Z czekoladami od firmy Torras miałyśmy już styczność nie raz i mimo, że można wymienić parę uwag co do niektórych to jednak można śmiało powiedzieć, że
Candy Pandasprostu cudowne! Mega kremowe, na pewno bardzo tłuste (dlatego nie przesadzajcie z ilością 😂, choć po malutkim kawałku i tak ma się dość, bo jest bardzo sycące), delikatnie słodkie. Kakaowy spód z masą migdałowo-kokosową pasuje idelanie, tworząc przepyszny i zgrany duet - wegański, bezglutenowy, bez cukru białego. Przy okazji bardzo polecam wszystkie ekologiczne masła orzechowe marki Terrasana . Są bajecznie przepyszne(...)masa. Teraz przelej masę z rondelka do mąki i dokładnie wymieszaj. Gotowy spód przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (u mnie standardowa keksówka) i dokładnie ugnieć spód ciasta. Wstaw do lodówki. W międzyczasie przygotuj masę "serową". Do rondelka przełóż pastę kokosową i podgrzewaj ją do momentu rozpuszczenia, cały czas mieszając. Następnie zdejmij z ognia i dodaj pozostałe
Zdrowie na języku :Pświąteczne słodkości, to przychodzę z pomocą! Błyskawiczne cake pops w świątecznej odsłonie zachwycą najmłodszych milusińskich ale i starsi nie przejdą obok nich obojętnie :) Tradycyjnie na cake pops piecze się ciasto, które potem łączy się ze śmietankowym serkiem, jednak ja postanowiłam pominąć pieczenie i wykorzystać w podstawie herbatniki. Dzięki połączeniu ich z mascarpone, te ciastka na patyku zyskują konsystencję aksamitnej bajaderki(...)czasu w kuchni, co pozwoli jeszcze bardziej poczuć magię i radość zbliżających się dni :) Do kulania! Gotowi? Start! Błyskawiczne cake pops na Święta na 18-20 sztuk Potrzebujesz: 250g kakaowych herbatników 4 łyżki Mascarpone 1 łyżeczka mielonego imbiru Polewy: czekolada deserowa/ biała czekolada 1 łyżeczka masła 1 łyżka śmietanki 30% Dodatkowo: patyczki do cake pops precelki posypki kruszone cukierki pisaki
Kuchnia w Słońcu Skąpanazwiązku ze zbliżającym się latem rozpoczynamy sezon na lody! Niestety te tradycyjne, chociaż pyszne, zawierają w swoim składzie mnóstwo cukru i tłuszczu. No dobra, nie tak wiele jak ciasta czy czekolada, ale wciąż nie zalicza się ich do pokarmów dietetycznych. Dlatego przychodzę do Was ze świetną, bananową alternatywą! Zapewne słyszeliście już o lodach zrobionych z zamrożonych bananów, ale moja propozycja(...)malaksera. Dodać daktyle, masło orzechowe, olej kokosowy i płatki jaglane. Zmiksować na gładki mus i przełożyć do pudełka na lody. Mrozić przez kilka godzin, a najlepiej całą noc. kakaowa polewa: łyżka naturalnego kakao łyżeczka oleju kokosowego odrobina słodzidła popping z amarantusa Kakao, olej kokosowy i słodzidło umieścić w małej miseczce lub szklance, wlać odrobinę wodę i podgrzewać przez
Kuchnia Elliezagorzałym fanem i stanowczo bardziej wolę kruche ciastko niż nadzienie :-) postanowiłam spróbować zrobić je w domu. W internecie aż roi się od przepisów na Oreo. Większość niestety bardziej przypomina kakaowe markizy niż Oreo ze sklepu. Próbowałam więc... testowałam różne kombinacje składników... i oto są! Dokładnie takie jak chciałam. Najprawdziwsze domowe Oreo. Powiem więcej... domowe są nawet lepsze! Teraz(...)miski, dodać kakao, cukier puder i sól. Wymieszać. Wlać ekstrakt z wanilii. Masło pokroić w kostkę. Rozetrzeć masło palcami z suchymi składnikami. Dodać jajko i zagnieść gładkie, jednolite ciasto. Uformować z ciasta kulę, zawinąć ją w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 minut. Blachę do pieczenia ciastek wyłożyć papierem do pieczenia. Stolnicę lub blat również wyłożyć papierem
