domu są głównie z udziałem tych kwaśnych łodyg, a czasem i do obiadu je przemycę. Nie potrafię oprzeć się tej różowej barwie i wrodzonej kwaśnej nucie. Lody, serniki, ciasta ucierane, drożdżówki, desery - co tylko chcecie. Jeśli macie jakieś oryginalne pomysły na wykorzystanie rabarbaru - podzielcie się nimi koniecznie! Sezon w końcu nie trwa wiecznie, i trzeba go wykorzystać najlepiej, jak się(...)czasochłonne. Każdą warstwę przygotowujemy osobno, w dodatku trzeba je wszystkie dokładnie ostudzić i schłodzić. Za to oczekiwanie wynagrodzi nam smak po prostu niebiański - kruchy spód, który smakuje jak najlepsze kakaowe herbatniki, krem karmelowy, delikatny, lekki i słodziutki, a całość wieńczy lekko kwaśny, różowiutki rabarbar. Tarta wygląda pięknie, a smakuje jeszcze lepiej - gwarantuję. Mogłabym ją całą zjeść na jedno posiedzenie
Pożeraczka, czyli raz adobrzeDoskonały w smaku tort czekoladowo-miętowy powstał w mojej głowie już jakiś czas temu, a pierwsze urodziny bloga Słodki Sentyment były doskonałą okazją, żeby tort nabrał
Słodki sentymentTo jest prawdopodobnie najpyszniejsza, a zarazem zdrowa i bogata w składniki odzywcze słodkość jaka wyszła spod moich rąk. Trudno dobrać słowa opisujące te obłędnie smaczne brownie
Zdrowie na języku :PTorcik przygotowałam dla mamy z okazji jej święta. Mama była nim zachwycona :) Głównymi składnikami tortu są likiery Dalkowski: waniliowy i truskawkowy . Torcik smakuje nieziemsko. Delikatna warstwa
Smakołyki Asinamolnie, ale jednak. Idąc do restauracji spodziewa się takiego a nie innego jedzenia, i jeśli jest nieusatysfakcjonowany, wyraża swoją opinię bez skrępowania. Nie jest też przesadnym łasuchem. Owszem, lubi ciasta, je chętnie to, co przygotowuję, ale nie popada w dziki zachwyt z powodu byle babki czy sernika. Dlatego ostatnio zadziwił mnie ogromnie. Pierwszy raz, kiedy z nadzieją w oczkach zapytał(...)Generalnie opierałam się na założeniach tego przepisu , jednak jakoś tak wyszło, że mi się truskawki zmiksowały z masą, wyszedł więc serniczek truskawkowy , zamiast z truskawkami . W dodatku na kakaowym spodzie, bo skoro już kupiłam kakao, to doszłam do wniosku, że należy go używać. I tu C. zadziwił mnie po raz drugi, gdy w sobotę (a właściwie już niedzielę
Pożeraczka, czyli raz adobrzepatrzeć na wygląd ciasta, bo ciasto będzie jasne, ale dzięki podsypanej do rozwałkowania kaszce kukurydzianej jest lekko chrupiące. Możecie również użyć ciasta kupnego , ale samodzielne wykonanie ciasta zajmie Wam tylko 2 minuty. Dużo tych informacji jak na szybki i łatwy przepis na pizzę śniadaniową… Wiem, ale kiedy pizza wyjdzie Wam idealnie, będziecie wracać do niej co weekend(...)pesto , aromatycznych suszonych pomidorów, ciągnącej kremowej mozzarelli i delikatnych jajek składa się na śniadanie idealne! Zobaczycie sami. Od teraz włoska Margherita ma konkurencję! Przepisy na szybkie śniadania znajdziecie tutaj: Kakaowy placek owsiany z patelni Fit kasza manna o smaku szarlotki Kanapka Caprese z pesto orzechowym Tosty francuskie z masłem orzechowym i bananami Artykuł Szybka pizza śniadaniowa z jajkami i pesto
