mleka kokosowego użytego do nadzienia ciastka oreo do dekoracji Wykonanie: Spód: W pierwszym kroku przygotowujemy sobie odpowiednio tortownicę. Mianowicie dno montujemy odwrotnie niż należy Dlaczego? Bo wtedy ukrojony kawałek ciasta gładko się ześlizgnie na talerzyk Ciastka oreo przeznaczone na wykonanie spodu wrzucamy połamane do blendera miksujemy do całkowitego rozdrobnienia. Dolewamy płynny olej kokosowy i miksujemy przez minutę. Zawartość wykładamy(...)całość będzie jednolita kolorystycznie. Ktoś zapyta czy nie lepiej po prostu wsypać kakao do bananów w blenderze i zmiksować? Otóż, nie. Wtedy całe wnętrze blendera pokryje się zaraz kakaowym proszkiem, który trzeba usunąć i “oddać” bananom – jednym słowem będzie bałagan… Gdy kakaowa masa bananowa jest gotowa, to wyciągamy z lodówki dwie puszki mleka kokosowego chłodzące się tam przez dobę
Lamarida.plDelikatne, mięciutkie, kakaowe gofry z kawałkami rozpuszczającej się czekolady w środku. Dobre nawet na drugi dzień, bo odpowiednio zabezpieczone nie schną i nie kruszeją, tylko zachowują swoją strukturę. Pysznie smakują z gałką waniliowych lodów, odrobiną bitej śmietany, truskawkami i polane rozpuszczoną mleczną czekoladą. Ogromna bomba kaloryczna, ale za to jaka smaczna :) Składniki (12 gofrów) 2 duże jajka 100 g cukru(...)Mąkę przesiać z kakao i proszkiem. Do masy jajecznej dodać w 2-3 porcjach, cały czas miksując, na zmianę: przygotowaną mąkę z kakao i proszkiem oraz mleko. Gotowe ciasto miksować jeszcze przez kilka minut. Następnie przykryć i odstawić na 30 min. Po tym czasie sprawdzić konsystencję ciasta (gdyby było zbyt gęste dolać jeszcze dodatkowe 50 ml mleka). Czekoladę pokroić
Słodkie inspiracjeKakaowe muffiny z brzoskwiniami, niesamowicie miękkie, wilgotne i aromatyczne. Gorzkie kakao w idealny sposób łączy si ę ze słodką brzoskwini ą . Taka pyszna weekendowa słodycz. Sma cznego! **** I muffin al cacao e pesche sono dolcetti molto soffici e gustosi, ideali per la colazione del weekend. Il cacao amaro si sposa a pennello con la dolcezza delle pesche(...)PRZYGOTOWANIE Miękkie masło miksujemy z cukrem pudrem i szczyptą soli, dodajemy jaja. S topniowo dosypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Ciasto mieszamy. Brzoskwinie kroimy w cienkie plasterki. Ciasto przekładamy łyżeczką do papierowych foremek. Na wierzch każdej muffinki układamy plasterki brzoskwiń. Muffiny pieczemy 15-20 min. w piekarniku nagrzanym
La grande e la piccola cuocagreckim, dodajemy 3 łyżki wody mineralnej, przesianą mąkę kokosową, szczyptę soli, oregano, bazylii i pieprzu – wszystko razem dokładnie mieszamy. Patelnię delikatnie natłuszczamy i układamy pokrojoną w plasterki mozzarellę. Zalewamy ciastem, wygładzamy i wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika ( z termoobiegiem ) na ok. 15-17 minut. Pulpę pomidorową podgrzewamy, dodajemy posiekany czosnek, bazylię oregano, szczyptę soli oraz pieprzu. Przygotowanym sosem smarujemy(...)przywarło, nic się nie przykleiło, nie przypiekło, a cała pizza upiekła się równomiernie i była idealnie wypieczona. Tak samo rewelacyjnie spisała się w przypadku naleśników ( zwykłych, jak i kakaowych, które jak wiemy lubią się przypiekać i wyjątkowo szybko przypalają ), omletu i mięsa. Smażenie i pieczenie na niej to sama przyjemność i nawet tym, którzy do tej pory”uciekali
