ciasto czekoladowe - 21138 przepisów (strona:1120/1410)

Trójkolorowa babka 114

roku babek, a babek u mnie. Była już marchewkowa, a dziś mam dla Was przepis na kolorową z dodatkiem maku i kakao, a w kolejce czeka jeszcze czekoladowa. Ta dzisiejsza pięknie wygląda po przekrojeniu, a do tego nie jest ciężka, ani też zbyt sucha także bez wątpienia posmakuje wszystkim .  A gdybyście poszukiwali jakichś fajnych form do babek zajrzyjcie koniecznie(...)dodajemy kolejno żółtka i krótko miksujemy. Następnie wlewamy olej i znów miksujemy. Wsypujemy mąkę z proszkiem i kolejny raz miksujemy. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z ciastem. Ciasto dzielimy na 3 równe części, do jednej z nich dodajemy mak, do drugiej kakao, a trzecia pozostaje bez dodatków. Ja formę do babki smaruję delikatnie masłem i obsypuję bułką

Cynamonowe szczęście
Tarta bez pieczenia z śmietanowo-serowym kremem i owocami 96

Tarta bez pieczenia z śmietanowo-serowym kremem i owocami Dziś mam dla Was prosty przepis na ciasto bez pieczenia. Pyszna tarta wypełniona śmietanowo-serowym kremem i owocami. W sezonie polecam dodać świeże owoce. Tu skorzystałam z owoców z puszki. Prosto i pysznie. Idealny deser do popołudniowej kawy lub herbaty. Taką tartą można też osłodzić jutrzejszy Dzień Kobiet Prosto i pysznie(...)zimnego mleka 1 opakowanie bitej śmietany w proszku 4 łyżki (z lekką górką) śmietankowego serka kanapkowego 1 puszka owoców w syropie listki świeżej mięty opcjonalnie starta czekolada lub czekoladowe chrupki Przygotowanie: Ciasteczka rozdrabniamy w misie blendera z nożami. Jeśli nie mamy takiego sprzętu ciasteczka można partiami wkładać do grubszego woreczka i rozgniatamy je wałkiem. Rozdrobnione ciasteczka przekładamy do miski. Wlewamy

Słodkie okruszki
Kulicz cruffin 200

pewno, a Wy?;) Polecam również przepisy na inne babki wielkanocne: Kulicz twarogowy  Kulicz - rosyjska babka wielkanocna Babka drożdżowa parzona Babka kokosowa  Babka 3 kolory Babka orzechowo-czekoladowa Babka migdałowa (najlepsza) Kulicz craffin  Składniki: 400g mąki luksusowej 200ml mleka 15g drożdży 4 żółtka 1/3 szklanki cukru 1 łyżka masła skórka otarta z małej cytryny ziarenka z laski wanilii(...)cukru, wymieszać i odstawić na pół godziny w ciepłe miejsce. Żółtka rozetrzeć z pozostałym cukrem, ziarenkami wanilii i skórką  z cytryny. Mąkę przesiać, dodać zaczyn i żółtka, wyrobić ciasto. Ciasto będzie delikatnie klejące. Odstawić na 10 minut, następnie dodać łyżkę masła i ponownie wyrobić ciasto. Ciasto pozostawić do wyrośnięcia w misce, przykryte ściereczką na godzinę (powinno co najmniej podwoić

Obiad gotowy
Miękkie Czekoladowe Ciasteczka Z Orzechami 155

taka deszczową pogodę nic tak nie poprawia humory jak coś słodkiego i czekoladowego. Moja propozycja zawiera w sobie obie te cechy, ciasteczka czekoladowe, miękkie, po prostu pyszne, dwa takie ciacha i już humor lepszy ;) Składniki na 12 sporych ciastek: 55 g masła 1 jajko kl M 110 g cukru trzcinowego 100 g mąki pszennej tortowej 2 i 1/2 czubate łyżeczki(...)kakao, sodę, mąkę pszenną i miksujemy do połączenia. 4. Na sam koniec dodajemy posiekaną czekoladę i orzechy i mieszamy. 5. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia wykładamy po łyżce ciasta, formując ciastka. Pieczemy w 160 stopniach grzanie góra-dół z termoobiegiem przez 10-12 minut. Upieczone ciasteczka wykładamy na kratkę aby przestygły. Smacznego

