rozmarzyłam się powracając myślami do smaków mamusinych słodkości. Postanowiłam również odtworzyć kilka starych przepisów, m.in na ciasto o nazwie „lodowiec”. Pamiętam, że pojawiał się w naszym domu na każde święta. Choć wtedy nie przepadałam za smakiem galaretki, to ciasto było wyjątkowe. Składniki: 5 żółtek 3/4 szklanki cukru 1 i 1/2 szklanki mleka 2 łyżki proszku budyniowego o smaku(...)Biszkopty moczymy w rozpuszczonej galaretce i wykładamy nimi spód tortownicy. Wykładamy jasną warstwę masy. Zalewamy zieloną galaretką. Pozostawiamy do zastygnięcia. Układamy kolejną warstwę biszkoptów moczonych w czerwonej galaretce. Wykładamy kakaową warstwę masy, równomiernie rozprowadzamy. Na wierzch wylewamy czerwone galaretki. Pozostawiamy do zastygnięcia. Smacznego
Fascynacje Anirany, jakie to są cudnie chrupiące gofry! Chrupią i chrupią! Pysznie kakaowe, z duszonymi brzoskwiniami i posypane wiórkami gorzkiej czekolady! Musicie je spróbować!! KONIECZNIE!!!!!! Przepis krok po kroku znajdziecie na Smacznej Stronie Tesco ! Pamiętajcie też, że możecie wziąć udział w konkursie Pięknie Podane - czekamy na Wasze stylizacje! Składniki: (15 sztuk) 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej, 1/4 szklanki kakao(...)mleko, maślankę, rozpuszczone i przestudzone masło oraz roztrzepane żółtka jajek. Połącz zawartości dwóch misek i stopniowo dodawaj wcześniej ubite na sztywno białka jajek. Na dobrze rozgrzane formy gofrownicy nalewaj ciasto równomiernie i postępuj dalej zgodnie z instrukcją producenta gofrownicy. Gofry odkładaj na kratkę do wystudzenia, a w między czasie ubij śmietankę kremówkę z mascarpone i cukrem pudrem - całość ubijaj
Plate of Joysmuteczki. Moja wersja nie zawiera glutenu, laktozy ani innych polepszaczy smakowych. W dodatku idealnie sprawdzi się nie tylko jako budyniowa przekąska, ale również jako baza pod masy do ciast. Oczywiście proporcje można dostosowywać do własnych potrzeb, ponieważ z podanych przeze mnie, wychodzi dosyć sporo budyniu Domowy budyń bez glutenu i laktozy – przepis krok po kroku Do przygotowania budyniu będziecie potrzebować(...)budyń nie przywarł do spodu naczynia. I to wszystko. Nasz budyń jest już gotowy. Oczywiście w trakcie gotowania możemy do niego dodać kakao lub karob, aby otrzymać budyń kakaowy lub czekoladowy. Można również zrobić wersję owocową, dodając po prostu owoce lub zagęszczony sok. Ja lubię podawać go z domowym sokiem malinowym. Smacznego! A jeśli szukacie przepisu na pyszne
Okiem Blondynki by McBlondijest taki, żeby wrócić wreszcie do wagi sprzed Hashi. Oby się udało :) I jak ja dobrze jem! Same pyszności. Żeby nie było mi smutno w Wielkanoc, bo choć za ciastami nie przepadam, to coś jednak do świątecznej kawki by się przekąsiło. Na szczęście na diecie ketogenicznej istnieje coś tak cudownego jak "fat bombs" czyli bomby tłuszczowe, które pomagają delikwentom takim(...)słoiku na przyszłość ;)) 2. Dzielimy masło kokosowe na pół 3. Do białej masy dodajemy mleko kokosowe. Miksujemy. 4. Do ciemnej dodajemy kakao i cynamon. Miksujemy. Na schłodzoną czekoladę przekładamy kakaowe masło kokosowe. Gdy zastygnie dodajemy masę białą. T rzymamy w lodówce przez wiele dni. Bomby tłuszczowe mają to do siebie, że nie da się ich zjeść dużo, a mogą zastąpić
Cytryna&Co.Sezon na truskawki powoli się kończy, dlatego też wykorzystajmy go na maksa! Na blogu znajdziecie całe mnóstwo truskawkowych przepisów! Dziś jednak przychodzę z kolejną nowością ponownie
Ostra na SłodkoSernik z kawałkami słodkiej brzoskwini i musem truskawkowym na spodzie z ciastek. Przygotowanie:40 minut Koszt: tanie Z racji tego, co się teraz dzieje na świecie
zdrowo i aktywnieSernik z kawałkami słodkiej brzoskwini i musem truskawkowym na spodzie z ciastek. Przygotowanie:40 minut Koszt: tanie Z racji tego, co się teraz dzieje na świecie
