wiedzieć jak długo ten przepis czekał na publikacje...A mam jeszcze sporo takich "perełek", które nie wiem kiedy pojawią się na blogu, bo sezon letni zobowiązuje do niezliczonej ilości ciast z owocami :) Ale żeby monotematycznie nie było - dzisiaj tort. Zrobiłam go dla Taty na jego 40-te urodziny. Okrągła liczba...Chciałam, żeby to było coś wyjątkowego, a nie zwykły biszkopt(...)schłodzonej śmietanki 30% lub 36% (przy użyciu 30% dodajcie na początku ubijania "śmietan-fix") ~3 łyżki cukru pudru (lub do smaku) ~150g chałwy waniliowej (lub inny ulubiony smak chałwy - kakaowa, bakaliowa...) + 50g do dekoracji Chałwę bardzo drobno kruszymy. Śmietankę ubijamy na sztywno, pod koniec dodając cukier puder i chałwę. Biszkopt przekrajamy wszerz na pół i wykładamy większą część masy, rozsmarowujemy
chili & sugarprosta mała czarna pozostanie królową klasyki i dobrego stylu?! Pstrokaty parasol na drewnianej nóżce. W jego cieniu ogonek, a pod nim wisienka. Wokół niej wiórki czekolady i kakaowy pył kryjący chmurę bitej śmietany. W środku w końcu dochodzimy do sedna - kawa, ale to nie koniec - pod nią jeszcze dwie warstwy sama nie wiem czego. Pewnie, że wygląda(...)odrobiny zagniatania?! Przecież rękawy aż same się zakasują, żeby rozgrzać dłonie uściskiem zlepionym z mąką! A jednak można bez tego. Ba, nawet trzeba! Wszelki nadmiar dobrych chęci, by ciasto dopieścić jest to absolutnie zabroniony. Wyjątkowa w swej prostocie metoda Jima Laheya na chleb bez zagniatania wzbudziła już wiele emocji. Najpierw niedowierzanie, potem euforię, że to możliwe. A jakże
KUCHARNIAnimi zajadają. Uwielbiam je za to, że można przygotować je niemal w mgnieniu oka a możliwych kombinacji składników jest nieskończenie wiele. Od muffinek pszennych po orzechowe, od waniliowych po kakaowe, z nadzieniem lub z bakaliami, z polewą lub bez. Wszystko zależy od tego co mamy pod ręką lub na co akurat mamy ochotę. Wczoraj powstały takie oto muffinki orkiszowe(...)Przygotowanie: W osobnych naczyniach połączyć suche i mokre składniki. Następnie zawartość obu naczyń delikatnie ze sobą połączyć. Cytrynę wyszorować i sparzyć. Skórkę zetrzeć drobno na tarce. Dodać do ciasta. Foremki napełnić ciastem i do każdej włożyć po kostce czekolady. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Piec do suchego patyczka przez ok 15 minut. Po ostudzeniu można posypać cukrem pudrem. Smacznego
Ze smakiem i z pasjąwięc ku uciesze moich domowników postanowiłam, że i dla nich zrobię torcik- taki trochę inny bo bez masy plastycznej. Słodycz kremu została złamana galaretką jeżynową a całość przykryta delikatnym kakaowym biszkoptem. Torcik nie jest trudny w przygotowaniu ale troszkę pracochłonny. A ten smak o matko- raj dla podniebienia mówię Wam;) Wypróbujcie koniecznie :) Składniki Biszkopt 5 jajek(...)całkowicie się rozpuści. Do masy czekoladowej dodać żelatynę i dokładnie wymieszać, pozostawić do przestudzenia. Resztę kremówki ubić na sztywno i stopniowo dodawać do niej masę czekoladową. Wykonanie ciasta: Pierwszy blat biszkoptu układamy w tortownicy, wykładamy na niego parę łyżek kremu czekoladowego- tak aby krem przykrył spód biszkoptu. Następnie na środek biszkoptu wykładamy zastygniętą galaretkę jeżynową i całość zalewamy resztą
Krakowskie smaki Anizależy od składu krówek. Jeśli krówki mają dobry skład, to składniki krówek ładnie wchłoną się w masę. Niekiedy krówki nie chcą całkiem się rozpuścić, lojalnie uprzedzam. Jeśli preferujecie bardziej kakaowe smaki, to dodajemy do masy kakao. Jak dla mnie w smaku ciekawsze niż te z ryżem. Słodycz krówek, złamana jest charakterystycznym smakiem gryki. {"@context":"http:\/\/schema.org","@type":"Recipe","image":"http(...)Mieszamy. Mokrymi rękami formujemy szyszki. Odkładamy szyszki na papier do stężenia. 