końcu! Zrobiłam ciasto z soczewicy, które już dawno miałam w planach, a to dzięki odbywającemu się obecnie konkursowi „BLOGERZY ODKRYWAJĄ WALORY OLEJU RZEPAKOWEGO”. Wiecie o nim? Bierzecie udział? Główna nagroda jest moim, a także mojej Mamy wielkim marzeniem. Nie ukrywam, że taki sprzęt, jak KitchenAid Artistan bardzo by się przydał w naszej skromnej kuchni :) Od razu poszerzyłby się zakres możliwości(...)się z przybieraniem na wadze. Wręcz przeciwnie, może ułatwić odchudzanie i sprawić, że potrawy nabiorą lepszego smaku i będą stanowić źródło niezbędnych witamin i kwasów tłuszczowych. Zapraszam Was na kakaowy Tort z soczewicy i ryżu, w towarzystwie truskawek, masy budyniowej i śmietankowego dodatku :) Pysznie, smacznie, zdrowo :) Koniecznie do powtórki, choć w innych wariacjach. Składniki: - 100 g ryżu brązowego (waga przed
Zdrowie na języku :Pzużyłam co miałam akurat w lodówce). Z racji braku sił na dłuższe stanie w kuchni poszłam na łatwiznę. Robię to baaardzo rzadko, ale tym razem nie żałuję :) biszkopt kakaowy z udziałem cukru migdałowego (i budyniu z białą czekoladą!) przełożyłam, prócz sernika, gotowym kremem... Całość zwieńczyły naturalne posypki od Delecty z linii Decorada, które miałam przyjemność otrzymać w prezencie :) może wyglądem(...)Wykonanie: Górny blat biszkoptu odwracamy, aby stanowił spód torcika. Smarujemy go częścią kremu, nakładamy ostrożnie sernik, smarujemy kolejną częścią kremu i przykrywamy biszkoptem. Pozostałym kremem smarujemy wierzch i boki ciasta. Dekorujemy posypkami. Całość odstawiamy do lodówki na minimum godzinę
Kolorowy Przepisowniktortownicy taśmą, ale tak by taśma była poza formą, czyli doklejamy od zewnątrz. gdy mamy gotową formę możemy przejść do przygotowania torcika: SKŁADNIKI: SPÓD -400g herbatników kakaowych -100g masła MASA -2 śnieżki -400ml mleka -serek homogenizowany waniliowy duży 400g -2 czubate łyżki żelatyny -0,5 szklanki wrzątku DODATKOWO -1 duży banan -trochę soku z cytryny(...)kolor :-) Banana kroimy na plasterki, można tak jak ja, wyciąć małe serduszka :-) Układamy na masie. Smarujemy sokiem z cytryny, żeby nie ściemniały. Gdy galaretka będzie tężejąca wylewamy ją na ciasto. Dajemy do lodówki na całą noc, następnego dnia ściągamy obręcz tortownicy, i delikatnie usuwamy formę, dobrze jest pomóc sobie nożem. I gotowe :-) Torcik jest lekki, nie za słodki,wysoki, puszysty
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuBardzo smaczne, kakaowe, kruche ciastka, które swoim wyglądem przypominają orzeszki, stąd ich nazwa. Do tradycyjnego przepisu dodałam kakao a ciastka są tak samo pyszne jak te jasne :) Bardzo proste i szybkie w wykonaniu, wydaje mi się, że ich nadziewanie zajmuje więcej czasu niż samo pieczenie. A nadziewać można je dowolnie, wszystkim tym na co tylko mamy ochotę... czekolada, dżemy, masa(...)szklanki cukru pudru * pół kopiatej łyżeczki sody oczyszczonej * 200 g masła * 2 jajka * 2 łyżki kwaśnej śmietany * 2 łyżeczki kakao Wykonanie: Wszystkie składniki umieścić w misce, zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Odrywać małe kawałki i kulać kuleczki średnicy około 1,5 cm. Maszynkę lub patelnię nagrzać. W każdym zgłębieniu umieścić jedną kulkę, zamknąć maszynkę (patelnię) i upiec ciasteczka około
