znikają w zawrotnym tempie. A co powiecie aby ich cudowny, intensywnie czekoladowy smak magicznie rozmnożyć na 12 pysznych muffinek? Na wierzchu dla chrupkości trochę kawałków oryginalnych ciasteczek oraz lśniąca kakaowa polewa. Nic więcej nie trzeba, no chyba że filiżanki gorącej kawy. Składnik (na 12 muffinek): 15 ciasteczek Oreo lub podobnych 1 szklanka i 2 czubate łyżki mąki 1/2 szklanki brązowego(...)jajko i dokładnie mieszamy do połączenia. Do nich dodajemy cukier, olej oraz ekstrakt waniliowy – mieszamy. Do mokrych składników dodajemy suchę, mieszamy dokładnie do połączenia. Na koniec do ciasta wsypujemy proszek z ciasteczek Oreo, delikatnie ale dokładnie mieszamy. Papilotki wypełniamy do 3/4 wysokości. Na wierzch każdej z muffinek układamy kilka kawałków posiekanych ciasteczek. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy
Smaczna Stronażółtka 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej (lub budyniu waniliowego) 3 płaskie łyżki mąki pszennej 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 100 g białej czekolady dodatkowo: duże opakowanie herbatników kakaowych (ok. 300 g) dżem malinowy wiórki kokosowe do posypania Przygotowanie: Żółtka utrzeć z połową cukru. Dodać obie mąki, 1 szklankę mleka i dokładnie zmiksować. Pozostałe mleko wlać do garnuszka(...)równo rozsmarować. Na masie ułożyć kolejną warstwę herbatników. Ciastka posmarować dżemem, a następnie drugą częścią kremu. Na kremie ułożyć ostatnią warstwę herbatników i posmarować je ostatnią częścią kremu. Wierzch ciasta posypać wiórkami kokosowymi. Ciasto wstawić na kilka godzin do lodówki, a najlepiej na noc, by herbatniki dobrze zmiękły
Swojskie jedzonkoCoś łatwego, coś pysznego i coś dla wszystkich Taki właśnie jest deser, który mam dziś dla was. Warstwy owoców przełożone kremem z mascarpone i bitej śmietany
RelaxtimeDzisiaj coś słodkiego:) Sernik z makiem i kandyzowaną skórką pomarańczową. Do sernikczka wykorzytałam również przyprawę do sernika i mas serowych Kamis. Bałam się nieco dodatku kardamonu
Monia miesza i gotujewyrabiania ciasta na spód i kruszonkę. Dodatek przyprawy do piernika nadaje przyjemnego korzennego aromatu i smaku. Sernik ma spód i kruszonkę zrobioną z herbatników, nie wymaga więc zagniatania ciasta, co zdecydowanie ułatwia jego przygotowanie. Masę serową przygotowuje się praktycznie w jednej misce, a do rozdrobnienia herbatników używa się blendera. Na koniec nie ma więc dużo zmywania. W przypadku każdego(...)masła 3/4 szklanki cukru 1 budyń śmietankowy lub 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka cukru z wanilią 2 łyżki śmietany 18% Spód piernikowy: 200 g herbatników kakaowych 100 g masła 2 łyżki przyprawy do piernika Kruszonka piernikowa: 200 g herbatników kakaowych 100 g masła 2 łyżki przyprawy do piernika 2 łyżki cukru Dodatkowo: cukier puder do posypania Do odmierzania
Kuchcik gotujeChatkę Baby Jagi - prosty deser, który po wielu, wielu latach powrócił do moich łask i sprawia radość mi oraz moim najbliższym. Pewnie ile domów tyle nazw dla tego ciasta bez pieczenia. Na przykład w rodzinnym domu mojego Męża był to "Domek". Jak zwał, tak zwał - w każdym razie pracy niewiele, a wrażenie smakowe wspaniałe. No i ten sentyment do dawnych(...)pomocy złożyć domek, a deska na tyle długa by zmieściło się 6-7 herbatników ułożonych po długości (przy siedmiu herbatnikach jest niewielki deficyt kremu) . Na rozłożone herbatniki wykładamy krem kakaowy i delikatnie rozsmarowujemy nożem na całość. Na to układamy drugą warstwę herbatników. Z resztą cóż ja będę tłumaczyć - wygląda to tak: Herbatniki przełożone kremem kakaowym... Następnie wykładamy pozostały krem
Kuchnia po mojemuMurzynek to jedno z moich ulubionych ciast! Niesamowicie łatwe i szybkie do zrobienia, a do tego przepyszne! Ciasto jest idealnie wilgotne, a zarazem delikatne i lekkie. Świetnie smakuje oblany czekoladą i udekorowany truskawkami albo też obsypany cukrem pudrem. Idealny do popołudniowej kawki! U mnie w pracy się nim zachwycali, a jak będzie u Was? Spróbujcie! SKŁADNIKI: ( tortownica 23 cm ) * masło(...)delikatnie mieszamy szpatułką. Wlewamy do tortownicy wyłożonej na spodzie papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 40-45 minut. Wierzch polewamy pozostałą masą kakaową i dekorujemy truskawkami. Smacznego
Ostra na Słodkouwagi. A! I muszę przyznać, że na jednym cannolo trudno poprzestać :) No dobra, dosyć tych żartów :) Czym się tak zachwycam? Ano rurką z kremem, ale nie byle jaką - chrupiącą, kakaową, wypełnioną pysznym nadzieniem z domowego serka ricotta. Polecam :) Składniki: Rurki: 1 i 3/4 szklanki (230 g) mąki 1 łyżka cukru 2 łyżeczki tradycyjnego kakao 60 ml czerwonego octu winnego (użyłam(...)Przygotowanie: Rurki: 1. W misce wymieszać mąkę z cukrem i kakao. Zrobić na środku wgłębienie i wlać ocet winny, wino, a także rozpuszczone i przestudzone masło. Wymieszać i wyrobić ciasto. Jeśli jest za bardzo zwarte można dodać kilka kropel wina. Powinno mieć konsystencję ciasta na makaron. Ciasto uformować w kulę, owinąć folią i schłodzić w lodówce przez min. 1 godzinę