maniapieczeniaRacuchy drożdżowe, puszyste z dodatkiem kakao podane z kremem czekoladowym. Śniadanie, obiad lub kolacja, smakują na ciepło jak i na zimno – polecam przepis Racuchy drożdżowe kakaowe SKŁADNIKI: 1 szklanka ciepłego mleka 25 g świeżych drożdży 1 opakowanie cukru z wanilią 1 szklanka mąki pszennej 1 jajko łyżeczka cukru pudru łyżeczka kakao PRZYGOTOWANIE: Mleko lekko podgrzewam, ma być ciepłe(...)Odstawiam w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut. Po tym czasie dodaję cukier puder i kakao, lekko mieszam. Na patelni rozgrzewam olej. Smażę racuchy partiami nakładając ciasto nadaję im kształt placka. Gotowe odsączam z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Podaję gorące posypane cukrem pudrem lub/i z kremem czekoladowym. Smacznego
Zasmakuj KuchniSkładniki na ciasto miodowe: 50 dag mąki pszennej 2 jaja 10 dag margaryny 4 łyżki miodu 2 łyżeczki sody 30 dag cukru pudru Składniki dokładnie mieszamy i zarabiamy ciasto. Dzielimy na 3 części. Każdą pieczemy 20 minut w temp. 200 stopni. Studzimy. Składniki na masę kawową: 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 500 ml mleka 2 czubate łyżki(...)łyżki ( na ostatnią warstwę, pod wiśnie). Nasączenie: 100 ml mocnej wiśniówki +50 ml wody( przegotowanej ) Dodatki : słoik wiśni w cukrze domowej roboty lub z likieru 6 pokruszonych herbatników kakaowych WYKONANIE blat miodowy+ 1/3 nasączenia ½ kremu kawowego blat miodowy+ 1/3 nasączenia ½ kremu kawowego blat miodowy+ nasączenie 4 łyżki kremu + wiśnie pokruszone herbatniki kakaowe Smacznego
Domowe ciastaktóre chętnie sięgamy, w pracy, w domu, przed tv. Proste w przygotowaniu kruche ciasteczka a ile radości! Praktycznie każde inne, fantazyjne wzory, jedne z makiem, drugie z orzechami, trzecie kakaowe, i tak bez końca. Każde pyszne, zasługuje na spory kęs Kruche ciasteczka z rozmaitymi smakowitymi dodatkami Składniki: 300 g mąki tortowej typ 450 150 g miękkiego masła 150 g białego(...)dokładnie masło z cukrem, dodaj jajko. Do mąki dodaj cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia, wymieszaj. Następnie stopniowo dodawaj przesianą mąkę do masy jajecznej z masłem. Dokładnie wyrób ciasto. Włóż ciasto na około 5 minut do zamrażarki. Potem wyjmij i formuj kulki, które lekko spłaszczaj i za pomocą foremek wycinaj różne kształty, wciskaj w nie swoje słodkie dekoracje. Możesz
Zasmakuj KuchniJeżeli macie ochotę na coś słodkiego, a staracie się ograniczać tłuszcze i cukier to zachęcam do upieczenia kakaowych ciasteczek do których przygotowania nie będzie potrzebować masła ani margaryny. Ciasteczka z poniższego przepisu są nieco inne w smaku niż tradycyjne maślane - lekko miękkie w środku i twarde z zewnątrz. Idealnie smakują podane z gorącą kawą lub herbatą. Jeśli macie ochotę(...)łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka cukru waniliowego 1 jajko Wszystkie sypkie składniki przesypać do miski. Na sam koniec wbić jajko i dodać jogurt naturalny. Całość wymieszać i zagnieść ciasto. Jeśli masa się kruszy to dodać odrobinę więcej jogurtu naturalnego. Przygotowane ciasto przełożyć do woreczka i wstawić na 15-20 minut do zamrażalnika. Schłodzone ciasto rozwałkować na blacie (lekko posypanym mąką
UgotowaćDzień dobry 😊Dzisiaj moi kochani ostatni przepis przed długo oczekiwanym urlopem. Wracam do Was za dwa tygodnie, a tym czasem podaje przepis na kakaowe naleśniki z bitą śmietaną i bananami. Naleśniki to genialny deser na gorąco, który możemy podać na różne sposoby. Uwielbiają je zarówno dzieci jak i dorośli. W dzieciństwie moimi ulubionymi były naleśniki z dżemem truskawkowym(...)domu dżemu ani nic innego co nadawałoby się na nadzienie to wystarczy mi cukier do posypania naleśników i też są pyszne 😊 Składniki (na 10 dużych naleśników): ciasto naleśnikowe: mąka pszenna 3 szklanki, woda 1,5 szklanki, mleko 1,5 szklanki, jajko 1 szt, kakao 1,5 łyżki, sól szczypta, tłuszcz kokosowy do smażenia, nadzienie: śmietanka 36 % 500 ml, banan
