najlepsze do ubijania piany i pieczenia bezy. I zdecydowanie ją potwierdzam! Choć pavlova bardzo nam smakuje, to jednak większym powodzeniem cieszą się małe beziki (najczęściej kawowe lub kakaowe), które piekę w ilościach prawie hurtowych oraz tort bezowy z czekoladowym musem , na który Was dziś zapraszam. Uwielbiam go piec. Nie tylko dlatego, że jest jednym z najpyszniejszych jakie jadłam(...)wolnym miejscu obok masy na blaty, jeśli chcecie (i macie) możecie przygotować czwartą blachę. Po upieczeniu pałeczki będą służyły do udekorowania tortu. Piec 45 minut, do momentu aż ciasto będzie blade i chrupkie - należy pilnować pasków bezowych, by się nie przypaliły. Wyłączyć piekarnik i studzić w piekarniku z uchylonymi drzwiami. MUS CZEKOLADOWY Stopioną w kąpieli wodnej czekoladę wystudzić, połączyć
KUCHARNIASzybki sernik niewymagający większego wkładu finansowego ani pracy. Przygotowanie: 25 minut Koszt: tanie Napadła mnie ochota na sernik, ale nie chciało mi się wykonywać wersji
zdrowo i aktywnieSzybki sernik niewymagający większego wkładu finansowego ani pracy. Przygotowanie: 25 minut Koszt: tanie Napadła mnie ochota na sernik, ale nie chciało mi się wykonywać wersji
Zdrowie i pysznie na talerzuNiestety środka tortu z wiadomych względów pokazać Wam nie mogę, ale wierzcie mi na słowo, że tort był obłędnie smaczny. Postawiłam na niezawodną czekoladę, którą chyba każde dziecko uwielbia :) . Kakaowy biszkopt przełożony jasnym i ciemnym kremem z rozpuszczonymi batonikami Kinder Chocolate. Boki tortu udekorowałam czekoladowymi pałeczkami Milka Lila Stix (to takie cienkie kruche ciasteczka obrane czekoladą, dostępne w większych sklepach(...)żółtka, również stopniowo nieustannie miksując. Po dodaniu całych żółtek wyłączyć mikser, a do piany wsypać przesiane suche składniki oraz wlać olej. Bardzo delikatnie wszystko wymieszać przy pomocy szpatułki. Biszkoptowe ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 21 cm, której dno wyścielić papierem do pieczenia (boki niczym nie wykładać!), wyrównać szpatułką. Piec w piekarniku nagrzanym do 175 st.c przez
Nastoletnie Wypiekaniemasę). Dolewamy ocet, następnie stopniowo dosypujemy, dokładnie mieszając łyżką, suche składniki, czyli mieszankę mąk, kakao, proszek do pieczenia i wanilię (należy je wcześniej wymieszać razem i przesiać przez sito). Ciasto wylewamy do tortownicy (jest to porcja na mały tort, moja forma ma średnicę 20 cm) i pieczemy 20 minut w 180 stopniach. Biszkopt studzimy i gdy ostygnie przecinamy go ostrym(...)ubitej śmietany, dosypujemy kakao i delikatnie mieszamy mikserem****. Gdy już mamy wszystkie warstwy tortu połączone (biszkopt, krem, galaretka, krem, biszkopt) ozdabiamy go kremową śmietanką według uznania, ja posypałam wierzch kakaowym pyłem ułożyłam na nim winogrona i plasterki daktyli. * ryżowa, kukurydziana, z tapioki, owsiana BG pomieszane w równych proporcjach - na ilość podaną w tym przepisie wychodzi po około 3 łyżki każdej
Quinoa Raz!Przepyszny deser, który może stanowić również pełnowartościowe śniadanie lub podwieczorek. Wykonany w obręczach cukierniczych zawsze zachwyca swoją formą i wyglądem. Ten deser to przede wszystkim korzystna
Mango PapajaWiemy, że teraz jest wiosna i czas kiedy ma się ochotę na pierwsze koktajle ze świeżych owoców ale ostatnio nastąpiło ochłodzenie oraz niezłe ulewy, także ciepłe
Candy Pandasteż niepowtarzalną szansę posłuchać gwary śląska białego i dowiedzieć się czegoś więcej o kulinarnych zwyczajach Opolszczyzny, która kluskami, ziemniakami i boczkiem słynie. Śląskie desery w Śtantinie: szpajza cytrynowa, szpajza kakaowa, szpyrki, makówki i kulki mlekowe. Wnętrze restauracji Śtantin w Starych Siołkowicach. Wnętrze restauracji Śtantin w Starych Siołkowicach. KUCHNIA ŚLĄSKA ODKRYTA NA NOWO Czterogwiazdkowy Hotel Spałka(...)przygotował warsztaty z pieczenia kołocza śląskiego. Jeśli nie pochodzicie ze Śląska, nazwa wypieku jest Wam pewnie obca (mi przynajmniej była). Otóż kołocz jest to regionalne ciasto drożdżowe, które dawniej wypiekano w okrągłych formach, choć dziś ze względów praktycznych są to już blachy prostokątne. Wypiek ten przygotowuje się tradycyjnie z jednym z trzech nadzień — jabłkami, makiem
Food SquareWitam Kochani w ten drugi długi majowy weekend :-) Mam taki zwyczaj, że zawsze na Dzień Matki piekę tort. W tym roku nie było inaczej :-) Tort, który
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuPrzepyszny w smaku, kremowy i o ciekawym wyglądzie sernik, który smakuje jak... sernik z czekoladą :) uwielbiam go! Mama piecze go od lat (wiem, że przepis
Kolorowy Przepisowniktrafią w gusta chyba każdego. Są więc cieniutkie, francuskie crepes , pulchniutkie, angielskie pancakes , a także nasze polskie, duże, ale nieco grubsze od francuskich. Mogą być słodkie lub wytrawne, klasyczne, kakaowe czy szpinakowe. Możliwości jest bez liku - tak naprawdę można by jeść naleśniki przez okrągły rok, i się nimi nie znudzić. Nie szalejmy jednak - wystarczy, że sięgniecie po nie dzisiaj(...)łyżeczka ekstraktu z wanilii Naleśniki: Jajka roztrzepać, dodać mleko i olej. Mąkę przesiać, wymieszać z cukrem wniliowym i solą. Dodać do jajek, dokładnie połączyć, żeby nie było grudek. Odstawić ciasto na 30 minut. Po tym czasie na dobrze rozgrzanej patelni smażyć cienkie naleśniki. Ostudzić. Sos: Kremówkę zagotować. Żółtka ubić z cukrem na puszystą, jasną masę. Powoli wlewać śmietanę, cały czas
Pożeraczka, czyli raz adobrzeCiasteczkowy sernik na zimno tak nam posmakował, że chciałam zrobić znów jakiś serniczek na podobnej bazie. Miałam do zużycia chałwę i tak powstało to cudeńko. Kolejny
Kto ugości moich gości?No i tak jak się spodziewałem, teściowa "zdobyła ;)" książkę z przepisami Pawła Małeckiego "Cukiernia Lidla" i tak jak planowałem ... pożyczyłem ją sobie czego efektem jest pierwszy
Mechanik w kuchniProdukty DayUp wszyscy znamy pod postacią jogurcików lub wersji z tapioką. Tym razem na celowniku mamy jaglanki w trzech apetycznych smakach 😍 Trzeba przyznać, że te szybkie
Candy Pandas