ciasto kakaowe - 5049 przepisów (strona:165/337)

Grzesiek 20934

Super ciasto w sam raz na nadchodzące okazje - Andrzejki, Święta Bożego Narodzenia, Sylwester, Nowy Rok - pyszne, czekoladowe, z dodatkiem orzechów włoskich, bakalii i chrupiących wafelków Grześki. Na prawdę ciężko mu się oprzeć :) SKŁADNIKI: (na formę ok 25x35 cm) Biszkopt kakaowy: 4 jajka 1/2 szkl cukru 1,5 łyżki oleju 1/3 szkl mąki pszennej 1/3 szkl mąki ziemniaczanej 2/3 łyżeczki proszku(...)wafelki Grześki garść posiekanych orzechów włoskich  3-4 łyżki wi órek kokosowych Biszkopt kakaowy: Białka ubić na sztywno, ciągle miksując dodać cukier, a następnie żółtka i olej. Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i wmieszać delikatnie łyżką do ciasta. Na końcu dodać kakao i również delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec

Kto ugości moich gości?
Orzeszki z kakaowym kremem 162

Składniki: Ciasto: 3,5 szklanki mąki 200 g miękkiego masła 3/4 szklanki cukru pudru 2 łyżki kwaśnej śmietany 3 jajka 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli Masa kakaowa: 1/3 szklanki mleka 150 g miękkiego masła 1 szklanka cukru pudru 3 łyżki kakao 1 szklanka mleka w proszku Sposób przygotowania: 1. Mąkę, cukier puder oraz sodę przesiać do miski.Dodać masło

A Ty Smakuj Mnie
Przepisy na Wielkanoc. 314

cieciorkowe ciasteczka kokosowo-bakaliowe (na płatkach jaglanych) Malinowe serniczki z wisienkami w kilka chwil Ciasteczka kakaowe marmurki Pulchniutkie ciasteczka kładzione Serniczki expresowe Babeczki z truskawkami (muffiny) Ciasteczka malinowe Biszkopciki w dwóch odsłonach Wielkanocny czekoladowo-kokosowy serniczek w kieliszku, bo nie zawsze potrzebna jest blaszka ciasta  Drożdżowe wypieki do koszyczka: Wielkanocne zajączki i chlebusie do koszyczka Sałatki: Wiosenna sałatka

Słodkie okruszki
Murzynek z musem brzoskwiniowym 326

musem brzoskwiniowym. Ciasto doskonałe na każdą okazję. Warto je przygotować. Polecam!!! SKŁADNIKI: Biszkopt: 5  jajek 1 szklanka cukru 6,5 łyżki oleju 1 i 1/3 szklanki  mąki 2 łyżki  kakao 1 płaska łyżka proszku do pieczenia 1 łyżka octu Mus brzoskwiniowy : 1 puszka  brzoskwiń  w syropie 2 opakowania galaretki brzoskwiniowej Masa kakaowa(...)kolorowa posypka PRZYGOTOWANIE: 1.  Biszkopt :  Białka ubij na sztywno. Nie przerywając ubijania dodawaj kolejno cukier, żółtka, olej, ocet oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Ciasto wylej na blaszkę (wymiary 24cmx24cm), wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz około 35 minut w temperaturze 180 stopni. Po przestudzeniu biszkopt przekrój na dwa blaty.   2.  Mus brzoskwiniowy

Tradycyjna kuchnia Kasi
Sernik "Śnieżka" 144

obie masy w miskach dobrze wymieszaj. Z lodówki wyjmij blaszkę i wlewaj na środek (na przygotowany wcześniej spód ciasta) naprzemiennie partię masy jasnej i ciemnej - tak pokryjemy całe dno ciasta. Włóż do lodówki na min. 1,5 godziny.   Warstwa 2: Żelatynę wsypujemy do dużego kubka, zalewamy zimną wodą i mieszamy - odstawiamy do napęcznienia. W tym czasie gotujemy wodę(...)nakładamy na warstwę nr 1, do pozostałej (1/3 masy), która została w misce dodajemy kakao i mieszamy. Ostatnią już masę (kakaową), nakładaj w sposób nieregularny tworząc wzorki (ja robiłam to za pomocą łyżeczki - polewając na jasną warstwę ciemny strumień ciasta :) Przygotowane cisto odstaw do lodówki na min. 4 godziny. Gotowy sernik posyp jadalnymi ozdobami świątecznymi. Ps. Sernik zainspirowany przepisem