Zdrowie i pysznie na talerzuKolejną propozycją z udziałem truskawek jest kakaowa tarta. Delikatny kruchy spód, wypełniony delikatną panna cottą, a całość udekorowane czerwonymi królowymi lata, czyli truskawkami. Ilość porcji: Cała forma od tarty Składniki: Na kruchy spód: 250g mąki 150g masła/margaryny 50g cukru pudru 3 łyżki kakao 1 łyżka cukru wanilinowego 1 jajko 1 łyżka wody Szczypta soli Panna cotta: Półtora szklanki mleka(...)truskawek, cukier puder do posypania tarty Na blat wysypujemy mąkę, kakao, sól oraz cukier i cukier wanilinowy. Dodajemy pokrojone masło i całość wyrabiam rękami. Kiedy z ciasta zaczną formować się okruchy dodajemy jajko oraz łyżkę wody. Szybko i energicznie ugniatamy.Jednolite, wyrobione ciasto zawijamy w folie i odstawiamy na godzinę do lodówki. W między czasie przygotowujemy panna cotte. Żelatynę umieszczamy
Kolizje SmakówDieta bezglutenowa coraz bardziej mi się podoba :) Nom, może nie sama dieta a wybrane dania ! Połączenie kaszy gryczanej i kakao w naleśnikach to był strzał w
kolorowotorcikowodwóch łyżkach wody, sól i przyprawę do pierników. Następnie wbić jajka i wlać mleko. Zagnieść ciasto, owinąć folią spożywczą i włożyć na całą noc do lodówki. Wydrukować szablony na sztywnym papierze ( do pobrania tutaj ). Powycinać wszystkie elementy (fot.1) . Wyjąć ciasto z lodówki, oderwać kawałek i rozwałkować jeden placek na grubość 5 mm. Wyciąć z niego "podstawę pickup(...)Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 15-20 minut w temp. 200ºC (bez termoobiegu). Resztę ciasta rozwałkować na grubość około 3 mm i wyciąć z niego pozostałe elementy pickup-a. Układać je również na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 12-15 minut w temp. 200ºC. Najlepiej posegregować elementy na mniejsze i większe. Najpierw upiec większe
Świat Ciastazatem nawet nam to wyjdzie na zdrowie. Poniżej podaję przepis ze spodem kakaowym. Bardzo polecam fanom kremowych serników! Kremowy sernik rumowy z rodzynkami w czekoladzie PRZEPIS {źródło: MojeWypieki } Kakaowy spód 1 1/4 szkl. mąki pszennej 1/4 szkl. kakao 1/2 szkl. cukru pudru szczypta soli 100 g masła, zimnego 1 jajko Masa serowa 350 g twarogu śmietankowego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie(...)gorącej wody 2 łyżki kakao 2-3 łyżki śmietany 18% Przygotowanie Spód. Wszystkie składniki wyrobić, zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez 30 min. Po tym czasie rozwałkować ciasto i wyłożyć dno tortownicy o śr. 25 cm wcześniej wysmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto ponakłuwać widelcem. Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia, a następnie na papier wysypać
coolinarnastrefa.blogspot.comJest gorąco więc nastała pora na serniki na zimno. Mam dla Was kolejny prosty przepis, w którym można wykorzystać dowolne owoce jakie mamy pod ręką. Drobne
Monia miesza i gotujeDzisiaj Walentynki i pewnie większość z was na ten dzień szykuje swojej drugiej połówce jakąś niespodziankę. Dlatego ten wpis będzie przypominał wpis walentynkowy ze względu na
Bernika - moj kulinarny pamietnikWielu z Was pewnie kończy śniadania lub zasiada do Wielkanocnego stołu. W związku z tym chciałabym Wam złożyć najserdeczniejsze życzenia, zdrowia, szczęścia i obfitości od Zmartwychwstałego
Gotuję TestujęNasion chia coraz częściej używam, tym razem padło na pyszny w smaku deser, który z apetytem zjedliśmy po niedzielnym obiedzie. Z tych proporcji wychodzi 3 desery
Kolorowy Przepisownikkakao. Mieszać aż do połączenia wszystkich składników (delikatnie żeby ciasto urosło puszyste). Przelać masę do tortownicy i piec na środkowym poziomie piekarnika 30-40 minut (do suchego patyczka). Wystudzone ciasto przekroić na dwa blaty. W międzyczasie przygotować dwie filiżanki, do jednej wsypać dwie łyżeczki kawy, do drugiej trzy. Tą pierwszą zaparzyć do 3/4 wysokości, do tej drugiej nalać tylko trochę(...)koniec ubijania dodać śmietan-fix. W małym garnuszku wymieszać trochę kakao i kawy rozpuszczalnej. Na wierzchu tortu rozsmarować równomiernie śmietanę i posypać ją przez sitko przygotowanym proszkiem kawowo-kakaowym. Tort udekorować połówkami orzechów i pozostałą bitą śmietaną
Passions hobbies life