przygotowaniu, maślane, kruche rogaliki, które śmiało można upiec nie tylko na święta, ale również do weekendowej kawki A żeby nie było nudno, przygotowałam je w dwóch odsłonach – klasycznej oraz kakaowej. Oczywiście możecie wykorzystać tylko jedną z nich, jeśli któraś bardziej przypadnie Wam do gustu. Podaję zarówno składniki na wersję bezglutenową, jak i klasyczną, więc każdy znajdzie coś dla siebie(...)nich żółtka, masło oraz śmietanę. 2. Całość siekamy nożem, po czym dzielimy na dwie części. 3. Do jednej z nich dodajemy kakao i raz jeszcze siekamy. 4. Oba posiekane ciasta zarabiamy energicznymi ruchami. Robimy to tylko do momentu uzyskania jednolitej masy, ponieważ kruche ciasto nie lubi długiego zagniatania. 5. Z tak przygotowanych ciast, formujemy kule i owijamy je folią spożywczą
Okiem Blondynki by McBlondiprzygotowaniu, maślane, kruche rogaliki, które śmiało można upiec nie tylko na święta, ale również do weekendowej kawki A żeby nie było nudno, przygotowałam je w dwóch odsłonach – klasycznej oraz kakaowej. Oczywiście możecie wykorzystać tylko jedną z nich, jeśli któraś bardziej przypadnie Wam do gustu. Podaję zarówno składniki na wersję bezglutenową, jak i klasyczną, więc każdy znajdziecie coś dla siebie(...)nich żółtka, masło oraz śmietanę. 2. Całość siekamy nożem, po czym dzielimy na dwie części. 3. Do jednej z nich dodajemy kakao i raz jeszcze siekamy. 4. Oba posiekane ciasta zarabiamy energicznymi ruchami. Robimy to tylko do momentu uzyskania jednolitej masy, ponieważ kruche ciasto nie lubi długiego zagniatania. 5. Z tak przygotowanych ciast, formujemy kule i owijamy je folią spożywczą
Okiem Blondynki by McBlondiOto obiecany na Facebooku przepis na wafle snikers. Są naprawdę smaczne. Sprawdzą się na każdą okazję. Składniki: paczka wafli kwadratowych (5 listków) 1,5 kostki margaryny
Kuchnia domowa AniSKŁADNIKI: (forma 22x22cm) Biszkopt jasny 2 jajka 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki cukru 1łyżeczka proszku do pieczenia Biszkopt ciemny 3 jajka 3 łyżki mąki pszennej
RAROSSAW tych ciasteczkach jest coś urzekającego. Mnie one totalnie zachwyciły. Smakiem przypominały mi coś, co dobrze znałam, jakieś takie wspomnienie dzieciństwa. Moja Mama jednak nie kojarzy
Smaki Na TalerzuDzi ś na ca ł ym ś wiecie obchodzone jest sł odkie święto: Dzień Muffina. Postanowi ł am uczcić to święto
La grande e la piccola cuocaNa serniki zawsze mam głowę pełną pomysłów! Najchętniej cały mój blog „zapchałabym” przepisami na serniki właśnie, zachwycając Was codziennie nowym przepisem! Serniki klasyczne, serniki
Ostra na SłodkoPołączenie kakaowego biszkoptu, puszystej pianki, owoców i galaretek jest strzałem w dziesiątkę:) Składniki na blaszkę 36x24cm: Biszkopt kakaowy: 4 jajka 1 szklanka cukru 2 łyżki płaskie kakaa 3 łyżki mąki krupczatki 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka płaska proszku do pieczenia Pianka: Kubek 220g śmietany 30% 3/4 szklanki cukru pudru 1 opakowanie śmietan-fixu 1 galaretka truskawkowa rozpuszczona(...)mnie były to kwiaty. 4. Galaretki rozpuszczamy tak jak na opakowaniu- każdą w 0.5l gorącej wody i przestudzonymi zalewamy cisto. Po wylaniu pierwszej galaretki dobrze jest wstawić ciasto do lodówki, wtedy szybciej stężeje i będzie można wylać drugi kolor. Tak samo robimy przed ostatnią galaretką. Podajemy schłodzone
Kuchnia w czekoladziePuchate pampuchy! Wielkie kluchy gotowane na parze z nadzieniem kakaowym, oblane rozpuszczonym masłem i śmietanką z cukrem. Najlepszy deser na obiad jaki znam. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Pampuchy gotowane na parze z gorzkim kakao 5 od 2 osób Autor: Paweł Clad Danie: Deser Kuchnia: Polska Trudność: Łatwe Ilość 14 sztuk Przygotowanie 30 min. Gotowanie 15 min. Kalorie 210 kcal Puchate(...)wsyp cukier i wymieszaj ze sobą. Dodaj lekko roztrzepane jajka + dodatkowe żółtko, mleko i aktywny rozczyn drożdżowy. Wszystko wymieszaj łyżką do połączenia. Wlej płynne masło i dłońmi zarób jednolite ciasto. Uformuj z niego kulę na dnie misy, okryj ścierką i odstaw na 60 minut do wyrośnięcia w cieple. Po tym ponownie dłońmi wyrób ciasto. Dzieląc je na mniejsze części uformuj
