sklepowej półki, których ja użyłam? Niemniej ciasto było pyszne i gorąco polecam przepis. Składniki na masę serową : 1kg mielonego twarogu 5 jajek 3/4 szkl. cukru 1/2 szkl. oleju 2 łyżki kaszy manny 1 op. budyniu waniliowego z cukrem 1 pomarańcza dodatkowo: 3 opakowania herbatników (moje były jasne, w oryginale są kakaowe) słoik powideł śliwkowych polewa czekoladowa: 125g masła(...)papierem do pieczenia. Na spodzie rozkładamy jedną warstwę herbatników. Masę serową wykładamy na herbatniki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170*C i pieczemy około godziny. Po upieczeniu ciasto studzimy w uchylonym piekarniku. Wystudzony sernik smarujemy powidłami i przykrywamy warstwą herbatników. Herbatniki polewamy przygotowaną polewą czekoladową
Walijskie Pichceniemiksuję na gładkie ciasto. Na płaskiej patelni rozgrzewam niewielką ilość oleju kokosowego i rozprowadzam go pędzelkiem na całej powierzchni patelni. Za pomocą chochelki wylewam ciasto na patelnię i smażę pankejki z obu stron do zarumienienia. Gotowe pankejki podajemy z ulubionymi dodatkami, np. masłem orzechowym i świeżymi owocami. Smacznego! Spróbuj także: placuszki cynamonowe z kaszy mannej, placuszki kakaowe na szybko. Jeśli
Natka Pietruszkiłyżce dodawać mąki, cały czas miksując. Do masy wlać jeszcze gorący tłuszcz, zmiksować. Ciasto podzielić na pół, do jednej dodać kakao i dokładnie wymieszać lub zmiksować. Przełożyć masę do formy i piec około 40-45 minut lub do tzw. suchego patyczka. Babkę możecie zrobić całą kakaową lub dodać do niej np. zmielone orzechy
Niebieski kubek z kawamieszam do ostatniej mąki . Dno tortownicy wykładam papierem do pieczenia i przeglądam ciasto biszkoptowe. Wkładam do nagrzanego pieca i piekę w 160 stopniach koło 25 minut . po upieczeniu i ostudzeniu kroje biszkopt na 3 blaty . Dodatki : śmietana 30% 4 pojemniczki po 330 ml błonnik kakaowy 3 łyżki ksylitol 4 łyżki do śmietany maliny 300 g żelatyna 3 łyżki
Różowa kuchniaPyszna, uzależniająca tarta o niesamowitym smaku. Składniki (na tortownicę o średnicy 28 cm): Ciasteczkowy spód: 220 gram ciastek Oreo 120 gram herbatników kakaowych lub oblanych czekoladą 100 gram gorzkiej czekolady Czekoladowy krem (ganache): 200 gram gorzkiej czekolady 1/4 szklanki kakao 1/4 szklanki cukru pudru 1/4 szklanki wody (lub wody kokosowej lub wody różanej dla podbicia smaku) 100 gram masła(...)się rozpuści. Gotowy ganache przelewam do tortownicy i ponownie całość umieszczam w lodówce na pół godziny. Wykończenie Maliny myję, osuszam ręcznikiem papierowym i dekoruję nimi tarte. Gotowe ciasto umieszczam w lodówce na kilka godzin. Przed podaniem ciasto wyciągam z lodówki minimum 5 minut zanim zacznę je kroić, gdyż musi nabrać temperatury pokojowej by lepiej się je kroiło. Smacznego, Klaudia
Mango Papajafolii aluminiowej w 3 rzędy po 6 ciastek. Posmarować masą kakaową. Na to położyć drugą warstwę herbatników. Następnie masę waniliową, a na środek położyć pasek bananów lub galaretki. Całość złożyć w „trójkąt”. Wygładzić i wstawić do lodówki. W międzyczasie, kiedy masa nieco stężeje, można jeszcze poprawić kształt ciasta. Wykonać polewę. Wykonanie polewy: Żelatynę zalewam niewielką ilością zimnej wody. Resztę
Cukiernia Pychotkirazem się stało. Dzięki dodatkowi maki żytniej dłużej świeże i bardziej gliniaste, i dzięki temu jeszcze pyszniejsze niż tradycyjne ślimaczki cynamonowe :) Przenno zytnie buleczki cynamonowe z orzechami ciasto: 25 g świeżych drożdży 80 g masła 300 ml mleka 50 g drobnego cukru 375 g (350 g + 25 g do podsypywania) mąki pszennej (typu 550) 80 g mąki żytniej 1/2 łyżeczki(...)lukier kakaowy zrobiony z cukru pudru, kakao i odrobiny wody Rozpuszczamy masło w rondelku. Dodajemy mleko i mieszamy. Przelewamy całość do miski. Do letniego płynu dodajemy drożdże. Zostastawiamy na 5 minut. Nastepnie dodajemy cukier, kardamon, 1/2 jajka, mąkę żytnią, 350 g mąki pszennej i sól. Całość wyrabiamy mikserem na średnich obrotach przez ok. 10 minut. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką
Dzieje kuchennej Wiewiórymasą jajeczną, używając szpatułki lub rózgi kuchennej. Gotowe ciasto przekładamy do tortownicy o śr 20cm , wyłożonej papierem do pieczenia (dno i boki). Delikatnie wyrównujemy wierzch ciasta. Pieczemy ok 35 – 40 min w 160 – 170ºC (bez termoobiegu), do suchego patyczka. Upieczony biszkopt od razu wyciągamy z piekarnika i upuszczamy(...)tort przechowujemy w lodówce. Uwagi: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową, oprócz składników na krem. Użyłam maki pszennej tortowej, typ 450. Biszkopt kakaowy można zastąpić jasnym biszkoptem. Biszkopt kakaowy wyrasta z lekką górką, dlatego po wyjęciu z formy można go położyć ‘do góry nogami’, aby się wyrównał. Najlepiej zrobić rant z papieru
