podziałem na wielkości tortu - zaczynając od 12,5 cm a kończąc na 30 cm! Mamy konkretne informacje w jaki sposób podzielić ciasto na warstwy, w jaki sposób należy przekładać ciasto nadzieniem i robić podkład pod lukier. Poza tym dowiemy się w jaki sposób obłożyć tort marcepanem lub lukrem królewskim oraz jak obłożyć tort marcepanem pod lukier plastyczny. Kolejny dział(...)mistrzowskiego i możemy zabrać się za robienie czekoladowej rzeźby! Ponownie jak we wcześniejszym dziale - zawsze znajdziemy listy potrzebnych przyborów oraz bardzo przydatne wskazówki np. ciemna czekolada zawiera mniej masła kakaowego niż inne czekolady, co oznacza, że taka czekolada szybciej zastyga! Jeśli czekolada jest zbyt twarda, można ją zmiękczyć dodając do niej więcej masłą kakaowego! Przechodzimy do kolejnego działu - tego, który
Plate of Joygoszczą orzechy, gorzka czekolada, kawa czy też większa ilość cynamonu lub przypraw korzennych. Dziś, zainspirowana współpracą z marką MELITTA , produkującą m.in genialne ekspresy do kawy przygotowałam przepis na przepyszne ciasto bez pieczenia z dodatkiem kawy. Herbatniki pokryła słodka, budyniowa masa oraz kawowa pianka. Niesamowitego uroku dodają mini biszkopciki również odrobinę nasączone kawą i posypane kakao. Ciacho wyglądem przypomina tak lubiane(...)jesteśmy szczerze zachwyceni! Zresztą od czytelników z Instagrama wiem, że mając ten ekspres również nie żałują zakupu! Gorąco polecam! A teraz zapraszam na obiecane ciacho! SKŁADNIKI: * herbatniki kakaowe + zwykłe – 40 szt KREM BUDYNIOWY: * mleko – 1 l * budyń śmietankowy z cukrem – 2 szt * mąka pszenna – 2 łyżki * żółtko – 3 szt * cukier – 3/4 szkl * pasta
Ostra na Słodkopara-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman","serif";} Biszkopt kakaowy: 7 jajek 1 szkl. cukru ½ szkl. gorzkiego kakao 1 szkl. mąki pszennej Przełożenie: Konfitura wiśniowa Wiśnie świeże bądź z kompotu Do nasączenia: ok. szklanki soku z wiśni (opcjonalnie alkohol) Bita śmietana: 1 l śmietany(...)ubitą masą bardzo delikatnie za pomocą drewnianej łyżki, starając się nie zniszczyć ubitej piany, ponieważ im mniej piana nam opadnie, tym większy i bardziej puszysty będzie nasz biszkopt. Ciasto wylewamy do blaszki i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok. 35-40 minut do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu od razu wyjmujemy biszkopt z piekarnika i energicznie rzucamy do na blat
psgotujemyłyżeczka proszku do pieczenia Sernik: 1 kg sera z wiaderka 5 jajek 2 opakowania budyniu waniliowego 1 szklanka cukru 1/2 szklanki oleju skórka otarta z pomarańczy Biszkopt kakaowy: Ubijamy białka na sztywną pianę ze szczyptą soli. Stopniowo dodajemy cukier, a następnie żółtka, wodę i olej. Mąkę mieszamy z kakao, mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Dodajemy(...)skórkę pomarańczy i wlać olej. Zmiksować. Dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać. Foremkę, w której piekł się biszkopt wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie układamy paski ciasta tak, żeby odstępy między nimi miały taką samą szerokość jak ciasto. Przerwy wypełniamy masą serową. Na masę serową nakładamy po pasku ciasta, a pomiędzy nie znowu
Pyszności Słodkościwarto.Tym razem zrobiłam z podwójnej porcji i tak podaję w przepisie .Galaretki i ptasie mleczko miałam w dwóch różnych smakach .Było pysznie, tylko zdjęcia takie nieudane. Składniki: herbatniki kakaowe ptasie mleczko -40 szt. 1 l śmietanki 30% lub 36% 4 płaskie łyżki cukru pudru 4 galaretki cytrynowe [ u mnie 2 brzoskwiniowe i 2 pomarańczowe] 4 szkl. wrzątku starta(...)lodówki, aby lekko zaczęła tężeć.Herbatniki posmarować cienką warstwą masy, następnie ułożyć ptasie mleczka i zalać resztą masy. Wierzch wyrównać łyżką i posypać startą czekoladą.Wstawić do lodówki, by ciasto całkowicie stężało
