Dzisiejsze ciasto polecam nie tylko miłośnikom kawy. Jest łatwe wykonaniu, aromatyczne i baaardzo smaczne. 😋 Składniki (na blachę 23 x 28 cm): Spód Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style(...)Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} ok. 75 g herbatników kakaowych 40 g masła 3 łyżeczki mocnej kawy np. z ekspresu Masa serowa 500 g gęstego twarogu z wiaderka lub twarogu trzykrotnie zmielonego 130 g mascarpone 200 g śmietany
Weekendy w domu i ogrodzieWitajcie w Wielką Sobotę. Dziś polecam wszystkim przepyszne, lekkie ciasto, które idealnie nadaje się na każdą okazję. Od zwykłej soboty czy niedzieli po święta, nawet Wielkanocne. Polecam gorąco. Pyszne ciasto. Murzynek z bitą śmietaną BISZKOPT: 6 łyżek mąki 6 łyżek cukru + 2 łyżki 6 jajek 3 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 10 dag margaryny 2 łyżki wody MASA(...)palnik i doprowadzić do zagotowania. Zdjąć z ognia, ostudzić. Białka ubić, dodać cukier i żółtka, łyżką wmieszać mąkę wymieszaną proszkiem do pieczenia. Na koniec delikatnie wmieszać przygotowaną wcześniej masę kakaową. Wylać na wysmarowaną margaryną brytfannę. Piec w 180 st. przez ok. 40 minut. Po upieczeniu ostudzić i przeciąć wzdłuż na pół. Przygotować galaretkę w szklance wody. MASA ŚMIETANKOWA: śmietanę
Gotuję TestujęOczywiście najlepiej użyć świeżych owoców, ale ja wykorzystałam mrożone zapasy:) Sernik jest bardzo łatwy w przygotowaniu i delikatny w smaku. Porzeczki nadają mu bardzo fajnego smaku:)) Spód: 250g kakaowych herbatników, 90g masła. Herbatniki zmielić w blenderze na pył. Masło stopić, dodać do ciastek, krótko zmiksować. Masą wylepić dno tortownicy o śr. 21cm. Masa serowa: 1kg białego(...)zmielić, dodać cukier oraz jajka, zmiksować. Dodać mąkę ziemniaczaną oraz przestudzoną czekoladę. Krótko zmiksować. Połowę masy przełożyć do formy. Następnie rozłożyć porzeczki (mrożone rozmrozić i odsączyć), przykryć resztą ciasta. Piec około 90 minut w temp. 150st. Ostudzić i polukrować. Sernik przechowywać w lodówce. Źródło: Przepisy.net
Z miłości do słodkościsię je dżemem winogronowym, masą migdałowo-kakaową lub właśnie przetworami z wiśni. Ale możecie wypełnić je także dowolnym dżemem, frużeliną, a nawet nutellą :) Te babeczki to taki prosty deser, świetny na podwieczorek. Podoba mi się jak wiśnie apetycznie wyciekły z niektórych babeczek, ale trzeba pamiętać, aby szczelnie wylepić foremki dość grubą warstwą ciasta (szczególnie dno), aby dżem nie przeciekł
Chilli Czosnek i OliwaW okresie świątecznym nawet brownie proteinowe możecie wykonać w tym klimacie 😊 Nasze ciacho składa się z przepysznych powideł śliwkowych , które mimo braku cukru w składzie są
Candy Pandaspostaci słodkiego twarogu, dżemu, posiekanych i świeżych owoców, polanych polewą czekoladową (najlepiej domową), syropem lub miodem albo zwyczajnie posypane cukrem pudrem. Są pyszne i bardzo proste. Do naleśników kakaowych polecam domowy dżem z cukinii. DŻEM Z CUKINII SKŁADNIKI: 2 szklanki mąki 1 szklanka wody, może być gazowana 1,5 szklanki mleka 1 średnie jajko 2 łyżki oleju 1 lekko czubata(...)przepisu wyszło 10 naleśników. PRZYGOTOWANIE: W misce mieszam rózgą suche składniki, dodaję mokre, mieszam do połączenia. Patelnię dobrze nagrzewam. Pierwszego naleśnika smażę na odrobinie oleju, smaruję patelnię pędzelkiem. Ciasto nakładam chochlą do zupy, szybko rozprowadzam na boki. Gdy widzę, że brzegi się “ścinają” przekręcam naleśniki na drugą stronę. Układam na talerzu, przykrywam folią spożywczą. Gotowe naleśniki posypuję cukrem
Zasmakuj Kuchninawet 20 kilometrów dziennie, ale co z tego! Spalone kalorie łatwo można nadrobić langoszem. Langos to typowy węgierski fast-food - smażone w głębokim oleju ciasto drożdżowo-ziemniaczane. Podawany na wiele sposobów (nawet na słodko), ale klasycznie z kwaśną śmietaną i serem. Koszt: około 1000 ft w Langos Papa (można taniej, ale w budkach, a nam było zimno i musieliśmy(...)Ibolya Espresso lub Börze . Trzeba spróbować, chociaż raz. Koszt: około 1000 ft Dzień III 1) Śniadanie Cserpessbe to piekarenka, w której polecamy spróbować kakaos csiga , czyli kakaowych ślimaków. Wypiek prawdziwie węgierski, pochodzi z 1908 roku, narodził się przypadkiem i zawojował całe Węgry. O tutaj napisali, że rocznie Węgrzy kupują około 90 milionów (!!!) tychże ślimaków, czyli
Roślinożerni urlopowiczeMuszę przyznać, iż mam z tą słodkością pewien problem. Poszczególne warstwy smakują wyśmienicie. Całość również komponuje się świetnie. A jednak… niby lekki serniczek jest jak