Ostra na Słodkosię kiedyś znajdywało informacje kiedy to nie było internetu? No nic, szukamy, szukamy i jest przepis – nawet nie jeden a cała masa z wszelkimi wariacjami. Na ciasto wybrałem wersję z przepisu Madame Edith natomiast „farsz” z przepisu Cake Time ale bez likieru – kolejną opcję spróbuję już z piankami jak winno być od początku(...)dalej ubijamy na jednolitą masę. Kolejnym krokiem jest wsypanie do masy części mieszanki z przesianej mąki i kakao, soli i sody. Po wymieszaniu dolewamy mleko, aromat i resztę mączno-kakaowej mieszanki. Gdy masa jest gotowa wykładamy ją na blachę pokrytą papierem. Warto zrobić małe odstępy żeby się ciacha nie posklejały. Ja zrobiłem krążki w dwóch wielkościach tzn. mniej więcej takie
Kuchenne WariacjePyszny, puszysty sernik z masą krówkową na kakaowym spodzie. Podczas pieczenia pachnie obłędnie. Bardzo prosty i szybki. Polecam. Składniki: Spód: 100g masła w temperaturze pokojowej 170g mąki pszennej tortowej 2 łyżki kakao 2 łyżki cukru 1 żółtko 1 łyżka śmietany Masa serowa: 50g masła w temperaturze pokojowej 800g gotowego sera na sernik(...)Wsypać do niej kruszonkę i wyrównać, nie dociskać. Masa serowa: Jajka ubić z cukrem na puszystą pianę. Ciągle mieszając, dodać masło, następnie mąkę i ser. Wymieszać na jednolite ciasto. Masę podzielić na dwie równe porcje. Do jednej dodać masę krówkową i wymieszać. Na spód w tortownicy na przemian dodawać łyżką obie masy. Wierzch sernika wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika
Słodka Strefaskładników. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy masłem i oprószamy mąką. Ciasto przelewamy do tortownicy, wyrównać. Pieczemy w 180 stopniach około 40 minut. Sprawdzamy patyczkiem, czy upieczone. Ciasto studzimy w formie, potem przekładamy i kroimy na 3 blaty. Krem śmietanowy z czekoladą mleczną: 330 ml śmietanki 30% 250 g serka mascarpone 1 łyżka cukru pudru(...)likieru i wody, smarujemy go połową powideł, na powidła wykładamy połowę kremu, przykładamy drugim blatem, który nasączamy likierem, nakładamy powidła, krem. Przykrywamy ostatnim blatem, nasączyć pozostałym likierem. Polewa kakaowa (zawsze miękka nawet z lodówki) 4 łyżki cukru 2 łyżki kwaśnej śmietany 3 łyżki kakao 60 g masła 1 łyżeczka żelatyny Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody. Resztę składników
kruche babeczkiPlacuszki kakaowe z nadzieniem serowo-bananowym z masłem orzechowym podawane na ciepło stanowią pyszne śniadanie, które poprawia nastrój. Można je także przełożyć, polać czekoladą i wstawić do lodówki. Podawane na zimno smakują jak doskonałe ciacho i mogą pełnić funkcję deseru :-) Składniki: 1,5 szklanki mąki 50 g masła 2 jajka 1 szklanka kefiru lub maślanki 2-3 łyżki cukru pudru(...)pieczenia oraz sól. Masło roztapiamy. W drugiej misce miksujemy jajka z kefirem/maślanką. Dodajemy powoli roztopione masło, nie przerywając miksowania. Do składników mokrych dodajemy porcjami składniki suche. Mieszamy. Gotowe ciasto odstawiamy na 15 min. Patelnię rozgrzewamy. Smażymy na patelni teflonowej bez tłuszczu lub możemy posmarować powierzchnię odrobiną masła. Placuszki odwracamy na drugą stronę, gdy pojawią się na nich pęcherzyki powietrza
