ciasto kakaowe - 5049 przepisów (strona:165/337)

Chałwowiec bez pieczenia 516

Chałwowiec bez pieczenia Coś dla miłośników chałwy – obłędnie pyszne ciacho na herbatnikach, przełożone masą chałwową i dżemem porzeczkowym. Ciasto nie wymaga pieczenia i jest dość szybkie i łatwe w przygotowaniu. Polecam!     Składniki: ok 50 sztuk kakaowych herbatników 1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki 3 budynie śmietankowe -po 40g (bez cukru) + 3 łyżki cukru 3 szklanki mleka(...)wykładamy dżem porzeczkowy *** *** Na dżem wykładamy kolejną warstwę kremu *** *** Całość przykrywamy ponownie herbatnikami, na to wykładamy kolejną warstwę kremu, jeszcze jedną warstwę z herbatników i resztę kremu *** *** Na wierzch ciasta wykładamy pozostałą część pokruszonej chałwy *** *** Ciasto wkładamy do lodówki, najlepiej na całą noc. Przed podaniem dekorujemy połamanymi na kawałki sezamkami *** *** SMACZNEGO ***   POLECAM TAKŻE: RUROCIĄG – PYSZNE CIASTO BEZ PIECZENIA PRZEPIS

Blog z Apetytem
Ciasto Banoffee 66

Cześć! Przysmak na wyspach, ale chyba tu też Przysmak w moim domu. Ciasto Banoffee.  Poleciła mi to ciasto moja przyjaciółka, która tam własnie mieszka. Do zrobienia spodu użyłam ciasteczek petit beurre. Składniki: * 20 dkg herbatników kakaowych * 1/2 kostki masła * 1 puszka masy kajmakowej 460 g * 5 szt bananów * 400 ml śmietanki 30 % * czekolada do posypania * kilka kropel cytryny(...)niej kilka kropel cytryny. Wyłożyłam śmietanę na banany i wstawiłam do lodówki do stężenia. Przed podaniem posypałam wiórkami czekoladowymi.  Mam nadzieję, że pomysł przyda się Smacznego! Lidka Artykuł Ciasto Banoffee pochodzi z serwisu Pieprzyć z fantazją

Pieprzyć z Fantazją
Brownie bez mąki 77

Brownie bez mąki z fasolą czerwoną, kakao i bananami. Jedno z prostszych ciast, wystarczy wrzucić wszystkie składniki do miski, zblendować na gładko i wrzucić do piekarnika. Brownie jest kremowe, bardzo wilgotne, kakaowe, niezbyt słodkie. Gotowe można polać polewą czekoladową lub oprószyć cukrem pudrem. Jest pyszne! Za oknem deszcz…. polecam więc dziś do kawy brownie bez mąki, by osłodzić sobie(...)łyżek cukru 1 opakowanie cukru z wanilią PRZYGOTOWANIE: Wszystkie składniki umieszczam w misie, miksuję na gładko. Blaszkę o wymiarach 25 x 20 cm wykładam papierem do pieczenia, wlewam ciasto, wyrównuję. Piekę w temp. 180 st. C przez ok. 40-50 minut. Ostudzone posypuję cukrem pudrem. Podaję do kawy lub kakao. Smacznego

Zasmakuj Kuchni
Sernikowy tort z malinami 367

słodki, delikatnie cytrynowy, na kakaowym, kruchym spodzie. Apetycznie wygląda i wspaniale smakuje. Do jego przygotowania możemy użyć dowolnych owoców jagodowych. Wspaniały na lato, bardzo polecam…(zmodyfikowany przepis z gazetki „Pieczenie jest proste”).   Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji White Rose .     Sernikowy tort z malinami Składniki: Ciasto: 120g mąki pszennej (użyłam tortowej

Mała Cukierenka
Sernik 185

cukru 1 margaryna budyń śmietankowy sypki olejek pomarańczowy Biszkopt kakaowy: 3 jaja 3 łyżki cukru 3 łyżki mąki 1 łyżka kakao 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Dodać żółtka, zmiksować. Dodać mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao, delikatnie połączyć. Ciasto wylać do blaszki  wyłożonej papierem do pieczenia. Piec

