ciasto kakaowe - 5049 przepisów (strona:200/337)

Krajanka wuzetka 241

będąc w Warszawie zostałam zaproszona do cukierni. Wybrałam właśnie to ciasto . Okazało się jednak, że nazywa się ono dzisiaj zygmuntówka. No cóż nie wiem czy to postęp…Wuzetka będzie dla mnie zawsze wuzetką. Bardzo lubię tortowe krajanki . Wuzetka Składniki: podłużna foremka 25 cm x 35 cm Biszkopt kakaowy 7 jajek 50 g kakao 125 g pszennej mąki szczypta soli(...)pianę przez około 5 minut. Na koniec dodaj po jednym żółtku wciąż miksując. Przesiej kakao z mąką i delikatnie wymieszaj z masą jajeczną. Wyłóż formę papierem do pieczenia, rozprowadź ciasto i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz biszkopt przez 30 minut. Upieczony biszkopt wyjmij i ostudź. Po 15 minutach odwróć blachę do góry nogami, oderwij papier i pozostaw biszkopt do całkowitego

codojedzenia
sernik z pianką i żelkami 315

Ciasto to upiekłam do przedszkola córeczki na poczęstunek z okazji Dnia Babci i Dziadka. To impreza seniorów ale chciałam, żeby maluszki też znalazły na stole coś dla siebie. W tym wypieku połączyłam sernik pieczony na biszkopcie kakaowym z malinową pianką, galaretką i żelkami. Nic tak nie przyciąga małych łasuchów jak kolory, galaretki i żelki. Wiem, że żelki to nic zdrowego(...)sztuki) Przygotować biszkopt: białka ubić z cukrem na sztywno. Ubijając dodawać po żółtku. Mąkę wymieszać z proszkiem i  kakao, przesiać do masy jajecznej. Delikatnie wymieszać i przełożyć ciasto do blaszki wyścielonej papierem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec około 20 minut.  W tym czasie przygotować masę serową: białka ubić. Żółtka osobno utrzeć z cukrem. Następnie

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Trufle czekoladowe 105

26.03.2018 Pyszne,wspaniałe czekoladki,bardzo eleganckie.Nikt się nie oprze tej słodkiej pokusie:) Składniki 200 g herbatników kakaowych 100 g masła 50 g gorzkiej czekolady 40 g

gotuj ze mną
Tradycyjny murzynek 189

Serwuję Wam dzisiaj  kolejny przepis z serii "smaki dzieciństwa". Mylę, że każ dy z Was zna mega kakaowy smak murzynka i jego wilgotne sło dkie

ChilliJemy
Torcik urodzinowy 196

Dziś pochwalę się Wam torcikiem, który zrobiłam na pierwsze urodziny Majci- mojej małej sąsiadki;-) Biszkopt zrobiłam kakaowy do tego krem śmietankowo- kokosowy z mascarpone. Pomiędzy biszkopt

Passion of Cooking
Torcik czekoladowo-orzechowy 84

dodaję orzechy cały czas mieszając. Odstawiam do przestygnięcia. Dodatkowo potrzebuję: 30-35 herbatników kakaowych 150 – 200 g biszkoptów Na dnie blaszki (30×25 cm) układam połowę herbatników, a na herbatniki wylewam połowę masy orzechowej. Na masie orzechowej układam biszkopty i wylewam na nie masę czekoladową. Ciasto wstawiam do lodówki na około 1 godzinę, aż masa czekoladowa lekko stężeje. Resztę

Słodki sentyment
Torcik czekoladowo-orzechowy 83

dodaję orzechy cały czas mieszając. Odstawiam do przestygnięcia. Dodatkowo potrzebuję: 30-35 herbatników kakaowych 150 – 200 g biszkoptów Na dnie blaszki (30×35 cm) układam połowę herbatników, a na herbatniki wylewam połowę masy orzechowej. Na masie orzechowej układam biszkopty i wylewam na nie masę czekoladową. Ciasto wstawiam do lodówki na około 1 godzinę, aż masa czekoladowa lekko stężeje. Resztę