Gotowanie...to proste !
Domowe pralinki OREO 143

macie filmik , gdzie sprytnie pokazane jest przygotowanie. Smacznego! Składniki: 36 ciasteczek Oreo ok. 130 g naturalnego serka śmietankowego (np. Philadelphia, Twój Smak Piątnicy lub typu mascarpone) czekolada lub polewa czekoladowa   W malakserze zmiel drobno ciasteczka (możesz odłożyć łyżkę na późniejsze posypanie trufli) . Dodaj serek i ponownie całość zmiksuj (lub wymieszaj ręcznie) . Powstałą gładką masę wstaw do lodówki(...)lodówce).             Polecam Wam również inne słodkości : – Trufle kokosowe z mascarpone – Stefanka kokosowa z kaszy manny – Ciasteczka cynamonowe (błyskawiczne) – Ciasto z owocami w 10 minut – Ciasto Zebra

Kulinarne S.O.S.
Domowe pralinki OREO 143

macie filmik , gdzie sprytnie pokazane jest przygotowanie. Smacznego! Składniki: 36 ciasteczek Oreo ok. 130 g naturalnego serka śmietankowego (np. Philadelphia, Twój Smak Piątnicy lub typu mascarpone) czekolada lub polewa czekoladowa   W malakserze zmiel drobno ciasteczka (możesz odłożyć łyżkę na późniejsze posypanie trufli) . Dodaj serek i ponownie całość zmiksuj (lub wymieszaj ręcznie) . Powstałą gładką masę wstaw do lodówki(...)lodówce).             Polecam Wam również inne słodkości : – Trufle kokosowe z mascarpone – Stefanka kokosowa z kaszy manny – Ciasteczka cynamonowe (błyskawiczne) – Ciasto z owocami w 10 minut – Ciasto Zebra

Kulinarny S.O.S.
Jesienne spacery i cynamonowe ciasto dyniowe 89

Ostatni weekend nie dało się przesiedzieć spokojnie w domu. Jesień aż wołała, by ruszyć tyłek i pójść na spacer. Wychodzę więc do najbliższego parku z aparatem

Pink Envelope
Torcik MaKoWY z BeZiKami i MuSem CzeKOLaDowym 173

Składniki: Spód : ● 4 jajka ● cukier ● 1 kubek mąki tortowej ● 1 budyń z białą czekoladą  ● 2 łyżki sypkiego niebieskiego maku Mus czekoladowy : ● 1 kubek śmietany kremówki ● 1 op serka mascarpone ● cukier ● 2 łyżki kakao ● 1 łyżka żelatyny ● 0, 5 kubka ciepłej wody ● 1 op bezików Do nasączenia biszkoptu: 50 ml limocello 2 łyżki żurawiny w formie dżemu  Polewa(...)czym rozbijamy kolejno do wysokiej miski i ucieramy z odroiną cukru na puch. ● po łyżce dodajemy mąkę, budyń i mak ● wstawiamy do nagrzanego piekarnika ● pieczemy około 20 minut. Aż ciasto będzie miało złoty kolor i uzyskamy efekt suchego patyczka ● do nasączenia używamy żurawiny wymieszanej z likierem ● w międzyczasie przygotowujemy mus ● żelatynę namaczamy w pół kubka cieplej wody, dobrze mieszamy ● Serek

