ciasto kakaowe - 5049 przepisów (strona:257/337)

BIO surowa czekolada My Raw Joy – Siła Roślin 120

Mamy znów coś dla wegańskich świrów (w pozytywnym sensie oczywiście) oraz słodyczowych freaków takich jak my, którzy lubią poznawać nowe smaki. Kiedyś idąc na przyjęcie do

Candy Pandas
Babka kokosowo-kakaowa 141

babkę kokosowo kakaową. Z powodzeniem możecie zrobić ją na Wielkanoc. Jest mięciutka i wilgotna. Do jasnej części dosypałam wiórki kokosowe, a do ciemnej kakao i odrobinę powideł. Polałam lukrem kakaowym i posypałam wiórkami kokosowymi uprażonymi na suchej patelni. Uprażyłam za dużo wiórek i zrobiłam bałagan na stole :) Fajnie się rozsypywało, gorzej się sprzątało :) Składniki: 1 kostka margaryny 1 szklanka cukru(...)cały czas ucierać. Dodać szklankę mąki i proszek do pieczenia, następnie mleko i resztę mąki. Ucierać, aż składniki się połączą. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Dodać do ciasta i wymieszać łyżką. Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej części wsypać wiórki kokosowe i wymieszać łyżką. Do drugiej części dodać kakao i łyżeczkę powideł. Zmiksować na najniższych obrotach miksera

Agusiowe smakołyki
Łom, Blok Czekoladowy 221

Smak dzieciństwa? , mleko w proszku i herbatniki!. Ponadczasowe:)Sprawdzony idealny przepis na blok czekoladowy.    Składniki; 1/2 kg herbatników 1/2 kg mleka w proszku 

Apetyczna babeczka
Orzeszki z galaretką 132

pszenną tortową oraz krupczatkę. Dosypałam cukier puder i proszek do pieczenia i wymieszałam. Dodałam zimne masło pokrojone na plasterki, żółtka i kwaśną śmietanę. Szybko zagniotłam gładkie elastyczne ciasto. Z ciasta odrywałam małe kawałki i formowałam z nich kulki mniej więcej wielkości orzecha laskowego. Przygotowane kulki wkładałam do rozgrzanego opiekacza elektrycznego do orzeszków i piekłam je około 2-3 minuty kontrolując(...)cukrem pudrem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zapraszam do zerknięcia na moje dwa pozostałe przepisy na orzeszki: orzeszki z kremem budyniowym lub wafelkowym (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/12/orzeszki-z-kremem-wafelkowym-i.html) oraz orzeszki kakaowe (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/11/orzeszki-kakaowe_29.html), orzeszki z kremem kokosowym (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/06/orzeszki-z-kremem-kokosowym.html), orzeszki czekoladowo - orzechowe z nutellą (link:https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/10/orzeszki-czekoladowo-orzechowe.html).  SMACZNEGO

Waniliowe Improwizacje
Zebra kokosowa - bez pieczenia 142

wanilinowy 250 g masła 200 g wiórek kokosowych 100 g płatków migdałowych Na posypkę kokosową: 100 g wiórek kokosowych 3 łyżki cukru 2 łyżki masła Dodatkowo: 2-3 paczki kakaowych herbatników maślanych (ok. 600 g) mleko Przygotowanie: Krem kokosowy: 3/4 litra mleka zagotować z cukrami. W pozostałym mleku rozprowadzić żółtka i przesiane mąki. Powstałą masę przelać do gotującego się mleka(...)przełożyć na patelnię i uprażyć na złoto, odstawić do przestudzenia. Przełożenie Formę o wymiarach 25 x 36 cm wyłożyć papierem do pieczenia.  Ułożyć pierwszą warstwę herbatników, jeśli chcemy ciasto podać tego samego dnia herbatniki maczać w chłodnym mleku, dzięki czemu szybciej zmiękną. Na herbatniki wyłożyć 1/3 przygotowanego wcześniej kremu kokosowego. Na krem kokosowy wyłożyć drugą warstwę herbatników. Na herbatniki