Zrób to smacznieprepararlo. Non posso quindi che consigliarVelo di cuore :) Mazurek ze słonym karmelem i czekoladą (Crostata con cioccolato e caramello salato) Pastiera Napoletana - włoskie ciasto wielkanocne Colomba - tradycyjne włoskie ciasto na Wielkanoc (Colomba pasquale) Wielkanocny wieniec drożdżowy (Treccia pasquale di pasta lievitata) Cytrynowa babka z mascarpone (Ciambellone al limone e mascarpone) Mazurek pomarańczowy (Crostata con crema all'arancia(...)ricotta e gocce di cioccolato) Babka czekoladowo-bananowa (Ciambella al cioccolato e banane) Włoski sernik z kaszki semolino i ricotty (Migliaccio) Krucha tarta z bakaliami (Crostata di frutta secca) Kakaowa tarta z kremem z białej czekolady z malinami Bezglutenowe mini serniczki z jogurtem greckim (Mini cheesecake con yogurt greco, senza glutine) Cytrynowy tort z limoncello (Torta al limone
La grande e la piccola cuocakawki :) Torcik podałam na przepięknej Porcelanie Bogucice http://www.porcelanabogucice.pl/ Składniki na biszkopt kakaowy: 3 jajka 1 szklanka mąki 1 cukier waniliowy 3/4 szklanki cukru 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 l kremówki 2 łyżki cukru pudru 1 cukier waniliowy 3 śmietany(...)waniliowym na puch. Stopniowo dodawać mąkę z proszkiem i kakao. Na końcu dodać ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszać łyżką. Spód małej tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto. Piec w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka. Śmietanę ubić z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na końcu dodać śmietany fix i wymieszać . Zimny biszkopt przeciąć na dwa równe
Sama słodycz i szczypta chilipochłonąć, kiedy pomyślałam, że mogę z nim zrobić muffinki! Te słodkości mają to do siebie, że można z nimi eksperymentować na wszystkie sposoby. Miałam kakao, pomarańcze, Snickersa - wymyśliłam kakaowe muffinki z Snickersem, posypane startą skórką z pomarańczy. Mój pierwszy eksperyment pachnie i smakuje wybornie jak dla mnie ;) Składniki suche 2 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)mlekiem i dodać rozpuszczone ostudzone masło. Połączyć z składnikami suchymi, wymieszać powoli kilka razy, mogą zostać grudki. Napełniać papilotki jedną łyżką masy, dać kawałek Snickersa i przykryć koleją łyżka ciasta. Posypać górę skórką pomarańczy. Piec ok 20 min w piekarniku nagrzanym do 200 stopni
pink envelopeSerniczek jest dość szybki do przygotowania, idealny na deser, słodki, kremowy i bez użycia piekarnika :) Składniki na tortownice 24 cm spód z ciastek: 180 g ciastek/herbatnik
Gotowanie...to proste !Kwiatuszek Leciutkie, smaczne, bez pieczenia a najważniejsze szybkie do zrobienia. Składniki: · ½ opakowanie kuleczek czekoladowych · 1/3 opakowania kuleczek kakaowych- płatki · 3 galaretki żółte · 3 śnieżki · 3 szk. mleka(...)Chłodzimy w lodówce 2 godziny. 13. Ciasto gotowe. 14. Smacznego
Kulinarna Chwilabiszkopcie, z kremem, ale w upalne dni fajnie zrobić coś innego. Póki mamy sezon na truskawki, warto sięgnąć po ten przepis. Przyznaję, że zamysł miałam nieco inny, ale robiłam ciasto na iście wariackich papierach i cud, że w ogóle mi się udało. Przyznaję, że wyszedł trochę twardy. Dlaczego? Za dużo żelatyny. Początkowo nie wiedziałam, ile mi będzie potrzebne, bo proporcje(...)przerabiałam. Co zrobić, gdy galaretka zbyt szybko zacznie tężeć? Rady znajdziesz na końcu wpisu. Smacznego! Składniki na tortownicę 26 cm: 1 i 1/2 op. rurek waflowych z kremem kakaowym (lub pół na pół z pustymi) ok 2/3 op. biszkoptów podłużnych 2 galaretki truskawkowe 3 łyżeczki żelatyny + 150 ml gorącej wody 2 galaretki agrestowe + 150 ml gorącej wody 1 galaretka agrestowa