Słodkie GotowanieMój ulubiony z Wielunia - 3 galaretki, u mnie malinowe - 400g śmietanki 30% lub 36% - 130g cukru bardzo drobnego - 220g kakaowych ciastek kruchych (mogą być inne, ja polecam mooocno kakaowe Blacky z Cukrów Nyskich) - 130g stopionego masła - 500g i 400g gorącej wody - maliny lub inne owoce, ilość wg upodobań Wszystkie ciastka zmielić czy zblendować, grunt, by stały się sypkie(...)wyglądać jak mokry. Dużą 28 lub 30cm tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, tylko spód, można zbędne części papieru zacisnąć poza tortownicą. Łatwiej będzie na koniec wytargać go spod ciasta. Przygotowany spód można odłożyć do lodówki i zająć się galaretkami. 2 rozpuścić w 500g gorącej wody w jednym naczyniu, a trzecią w 400g w innym. Obie wystudzić, ale pilnować
I tu będę miała takie teSezonowe lub ulubione owoce ok 1 kg poncz do nasączenia biszkoptu ciepła woda 3/4 szklanki sok wyciśnięty z połówki cytryny Biszkopt kakaowy z mojego przepisu znajdziecie tu: Biszkopt kakaowy - rzucany bez proszku do pieczenia Przygotowanie: Czekoladę rozpuścić nad parą wodną. i pozostawić do ostudzenia. Czekolada musi być ostudzona ale w płynnej konsystencji. Do miski wlać śmietankę dodać mascarpone oraz puder(...)konsystencji. Do bitej masy dodać ostudzoną czekoladę i całość wymieszać. Masę schłodzić w lodówce przez ok 30 minut. Biszkopt przekroić na 3 równe części. Na paterze ułożyć pierwszy blat ciasta nasączyć go 1/3 wody z cytryną wyłożyć 1/3 masy. Na masie układamy owoce po całości. Następnie układamy kolejny blat ciasta nasączamy, wykładamy kolejną część masy(1/3) i owoców. Ostatni blat
Kulinarne przygodyszybkie i proste w wykonaniu. Udekorowane polewą i kolorową posypką na pewno skuszą nie tylko dzieci. Muffiny są wilgotne, dzięki maślance lub kefirowi dłużej zachowają świeżość. Polecam! Muffiny waniliowo - kakaowe Składniki na 12 sztuk: 2 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub cukru z prawdziwą wanilią 2 jajka szklanka kefiru lub maślanki 1/3 szklanki oleju(...)łyżki kakao Wykonanie: Mąkę przesiewamy z solą, proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier. Kefir lub maślankę mieszamy z jajkami, olejem i ekstraktem z wanilii. Suche składniki łączymy z mokrymi. Ciasto dzielimy na 2 części, do jednej dodajemy kakao i mieszamy. Do formy na muffiny wyłożonej papilotkami wlewamy na przemian po 1 łyżeczce jasnej i ciemnej masy, aż do 2/3 wysokości foremek
Smak mojej kuchnibiałą czekoladą. Sprawdziły się tego dnia pierwszorzędnie! :D Kruche, pełne smaku i smakowych niespodzianek, a co najlepsze robi się je bardzo szybko! Pełnoziarniste, idealne do kawy. Pełnoziarniste kruche ciastka kakaowe z żurawiną i białą czekoladą Potrzebujesz: 125g masła w temperaturze pokojowej 85g brązowego cukru 1 jajko 260g mąki pełnoziarnistej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli(...)suszonej żurawiny Sposób przyrządzenia: 1. Cukier utrzyj z masłem na puszystą masę - dodaj jajko i miksuj. 2. Do masy dodaj mąkę, kakao, sól, sodę, proszek do pieczenia- połącz w ciasto o jednolitej strukturze. 3. Dodaj posiekaną białą czekoladę ( mniej więcej 1 kostkę na 4 części - żeby kawałki były wyczuwalne podczas jedzenia :) ) i przesiekaną żurawinę. 4. Wyrób ciasto ręcznie - masa jest