Luźna Kuchnia
NAJPROSTSZE ROGALIKI Z 3 SKŁADNIKÓW 707

Odkąd pamiętam nadziewam je najczęściej powidłami śliwkowymi, bo w takiej wersji smakują mi najbardziej, ale moje Dzieci eksperymentują z różnymi dżemami lub marmoladą, a nawet Nutellą czy innym kremem czekoladowym. W każdym razie czym nie byłyby nadziane - smakują wyśmienicie 😋 Do przygotowania rogalików dobrze jest użyć twarogu w kostkach już zmielonego, ale bardzo często robię go ze zwykłego sera, który uprzednio(...)pszennej DODATKOWO: powidła śliwkowe (lub gęsty dżem albo marmolada w ulubionym smaku) cukier puder do oprószenia WYKONANIE: Do miski wrzuć wszystkie składniki i zagnieć ręcznie lub hakiem miksera elastyczne ciasto. Zrób z niego kulę, zawiń w folię, spłaszcz lekko i wsadź do lodówki na 1 godzinę.   Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni C . Blachę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem

Słodko-Słony Świat Ilony
Czekoladki kokosowe 171

rozpuście w kąpieli wodnej ulubioną czekoladę i wypełnijcie foremki sylikonowe. Można z masy kokosowej zrobić kulki i oblać czekoladą, albo rozłożyć kokos do wyłożonej papierem do pieczenia foremki od ciasta. Oblać czekoladą i pokroić w prostokąty. Przepis na 30 malutkich serduszek.   300 g dobrej jakości gorzkiej czekolady (lub waszej ulubionej) 70 g białej czekolady 30 ml śmietany kremówki(...)silikonowe. Utemperować czekoladę, lub czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej tzn: Umieść metalową miskę na garnku (garnek musi być dobrze dopasowany, aby para skraplająca się, nie dostała się do masy czekoladowej). Woda w garnku nie może dotykać miski.  Najpierw zagotuj wodę, zmniejsz moc palnika na najmniejszą wartość. Postaw miskę z drobno posiekaną czekoladą na garnku i delikatnie mieszaj

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Jesienna Pani Walewska 137

obrotach miksera. Tak przygotowaną masę rozsmarowujemy na dżemie, posypujemy 100 g orzechów. Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez ok 45 minut. Wystudzić. W ten sam sposób upiec 2 cześć ciasta. Krem budyniowy: 500 ml mleka 2 żółtka 3 łyżki mąki tortowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki cukru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 150 g masła, w temperaturze pokojowej(...)budyń, cały czas miksując. Na koniec dodać alkohol i ekstrakt. Na pierwszy placek nałożyć krem budyniowy, wyrównać. Przykryć drugim plackiem, odwracając go warstwą orzechową do dołu i polać polewą czekoladową. Polewa czekoladowa: 75 g masła 75 g czekolady gorzkiej 75 g czekolady mlecznej Masło roztopić, zdjąć z palnika Dodać posiekaną czekoladę, poczekać do jej roztopienia, wymieszać. SMACZNEGO

kulinarnyswiatdomi
Ciepłe lody + film 144

Ciepłe lody to znakomity deser dla najmłodszych. Bardzo prosty w przygotowaniu, mega słodki smakołyk, który znakomicie sprawdzi się jako przysmak na długie jesienne wieczory. Wyśmienite lody

Smakowite Dania
Babeczki z czekoladą 93

Kolega zaproszony, więc czas na przygotowanie szybkiego i smacznego deserku - babeczki z czekoladą sprawdzają się znakomicie. A już samo ich przygotowanie jest fantastyczną kucharską przygodą dla

Z notatnika
Wegański DOMOWY MARCEPAN Z CUKREM KOKOSOWYM 132

Witajcie po świętach, co porabiacie? Mnie czeka pieczenie urodzinowego tortu dla córki i zanim wrzucę tu nowe przepisy, pokażę Wam coś totalnie na szybko :) Marcepanowe serca

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Cranberry Noël 150

koniec dodajemy żurawinę i migdałowe płatki. Wyrabiamy ciasto, aż dodatki dobrze wnikną w ciasto. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na ok. 2 godziny. Następnie ciasto dzielimy na części (np. na 3, nie muszą być równe). Każdą z nich rozwałkowujemy na placek grubości ok. 4-5 mm, delikatnie podsypując mąką, i wycinamy gwiazdki (można użyć innego kształtu(...)ciasteczka wystygną, roztapiamy w kąpieli wodnej białą czekoladę. W jeszcze ciepłej maczamy łyżkę, podnosimy ją do góry, aby nadmiar czekolady spłynął i tworząc w powietrzu zygzaki, pozwalamy spływać czekoladowej strużce wprost na nasze ciasteczka :) Kiedy czekolada zastygnie możemy już jeść nasze Cranberry Noël :) Smacznego