Kuchnia MagdaLenyWitajcie :) Dzisiaj mam dla Was przepis na sernik z masą krówkową o smaku kukułki na herbatnikowym spodzie z polewą czekoladową i śliwką w czekoladzie.Nie uwierzycie ale
Sama słodycz i szczypta chiliChodziło mi po głowie zrobienie czegoś, co zachwyci moje wybredne podniebienie. Coś co nie smakuje jak sernik na zimno. Czyli coś zimnego, lekkiego, nie
Malinowe PocałunkiTort kakaowy z śmietanową masą i czarną porzeczką, a nasączony syropem grenadine. Chyba nie muszę mówić że był pyszny ;) Zrobiony jako niespodzianka dla mojej przyszłej teściowej na jej 18 urodziny ;))) Składniki na biszkopt: 1 szklanka mąki 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 cukier waniliowy 3/4 szklanki cukru 2 kopiaste łyżki kakao 8 jajek 2 łyżeczki proszku do pieczenia Składniki(...)nadal ubijając. Do masy jajecznej wsypujemy przesiane mąki. Delikatnie wymieszać do przy pomocy drewnianej łyżki. Tortownicę o średnicy 23 cm smarujemy dokładnie masłem, obsypujemy bułką tartą. Delikatnie przekładamy ciasto, wyrównujemy wierzch. Pieczemy w temperaturze 160 ºC przez około 40 minut lub do tzw. suchego patyczka. Pozostawiamy do wystygnięcia, następnie wycinamy równe 3 blaty. Przygotowanie kremu: W dużym naczyniu
Życie zaczyna się w kuchnizdjęć, lub cyknęłam je na szybcika, kiedy ukroiłam sobie kawałeczek. Przy każdej uroczystości obiecuję sobie, że pochowam po trochu, nigdy jednak nie mam serca ;) Moja dzisiejsza propozycja to przepyszne ciasto brzoskwiniowe, które gościło na naszym Wielkanocnym stole. Jest przepyszne! Biszkopt jest nietypowy, bo na mące migdałowej i siekanych migdałach, do tego krem na bazie domowego budyniu i nasze ulubione brzoskwinie(...)mąki ziemniaczanej 3 łyżki mąki pszennej PONCZ: sok z brzoskwiń MUS BRZOSKWINIOWY: 1 puszka brzoskwiń 1 galaretka brzoskwiniowa DODATKOWO: 2 galaretki brzoskwiniowe (rozpuścić w 2 szklankach wrzątku, wystudzić) 300g kakaowych herbatników Przygotowanie: BISZKOPT: Białka ubić na sztywno, powoli dodając cukier. Następnie dodać po jednym żółtku cały czas miksując. Wmieszać delikatnie łyżką drewnianą oba rodzaje migdałów, bułkę, mąkę i brzoskwinie. Przełożyć
Cakes By Kejtcukier całkiem się rozpuści. Wystudzić. Dodać mąkę, cukier waniliowy, kakao, sodę rozpuszczoną w dwóch łyżkach wody, sól i przyprawę do pierników. Następnie wbić jajka i wlać mleko. Zagnieść ciasto, owinąć folią aluminiową i włożyć na całą noc do lodówki. Rozwałkować na grubość około 3 mm i wyciąć następujące części domku (fot.1) : 1. Podstawę 2. Front 3. Tył 4. Ścianki(...)nich dodać kakao i ponownie zamieszać. Brązowy lukier będzie stanowił podstawowe spoiwo do łączenia elementów chatki. Najpierw połączyć ścianki domku. W tym celu krawędzie ścianek posmarować dosyć obficie kakaowym lukrem i ułożyć je na podstawie. Chwilę przytrzymać, by lukier dobrze "związał", po czym odstawić do zastygnięcia (fot.2) . Następnie przykleić elementy dachu. Również zostawić na chwilę do zastygnięcia. Dokleić drzwi
