wersji kakaowej. Nie dość, że wygląda super, to smakiem zawsze powala. I nieważne czy jesz go pierwszy, czy dwusetny raz, zawsze smakuje tak samo-wybornie! Pewnie zna go większość z Was, u mnie również jest od lat stałym elementem deserów. Szczególnie uwielbiany jest w okresie świątecznym np. Bożego Narodzenia. Śmiem stwierdzić, że wygrywa z resztą ciast, nawet
zdrowo i aktywnieróżnych wielkości tortownic: Krem czekoladowy: 500 ml śmietanki 36 % 250 ml śmietanki 30% 400 g serka mascarpone 4 łyżki cukru pudru 200 g lekko gorzkiej czekolady (ok. 50 % masy kakaowej) Dodatkowo: słoiczek konfitury wiśniowej ok. 300 g płyn do nasączania (może być osłodzona herbata z dodatkiem alkoholu lub sok z wiśni, czarnej porzeczki) Drip: 100 g mlecznej czekolady(...)stopniowo dodawać cukier. Następną porcję cukru dodaj dopiero gdy poprzednia się rozpuści. Dodaj żółtka i krótko zmiksuj na mniejszych obrotach. Odstaw mikser i resztę składników połącz za pomocą szpatułki. Ciasto wylej do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w 160° przez ok. 40-50 min, do suchego patyczka. Po upieczeniu pozostaw do całkowitego wystygnięcia. Następnie odkrój górną wypukłą część
Słodki BlogPrzepyszne, mleczno-czekoladowe ciasto zasmakuje nie tylko dzieciom. U mnie ostatnio stało się hitem podczas spotkania z przyjaciółmi. Masa : 300 ml mleka 3/4 szkl cukru kilka kropel ekstraktu waniliowego 250 g miękkiego masła 3,5 szkl mleka w proszku Polewa: 100 ml śmietanki 30% 100 g mlecznej czekolady ok 250 g kakaowych herbatników kilka kostek mlecznej czekolady na wiórki gorzkie(...)następnie połowę masy, herbatniki, masę i ostatnią warstwą mają być herbatniki. Polewa: W garnuszku mocno podgrzać śmietankę (nie gotować), dodać połamaną czekoladę i wymieszać do otrzymania polewy. Polać ciasto. Ciasto wstawić do lodówki do stężenia na kilka godzin. Przed podaniem posypać wiórkami czekolady i kakao
Smakołyki Asiczekolady i już. Troszeczkę mi więc przeszkadzał jej smak w tym cieście. Może następnym razem połowę ilości czekolady gorzkiej wymienię na mleczną albo chociaż deserową; myślę, że po takiej modyfikacji moje kubki smakowe będą usatysfakcjonowane ;) Nie mniej jednak wypiek przyjemny i dla podniebienia i dla oka ;) Biszkopt kakaowy: 4 duże jajka 110 g mąki pszennej 15 g kakao(...)łyżce, nie zaprzestając ubijania, aż do wyczerpania cukru. Dodać żółtka i zmiksować na niskich obrotach miksera. Wsypać przesiane suche składniki i delikatnie wymieszać szpatułką lub łyżką, do połączenia. Ciasto przelać do formy o wymiarach 24 x 34 cm, wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec
Opowieści z piekarnikaCiasto łatwe i w miarę szybkie do przygotowania, czyli Chatka Baby Jagi. Poniższe ciasto to sernik na zimno przełożony herbatnikami i udekorowany czekoladą oraz wiórkami kokosowymi. Jestem pewna, że spodoba się oraz posmakuje dzieciom jak i dorosłym :) Składniki: 36 sztuk herbatników, np. pełnoziarnistych 0,5 kg sera zmielonego 250 g miękkiego masła (ponad 1 kostka!) 1 szklanka cukru pudru(...)Przykryć całą białą masą, a na środek ułożyć resztę masy kakaowej. Całość delikatnie złożyć, formułując kształt trójkąta. Przygotowany sernik zawinąć w folię przezroczystą i schować do lodówki na co najmniej 1 godzinę. Na sam koniec czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Ewentualnie wlać łyżkę mleka lub śmietany. Roztopioną czekoladą polać ciasto. Od razu udekorować wiórkami kokosowymi. Ponownie wstawić do lodówki. Kroić