Alutka-Gotuje
Obręcz do warstwowego krojenia biszkoptu – test 174

nakładania ciasta, za jej pomocą bez problemu można zsunąć przygotowany tort na paterę. Z tego biszkoptu na zdjęciu wykonałam tort z truskawkami na kakaowym biszkopcie.   Obręcz wykonana jest ze stali nierdzewnej, służy do warstwowego krojenia ciasta. Jest bardzo praktyczna i bardzo pomocna w każdej kuchni, Obręcz posiada 7 różnych wysokości, dzięki którym możliwe jest wykrojenie jednolitych warstw ciasta. Ząbkowany

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Babeczki marmurkowe z różą 175

pieczenia, cukrem i budyniem waniliowym. Następnie miskę z suchymi składnikami przesypujemy powoli do mokrych, wszystko dokładnie mieszamy. Ciasto dzielimy na 2 części. Do jednaj dosypujemy czubatą łyżkę kakao (!nie słodzonego, używamy ciemnego kakao do wypieków), dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej kakaowej masy. Foremki na babeczki dobrze natłuszczamy i obsypujemy mąką. Do foremek wykładamy naprzemiennie łyżkę masy ciemnej, łyżkę jasnej zapełniając

Słodkie okruszki
Marmurkowe babeczki z konfiturą z płatków róży. Idealne na świąteczny stół. 101

pieczenia, cukrem i budyniem waniliowym. Następnie miskę z suchymi składnikami przesypujemy powoli do mokrych, wszystko dokładnie mieszamy. Ciasto dzielimy na 2 części. Do jednaj dosypujemy czubatą łyżkę kakao (!nie słodzonego, używamy ciemnego kakao do wypieków), dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej kakaowej masy. Foremki na babeczki dobrze natłuszczamy i obsypujemy mąką. Do foremek wykładamy naprzemiennie łyżkę masy ciemnej, łyżkę jasnej zapełniając

Słodkie okruszki
Tort chałwowo - wiśniowy 177

Słodka chałwa przełamana smakiem wiśniowej konfitury. Do tego puszysty kakaowy biszkopt. Tort znikł w mgnieniu oka! Jest przepyszny! Lubię przygotowywać świąteczne wypieki, ponieważ w ten sposób pokazuję innym, że mi na nich zależy. Co prawda to prawda, że przez żołądek do serca.... Nie ma nic piękniejszego jak usiąść w Święta z najbliższymi, wsłuchać się w kolędy, zapatrzeć na uśmiechy dzieci(...)dziękuję mojej Mamie. To ona przekazała mi wszystkie tradycje. To dzięki niej umiem sprawić, że na wigilijnym stole stoi 12 potraw. To dzięki niej znam zapach makowców, serników i ciasta chałwowego.  Biszkopt: 5 jajek 5 łyżek cukru 5 łyżek mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka kakao Krem chałwowy: 500 ml śmietany 30% 1 fix do śmietany

VioletoweKucharzenie
Ciasto Prince Polo 530

jest właśnie ciasto Prince Polo! Koniecznie wypróbujcie :) A przepis, z moimi małymi modyfikacjami pochodzi stąd . Polecam!     Składniki: (na blaszkę o wymiarach 25x35 cm)   Beza:   7 białek szczypta soli 150 g cukru 100 g zmielonych orzechów włoskich 100 g posiekanych orzechów włoskich 100 g wiórków kokosowych 100 g wafelków Prince Polo   Biszkopt kakaowy: 5 jajek(...)wsypać przesiane kakao. Dobrze wymieszać i odstawić na bok do zgęstnienia.   Na kakaowy biszkopt wysmarować połowę kremu, przykryć bezą. Na nią wyłożyć resztę kremu i przykryć warstwą herbatników. Wierzch polać polewą czekoladową. Ja dodatkowo udekorowałam ciasto wafelkami a'la Prince Polo :)   Ciasto schłodzić do stężenia. Najlepiej smakuje następnego dnia. Smacznego