Świat Ciastacukru (taki na 0,5l; można również dać budyń śmietankowy lub waniliowy) 15g mąki ziemniaczanej 2 łyżki kakao bez cukru 100g gorzkiej czekolady – dałam czekoladę o zawartości masy kakaowej 64% 100g śmietanki kremówki 30% (śmietana do deserów) 250g masła w temperaturze pokojowej Do przełożenia: około 26 ciastek oreo około 100-140ml mleka 1 duży banan 1-2 łyżki soku(...)wyłożyć pozostały krem, wyrównać. Na wierzchu ułożyć drugą warstwę ciastek maczanych w mleku, lekko je docisnąć, patrz FILM . Torcik wstawić na całą noc do lodówki. Wierzch: 7. Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki. Ostrożnie zdjąć obręcz, nożem oddzielić ciasto od brzegów blaszki i ciasto położyć na paterze, nożem wygładzić brzeg tortu, patrz FILM . 8. Śmietankę wlać do miski, dodać cukier puder
Mała Cukierenkaklonowym). Można jeść od razu bądź przetrzymać parę dni w zamrażarce. Chrupiące batoniki bananowo-orzechowe Jest to nasza propozycja na słodycz bez pieczenia, czyli szybko i bez problemu. Mięciutki kakaowy spód, do tego chrupiąca masa z chipsami z bananów a to wszystko zwieńcza rozpływająca się w ustach czekolada. Kto schrupie je z nami? Składniki: - dojrzały banan - 2 łyżki mąki kokosowej(...)napój roślinny aby masa była gęsta ale nie sucha. 7. Masę wylać do formy i piec w 180°C przez 35-45 minut do tzw. suchego patyczka. 8. Kiedy ciasto ostygnie, podzielić na 6 prostokątów, które należy przeciąć w poprzek, czyli na cieńsze prostokąty. 9. Dalej 12 kawałków posmarować masłem orzechowym i oblać rozpuszczoną czekoladą, można też posypać migdałami
Candy Pandasswojej stronie pisze: Płatki Corn Flakes od Lubelli to płatki kukurydziane idealne na śniadanie dla całej rodziny. Dzięki wartościowym składnikom oraz starannemu wypiekowi mają wyjątkowy, złocisty lub intensywnie kakaowy kolor i są super chrupiące. Są dostępne w 3 wariantach: Corn Flakes Klasyczne z prostym składem, Corn Flakes Pełne Ziarno – źródło błonnika i Corn Flakes Kakao(...)oczyszczoną i miksujemy. Dodajemy płatki śniadaniowe Lubella Corn Flakes i mieszamy łyżką. Rozgrzewamy olej na patelni. Pierścienie wewnątrz natłuszczamy olejem i wkładamy na patelnię. Do 1/2 wysokości pierścieni wlewamy ciasto naleśnikowe. Smażymy na małym ogniu przez ok 4 minuty. Po tym czasie przekręcamy naleśniki i smażmy kolejne 4 minuty. Naleśniki wyciągamy z pierścieni. Podajemy z jogurtem i owocami ciepłe
Kuchnia w oparachCiasteczka te są maślane, kruche o smaku kawowo-kakaowym. Są szybkie w przygotowaniu. Ciasteczka są intensywnie kawowe dzięki dodatku mielonej kawy oraz posiadają delikatną nutę kakao. Ciasteczka są bardzo chrupiące a do tego delikatnie słodkie Te ciasteczka przygotowuje jak w domu zabraknie "czegoś słodkiego" oraz na różne domowe imprezy. Zawsze wywołują efekt WOW. Do ciasteczek wykorzystałam Palma firmy Bielmar . Wielu(...)łyżeczka proszku do pieczenia 1 op. cukru waniliowego Mąkę przesiewamy ze skrobią, cukrem pudrem, kakao, kawą proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym. Dodajemy żółtko i Palma Bielmar . Zagniatamy ciasto tylko do połączenia się wszystkich składników. Ciasto zwijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na ok 30 minut. Po tym czasie małą łyżeczką odrywamy małe kawałki ciasta i formujemy owalny
Kuchnia w oparachSłoneczka mi już brakuje i ciepła. Przynajmniej mam na talerzu. Kruche,kakaowe mini tarty z orzeźwiającym orange curd i bitą śmietaną. Moje kubki smakowe szalały. Składniki: 15 dag margaryny 30 dag mąki pszennej 2 łyżki cukru pudru 2 żółtka 2 łyżki zimnej wody 2 łyżki kakao Orange curd 30 g margaryny 80 ml soku z pomarańczy 2 jajka 1 żółtko(...)szkl cukru Bita śmietana 200 ml kremówki 1,5 łyżki cukru pudru Przygotowanie: Wszystkie składniki dajemy do misy z robota i wyrabiamy ciasto. Z ciasta uformować kulę owinąć folią spożywczą i włożyć na pół godziny do lodówki. Zimnym ciastem wylepiać małe foremki do babeczek i do mini tart. Piec około 15 min w 180 st. Po wyjęciu z pieca