MyCookBook.pl
tort urodzinowy z owocami 152

Zostałam poproszona o zrobienie skromnego, prostego tortu na urodziny. Miał być z owocami dlatego w środku ma mnóstwo jagód, truskawek, poziomek i moreli. Przełożyłam go kremem czekoladowym a słodycz przełamałam kwaśnym dżemem wiśniowym. To najprostsze połączenie kremu i dżemu zawsze się sprawdza- tort nie jest zbyt słodki i mulący.  * Przygotowanie tortu zawsze rozkładam na trzy dni. Pierwszego dnia piekę(...)przeszedł lodówkowymi zapachami.  * Aby tort miał ładny kształt i by udało się bez problemu umieścić do na paterze, nigdy nie składam tortu na dnie tortownicy. Dolny blat ciasta umieszczam od razu na paterze i zapinam wokół niego obręcz tortownicy. Ważne jest aby obręcz od środka wyłożyć papierem lub folią albo posmarować olejem, wtedy masa nie pociągnie charakterystycznego blaszanego smaku

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Biała Dama - sernik z białej czekolady bez pieczenia, bez mąki i jajek 1078

Dziś zapraszam na pyszny sernik z białej czekolady z dodatkiem świeżych malin, które oczywiście możecie zastąpić borówkami lub truskawkami - bez dodatku mąki i jajek, bez konieczności

My Culinary Art
Waniliowe mini serniczki z malinami, borówkami i cassis curd 179

Są fantastyczne! Kremowe, delikatne, waniliowe z mnóstwem pysznych owoców i porzeczkowego kremu. Nie da się przejść obok nich obojętnie, bo kuszą nie tylko smakiem ale i

DefinicjaSmaku
Tort czekoladowy z frużeliną truskawkową - Emmet z Lego Przygoda 162

łyżce dodajemy cukier, miksując na najwolniejszych obrotach miksera. Kolejno dodajemy żółtka, jedno po drugim, miksując. Mąki przesiewamy razem. Stopniowo dodajemy do masy, wolno miksując. Na koniec dodajemy kakao. Gotowe ciasto przekładamy do formy o średnicy 24, wyłożonej papierem do pieczenia, tylko spód, i pieczemy w 160 stopniach przez 30 minut do tzw. suchego patyczka.  Wystudzić. Gdy biszkopt będzie zimny(...)zdjąć z ognia. Dodać czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać, do roztopienia się czekolady. Wystudzić, wstawić do lodówki do schłodzenia na minimum 12 godzin. Schłodzoną masę czekoladową wyjąć z lodówki i ubić mikserem do otrzymania gęstego kremu. Trwa to dosłownie chwilkę. Frużelina truskawkowa: 500 g mrożonych truskawek  2,5 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w minimalnej ilości

kulinarnyswiatdomi
BABKA GOTOWANA NA MĄCE ORKISZOWEJ, BEZ DODATKU CUKRU 158

waniliowym lub ksylitolem z wanilią, na puszystą masę. Dodać stopione i schłodzone masło. Następnie cały czas ucierając (ubijając) dodajemy stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Po dokładnym wymieszaniu ciasto przekładamy do formy wysmarowanej dokładnie masłem, wyrównujemy i formę zamykamy. Zamkniętą formę wstawiamy do garnka z wrzącą wodą, woda musi sięgać do 1/2 wysokości formy babkowej, garnek przykrywamy i doprowadzamy(...)wyłączamy, wyjmujemy formę, otwieramy ją i wykładamy naszą babkę na talerz. Jeszcze letnią babkę oblać jedną z podanych poniżej polew, lub dowolną inną. Ja posypałam także pokruszonymi migdałami. Polewa czekoladowa: - 90g masła - ok.1/3 szklanki mielonego ksylitolu (lub pudru) - 2-3 łyżki kakao - 1 łyżeczka mleka W rondelku roztopić masło z ksylitolem, dodać kakao i dokładnie rozmieszać. Na końcu dodajemy łyżeczkę