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Grzesiek 20920

Super ciasto w sam raz na nadchodzące okazje - Andrzejki, Święta Bożego Narodzenia, Sylwester, Nowy Rok - pyszne, czekoladowe, z dodatkiem orzechów włoskich, bakalii i chrupiących wafelków Grześki. Na prawdę ciężko mu się oprzeć :) SKŁADNIKI: (na formę ok 25x35 cm) Biszkopt kakaowy: 4 jajka 1/2 szkl cukru 1,5 łyżki oleju 1/3 szkl mąki pszennej 1/3 szkl mąki ziemniaczanej 2/3 łyżeczki proszku(...)wafelki Grześki garść posiekanych orzechów włoskich  3-4 łyżki wi órek kokosowych Biszkopt kakaowy: Białka ubić na sztywno, ciągle miksując dodać cukier, a następnie żółtka i olej. Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i wmieszać delikatnie łyżką do ciasta. Na końcu dodać kakao i również delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec

Kto ugości moich gości?
Orzeszki z kakaowym kremem 158

Składniki: Ciasto: 3,5 szklanki mąki 200 g miękkiego masła 3/4 szklanki cukru pudru 2 łyżki kwaśnej śmietany 3 jajka 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli Masa kakaowa: 1/3 szklanki mleka 150 g miękkiego masła 1 szklanka cukru pudru 3 łyżki kakao 1 szklanka mleka w proszku Sposób przygotowania: 1. Mąkę, cukier puder oraz sodę przesiać do miski.Dodać masło

A Ty Smakuj Mnie
Przepisy na Wielkanoc. 291

cieciorkowe ciasteczka kokosowo-bakaliowe (na płatkach jaglanych) Malinowe serniczki z wisienkami w kilka chwil Ciasteczka kakaowe marmurki Pulchniutkie ciasteczka kładzione Serniczki expresowe Babeczki z truskawkami (muffiny) Ciasteczka malinowe Biszkopciki w dwóch odsłonach Wielkanocny czekoladowo-kokosowy serniczek w kieliszku, bo nie zawsze potrzebna jest blaszka ciasta  Drożdżowe wypieki do koszyczka: Wielkanocne zajączki i chlebusie do koszyczka Sałatki: Wiosenna sałatka

Słodkie okruszki
Murzynek z musem brzoskwiniowym 322

musem brzoskwiniowym. Ciasto doskonałe na każdą okazję. Warto je przygotować. Polecam!!! SKŁADNIKI: Biszkopt: 5  jajek 1 szklanka cukru 6,5 łyżki oleju 1 i 1/3 szklanki  mąki 2 łyżki  kakao 1 płaska łyżka proszku do pieczenia 1 łyżka octu Mus brzoskwiniowy : 1 puszka  brzoskwiń  w syropie 2 opakowania galaretki brzoskwiniowej Masa kakaowa(...)kolorowa posypka PRZYGOTOWANIE: 1.  Biszkopt :  Białka ubij na sztywno. Nie przerywając ubijania dodawaj kolejno cukier, żółtka, olej, ocet oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Ciasto wylej na blaszkę (wymiary 24cmx24cm), wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz około 35 minut w temperaturze 180 stopni. Po przestudzeniu biszkopt przekrój na dwa blaty.   2.  Mus brzoskwiniowy

Tradycyjna kuchnia Kasi
Sernik "Śnieżka" 131

obie masy w miskach dobrze wymieszaj. Z lodówki wyjmij blaszkę i wlewaj na środek (na przygotowany wcześniej spód ciasta) naprzemiennie partię masy jasnej i ciemnej - tak pokryjemy całe dno ciasta. Włóż do lodówki na min. 1,5 godziny.   Warstwa 2: Żelatynę wsypujemy do dużego kubka, zalewamy zimną wodą i mieszamy - odstawiamy do napęcznienia. W tym czasie gotujemy wodę(...)nakładamy na warstwę nr 1, do pozostałej (1/3 masy), która została w misce dodajemy kakao i mieszamy. Ostatnią już masę (kakaową), nakładaj w sposób nieregularny tworząc wzorki (ja robiłam to za pomocą łyżeczki - polewając na jasną warstwę ciemny strumień ciasta :) Przygotowane cisto odstaw do lodówki na min. 4 godziny. Gotowy sernik posyp jadalnymi ozdobami świątecznymi. Ps. Sernik zainspirowany przepisem

