed wyjęciem sprawdzamy patyczkiem- jeśli jest suchy, możemy wyjmować
Czerwona PorzeczkaŁom to deser z zatopionymi w zastygniętej masie kakaowej pokruszonymi przysmakami. Są w nim herbatniki, wafle, migdały, orzechy. Nie wymaga pieczenia, jedynie czasu na stwardnienie masy
Przepisy KulinarneTort węgierski to kwintesencja czekolady, wiśni w alkoholu i lekkiego kakaowego biszkoptu. Cudo. Jeden z lepszych jakie udało mi się zrobić. Przygotowany przeze mnie na urodziny
Bernika - moj kulinarny pamietnikskładniki na spód sernika: 100 g herbatników kakaowych 40 g masła wykonanie: Masło roztapiamy. Herbatniki rozdrabniamy by pomocy np. blendera, dodajemy do nich masło i mieszamy
Domowy Smak JedzeniaPozostaję w klimacie serniczków - ostatnio były mini serniczki z kakaowymi markizami i czekoladą , dziś bananowe na czekoladowym spodzie z wiórkami czekoladowymi i bitą śmietaną. Pycha! :) Składniki
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!jest to ciasto dla leniwych, niecierpliwych lub wygodnych, a teraz okazuje się, że jest to przepis dla oszczędnych. Murzynek jest puszysty i wilgotny, dodatkowo posypałam ciasto cukrem pudrem. Polecam też: Murzynek z kremem kokosowym Kakaowe babeczki z jeżynami Błyskawiczny murzynek z wiśniami Polecam błyskawiczny murzynek z owocami, jeżynami i gruszkami: 1, 5 szklanki mąki 1 jajko 1/3 szklanki oleju(...)olej,mleko i wodę gazowaną, dodajemy do masy jajecznej i miksujemy dalej. Wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, jeszcze chwilkę miksujemy. Kwadratową blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy ciasto, układamy obrane i pokrojone w ósemki gruszki, pomiędzy układamy jeżyny, posypujemy orzeszkami. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika o temp 180 C i pieczemy ok. 30 min. Ciasto wyjmujemy, posypujemy cukrem pudrem
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięWykorzystałam nasz stary rodzinny przepis na zebrę ale go zmodyfikowałam tak, że wyszło zupełnie nowe ciasto. Bardzo lubię tego typu ciasta, bo są puszyste, wilgotne i długo świeże. Babkę polałam polewą z mleka w proszku, która idealnie pasowała do kakaowego smaku. Jeśli jeszcze nie macie pomysłu na świąteczną babkę to zachęcam do skorzystania z tego, możecie upiec ją już dziś(...)wsypać do masy jajecznej. Wlać olej, wodę gazowaną i wszystko razem zmiksować krótko na najniższych obrotach do połączenia składników. Foremkę na babkę wysmarować masłem i wysypać mąką. Wylać ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec około 45 minut. Wystudzić. Przygotować polewę: masło rozpuścić. Przez sitko dodać mleko w proszku i cukier puder, rozmieszać. Dodać wrzątek (jeśli
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniawersja zasmakuje bardziej wielbicielom czekoladowych a niżeli orzechowych smaków. Duży plus, że w obu pastach nie ma tej nuty surowego ciasta jaką wyczułyśmy w wersji z orzechów włoskich i konopi. Aha i bardzo przypomina nam smak cukierków karmelowo-kakaowych, które od dzieciństwa kupuje nam babcia w wiejskim sklepiku :D Pasta z migdałów: Musimy przyznać, że od samego początku nakręciłyśmy się(...)niej cudne nadziewane pierniczki <3 Podsumowanie: Był to jeden z pyszniejszych testów jakie robiłyśmy ostatnio. Wszystkie pasty były super dodatkiem do wszelkich słodkich śniadań, szybkich deserów czy ciast. To takie urozmaicenie i przerywnik od klasycznych maseł orzechowych. Pycha! Aczkolwiek my osobiście popracowałybyśmy jeszcze nad składami past za co będą miały odjęte punkciki ;) Jabłka w cieście białkowo-owsianym
Candy Pandaspodsypując je hojnie mąką. Sięgam po nią całymi garściami, i to, że część ląduje na podłodze czy fruwa po okolicy, denerwując okularników, nie zaprząta mi specjalnie głowy. Wczoraj, wałkując ciasto na pierniczki w domu, tak właśnie uczyniłam... Po czym złapałam się za głowę; co ja wyrabiam...? Ale nie to było najgorsze. W pracy, gdy się czymś ubrudzę, a natychmiast(...)typowe pierniczki, ale kruche, kakaowe ciastka z orzeszkami. Są urocze i pyszne! Kruchutkie, rozpływają się w ustach, a orzeszki przyjemnie chrupią. Moje wyszły odrobinę za duże; polecam więc ukulać smuklejszy wałeczek i przygotować sobie nieco więcej orzeszków (w przepisie podałam odpowiednie proporcje; zastosujcie się do nich, a ciasteczka wyjdą idealne!). Przepis z gazetki Ciasta i desery , nr 4/2008. Zabawny