Smaczne Zdrowe
nadrabiamy zaległości czyli tort czekoladowo-ajerkoniakowy 145

schodził tydzień  za tygodniem i totalnie nie miałam czasu żeby go zrobić. Na szczęście z miesięcznym poślizgiem ale udało się w końcu stworzyć zamówienie. Postawiłam tym razem na czekoladowy tort, chyba  najczęściej wybierany przez łasuchów każdej wielkości i masę o smaku ajerkoniaka. Moja babcia jak robiła lodowe desery często polewała je właśnie ajerkoniakiem. Zawsze lubiłam ten likier, szczypał(...)szybko zniknął ze stołu:) Biedny łasuch mniejszy doczekał się w końcu tortu a ja odetchnęłam z ulgą, że bez zaległości mogę się wziąć za świąteczne wypieki. Skłądniki: ciasto: 4 jajka 2 łyżki kakao 3/4 szklanki mąki łyżeczka proszku do pieczenia pół szklanki cukru masa: margaryna 0,5 litra mleka 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki mąki pszennej

ciastkarnia na kruchym spodzie
SERNIK ZEBRA NA ZIMNO 4480

Delikatny dwu kolorowy sernik na zimno, na puszystym biszkopcie z polewą czekoladową. SKŁADNIKI (tortownica 20 cm) Biszkopt: 2 jajka 2łyżki mąki pszennej 2 łyżki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa Serowa: 500 ml śmietany 36% 0,40 dag białego sera (najlepiej z wiaderka) 5 łyżek cukru pudru cukier waniliowy 2 łyżki kakao 8 łyżeczek żelatyny. Polewa Sposób przygotowania: BISZKOPT(...)mąki wymieszanej z proszkiem dopieczenia i miksować do czasu połączenia się składników. Na końcu dodać sztywną piane z białek i delikatnie wymieszać ale już nie mikserem a łyżką. Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenie piec w nagrzanym piekarniku ok. 10 min. Masa Serowa: Żelatynę rozpuścić w ¾ szklanki gorącej wody odstawić do przestygnięcia. Śmietanę ubici na sztywno

RAROSSA
Ciasteczka dla Mikołaja - lebkuchen 171

miałam już siły. Teraz już półtora tygodnia jestem w szkole, a do domu wracam dopiero po południu dwudziestego drugiego grudnia; mam ogromną ochotę upiec pierniczki, jakieś pachnąc korzennymi przyprawami ciasto, czy choćby przygotować sernik na zimno z musem żurawinowym. Nic z tego; po prostu nie ma mnie w domu. A weekendy albo w pracy, albo w innym zabieganiu. Poprzedni spędziłam(...)już niestety innej możliwości jak wstanie, umycie zębów i zjedzenie miski płatków z mlekiem, otrząśnięcie się z resztek snu i wyruszenie w kolejną podróż na Zelandię. A tutaj... Wielkanocne czekoladowe jajka i lody. I ja naprawdę doskonale rozumiem, że taki jest program i że każdy musi, ale w grudniu...? Naprawdę...?! Tak więc z kolędą na ustach i króliczkiem w głowie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Domowy Andrut – TOP 12 Przepisów na Szybki Deser z Dzieciństwa 79

.elast { width: 300px; height: 250px; } @media(min-width: 500px) { .elast { width: 720px; height: 180px; } } (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Domowy andrut to słodki powrót do beztroskich czasów dzieciństwa