UgotowaćCiasto Milky Way - idealny dodatek do kawy, na deser. Sprawdzi się na każdą okazję. W smaku jest bardzo smaczny, nie jest za słodki. Połączenie pysznego puszystego w środku biszkoptu jak również masy sprawia, że każdy kęs rozpływa się w ustach ! :) Składniki: BISZKOPT KAKAOWY: 6 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 - 3 łyżki(...)pianę, dodajemy cukier i dalej ubijać. Następnie dodajemy po 1 żółtku i nadal ubijamy. Następnie wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao. Całość delikatnie mieszamy szpatułką. Ciasto przelewamy do przygotowanej formy. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 175 stopni C i pieczemy około 25 - 30 minut (max 30 minut). Pieczemy do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu zrzucamy ciastem
Gotuj z Mąkąherbatników. Składniki: - 750ml mleka - 3/4 szklanki cukru - cukier waniliowy - 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej - 3 czubate łyżki mąki pszennej - 200g masła - 1 szklanka wiórków kokosowych + 3 łyżki - herbatniki kakaowe (około 350g) - 2 łyżki likieru o smaku waniliowym Dalkowski Vanilla Forma : 21x24cm, ja użyłam dużej formy, ale ograniczyłam ją do tej wielkości wkładając jako ściankę małą keksówkę bez pieczenia Przygotowanie(...)pieczenia, wykładam nań warstwę herbatników. Na nie nakładam 1/3 kremu. Znowu herbatniki i 1/3 kremu. Kolejna (trzecia) warstwa herbatników i reszta kremu. Całość wygładzam i obsypuję resztą wiórków kokosowych. Ciasto wkładam do lodówki, najlepiej na całą noc, aby herbatniki zmiękły. Dopiero po tym czasie kroję i podaję
Kuchnia co dniaKokosek to taka moja wariacja znanego ciasta raffaello. Ciasto to robiłam na krakersach i na biszkopcie . Tym razem zrobiłam wersję na ciemnych herbatnikach, które ładnie komponują się z jasnym kremem. Dla przełamania słodkiego smaku dodałam konfiturę z czarnej porzeczki. składniki: 3 duże opakowania herbatników kakaowych (po 250 h) 8 łyżek konfitury porzeczkowej krem kokosowy 2,5 szklanki mleka, u mnie(...)mase śmietanową Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Odstawić do przestudzenia. Śmietanę wlać do miski i ubić na sztywno. Na koniec dodać przestudzoną roztopioną czekoladę. Zmiksować do połączenia składników. Złożenie ciasta: herbatniki, krem koksowy, herbatniki, konfitura porzeczkowa, herbatniki, krem kokosowy, herbatniki, masa śmietanowa, prażone wiórki kokosowe Blaszkę 35x25 wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie ułożyć warstwę herbatników. Na herbatniki wyłożyć połowę
Monia miesza i gotujeciasto. Strasznie mi się podobała jego nazwa i zawsze męczyłam mamę, żeby je zrobiła ;) Po latach przypomniałam sobie o przepisie, postanowiłam się z nim zmierzyć. Polecam Wam, bo ciasto jest niesamowicie pyszne, mniam! ;) Składniki: 36 sztuk herbatników maślanych 500g sera białego chudego, zmielonego 200g masła 3/4 szklanki cukru pudru 2 łyżeczki cukru waniliowego łyżka kakao czekolada mleczna czubata łyżka(...)środku za pomocą woreczka, wyciskamy pasek z masy kakaowej. Woreczek może być zwykły- śniadaniowy, zapakujcie do niego masę, utnijcie róg woreczka i można wyciskać ;) Teraz pora złożyć naszą chatkę. Wsuwamy ręce pod folię i składamy boki chatki do góry, tak, aby jak najbardziej wierzch herbatników zbliżyć do siebie. Ciasto odstawiamy do schłodzenia. Polewa: Masło rozpuszczamy na parze razem z czekoladą
Czerwona Porzeczkaozdoby :P PROTEINOWY, KAKAOWY BISZKOPT Białka oddzielić od żółtek i ubić w dużej misce na sztywną pianę z odrobiną soli. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo ksylitol i miksować do jego rozpuszczenia. Nadal ubijając dodawać po jednym żółtku. Kakao i odżywkę przesiać stopniowo przez sitko do masy jajecznej. Mieszać delikatnie łyżką do uzyskania gładkiego ciasta bez grudek. Papierem do pieczenia