Pożeraczka, czyli raz adobrzeobkładać babeczki. Przepis na babeczki wzięłam ze Złotej księgi czekolady i muszę przyznać, że nie do końca mnie zadowoliły. Ciasto przed upieczeniem jest bardzo gęste, raczej jak na ciasteczka. Po upieczeniu babeczki są dość ciężkie, suchawe, ale też mocno kakaowe i na swój sposób smaczne. Dodatek kremu lub na przykład bitej śmietany uważam za niezbędny. Mimo wszystko jestem z nich(...)moje pierwsze tego typu babeczki z kremem i uważam, że są po prostu śliczne. I to nic, że krzywe i że zdjęcie nieciekawe - debiut uważam za udany. Babeczki kakaowe z kremem z mąki Składniki: (na 12 sztuk) babeczki: 225 g mąki pszennej 100 g cukru 55 g kakao 2 jajka 90 g miękkiego masła 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
Pożeraczka, czyli raz adobrzebrudzi jeszcze bardziej. Miałam wrażenie, że blat jest pokryty smołą, a nie czymś jadalnym… A do dekoracji… awokado Ciasto wyłożyłam kremem czekoladowym na bazie awokado i mleka kokosowego . Bardzo podobnym do tego z przepisu na babeczki kakaowe z cukinii . Tym razem dodałam do niego jednak czarne kakao… Do dekoracji użyłam natomiast orzechów pecan. Ale w tej kwestii(...)piekarniku nagrzanym do 160 stopni z włączoną funkcją termoobiegu przez ok 25- 30 minut (do suchego patyczka). Krem z awokado Wszystkie składniki zblendować na gładką masę. Wyłożyć na ciasto po całkowitym wystudzeniu. Pozostałe informacje Do sporządzenia opisanego wyżej brownie mogą się przydać się następujące składniki: Mleko kokosowe firmy Real Thai (bez konserwantów) Better Stevia firmy Now Foods Erytrytol Przybliżona wartość
Modern Cave Girltorty nie przemija! Kolejny torcik inspirowany znaną czekoladą wjeżdża na salony 😎 Kakaowy biszkopt, krem orzechowy z ricotty i karmel na bazie syropu ryżowego oraz przepysznego masła orzechowego Nutura . Do tego czekolada, pralinki, orzeszki.... Nic tylko robić i się delektować 💛 Składniki: Kakaowy biszkopt (śr: 18cm) -3 duże jajka -30g mąki gryczanej -20g skrobi ziemniaczanej(...)fistaszki Polewa -3/4 -1 tabliczki czekolady (u nas na maltitolu) -olej rzepakowy (ok łyżka) Dodatkowo -łyżka pełna kakao, łyżka płaska ksylitolu, 1/2 szkl. gorącej wody (do nasączenia blatów) KAKAOWY BISZKOPT 1. Białka oddzielić od żółtek i ubić w dużej misce na sztywną pianę (z odrobiną soli). 2. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo ksylitol i miksować do jego rozpuszczenia
Candy PandasMurzynek to jedno z ulubionych ciast mojej rodzinki. Przepis mojej mamy, która odkąd tylko pamiętam, piekła go prawie co tydzień. Zawsze jako pierwsze znika ze stołu :) Ciasto wspaniale smakuje również bez owoców, polane polewą czekoladową. 250 g margaryny 1/2 szkl wody 2 szkl cukru 3 łyżki kakao 4 jajka łyżeczka proszku do pieczenia 2 szkl mąki pszennej(...)śliwek cukier puder do posypania Margarynę, wodę, kakao i cukier zagotować do rozpuszczenia, ostudzić. Do masy kakaowej dodać żółtka i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Dokładnie wymieszać rózgą lub łyżką. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodawać partiami do ciasta i delikatnie wymieszać za pomocą łyżki. Foremkę (u mnie forma na babkę o średnicy 24cm) posmarować
Smakołyki Asibardzo kruche, maślano-cynamonowe, pyszne ♥ Inne pomysły na takie ciasteczka? Proszę bardzo wystarczy dodać do takiego ciasta: 70 g wiórków kokosowych, będą ciasteczka kokosowe , otartą skórkę z 2 cytryn oraz 4 łyżki soku z cytryny – ciasteczka cytrynowe , 10 g kakao, będą ciasteczka kakaowe , 40 g cukru waniliowego – ciasteczka waniliowe , 60 g łuskanych i drobno posiekanych migdałów – powstaną
Zasmakuj Kuchni