kulinarne odsłony patitort jest wykonany według przepisu mojej koleżanki z pracy. Jest pyszny, winny, idealnie słodki – nie przymulający Koniecznie go zróbcie. Składniki biszkopt kakaowy: 5 jajek 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków 2/3 szklanki mąki pszennej (tortowej) 1/3 szklanki kakao 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szczypta soli Białka oddzielam od żółtek. Z białek i szczypty soli(...)delikatnie mieszam szpatułką. Wylewam masę do tortownicy o średnicy 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno wykładamy papierem) Piekę w 170 stopniach przez 35-40 minut. Po wyjęciu ciasta z piekarnika upuszczam je na podłogę (w formie). Dzięki temu biszkopt nie opadnie. Odstawiam biszkopt do wystygnięcia. Składniki masa: 2 opakowania śmietany 30% (330ml) 1 czekolada gorzka 1 opakowanie
MojaQchnia.plrazem tort z okazji obrony pracy magisterskiej. Kakaowe biszkopty przełożone pysznym kremem truskawkowym. Całość komponuje się idealnie. Tort nie jest ani za słodki ani kwaskowy. Zdecydowanie przypadnie do gustu zarówno dzieciom jak i dorosłym. Jakość zdjęcia kiepska- bo robione telefonem, no ale innego nie mam. Zdjęcie dzięki uprzejmości obdarowanej;) Spróbujcie bo naprawdę warto;) Składniki biszkopt: * 3 jajka(...)cukier, cały czas miksując. Do ubitych na sztywno białek dodajemy żółtka, miksujemy. Na sam koniec do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę i kakao, mieszamy do połączenia się składników. Gotowe ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (31x19 cm) i piec przez około 30 minut. Z podanego przepisu należy upiec 3 biszkopty. *Składniki podane na jeden blat. Masa
Krakowskie smaki Anirodzynkami na kruchym kakaowym spodzie! Składniki: Na ser: - 4 jaja - 1/2 szklanki cukru pudru - 1 budyń śmietankowy - 1 zapach cytrynowy - opakowanie rodzynek - 1,5 kg twarogu - 4 łyżki mleka Twaróg i żółtka mielimy za pomocą blendera, dodajemy cukier i mleko. Z białek ubijamy sztywną pianę, mieszamy z masą, dodajemy pozostałe składniki. Wylewamy na podpieczone ciasto. Łączny czas pieczenia
SMYKWKUCHNIbardzo smaczny :) Muffiny mocno kakaowe Składniki: 7 czubatych łyżek mąki pszennej 4 łyżki cukru 3 łyżeczki kakao 4 łyżki oleju 1 jajko 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 100ml mleka Wykonanie: - do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier, kakao, mieszamy - wbijamy jajko, dodajemy olej i mleko i miksujemy na gładką masę - gotowe ciasto przekładamy do papilotek umieszczonych
Smakołyki Berenikimiałam pomysłu, poza tym, a nuż bym nie trafiła? Zresztą, zakupy nie są niczym ambitnym i satysfakcjonującym. Wolałam dać coś od serca. ANANASEK. (autorski; inspiracja z zewnątrz, z cukierni.) kakaowy biszkopt: 4 jajka 200 g cukru pudru 70 g mąki pszennej 70 g mąki ziemniaczanej 2 pełne łyżki kakao Oddzieliłam białka od żółtek i ubiłam na sztywną pianę(...)przesiałam do masy i delikatnie wymieszałam łyżką.Wyłożyłam papierem do pieczenia dno blachy prostokątnej. Boki pozostawiłam bez zmian, nie smaruję niczym i nie obkładam papierem. Ostrożnie wyłożyłam ciasto. Piekę w 160-170 stopniach przez około 30-40 minut (patyczkiem sprawdzam, czy się upiekł). Na chwilę zostawiam go w piecu, żeby nie upadł, po czym wyjmuje
W kuchni Karmel-itki