Moje domowe kucharzenieostatnio się słodko zrobiło na blogu :). Kolejna propozycja na ciasto. Tym razem to blok czekoladowy! Nie wszyscy może to próbowali, gdyż jest to dość stara przekąska do kawy. Tak chyba mogę o tym powiedzieć. Dla miłośników słodyczy - idealne, ale ma wadę - jest kaloryczne i dość słodkie. Ale myślę, że raz na jakiś czas można zjeść kawałek do kawy :). Składniki(...)wrzucamy margarynę oraz cukier i podgrzewamy cały czas mieszając do rozpuszczenia się składników. Na koniec dodajemy kakao, dokładnie mieszamy i odstawiamy do momentu aż masa lekko przestygnie. Następnie masę kakaową mieszamy bardzo dokładnie z mlekiem w proszku, kolejno dodajemy połamane na małe kawałki ciastka oraz rodzynki i mieszamy do połączenia. Masę umieszczamy w keksówce wyłożonej papierem. Po wyłożeniu dokładnie
Gotuj z MąkąMuzyka łagodzi obyczaje. A taniec - połamaniec w wykonaniu pociech poprawia humor :D Sernik w świątecznym klimacie :) Wprawdzie nie wyobrażam sobie świąt bez piernika, ale jeśli takiego
My simple kitchenśrednicy 16 cm i wysokości 9 cm lub jednej formy z kominem o średnicy 24 cm lub jednej keksówki o wymiarach 30x12 cm Babka marmurkowa ucierana to proste ciasto, które bez żadnego problemu jest w stanie przygotować każdy. Nie przejmujcie się, jeśli podczas dodawania jajek masa się zważy, nie będzie to miało wpływu na smak babki i nie spowoduje powstania(...)cukru 4 duże jajka 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub 2 łyżeczki cukru waniliowego szczypta soli pół szklanki mleka cukier puder do posypania Dodatkowo do masy kakaowej: 20 g (2 płaskie łyżki stołowe) kakao 30 g (3 płaskie łyżki) cukru pudru 60 ml (4 łyżki stołowe) mleka Ekstrakt z wanilii jest bardzo aromatyczny i wydajny
Kulinaria - potrawy z różnych stron światamurzynek z kokosem do którego dodałam żurawinę i rodzynki, trochę wzbogaciłam smak.Całkiem nawet smaczne wyszło,polewa dodała uroku :) Składniki: mąka pszenna typ 500 2 i 1/2 szklanki błonnik kakaowy 3łyżki woda pól szklanki ksylitol 1 szklanka wódka lub spirytus 2 łyżki jajka 4 szt proszek do pieczenia 1 łyżeczka rodzynki 3 łyżki żurawina 3 łyżki Pianka: białka(...)pieczenia.Dodajemy ubitą piane z białek .Masa gotowa.Bakalie obsypujemy mąką.Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i i przelewamy większą połowę masy i nasze bakalie .Ubitą piane z kokosem kadzimy na ciasto i wykładamy pozostałą część ciasta która została.Pieczemy w 170 stopniach koło godziny.Ciasto wyszło pyszne :) Po ostudzeniu rozpuszczamy czekoladę z mlekiem i polewamy ciasto. Kokos: Ubijamy białka z ksylitolem, dodajemy
Różowa kuchnianiedawno pojawiła się w mojej kuchni. Rolada ta to deser, któremu nie oprze się żaden wielbiciel czekolady. Jest lekka, puszysta, mocno czekoladowa, czuć w niej lekką nutkę alkoholu a kakaowy smak przełamują soczyste wiśnie. Jej dużym atutem jest to, że nie zawiera ani grama masła. Gwarantuję, że nie poprzestaniecie na jednym kawałku. Składniki na roladę o długości(...)ubić z cukrem, następnie z żółtkami. Dodać mieszankę z mąką i delikatnie wymieszać. Przełożyć na matę silikonową (lub jeśli jej nie mamy to na blaszkę wyścieloną papierem) i wyrównać ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec około 15-20 minut. Kiedy tylko ciasto będzie upieczone i sprężyste należy je wyjąć. Zbyt długo pieczony biszkopt nie nadaje się
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaMoje smaki z dzieciństwa, dzisiaj w odmienionym wydaniu, bo zamiast cukru użyłam podkarpackiego miodu spadziowego, a do tego wspaniałe orzechy laskowe z ekologicznych sadów.