Smaki Na Talerzuhttps://www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis pochodzi z książki Anny Starmach: "Pyszne na słodko". Oprócz łatwości w przygotowaniu deser charakteryzuje się walorami smakowymi, które
Di gotujesię uczyć, bo znowu zastała mnie sesja. Uczelniana sesja sama w sobie nie jest niczym przyjemnym, więc żeby umilić sobie ten okropny czas - dzisiaj śniadanie mistrzów, czyli placuszki kakaowe typu pancakes. Robi się je szybko, nie wymagają ubijania żadnych białek ani innych nieco bardziej skomplikowanych czynności, więc są na ten czas po prostu idealne. Smacznego! Składniki: 100 g mąki(...)Jajko roztrzepujemy trzepaczką, dodajemy olej, mleko, a następnie wszystkie suche składniki. Dokładnie całość mieszamy, a potem smażymy na suchej patelni placuszki (przewracamy je na drugą stronę, gdy na górze ciasta zrobią się takie małe bąble czy dziurki). Podajemy z ulubioną konfiturą, lub po prostu z cukrem pudrem, owocami czy bitą śmietaną
psgotujemylodówki. Na drugi dzień rozwałkować na grubość około 2-3 mm i wyciąć następujące części domku: Oczywiście ilość elementów zależy od ilości domków, które chcemy wykonać (fot.1) . Z reszty ciasta z powodzeniem możemy wykonać tradycyjne pierniczki np. w kształcie gwiazdek. Gotowe elementy układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 7-8 minut w temp. 200ºC. Wystudzić. Fronty domków(...)ponownie zamieszać. Brązowy lukier będzie stanowił podstawowe spoiwo do łączenia elementów mini-domków. Najpierw połączyć ścianki domku z frontami (fot.3) . W tym celu krawędzie ścianek posmarować dosyć obficie kakaowym lukrem. Chwilę przytrzymać, by lukier dobrze "związał", po czym odstawić do zastygnięcia. Następnie przykleić elementy dachu. Również zostawić na chwilę do zastygnięcia. Gdy już wszystko dobrze nam zastygnie możemy brać się
Świat CiastaCiasto kruche: 60 dag mąki 3 jajka 25 dag margaryny 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 15 dag cukru pudru Z podanych składników zrobić kruche ciasto, podzielić na trzy części,do jednej dodać kakao i ponownie zagnieść.Rozwałkować i upiec blaty. Piec w 180 stopniach około 20 min. Masa jabłkowa: 60 dag prażonych jabłek galaretka owocowa (wiśniowa(...)zmielić dwa razy dodać jajka,cukier i zagotować.Dodać rozpuszczony w mleku budyń i gotować aż zgęstnieje,przestudzić. Na kruchy jasny blat wyłożyć masę jabłkową,przykryć blatem kakaowym ,wylać masę serową,przykryć ostatnim blatem.Oblać polewą czekoladową
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaczekolady o zawartości masy kakaowej około 60 % 100g mlecznej czekolady 1 łyżka Czarnego Kakao Dr.Oetkera 1 łyżka Ciemnego Kakao Dr.Oetkera 3 jajka Polewa: 100g gorzkiej czekolady o zawartości masy kakaowej około 60 % 50g mlecznej czekolady 130ml śmietanki kremówki 36% (śmietana do deserów) Spód: 1. Do blendera przełożyć herbatniki i zmiksować na piasek. Okruchy przesypać do miski, dodać czarne oraz ciemne(...)upieczeniu wyłączyć piekarnik i sernik pozostawić w piekarniku przez około godzinę. Następnie wyjąć sernik i odstawić do całkowitego ostygnięcia. Polewa: 6. Ostygnięty sernik ostrożnie wyjąć z blaszki, nożem oddzielić ciasto od brzegów blaszki i sernik położyć na paterze. Do rondelka wlać śmietankę i zagotować. Do miski przełożyć połamane obie czekolady i zalać je gorącą śmietanką. Mieszać, aż czekolada się roztopi
Mała Cukierenka.elast { width: 300px; height: 250px; } @media(min-width: 500px) { .elast { width: 720px; height: 180px; } } (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Domowy andrut to słodki powrót do beztroskich czasów dzieciństwa
Przepiski.plzrobiłam sernik gotowany na herbatnikach, który przypomina mi moje dzieciństwo, gdyż nie mając doświadczenia, próbowałam go przygotować i wychodziło mi coś kremowego, ale na pewno nie była to forma ciasta. Doświadczenie przyszło z czasem i teraz już wiem, jak należy gotować ser, a może raczej, jak nie należy go gotować. Podstawowym błędem jest gotowanie sera na zbyt dużej mocy palnika(...)cukru 1 - 2 laski wanilii 200 ml mleka 2 budynie waniliowe (80 g) lub 60 g mąki ziemniaczanej 4 jajka (L) 400 g herbatników kakaowych lub śmietankowych Polewa czekoladowa: 150 g czekolady z 60% kakao 150 ml śmietany 30% 1 łyżka masła 1 łyżka cukru pudru Do odmierzania używam: szklanka
Kuchcik gotuje