Anioszek w kuchniJeżeli na zbliżające się święta szukacie słodkiego prezentu dla diabetyka czy bezglutenowca to wychodzimy Wam naprzeciw i recenzujemy kolejne czekolady od firmy Torras. Generalnie czekolady tej
Candy Pandasostudzonego 50g zmielonych orzechów włoskich Krem: 500ml schłodzonej śmietanki kremówki 30% 750g serka mascarpone 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią 12g 100g gorzkiej czekolady (użyłam czekolady o zawartości masy kakaowej 64%) 50g mlecznej czekolady 50g zmielonych orzechów 150g białej czekolady 50g wiórków kokosowych 1 łyżka cukru pudru 1/2 łyżeczki cynamonu Dodatkowo: 200g korzennych, kruchych ciastek (herbatników) Do ozdoby: posiekane orzechy(...)rozmiesza, można wymieszać mikserem, patrz FILM ; jeśli zostaną małe kawałeczki czekolady w kremie to nic nie szkodzi). Do kremu dodać zmielone orzechy, wymieszać. 5. Ciemny krem wyłożyć na ciasto w blaszce i wyrównać. Na wierzchu ułożyć warstwę korzennych ciastek. Do drugiej połowy kremu dodać roztopioną białą czekoladę i energicznie wymieszać szpatułką. Dodać wiórki kokosowe, krótko wymieszać. 6. Biały krem wyłożyć
Mała Cukierenkarabatowy na taki opiekacz) i teraz co rusz przygotowuję nowe orzeszki Dziś polecam Wam kakaowe nadziewane orzeszki. Są równie proste w przygotowaniu jak tradycyjna jaśniejsza wersja. Jeśli lubicie kakaowe smaki, to koniecznie spróbujcie tej wersji orzeszków. Orzeszki możecie nadziać dowolnym kremem (nawet tym do tortów) lub nadzieniem. Ja tym razem postawiłam na ekspresowe rozwiązanie i użyłam gotowego nadzienia o smaku(...)smaku waniliowym i adwokatowym Kandy Lauretta Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy cukier puder, kakao i masło. Masło siekamy nożem. Na koniec wbijamy całe jajko. Całość szybko zagniatamy, z ciasta formujemy kulę i wkładamy do lodówki na minimum 30 minut w celu schłodzenia. Rozgrzewamy opiekacz do orzeszków (lub szykujemy patelnię do orzeszków lub foremki do piekarnika). Ze schłodzonego ciasta robić
Słodkie okruszkiwszystkim zdrowia, radości w gronie najbliższych, sukcesów w życiu osobistym jak i zawodowym oraz samych pysznych dań i wypieków. Zdrowych i spokojnych świąt życzą Dorota i Magda :) Kakaowe muffiny z nutą piernika - choinki SKŁADNIKI : suche 1,5 szklanki mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukry 1 łyżka przyprawy do piernika 1 łyżka kakaa(...)przyprawę do piernika i kakao - mieszamy. Do drugiej miski wlewamy jogurt, olej i wbijamy jajko - mieszamy Do suchych składników przelewamy mokre i dokładnie mieszamy. Powstałym ciastem uzupełniamy papilotki na muffiny do około 3/4 wysokości Muffiny pieczemy w 180 stopniach przez 30 minut. Przygotowujemy krem. Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, dodajemy serek mascarpone
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkibiszkopcie, z kremem, ale w upalne dni fajnie zrobić coś innego. Póki mamy sezon na truskawki, warto sięgnąć po ten przepis. Przyznaję, że zamysł miałam nieco inny, ale robiłam ciasto na iście wariackich papierach i cud, że w ogóle mi się udało. Przyznaję, że wyszedł trochę twardy. Dlaczego? Za dużo żelatyny. Początkowo nie wiedziałam, ile mi będzie potrzebne, bo proporcje(...)przerabiałam. Co zrobić, gdy galaretka zbyt szybko zacznie tężeć? Rady znajdziesz na końcu wpisu. Smacznego! Składniki na tortownicę 26 cm: 1 i 1/2 op. rurek waflowych z kremem kakaowym (lub pół na pół z pustymi) ok 2/3 op. biszkoptów podłużnych 2 galaretki truskawkowe 3 łyżeczki żelatyny + 150 ml gorącej wody 2 galaretki agrestowe + 150 ml gorącej wody 1 galaretka agrestowa
Anioszek w kuchni