Jagielnik to deser, który przygotowuję najchętniej w sezonie owocowym. Do tej pory opublikowałam dwa przepisy na jagielniki z truskawkami ( kakaowy i podwójnie truskawkowy ) i kilka z wykorzystaniem innych owoców. Oba zawierały żelatynę i nabiał. Dziś przygotowałam pyszną, 5-składnikową wersję wegańską. Składniki (na tortownicę o średnicy 26 cm): Spód 400 ml kaszy jaglanej 400 ml mleka kokosowego 5 łyżek cukru trzcinowego Mus truskawkowy 1 kg truskawek 3 łyżeczki agaru 5 łyżeczek cukru trzcinowego Dzień prz... czytaj dalej...
Znana wszystkim truskawka, a właściwie poziomka truskawka, to uzyskany ponad 300 lat temu na dworze francuskim mieszaniec dwóch gatunków poziomki.
Czytaj dalej...gotuję, bo lubię. Uprawiam własne warzywa i owoce, dlatego mam z czego przygotowywać potrawy na stół ;)