Słodki Pomysłpolewę: 4 łyżki masła orzechowego z kawałkami orzeszków 100 g czekolady mlecznej 2 łyżki mleka lub śmietanki dodatkowo: 2 batoniki Snickers 150 g biszkoptów okrągłych Blaszkę do ciasta wyścielić papierem do pieczenia, na dnie ułożyć biszkopty. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem na białą masę, następnie dodać ser, olej, budyń i kasze mannę. Zmiksować na gładko(...)długo. Masę serową podzielić na połowę, do jednej części dodać kakao. Z białek ubić piane, podzielić na połowę i wmieszać osobno połowę do masy białej a połowę do masy kakaowej. Masy serowe na zmianę wylewać do blaszki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 179*C i piec około godziny. Po upieczeniu studzić w uchylonym piekarniku. Masło orzechowe podgrzać (nad parą
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaskładniki: 500 g malin 60 g bez (ja użyłam domowych, kakaowych) 250 ml śmietany kremówki 2 łyżeczki cukru pudru 2 łyżki octu balsamicznego świeże listki mięty
Domowy Smak Jedzeniaupiekłam ciasto na piernik. Ciasto: 25 dag miodu 50 dag mąki 1 szkl cukru 12 dag margaryny Palma spółki Bielmar 2 jajka 1,5 łyżeczki sody 1/4 szkl mleka 1,5 op. przyprawy do piernika szczypta soli Masa: kostka masła 1/3 kostki margaryny Palma spółki Bielmar 200g chałwy waniliowej Dodatkowo: marmolada wieloowocowa polewa kakaowa (przepis tutaj ) cukrowe perełki(...)stopniach przez ok 20 minut. Ostudzić. Masa: miękkie masło i margarynę utrzeć do białości, na koniec dodać pokruszoną chałwę. Ucierać do czasu aż masa będzie gładka. Ciasto przekroić wzdłuż na pół. Przełożyć marmoladą i masą. Wierzch również posmarować marmoladą i masą. Piernik polać polewą i udekorować cukrowymi ozdobami
Smakołyki AsiKAKAOWY BISZKOPT Białka oddzielić od żółtek i ubić w dużej misce na sztywną pianę (z odrobiną soli). Pod koniec ubijania dodawać stopniowo ksylitol i miksować do jego rozpuszczenia. Nadal ubijając dodawać po jednym żółtku (po każdym chwilę miksując). Obie mąki wymieszać razem z kakao i przesiać stopniowo przez sitko do masy jajecznej. Wymieszać delikatnie łyżką do uzyskania gładkiego ciasta
Candy PandasPrzepyszne, mocno czekoladowe ciasto, które nie wymaga pieczenia. Jest łatwe do przygotowania i gwarantuję, że każdemu się uda. Goście byli nim zachwyceni :) 460 g masy kajmakowej 500 g mascarpone 250 ml śmietanki 30% 100 g orzechów laskowych 2 wafelki orzechowe w czekoladzie 2 łyżki kakao 1 łyżka cukru pudru ok 50 sztuk herbatników kakaowych 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady do posypania(...)wymieszać z pozostałymi orzechami. Foremkę (21x21cm) wyłożyć folią. Na dnie ułożyć warstwę herbatników, posmarować kremem orzechowym, przykryć herbatnikami. Posmarować kajmakiem, ułożyć kolejną warstwę herbatników. na wierzchu posmarować białą masę. Ciasto posypać startą gorzką czekoladą i/lub gorzkim kakao. Wstawić do lodówki na kilka godzin do chłodzenia
Smakołyki Asijaglanej. Tym razem w wersji... marchewkowej. Pierwotnie miała pojawić się dynia, ale jakoś nieszczególnie spieszyło mi się do pobliskiego warzywniaka, więc wykorzystałam to, co akurat leżało w lodówce. Marchewkowe ciasto zapewne doskonale znacie, ale co powiecie na jego odnowioną, wegańską wersję? Z dużą dawką cynamonu, daktylowego karmelu i rodzynek.... Skłamałabym mówiąc, że jest banalnie proste w przygotowaniu. Troszkę(...)Przygotowałam je z myślą o długim weekendzie, ale po niecałych dwóch dniach, wszystkie kawałki zniknęły przez jakieś nieznane moce:( ZOBACZ CAŁY PRZEPIS KROK PO KROKU NA FILMIKU ❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤ Składniki: kakaowy spód: szklanka mąki żytniej 8 łyżek płatków owsianych 1/3 szklanki oleju rzepakowego mus bananowy* 2 łyżeczki naturalnego kakao kilka łyżek daktylowego karmelu* (do smaku) Do miski wsypujemy szklankę mąki
Kuchnia Ellieherbatników (mogą być dowolne ja użyłam kakaowych) Żółtka oddziel od białek. Z żółtek zrób kogiel - mogiel. Dodaj olej jogurt, budyń w proszku i 1/4 szklanki cukru. Dobrze zmiksuj. Białka ubij z pozostałym cukrem. Piane dodaj do pozostałych składników. Delikatnie wymieszaj. Przygotuj formę posmaruj ją masłem obsyp mąką i wyłóż herbatnikami. Wlej ciasto. Wstaw do nagrzanego na 180 stopni piekarnika
cukrem pudrem posypane