Domowa Cookierenka Agikonsystencji, która od razu przypasowała mi jako nadzienie do kakaowych muffinek. Nadała się idealnie i szczerze ją Wam polecam ! Składniki suche: 2 szklanki mąki pełnoziarnistej 4 łyżeczki błonnika kakaowego 3/4 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody Składniki mokre: 1 jajko 1 szklanka mleka 1/3 szklanka oleju 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego Nadzienie: 12 łyżeczek konfitury(...)suche łączymy w jednej miseczce. W osobnej łączymy wszystkie składniki mokre. Następnie dodajemy mokre składniki do suchych i mieszamy. Do formy na muffiny wkładamy papilotki i nakładamy jedną łyżkę ciasta, następnie łyżeczkę konfitury i przykrywamy kolejną łyżką ciasta aż do wyczerpania składników. Składniki na kruszonkę umieszczamy w kubeczku i mieszamy. Następnie kruszymy ciasto na nasze muffiny lekko przyklepując. Muffiny pieczemy
Emcia PichciPanienką na spacer, bo pogoda taka piękna. Obiecuję, poprawę, a dziś zapraszam Was na pyszny czekoladowy biszkopt, z masą kokosową, dwiema warstwami herbatników i masą kajmakową. Pyszne i efektowne ciasto w sam raz do weekendowej kawy, ale i na specjalne okazje także się sprawdzi. Biszkopt: 5 jaj 1 szklanka cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki kakao 3/4 szklanki mąki(...)mleka i cukru gotujemy budyń, studzimy, następnie mieszamy z wiórkami. Miękkie masło ucieramy na puch i dodajemy do niego po łyżce budyniu z wiórkami cały czas ucierając. Dodatkowo: herbatniki kakaowe (ja kupuję ostatnio duże opakowania chyba 400 g) masa kajmakowa czekolada mleczna Biszkopt kroimy na pół (można go nasączyć np herbatą) wykładamy na niego połowę masy kokosowej
Cynamonowe szczęściezamiast kaszy jaglanej jest... ryż. Wiecie, taki ugotowany na mleku, z wiórkami i olejem kokosowym, zblendowany na mleczno-ryżową "ciapkę", upieczony. Przyznam szczerze, że nieźle udaje sernik. Z kakaowym spodem i żurawinowym wnętrzem przełamującym smaki stanowi wypiek wyjątkowy. Dzielę się z Wami tym przepisem, ponieważ efekt końcowy miło mnie zaskoczył. Następnym razem dodam również mleczko kokosowe i dodatkowe białko(...)miski wsypujemy mąkę, płatki owsiane, kakao, kawę, słodzidło, jajko, masło orzechowe oraz przygotowany wcześniej mus śliwkowy. Delikatnie ugniatamy i w razie potrzeby dolewamy niewielką ilość mleka/podsypujemy odrobiną mąki. Wykładamy ciastem dno lekko natłusczonej formy. Podpiekamy przed ok. 10 minut w temp. 180 stopni C. na masę 2 torebki ryżu (u mnie basmati i parboiled) 2 szklanki mleka
Kuchnia ElliePamiętacie orzeźwiający sernik cytrynowo-borówkowy ? Tak nam smakował, że zrobiłam jego odpowiednik z ciemną czekoladą, limonką i malinami. Mi zdecydowanie bardziej do gustu przypadła biała wersja
Poezja smakuBiszkopt kakaowy niedawno pojawił się na blogu i przepis do niego możecie znaleźć TUTAJ . Tym razem klasyczna wersja, która udaje się tak samo dobrze i wg mnie jest to najlepszy z możliwych wariantów robienia biszkoptu jaki tylko można znaleźć w "internetach" ;) Potrzebujemy: 5 jaj 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia, ja użyłam proszku do pieczenia od Przyprawy(...)później z biszkoptu roladę. Pieczemy 10 - 15 minut w temp 175 stopni. Musimy biszkopt pilnować niestety, gdyż ten na roladę jest cienki, a każdy piekarnik inaczej piecze. Jeszcze ciepłe ciasto razem z papierem zwijamy w rulon bawełnianą ściereczką. Pozostawiamy do wystygnięcia, Wtedy mamy pewność, że przy zwijaniu rolady z masą, biszkopt nam nie popęka. Skomentuj
MamaOskarkaKlasyczny sernik waniliowy z nutką pomarańczy. Spód wykonany z herbatników pełnoziarnistych, można również użyć kakaowych. Prosty, klasyczny, ale baaardzo smaczny. Polecam! Sernik waniliowy z nutką pomarańczy Składniki na tortownicę 26cm: Na spód: 120g herbatników pełnoziarnistych 30g stopionego masła Na masę serową: 1 kg twarogu, dwukrotnie zmielonego (może być z wiaderka) szklanka drobnego cukru do wypieków 1 opakowanie budyniu waniliowego łyżeczka(...)składników). Na końcu wlewamy kremówkę i miksujemy do połączenia składników. Masę wylewamy na schodzony spód. Na dno piekarnika wstawiamy naczynie żaroodporne wypełnione wrzątkiem. Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni. Wstawiamy ciasto i pieczemy 15 minut. Następnie temperaturę obniżamy do 150 stopni i pieczemy 60 minut. Jeśli po tym czasie środek ciasta nie będzie ścięty i sprężysty przy dotknięciu przedłużamy czas
Smak mojej kuchni