My sweet a life
MUFFINKI KAKAOWE Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ (na maślance) 154

smak na jaki mamy ochotę. Także dekorując je mamy duże pole do popisu 😉 Dziś u mnie najprostsze muffinki bez szczególnych dodatków i dekoracji, takie na szybko do codziennej kawki ☕...kakaowe na maślance, nadziewane białą czekoladą. Jestem pewna, że nikt im się nie oprze! Składniki: (porcja na ok. 12 muffinek) 2 szklanki mąki pszennej 2 jajka 2 łyżki kakao 1/2 szklanki(...)olej, nie przerywając miksowania. Na końcu dodajemy porcjami wymieszane składniki suche i miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Przygotowujemy sobie 12 papilotek. Do każdej z nich dodajemy po łyżce ciasta, następnie na ciasto kładziemy kosteczkę białej czekolady i ponownie przekrywany ciastem. Na końcu na wierzch każdej muffinki wkładamy po kosteczce czekolady mleczno-białej (jak nie mamy może być też biała czekolada

Kuchnia MagdaLeny
Murzynek z czekoladą i śliwką 166

Murzynek , ciasto znane chyba w każdym domu. Zawsze się udaje, zawsze smaczne. Dzisiaj propozycja nieco zmodyfikowana. ale jakże doskonała w smaku. Murzynek z kawałkami gorzkiej czekolady i suszoną śliwką. SKŁADNIKI 25 dag. margaryny; 1 szklanka cukru 1,5 szklanki mąki pszennej 3 łyżki kakao 4 łyżki mleka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 4 jajka małe opakowanie suszonych śliwek(...)paski, czekoladę kruszymy na małe kawałki.Ubijamy białka z solą na sztywną pianę, dodajemy żółtka. Do masy dosypujemy przesianą mąkę z proszkiem i delikatnie mieszamy. Następnie dolewamy masę kakaową. Szklankę masy zostawiamy na polewę. Mieszamy , dodajemy  śliwki i pokruszoną na małe kawałki czekoladę. Wszystko przelewamy do małej tortownicy lub keksówki. Pieczemy w 180 stopniach ok. 60 min. SMACZNEGO Czekam

W kuchennym oknie Ewy
Walentynkowy tort serce 182

klapy. Na szczęście wszystko się udało, za co pragnę podziękować przyjaciółce, która dawała mi korepetycje na odległość (Sylwia słonko, wielkie dzięki Tobie i dzisiejszej technologii). W każdym razie wymarzyłam sobie kakaowy biszkopt przekładany bitą śmietaną, muśnięty kremem truskawkowym i oczywiście w kształcie serca. Odpowiednie formy można dostać w dobrych sklepach z wyposażeniem kuchennym.  Potrzebne nam: Na biszkopt(...)masy jajecznej, delikatnie mieszając. Gotową masę przelać do formy (metalową formę wykładamy papierem do pieczenia, silikonowej nie). Pieczemy w 180 stopniach przez około 40 minut. Patyczkiem sprawdzamy, czy ciasto jest gotowe (musi być suchy). Upieczony biszkopt pozostawiamy do wystudzenia, po czym wyjmujemy z formy i dzielimy na trzy blaty. Każdy blat nasączamy herbatą. 750 ml śmietany ubijamy z fixem

W poszukiwaniu inspiracji
SERNIK CASSIS Z MUSEM PORZECZKOWYM I ŚMIETANOWĄ PIANKĄ 120

Sernik to zdecydowanie moje ulubione ciasto! W naszej styczniowej serii przepisów NA SŁODKO ZE SWEET DECOR nie może go zabraknąć. Dziś przygotowałam dla Was przepis na przepyszny sernik z musem z czarnej porzeczki i kremem śmietankowym – fantastyczne połączenie, które posmakuje każdemu wielbicielowi słodkości. Kropka nad I, która nie tylko pięknie wygląda, ale i nadaje smak to różowa czekolada CALLEBAUT(...)Ruby jest pierwszym odkryciem w świecie czekolady po czekoladzie ciemnej, mlecznej i białej – od przeszło 80 lat. Zaskakuje i olśniewa całkowicie nowym smakiem i kolorem, wytworzonym z ziarna kakaowego ruby – bez dodatku żadnych barwników czy aromatów owocowych. Smakując ją zatracamy się w intensywnym smaku owoców i świeżych, lekko kwaśnych nutach. Zamiast klasycznej tortownicy użyłam mojego ulubionego rantu cukierniczego

Ostra na Słodko
Torcik budyniowy z Prince Polo 172

Tym razem chciałbym Wam zaproponować delikatny, biszkoptowy torcik z nadzieniem budyniowym. Nie jest skomplikowany w przygotowaniu choć, jak każdy tort, czasochłonny. Ten powstał na urodziny mojej