Candy PandasCiasto z delikatną masą budyniowo-chałwową. Proste, szybkie i przepyszne. Masa : Chałwa 300 g masło 200 g mleko 1 litr 2 żółtka cukier 110 g mąka pszenna 3 łyżki ( 40 g ) mąka ziemniaczana 3 łyżki ( 60 g ) herbatniki kakaowe 600 g dżem z czarnej porzeczki 220 g Na wierzch : czekolada 60 % 3 cząstki ew. chałwa(...)zachować przy nakładaniu kremu na dżem. Pilnujmy żeby warstwy nie wymieszały się. Blaszkę odstawiam z boku na 30 minut, potem wkładam do lodówki. Po 30 minutach na wierzch ciasta ścieram czekoladę i ew. chałwę. Ciasto nie jest bardzo słodkie więc bez obaw można dodać jeszcze ten kawałek chałwy. Ciasto schładzamy kilka godzin
Smaczne mojektóre jest modyfikacją naszego ulubionego ciasta na bazie kaszy manny. Nie trzeba go piec, więc robi się je dosłownie chwilę. Lekko kwaśny smak wiśni przełamuje słodycz masy grysikowej dlatego ciasto będzie idealne na ciepłe dni. *foremka 25*34 cm Składniki: 300 g okrągłych biszkoptów 1,5 l mleka 1,5 szklanki kaszy manny 1,5 szklanki cukru 3/4 szklanki(...)części dodać kakao. Gorącą jeszcze masę kakaową wylać na biszkopty i od razu przykryć ją pozostałymi ciastkami. Wylać na nie gorącą masę białą, wyrównać i odstawić do wystudzenia. Nierozmrożone wiśnie przełożyć do rondelka i wstawić na mały ogień, gotować chwilę. Zdjąć z ognia, wsypać galaretkę i dokładnie rozmieszać. Tężejące wiśnie wyłożyć na ciasto i wstawić do lodówki najlepiej na całą
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaprzy okazji to zastanawiam się co magicznego było w jogurtach bo użyłam różowego jogurtu malinowego a po upieczeniu masa jest biała... *foremka 23*23 cm Składniki: na ciasto murzynkowe: 4 jajka 1 i 3/4 szklanki mąki 1 szklanka cukru pudru 250 g masła 2 łyżki kakao 8 łyżek wody 2 łyżeczki proszku do pieczenia na masę jogurtową: 700 g jogurtu(...)pieczenia i przesiać. Do masy kakaowej wmiksować najpierw żółtka a później mąkę. Na końcu delikatnie połączyć z pianą z białek. Budyń, mąkę ziemniaczaną, mąkę i cukier puder wymieszać i przesiać. Jogurt zmiksować z jajkami a następnie dodać wymieszane mąki z budyniem. Zmiksować na gładką masę. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać połowę ciasta murzynkowego a na nie masę
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaCiasto mleczna kanapka to pyszny smakołyk inspirowany popularnym batonikiem, który z pewnością dobrze sprawdzi się na domowych przyjęciach. Deser świetnie smakuje w towrzystwie popołudniowej kawy, będzie ciekawym pomysłem na podwieczorek. Rozpływający się w krem mleczny z serkiem mascarpone idealnie komponuje się z kakaowymi blatami tworząc wyśmienity efekt smakowy. składniki na formę 28 x 22 cm 150 g cukru(...)kakao i całość dokładnie miksujemy. Następnie wlewamy olej, wsypujemy makę pszenną oraz proszek do pieczenia i wszystko łączymy mikserem do momentu aż składniki się starannie się połączą. Tak przygotowane ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i dokładnie je rozprowadzamy. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 st. C około 25 minut, po upieczeniu dokładnie studzimy. Wystudzone ciasto przekrawamy
Smakowite Daniaszukać wśród pierników. Ciasto podobne, a być może w wyniku braku miodu i przypraw korzennych powstała jego „uboższa” wersja. A może była to prostsza wariacja na temat ciasta czekoladowego? Chociaż… konsystencja nieco inna, przygotowanie trochę też. Gdzie by jednak nie patrzeć, wniosek pozostaje jeden. Szybkie w przygotowaniu, wilgotne i niezwykle smaczne. Dlatego z czystym sumieniem polecam😉 Składniki(...)szczyptą soli na sztywną pianę. Do masy kakaowej dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy na gładką masę. Łączymy delikatnie z ubitą pianę i przelewamy do tortownicy wysmarowanej tłuszczem i podsypanej mąką. Pieczemy w temperaturze 175 stopni przez około 40 minut – aż do suchego patyczka. Upieczone i ostudzone ciasto oblewamy polewą
Jacob Tastes