Kuchnia w Słońcu SkąpanaCiasto na niedzielę, nasz cotygodniowy cykl wypieków z dziewczynami na FB, zapraszam chętnych do wspólnej zabawy. Tym razem Bożena namówiła mnie na babkę. Niedługo Wielkanoc i bab będzie mnóstwo więc najpierw powiedziałam nie a potem jak znalazłam tą pyszną pełnoziarnistą babę to upiekłam ją i zajadałam ze smakiem. Na Wielkanoc upiekę jeszcze inną. Babka mocno czekoladowa, z pyszną polewą, pulchna(...)środku i bardzo smakowita, polecam. Babka bananowo - kakaowa. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieUrocze babeczki o delikatnie kakaowym spodzie z orzeźwiającą konfiturą wiśniową i aksamitnym kremem na bazie czekolady oraz śmietanki kremówki to połączenie, które idealnie ze sobą komponuje tworząc przepyszne mini wypieki, którym nie sposób się oprzeć. Wiśniowo-czekoladowe babeczki to wytworna i elegancka propozycja na przyjęcia, imprezy okolicznościowe lub po prostu niedzielny deser. Ważne: Krem najlepiej przygotować dzień wcześniej. Babeczki(...)Aksamitnym Czekoladowym Kremem i Wiśniową Konfiturą - S kładniki (ok. 12 babeczek): Ciasto: 3 jajka 150 g mąki 150 g masła w temperaturze pokojowej 150 g cukru łyżeczka proszku do pieczenia cukier waniliowy (16 g) szczypta soli łyżka kakao ok. 1-2 łyżki cukru pudru (opcjonalnie) Krem: 400 ml śmietanki kremówki 150 g groszków z mlecznej czekolady (lub połamanej
Słodka Stronaorzeszków, jednak biała czekolada dodaje im słodyczy i równoważy wszystkie smaki. Ciasteczka są pyszne, i jestem pewna, że każdemu zasmakują. A znalazłam je na blogu Małpa w kuchni . Kakaowe ciasteczka z orzeszkami ziemnymi Składniki: (na 20-25 sztuk) 215 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 150 g zimnego masła 55 g cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego(...)ziemnych dodatkowo: 65 g białej czekolady 2 łyżki śmietany kremówki (38%) Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem, cukrem, cukrem wnailiowym i kakao. Posiekać z zimnym masłem, dodać żółtko, szybko zagnieść ciasto. Na końcu dodać posiekane orzechy, wgnieść w ciasto. Z masy uformować wałeczek o średnicy 4-5 cm, zawinąć w folię spożywczą, schłodzić w lodówce przez 1 godzinę. Po tym czasie
Pożeraczka, czyli raz adobrzezrobiłam. I powiem Wam, że nawet fajnie wyszło. Jako, że nie lubię tortów z kremem z dodatkiem masła zrobiłam masę ze śmietaną i serkiem mascarpone. Do tego kakaowy biszkopt i truskawki. Pycha!!! Wykończyłam go czekoladowymi wafelkami, ale zamiast nich można użyć dowolnych batoników czy czekolady. Wszyscy podobno byli zachwyceni tortem. Zarówno jego wyglądem jak i smakiem. Kolejny tort(...)cukru na gładka masę. Następnie dodajemy ubitą pianę do żółtek i delikatnie za pomocą miksera mieszamy. Na koniec dodajemy przesianą mąkę, kako i proszek do pieczenia. Dokładnie mieszamy. Ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy 18 cm. Pieczemy w 160C przez 35-40min. Studzimy w otwartym piekarniku. Po wystygnięciu biszkopt przekrajamy dwa razy. Powstaną nam 3 płaty biszkoptu
Passion of CookingBiszkopt kakaowy: 9 jajek 9 łyżek cukru 7,5 łyżek mąki pszennej 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 i 1/2 łyżeczki kakao Masa budyniowa waniliowa: 2 opakowania budyniu waniliowego 250 g masła lub margaryny 1/2 litra mleka 3/4 szklanki cukru kryształ 1 łyżka cukru waniliowego 2 olejki spirytusowe o smaku waniliowym Dodatkowo: 1/2 opakowanie nadzienia cukierniczego Lauretta(...)gotowym rękawie cukierniczym Rengo o smaku czarnej porzeczki 1 opakowanie ciasta francuskiego 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady (50 g) 1 jajko Przygotowanie: Wachlarz z ciasta francuskiego - ciasto francuskie rozwiń. Następnie z ciasta należy wyciąć koło o średnicy 25 cm i pociąć na trójkąty (mi wyszło 8 trójkątów). Ciasto wyłożyć na blachę wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie jajko roztrzepać i każdy
Ciastka - domowe słodkości