Alutka-Gotuje
Obręcz do warstwowego krojenia biszkoptu – test 164

nakładania ciasta, za jej pomocą bez problemu można zsunąć przygotowany tort na paterę. Z tego biszkoptu na zdjęciu wykonałam tort z truskawkami na kakaowym biszkopcie.   Obręcz wykonana jest ze stali nierdzewnej, służy do warstwowego krojenia ciasta. Jest bardzo praktyczna i bardzo pomocna w każdej kuchni, Obręcz posiada 7 różnych wysokości, dzięki którym możliwe jest wykrojenie jednolitych warstw ciasta. Ząbkowany

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Babeczki marmurkowe z różą 160

pieczenia, cukrem i budyniem waniliowym. Następnie miskę z suchymi składnikami przesypujemy powoli do mokrych, wszystko dokładnie mieszamy. Ciasto dzielimy na 2 części. Do jednaj dosypujemy czubatą łyżkę kakao (!nie słodzonego, używamy ciemnego kakao do wypieków), dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej kakaowej masy. Foremki na babeczki dobrze natłuszczamy i obsypujemy mąką. Do foremek wykładamy naprzemiennie łyżkę masy ciemnej, łyżkę jasnej zapełniając

Słodkie okruszki
Marmurkowe babeczki z konfiturą z płatków róży. Idealne na świąteczny stół. 95

pieczenia, cukrem i budyniem waniliowym. Następnie miskę z suchymi składnikami przesypujemy powoli do mokrych, wszystko dokładnie mieszamy. Ciasto dzielimy na 2 części. Do jednaj dosypujemy czubatą łyżkę kakao (!nie słodzonego, używamy ciemnego kakao do wypieków), dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej kakaowej masy. Foremki na babeczki dobrze natłuszczamy i obsypujemy mąką. Do foremek wykładamy naprzemiennie łyżkę masy ciemnej, łyżkę jasnej zapełniając

Słodkie okruszki
Tort chałwowo - wiśniowy 172

Słodka chałwa przełamana smakiem wiśniowej konfitury. Do tego puszysty kakaowy biszkopt. Tort znikł w mgnieniu oka! Jest przepyszny! Lubię przygotowywać świąteczne wypieki, ponieważ w ten sposób pokazuję innym, że mi na nich zależy. Co prawda to prawda, że przez żołądek do serca.... Nie ma nic piękniejszego jak usiąść w Święta z najbliższymi, wsłuchać się w kolędy, zapatrzeć na uśmiechy dzieci(...)dziękuję mojej Mamie. To ona przekazała mi wszystkie tradycje. To dzięki niej umiem sprawić, że na wigilijnym stole stoi 12 potraw. To dzięki niej znam zapach makowców, serników i ciasta chałwowego.  Biszkopt: 5 jajek 5 łyżek cukru 5 łyżek mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka kakao Krem chałwowy: 500 ml śmietany 30% 1 fix do śmietany

VioletoweKucharzenie
Ciasto Prince Polo 522

jest właśnie ciasto Prince Polo! Koniecznie wypróbujcie :) A przepis, z moimi małymi modyfikacjami pochodzi stąd . Polecam!     Składniki: (na blaszkę o wymiarach 25x35 cm)   Beza:   7 białek szczypta soli 150 g cukru 100 g zmielonych orzechów włoskich 100 g posiekanych orzechów włoskich 100 g wiórków kokosowych 100 g wafelków Prince Polo   Biszkopt kakaowy: 5 jajek(...)wsypać przesiane kakao. Dobrze wymieszać i odstawić na bok do zgęstnienia.   Na kakaowy biszkopt wysmarować połowę kremu, przykryć bezą. Na nią wyłożyć resztę kremu i przykryć warstwą herbatników. Wierzch polać polewą czekoladową. Ja dodatkowo udekorowałam ciasto wafelkami a'la Prince Polo :)   Ciasto schłodzić do stężenia. Najlepiej smakuje następnego dnia. Smacznego

Nastoletnie Wypiekanie