4.29 http://mieszamwgarnku.pl/desery/ciastka/szyszki-krowkowe-z-ekspandowana-gryka/ MieszamWGarnku Artykuł Szyszki krówkowe z ekspandowaną gryką pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w GarnkuPrzepis na Świąteczny Tort Pień. Torcik wykonany jest na kakaowym biszkopcie, przełożony aromatycznym kremem cytrynowym, kremem czekoladowym i udekorowany bezowymi grzybkami. Tort jest bardzo łatwy w wykonaniu i bardzo smaczny. Gorąco polecam zrobić. Jak zrobić taki świąteczny tort pień pokazane jest w filmiku. Zapraszam do oglądania. Subskrybuj kanał RITA creative a będziesz na bieżąco(...)suchego patyczka. Upieczony i jeszcze ciepły biszkopt przekładamy na deseczkę wyłożona ściereczką. Zdejmujemy papier i wzdłuż krótkiego boku zwijamy w roladę (patrz film). Tak zwinięte ciasto pozostawiamy do wystudzenia. 2.) Krem cytrynowy: Śmietankę kremówkę 30% podgrzewamy w rondelku (nie gotujemy). Dodajemy białą czekoladę i mieszamy aż czekolada się rozpuści, a składniki dobrze połączą. Odstawiamy do wystudzenia i wstawiamy do lodówki
RITA food channelplacki są puszyste i naprawdę syte. Idealnie nadają się na śniadanie, kolację lub słodki obiad. Osobiście polecam podać je z dodatkiem banana, ale sprawdzą się również inne dodatki. Spróbujcie. Kakaowe placki na bazie twarogu 2016-05-03 23:11:31 Write a review Save Recipe Print 0 calories(...)czym zmniejszamy płomień na mały i wlewamy połowę masy. Placek smażymy do momentu pojawienia się bąbli, po czy ostrożnie przewracamy go na drugą stronę. Podobnie postępujemy z drugą porcją ciasta. Placki podajemy z pociętymi bananami. Wierzch oprószamy cukrem puder. Smacznego By Magdalena beta calories 0 fat 0g protein 0g carbs 0g more Słodkie okruszki http://www.slodkieokruszki.pl
Słodkie okruszkiJeśli nie macie pomysłu na obiad a jesteście bardzo głodni , zróbcie te placki :) Zadowolenie gwarantowane :) Ja do wersji klasycznej dodałam jeszcze kakao. Wyśmienite są !!! mięciutkie , pulchniutkie
Słodkości i nie tylkoUwielbiam banany w połączeniu ze smakiem kakao. Oba te smaki można zamknąć w waflach i uzyskać pyszny deser bez pieczenia :) Jeden z przepisów na moje bananowce
Weekendy w domu i ogrodzieradość – jest dokładnie na odwrót! Uwielbiam szperać po internecie w poszukiwaniu prezentów dla bliskich i cały rok czekam na to by móc zaszyć się w kuchni i gotować świąteczne ciasta i wegańskie pasztety. W zeszłym roku się nie udało – Święta spędziłam z dala od rodziny (i kuchni!), za to na Venice Beach w Californii. Fajnie? Może i tak, ale temperatura(...)czekolad dla alergików ( klik ) – czekolady bez laktozy, bezglutenowe, czy wegańskie. Ja skusiłam się na czekoladę zabielaną prosem. Jest dobra, ale trochę mdła w smaku. Dużo bardziej polecam czekolady mocno kakaowe (od 80% zawartości kakao), są dużo bardziej intensywne w smaku. Ciekawą opcją są łączone tabliczki – w ramach jednego opakowania możemy kupić mieszankę dwóch różnych czekolad. Dzięki temu, w ramach jednego
Fill The BowlKiedy zastanawiamy się do czego wykorzystać niezużyte białka, możemy skorzystać z bardzo prostego przepisu na ten oto placek do kawy. Składniki: Na blachę 24x36cm: Biszkopt kakaowy: 3 jajka 3/4 szklanki cukru kryształu 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki mąki krupczatki 1 duża łyżka kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 2 placki kokosowe: 14 białek 2 szklanki cukru pudru(...)zimną wodą i nadal ubijamy. Gdy przestygnie, stopniowo wymieszać z masłem. Dodać spirytus. Masę dzielimy na 3 części, dwie większe i jedną mniejszą pod delicje. 5. Przełożenie ciasta: Biszkopt kawowy- 1 większa część masy kawowej- placek kokosowy- 2 większa część masy- placek kokosowy- ostatnia, mniejsza część masy- delicje- galaretka Ciasto schładzamy w lodówce najlepiej przez całą
Kuchnia w czekoladzieMogliście już zauważyć, że proteinowe przepisy oraz białkowe przekąski na blogu i instagramie pojawiają się u nas coraz częściej. Mimo preferencji do wegańskich produktów odżywki białkowe
Candy PandasJakie śniadanie preferujecie? Coś na słodko czy na wytrawnie? My jesteśmy team śniadanie (zawsze) na słodko. Najczęściej jest to u nas owsianka lub omlet ale co
Candy PandasNa osłodę tego deszczowego (przynajmniej u mnie) dnia zostawiam przepis na prosty, słodki wypiek idealny na Wielkanoc. Babeczka jest miękka, puszysta, możecie dodać do niej odrobinę
Ze smakiem i z pasjąTorciki na zimno to bardzo popularny deser – z masą twarogową, na biszkopcie, na herbatnikach. Ten przepis jest jednak inny, a jest w mojej rodzinie odkąd pamiętam
Trzeci talerz