Ania i Marcin gotują
Kakaowe muffiny z czekoladą i borówkami. 200

Dziś kolejny specjalny dzień; u nas w pierwszym kwartale roku, a szczególnie właśnie w styczniu tych dni się namnaża. Mój synek ma w przedszkolu dzień babci

BaRepas
Ciasteczka na Święta - 35 przepisów 145

Dzień dobry :-) Zbiór przepisów na ciasteczka z roku na rok rośnie. Nie tak szybko jak ciasta, ale staram się dodawać ciągle nowe propozycje. Mam nadzieję, że jakiś przepis przypadnie Wam do gustu i zrobicie na Święta :-) 1.  Legnickie bomby piernikowe 2.  Rogaliki 3 składnikowe z marmoladą  3.  Ciasteczka z lemon curd 4.  Ciasteczka kokosowe(...)Kulki mocy 18.   Kruche ciasteczka z dżemem 20.  Kruche rogaliki z budyniem 21.  Rogaliki z powidłem i orzechami 22.  Wafle z masą mleczno - kakaową 23.  Wafel z masą kajmakową, powidłem śliwkowym i petitkami 24.  Pierniczki 25.  Rogaliki drożdżowe z nutellą 26.  Ciasteczka kajmakowe 27.  Kruche gwiazdeczki z białą czekoladą i dżemem

kruche babeczki
Gofry kakaowe 223

wyjętą gofrownicę stwierdziłam,  że może warto spróbować stworzyć gofry z posmakiem kakaowym. Gofry są równie chrupiące i leciutkie jak zwykłe, jednak  daje się wyczuć smak kakaowy, idealnie w wypadku tych gofrów sprawdzi się polewa czekoladowa, co dodatkowo wzmocni smak czekolady. Pozycja dobra szczególnie dla smakoszy kakao i czekolady. Składniki: (na około 9 szt.) 2 niepełne szklanki(...)proszkiem do pieczenia, dodać olej i wymieszać na jednolitą masę. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie połączyć z masą.  Na rozgrzaną gofrownicę nakładać chochlą ciasto i w razie konieczności rozprowadzać ciasto na gofrownicy wypukła stroną chochli. Piec ok. 3 min, bądź zgodnie z instrukcją na opakowaniu do otrzymaniu rumianego koloru. Przestudzić na kratce. Podawać

My sweet a life
Zwinięty tort truskawkowo - czekoladowy 153

szczyptą soli na sztywną pianę. Dosypywać stopniowo cukier i miksować na najwyższych obrotach. Następnie dodać po żółtku stale miksując. Do masy przesiać mąki z kakao, wmieszać szpatułką. Takie ciasto przygotowujemy dwa razy. Jedno pieczemy w tortownicy o średnicy 18 cm przez 25 minut w 180'C, a drugi na blaszce piekarnikowej przez 15 minut w 180'C. Oba wystudzić. Zimne(...)dużą roladę zaczynając od pierwszego - zwinięty pasek ułożyć na środku dolnego blatu, owijać dookoła kolejnymi paskami. Posmarować u góry pozostałym kremem, przykryć drugim blatem. Obłożyć cały tort kremem kakaowym, ozdobić według uznania

Cakes By Kejt
Kopenhaga okiem przyszłego cukiernika, part 2 195

cukierników. Zaopatrują bowiem, wbrew oczekiwaniom ( konditor to po duńsku cukiernik; konditori - cukiernia), głównie hotele i restauracje. Jeśli jednak kiedyś uda mi się otworzyć mój własny mały sklepik z ciastami, zostanę ich najwierniejszym klientem. Magazyny mogłabym obchodzić w te i z powrotem kilkanaście razy, ciągle znajdując coś nowego. Bo czego tam nie ma...? Tonka (którą, dzięki Bei , ja mam w domu(...)obiecano nam przepisy, więc podzielę się z Wami niebawem); udekorowany był lśniącą polewą i welwetową chmurką (jak na własne potrzeby nazwałam ten typ dekoracji). Kolorowy sprej na bazie masła kakaowego daje niesamowite efekty, a w użyciu jest banalnie prosty. Niestety - sprzedają go tylko osobom z zarejestrowaną działalnością gospodarczą... Właściciel jednak był tak miły, że zgodził się dla nas zrobić wyjątek

Pożeraczka, czyli raz adobrze