Apetyczna babeczkaMniejsza wersja znanego deseru w domowej wersji. Mięciutkie kakaowe babeczki wypełnione bananem i pysznym kremem z kawałkami czekolady. 8 sztuk Składniki suche 1 szklanka mąki pszennej tortowej pół szklanki cukru 2 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia Składniki mokre pół szklanki mleka 1/4 szklanki kefiru 1 jajko Krem 100 ml. słodkiej śmietanki 30% pól opakowania śmietan(...)mokre do suchych i i dokładnie wymieszaj łyżką lub rózgą kuchenną. Do foremki na muffiny u mnie metalowa ale mogą być też silikonowe lub metalowe foremki do babeczek, wlewamy ciasto do trzy czwartej wysokości foremki. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 20-25 minut do tak zwanego suchego patyczka. Babeczki wyciągamy i studzimy następnie delikatnie ścinamy wierzch
Andzia Pichcidynie na Halloween, bałwanki na Boże Narodzenie, czy pady Xbox na Dzień Chłopaka :) Możliwości jest naprawdę dużo. Proste ciasteczka czekoladowe są idealną przekąską do popołudniowej kawy. Dzisiejsze kruche ciasteczka kakaowe robiłam z myślą o Dniu Matki, zdecydowałam się na przepis bez proszku do pieczenia, są cieniutkie, chrupiące i obłędnie pyszne – musiałam bardzo się hamować, żeby nie wsunąć wszystkich przed(...)wanilii 1 jajko Jak zrobić proste ciasteczka czekoladowe? Suche składniki mieszamy razem w misce, dodajemy miękkie masło i jajko, zagniatamy do uzyskania jednolitej masy. Nie przejmujcie się, jeśli Wasze ciasto będzie na tym etapie dość mocno kleiło się do dłoni, to normalne. Nie trzeba dosypywać do niego dodatkowej mąki – z tym warto zaczekać, aż ciasto będzie dobrze schłodzone. Ciasto
CiastkozercyTłustym Czwartek. A przecież tak wcale być nie musi! Zainspirowana konkursem śniadaniowym z płatkami Lubella ( „Siła zbóż na Dzień Dobry” ) przygotowałam dla Was przepyszne jogurtowe oponki z dodatkiem kakaowych płatków w środku i tych klasycznych – na zewnątrz. Słodyczy dodaje pyszny królewski lukier. Takie jogurtowe oponki są błyskawiczne do zrobienia i świetnie będą współgrać rano z ulubioną kawką! Sprawdzone! Polecam(...)lukier ( białko, cukier puder, sok z cytryny ) SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i cukrem. Dodajemy jogurt naturalny i olej. Wszystko razem dokładnie mieszamy i wyrabiamy gładkie ciasto. Wrzucamy płatki Lubella Corn Flakes kakao i miód i jeszcze raz mieszamy. Podsypujemy mąką ( by się nie kleiły ) i rozwałkowujemy na grubość ok. 1,5 cm. Za pomocą szklanki wycinamy
Ostra na Słodkopowolutku wdrażać się w świąteczną tematykę postanowiłam połączyć najlepsze zimowe smaki ze sobą czyli czekoladę i przyprawę korzenną z pomarańczą. Patrzcie co z tego wyszło. Zapraszam na Korzenne ciasto czekoladowe z pomarańczą! Składniki: 200 g margaryny 200 g cukru 3 jaja 340 g mąki łyżeczka proszku do pieczenia 55 g kakao 1,5 łyżeczki przyprawy korzennej 2 łyżeczki ekstraktu pomarańczowego(...)keksowej (podwójnej) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200`C przez koło 30 minut do tak zwanego suchego patyczka. Po przestudzeniu dekorować cukrem pudrem, lub polewą kakaową/czekoladową. Smacznego
Słodkie Przyjemności