Słodki sentyment
Tort kasztanowo-kakaowy z jogurtowym kremem i czereśniami (bez glutenu, cukru białego) 97

oleju rzepakowego -szczypta soli Krem jogurtowo-kokosowy -400-500g serka homogenizowanego -400g jogurtu typu greckiego -ksylitol -sok z połówki cytryny -mąka kokosowa ok 4 łyzki Polewa daktylowo-kakaowa -80g daktyli -3 łyżki gorzkiego kakao - ½ szkl. ciepłej wody -2 płaskie łyżeczki żelatyny + ¼ szkl. wody Dodatkowo -czereśnie (lub wiśnie) -dżem wiśniowy lub czereśniowy (do posmarowania blatów) -kakao (do ozdoby(...)sprawdzić czy ciasto się dopiekło przy pomocy patyczka). Ostudzony biszkopt podzielić na 3 równe blaty. KREM JOGURTOWO-KOKOSOWY Serek i jogurt wymieszać, dodać dowolną ilość ksylitolu i sok z cytryny. Do masy wsypać 4 łyżki mąki kokosowej, wymieszać i zostawić na 5 minut do napęcznienia mąki. Jeśli krem jest za rzadki dodać jeszcze jedną łyżkę. POLEWA DAKTYLOWO-KAKAOWA Daktyle namoczyć

Candy Pandas
Biszkopt kakaowy z galaretką i truskawkami 209

Delikatny, puszysty biszkopt ze śmietaną, truskawkami i galaretką to obowiązkowa pozycja w sezonowym menu 😉 Bardzo smaczny także w wersji kakaowej. Do przygotowania spodu z dwóch jaj, jajka koniecznie muszą być duże - XL. Składniki na tortownicę o średnicy 26 cm biszkopt: 2 jajka XL 1 pełna łyżka mąki tortowej 1 łyżka krupczatki 1 pełna łyżka kakao 3 łyżki cukru lub ksylitolu(...)stopni piekarnika i piec przez ok 20 minut. Po upieczeniu przez chwilę zostawić w uchylonym piekarniku. Po ostygnięciu biszkopt posmarować dżemem. Masa: Schłodzoną kremówkę ubić i rozsmarować na cieście. Truskawki umyć, pokroić na połówki i wyłożyć na śmietanę. Na wierzch ciasta wylać tężejącą galaretkę.  Przechowywać w lodówce

Ze smakiem i z pasją
Tort czekoladowy 23116

tortu kajmakowego i byłam bardzo zadowolona z efektów) :) Biszkopt kakaowy wyszedł bardzo puszysty (można go odwrócić do góry nogami, gdyby była górka). Biszkopt przełożyłam kremem budyniowo-maślanym z dodatkiem serka waniliowego. Taki tort musi być koniecznie dobrze nasączony najlepiej procentami, które dodają charakteru całości. Jak każdy tort (i większość ciast przekładanych kremem) i to ciasto należy(...)przygotować wcześniej. Pracę można rozłożyć na dwa dni, pierwszego dnia upiec biszkopt, następnego przygotować krem i przełożyć nim ciasto a kolejnego dnia podawać i zajadać ze smakiem. :) Tort czekoladowy Temperatura pieczenia: 170 o C | Czas pieczenia: ok. 40 min. Biszkopt kakaowy (źródło: Moje Wypieki ) 5 jajek  3/4 szkl. cukru  2/3 szkl. maki tortowej  1/3 szkl. kakao

coolinarnastrefa.blogspot.com
Torcik a'la Milka Oreo (bez glutenu, cukru białego) 253

ksylitolu Polewa -100g czekolady deserowej -5 łyżek mleka -2 łyżki oleju rzepakowego Dodatkowo -łyżka pełna kakao, łyżka płaska ksylitolu, 1/2 szkl. gorącej wody (do nasączenia blatów) KAKAOWY BISZKOPT 1. Białka oddzielić od żółtek i ubić w dużej misce na sztywną pianę (z odrobiną soli). 2. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo ksylitol i miksować do jego rozpuszczenia. 3. Nadal ubijając(...)dodawać po jednym żółtku (po każdym chwilę miksując). 4. Mąkę, skrobię wymieszać razem z kakao i przesiać stopniowo przez sitko do masy jajecznej. Wymieszać delikatnie szpatułką do uzyskania gładkiego ciasta bez grudek. 5. Papierem do pieczenia wyłożyć tylko dno tortownicy. Wlać ciasto i piec przez około 30-40 minut w temperaturze 170-180’C (można sprawdzić czy ciasto się dopiekło