ProstePesto.plkolację, domową imprezę lub do zjedzenia w pracy. Świetnie do niej pasuje bagietka, pieczywo czosnkowe lub grzanki. Przystawki i przekąski: ** Ruloniki z pastą jajeczną ** Nadziewane koszyczki z ciasta francuskiego ** Jajka faszerowane tuńczykiem ** Mini tortille z papryką i ogórkiem (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na 2 porcje lub półmisek: 100 g mixu sałatowego, sałaty lodowej lub rzymskiej puszka tuńczyka(...)sosem, by sałata nie oklapła. Zdrowe koktajle… Koktajl z jabłkiem i bananem Koktajl bananowo-kawowy Koktajl z mango i pomarańczy Koktajl z grejpfrutem i pomarańczą Koktaj bananowo-kakaowy
Kulinarny S.O.S.prawdziwą czy zbożową, a do kawy koniecznie coś słodkiego na poprawę nastroju. Po prostu inaczej się nie da przetrwać tej depresyjnej pogody i już. Dlatego dziś zapraszam Was na ciasto, które za pewne większość zna - Kubankę. Ja miałam okazję próbować u znajomych w lecie i tak mi posmakowało, że po prostu musiałam zrobić. Przepis zaczerpnęłam od Beaty Biszkopt(...)następnie dodajemy stopniowo budyń i nutellę. Dodatkowo: 500 ml śmietanki 30% 2 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatny 3-4 łyżki mleka słoik dżemu (u mnie malinowy) herbatniki (użyłam kakaowych) 1/2 szklanki naparu kawy 2-3 łyżki amaretto 1/2 tabliczki czekolady Ostudzoną kawę mieszamy z alkoholem i nasączamy tą mieszanką biszkopt. Na biszkopt wykładamy masę z nutellą, a na niej
Cynamonowe szczęścieAmeryce Północnej. Największymi światowymi producentami orzechów włoskich są Chiny i Stany Zjednoczone. Jakie zastosowanie mają różne części orzecha? Nasiona orzecha włoskiego zalicza się do nasion oleistych razem z ziarnami kakaowymi, orzechami laskowymi, orzechami ziemnymi, migdałami i sezamem. Zawierają one sporo witamin. Jadalna część orzechów włoskich zawiera 45-70% tłuszczu, 8-19% białek i 3-6% wody oraz takie minerały(...)można przygotować z orzechów? W polskiej kuchni orzechy włoskie używane są głównie do wypieków. Przygotowuje się z nich: v masy orzechowe do tortów, rolad i ciast, v nadzienia do ciasteczek, rogalików i innych wypieków, v zmielone orzechy wykorzystywane są jako składnik ciast, zastępując część mąki
Trzeci talerzmleka, mieszając tylko do połączenia składników. 2/3 ciasta wykładamy do przygotowanej formy, a na nią wykładamy marmoladę. Do reszty ciasta dodajemy kakao, 30ml mleka i 30g cukru, mieszamy. Ciemne ciasto wykładamy na jasne i widelcem robimy szlaczek. Pieczemy w nagrzanym piekarniku ok. 60 minut, do suchego patyczka. Przed przełożeniem na talerz babkę pozostawiamy w formie na ok. 15 min, następnie(...)miksującego dodajemy kakao, pozostałe 30g cukru i pozostałe 30ml mleka, mieszamy 5 s/obr. 5 . Składniki zgarniamy kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, mieszamy ponownie 5 s/obr. 5 . Masę kakaową przekładamy do formy na babkę, tworząc drugą warstwę. Dla uzyskania efektu marmurku, mieszamy obie warstwy widelcem. 4. Pieczemy 50-60 min (180°C). Przed przełożeniem na talerz babkę pozostawiamy
Be Fit Be StrongKremowy i bardzo smaczny sernik czekoladowy na zimno z frużeliną z truskawek to idealne ciasto bez pieczenia na deser. Sernik jest niezbyt słodki, z żelową polewą z truskawek i o przyjemnym czekoladowym smaku. Latem nic tak dobrze nie smakuje, jak domowy sernik przygotowany na zimno. Taki sernik robi się bardzo szybko, ale z jedzeniem trzeba zaczekać, aż zastygnie. Czekoladowy smak(...)mielonego sera twarogowego 200 g masła 300 g czekolady deserowej z minimum 50% kakao 1 szklanka cukru pudru 1 galaretka truskawkowa lub wiśniowa 150 g herbatników kakaowych Frużelina z truskawek: 500 g truskawek 6 łyżek cukru 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki żelatyny w proszku Do odmierzania używam: szklanka - 250 ml, łyżka
Kuchcik gotujeOstatnio złapał mnie ogromny smak na sernik dyniowy oraz na piernika z czekoladą. Nie mogłam się zdecydować co upiec, a czasu miałam niewiele, więc postanowiłam zrobić
Mienta blog