Nastoletnie Wypiekanie
Sernik czekoladowy z musem malinowym 127

móc korzystać z nich przez cały rok. Takie zapasy na pewno się przydadzą. Sernik czekoladowy z musem malinowym idealnie sprawdzi się na nadchodzące Walentynki Składniki: Spód: 250 g kakaowych ciastek 90 g masła Masa serowa: 1 kg twarogu mielonego 250 g serka mascarpone 4 jajka 1 i 1/2 szklanki cukru pudru 1 budyń czekoladowy (bez cukru) 200 g czekolady deserowej(...)Polewa czekoladowa: W rondelku podgrzać śmietanę kremówkę, prawie do wrzenia (nie wolno zagotować!) i wyłączyć gaz. Dodać połamane czekolady i mieszać, aż do całkowitego połączenia składników. Następnie polać wierzch ciasta i schłodzić. Smacznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); To też może Cie zainteresować: → Sernik czekoladowo – piernikowy → Sernik z malinami → Tort bezowy z czekoladą i malinami → Pianka z malinami na biszkopcie → Muffinki

Oryginalny smak
Wielkanocna babka z masą kukułkową 155

nutką masy kukułkowej. Polecam na wielkanocny stół. Zapewniam, że będzie pysznie. Babka pięknie wygląda i ma ładny kakaowy kolor, chociaż nie ma w sobie ani grama kakao. To masa krówkowa nadała jej takiego koloru. Polecam Wam taką babeczkę :)     Potrzebujmy: Na ciasto: 15 dag masła lub margaryny 3 jajka 2 białka 1/4 szklanki cukru pudru 1 szklanka mąki tortowej

Izabelawkuchni
Ciasto czekoladowe z migdałami 96

zastątpić mąką). Ciasto pachnie obłędne, a smakuje rewelacyjnie! Jest również bardzo proste w przygotowaniu, czyli deser w sam raz dla mnie ;) Efekt jest wspaniały, to chyba pierwsze moje ciasto z którego jestem zadowolona. Polecam! Składniki : 50g kakao 125ml gorącej wody 1 łyżeczka aromatu waniliowego 150g mielonych migdałów (lub 125g mąki) 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli 200g drobnego cukru(...)sodą i szczyptą soli. Cukier, oliwę i jajka dokładnie zmiksować na jednolitą i gładką masę. Dodać do niej masę kakaową i zmiksować, następnie stopniowo dodawać mielone migdały i dokładnie wymieszać.  Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać na nią ciasto i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Piec przez około 45 minut. Studzić na kratce, posypać cukrem pudrem

Codzienne Gotowanie
Czekoladowe muffiny z mascarpone 194

Jeżeli macie chęć na mocno kakaowe babeczki z kremem mascarpone z mlekiem w proszku, to ta propozycja jest właśnie dla Was:) Bardzo proste w wykonaniu, a

Ania i Marcin gotują
Prosta stefanka bez pieczenia 304

dużo czasu w kuchni to jest to ciasto idealne dla Ciebie. Szybkie w przygotowaniu i do tego smaczne. Dawno żadne ciasto nie zniknęło w takim tempie jak to. Polecam więc wszystkim zabieganym lub unikającym kuchni łasuchom.  Składniki: Masa kakaowa: 1 l mleka szklanka cukru 200 g masła 1 1/2 szklanki kaszy mannej 3 łyżki kakao Masa waniliowa: 1l mleka(...)cukier a na koniec kasze manną. Gęstą masę przelewamy na herbatniki, wyrównujemy i układamy ostatnią warstwę herbatników. Wierzch można polać polewą czekoladą lub posypać cukrem pudrem. Najlepiej pozostawić ciasto do ostygnięcia i podać je za około 3 godziny. Smacznego

ciastkarnia na kruchym spodzie
Ciasto kokosowe ala bounty 201

Puszysty biszkopt i pyszna masa kokosowa to podstawa tego ciasta. W smaku jest wilgotne nie za słodkie jednym słowem coś idealnego dla wielbicieli kokosu. Składniki: Biszkopt kakaowy: 7 jajek 7 łyżek cukru 6 łyżek kopiastych mąki pszennej 2 łyżki kakao płaska łyżeczka proszku do pieczenia Masa kokosowa: 400 ml mleczka kokosowego 300 ml mleka 3,2% 400 g wiórków kokosowych(...)Polewa: Margarynę rozpuścić (nie gotować). Zdjąć z ognia dodać resztę składników i energicznie wymieszać. Gdy polewa lekko przestygnie i zacznie tężeć rozprowadzić na posmarowanym cieniutko dżemem biszkopcie. Gotowe ciasto odłożyć na kilka godzin w zimne miejsce

Ala piecze i gotuje