Candy Pandas
Ciasto Milky Way 203

ciasto Milky Way upieczone na puszystym, czekoladowym biszkopcie. Krem najlepszy, puszysty i bardzo mleczny. Jednym słowem MNIAM 😋 Ciasto tak szybko znikło, że nawet nie zdążyłam zrobić porządnych zdjęć. PRZEPIS Ciasto 🌿 3/4 szkl. oleju 🌿 1/2 szkl. wody 🌿 3/3 szkl. cukru 🌿 3 łyżki kakao Wszystkie składniki umieścić w rondelku. Zagotować do rozpuszczenia się cukru. Całkowicie wystudzić. 🌿 5 jaj ( białka i żółtka osobno(...)jeszcze chwilę zmiksować. Wlać mieszankę kakaową i wymieszać delikatnie szpatułką do połączenia się składników, tak by piana nie opadła. Dodać suche składniki ( mąki, proszek, soda ). Wymieszać delikatnie szpatułką. Wylać masę na blachę 20x 35 cm. wyłożoną pergaminem. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni ok. 35-40 min. ( do suchego patyczka ).  Ciasto ostudzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Krem

Kuchnia Paulettes
tort kakaowo-śmietankowy :-) 195

Witam Kochani z okazji pierwszego dnia jesieni mam dla Was pyszny i bardzo łatwy torcik. Łączy on w sobie smak śmietankowej masy, kakaowego biszkopta nasączonego ponczem z dodatkiem kawy, oraz lekką kwaskowość powideł. Całość świetnie się komponuje i rewelacyjnie smakuje. Polecam SKŁADNIKI przepis na małą tortownicę o średnicy 18-20cm BISZKOPT -4 jajka -5 łyżek cukru -4 łyżki mąki(...)się mleko, mieszamy go zgęstnienia, studzimy. Biszkopt Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy je na sztywno, dodajemy cukier, miksujemy, dodajemy żółtka, miksujemy. Następnie przesiewamy mąkę, kakao, proszek do pieczenia. Miksujemy Ciasto wylewamy do posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą tortownicy.  Pieczemy około 25 minut w temperaturze 170-180 stopni, do suchego patyczka. Po upieczeniu wyciągamy biszkopt z tortownicy i studzimy

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Muffiny kakaowe z budyniem 237

foremek. A na dodatek bardzo łatwo się je myje :) Żeby nieco "odchudzić" muffiny zamiast zwykłego białego cukru do ciasta dodałam cukier trzcinowy, a do budyniu 3 pastylki słodzika. Polecam również kakao marki Decomorreno, ze względu na małą zawartość tłuszczu. MUFFINY KAKAOWE Z BUDYNIEM (składniki na 12 babeczek) - szklanka mąki tortowej - pół szklanki cukru trzcinowego - łyżeczka proszku do pieczenia - 2 łyżki(...)śmietankowy Budyń przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Najlepiej zrobić go samemu, ja tym razem użyłam gotowego. Wybrałam śmietankowy, zależało mi na jasnym kolorze budyniu, żeby kontrastował z brązowym ciastem, ale oczywiście to jest kwestia gustu :). Wszystkie suche składniki wsypujemy do miski, mieszamy a następnie dodajemy składniki mokre. Mieszamy energicznie do uzyskania gładkiej masy. Można użyć miksera, ale w zupełności

Zgrabne Gotowanie
Ciastka pieczarki 176

zmielonego ( cukier brzozowy dietetyczny ) Kłos - Pol -błonnik kakaowy 1 łyżka Kłos  - Pol - olejek waniliowy 1 szt Wykonanie ciastka pieczarki : Do misy wsypujemy mąkę pszenną i proszek do pieczenia ( przesiewamy najpierw ). Dodajemy mąkę ziemniaczaną. Wbijamy jaja. Rozpuszczamy margarynę i dodajemy przestudzona , wlewamy olej. Wsypujemy zmielony ksylitol , dodajemy olejek waniliowy  . Wyrabiamy rękoma ciasto . Dzielimy na mniejsze kawałki i " wałkujemy

Różowa kuchnia

Proponowane wyszukiwania