Ala piecze i gotujeSernik na spodzie z ciastek, puszysta masa serowa oraz polewa ze śliwek. Przygotowanie:40 minut Koszt: tanie Witajcie znowu po małej mojej nieobecności. Niestety ostatnio
Zdrowie i pysznie na talerzuSernik na spodzie z ciastek, puszysta masa serowa oraz polewa ze śliwek. Przygotowanie:40 minut Koszt: tanie Witajcie znowu po małej mojej nieobecności. Niestety ostatnio
zdrowo i aktywniejuż ostatni przepis Wielkanocny. Kruche ciasteczka kakaowe, przyozdobione lukrem. Chce Wam życzyć Wesołych Świąt Wielkanocnych spędzonych mile w gronie rodzinnym i radosnego Alleluja ! oraz mokrego Śmigusa Dyngusa ! Składniki na 2 blaszki od piekarnika: 1 szkl mąki krupczatki 1/2 szkl mąki pszennej 50 g cukru pudru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 150 g masła 1 całe jajko(...)wraz z cukrem pudrem aby uzyskać gęsty i trwały lukier (na 1 białko, około 200 g cukru pudru i 1 łyżka soku z cytryny) 1. Z podanych składników zagniatamy ciasto ( jeśli będzie za bardzo się lepiło to podsypujemy leciutko jeszcze pszenną mąką ) i chowamy do lodówki na 30 min. 2. Po tym czasie wałkujemy na grubość
Gotowanie...to proste !pieczarkami Drozdżowe ślimaczki z cukinią i czosnkiem Dip z ricotty ze skórką z cytryny, grana padano i płatkami chili Flatbread z patelni Flatbread z masłem cukiniowo-paprykowym Gofry z kakaową bitą śmietaną i z cukrem pudrem Gofry z malinami i bitą śmietaną Grzane wino z bakaliami Gremolata Grillowane kanapki razowe w dwóch wersjach Kasza kuskus z bananem, pomarańczą, żurawiną(...)Papryki faszerowane kuskusem z pomidorami Pasta z pieczonej dyni z suszonymi pomidorami i orzechami włoskimi Pieczone kasztany Pieczona kiełbasa z warzywami w oliwie z rozmarynem Pieczone pierożki z ciasta na focaccie z kuskusem i kurczakiem Pieczone podudzia z kurczaka z cukinią i czosnkiem Pierniczkowy koktajl z egzotycznymi owocami Pierożki z kurczakiem, cukinią i pomidorem z dodatkiem natki i czosnku
Moja smaczna kuchniafolię spożywczą i umieściłam na 30 minut w lodówce. Potem ciasto można rozwałkować i wyciąć koła wielkości foremek i włożyć je do nich lub ulepi z ciasta 12 niedużych kulek i wygnieść w foremkach. Ja piekę babeczki w temperaturze 150 - 180 stopni. Czas pieczenia......... piekę na tak zwane oko, czyli zwracam uwagę na kolor i stopień wypieczenia sprawdzam wykałaczką(...)rozpuściłam je. oczywiście po zagotowaniu mleka garnek zestawiłam z ognia :) Kiedy masło się rozpuściło wsypałam kakao i wlałam kilka kropel ekstraktu waniliowego i wymieszałam wszystko dokładnie. Kiedy masa kakaowa lekko przestygła wsypałam mleko w proszku i wszystko dokładnie wymieszałam. Na końcu wsypałam pokruszone ciastka, częś ć ciastek była pokruszona na proszek, a częś ć połamana na większe kawałki, wsypałam orzechy
Blondynka GotujeMuffinki są bardzo szybkie i łatwe do zrobienia, a do tego zadowolą niejednego amatora czekoladowych wypieków. Składniki: 2 szklanki cukru 250 g masła 1/2 szklanki mleka
IMPRESJA SMAKU