Przepiski.pl
ŚWIĄTECZNA BÛCHE Z MASCARPONE I MIGDAŁAMI 136

Roku. Francuska świąteczna kłoda do złudzenia przypomina polską roladę. Tradycyjna bûche de Noël jest przełożona kremem maślanym, ale dzisiaj zastępują ją często lżejsze kremy i musy o przeróżnych smakach: czekoladowym, waniliowym, owocowym, kasztanowym, tiramisu i wielu innych. Bûche de Noël występuje również w lżejszym wydaniu-   rolady lodowej. Mało kto robi świąteczną roladę samodzielnie, bo jej wykonanie jest dość czasochłonne(...)uprzednio masą. Uzyskaną masę wylej na dużą prostokątną blachę wyłożoną papierem do pieczenia, i rozsmaruj szpatułką, wyrównując powierzchnię. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 10-15 minut. Upieczone ciasto wyłóż na lekko wilgotną ściereczkę papierem do góry, oderwij delikatnie papier do pieczenia, i zwijaj biszkopt w rulon (razem ze ściereczką), wzdłuż dłuższego brzegu. Pozostaw do ostudzenia.   Przygotowanie kremu

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Chleb pieczony na liściu kapusty 54

piec chleb na liściu kapusty? Warto pamiętać, że w przypadku domowego chleba, to w jaki sposób będziemy go piec, ma ogromny wpływ na efekt końcowy. Możesz po prostu rzucić ciasto na blachę i włożyć ją do piekarnika – efekt będzie pewnie całkiem przyzwoity, jednak nie zachwycający. Aby chleb ładnie wyrósł, zachował kształt, warto sięgnąć po odpowiednie naczynie. Do wypieku chleba(...)lekko orzechowo-kapuściany posmak. Nie jest on dominujący, jednak jest wyczuwalny. Z tego względu chleb raczej nie najlepiej będzie komponować się ze słodkimi dodatkami, takimi jak dżemy lub kremy czekoladowe. Będzie za to doskonałym dodatkiem do kanapek z serami lub wędlinami. Przetestujcie różne opcje, a gwarantuję, że zawsze będziecie chcieli mieć taki bochenek pod ręką. Jak przechowywać chleb pieczony

okolicepalnika.pl
Halloweenowe muffiny z "lukrem" migdałowym 48

przekąsek. Muffiny to proste słodkości, które można zrobić z kilku składników. Możecie ozdobić je lukrem, gotowymi dekoracjami lub pobawić się w małego artystę i samemu narysować coś np. pisakiem czekoladowym - dzieci z pewnością chętnie wezmą w tym udział 😉 Halloweenowe muffiny z "lukrem" migdałowym - przepis na ok. 12 sztuk Do przygotowania muffinów będą Ci potrzebne: 75g masła, 300g mąki owsianej(...)ksylitol i proszek do pieczenia, wymieszaj, po czym dodaj maślankę, masło i wbij jajko. 4. Wszystkie składniki miksuj lub wymieszaj łyżką i odstaw na 10 minut (w tym czasie ciasto zgęstnieje). 5. Jeśli ciasto jest zbyt gęste dolej jeszcze trochę maślanki i ponownie wymieszaj. 6. Porcje ciasta przełóż do foremek na muffinki i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni

Z notatnika dietetyka
Kokosowe ciasteczka z czekoladą 95

markizy Imbirowe gwiazdki z kremem czekoladowym Pierniczki katarzynki Świąteczne gwiazdki pierniczki Lukrowane pierniczki Owsiane ciasteczka Zielone pierniczki choinki Ciasteczka-choinki cytrusowo maślane Kruche piernikowe ciasteczka Piernikowe kolorowe gwiazdki Popękane czekoladowe ciasteczka Choinki z piernika Kruche ciasteczka z wiórkami kokosowymi Kokosowe ciasteczka z czekoladą Czas przygotowania: Składniki: 60 g brązowego cukru 60 g miękkiego masła 1 jajko w temperaturze pokojowej szczypta(...)puszystą masę, następnie dodajemy jajko i miksujemy do całkowitego połączenia się składników. W drugiej misce mieszamy wszystkie suche składniki. Wsypujemy je do masy maślanej, miksujemy, a następnie zagniatamy. Z ciasta formujemy kulę i owijamy ją w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 2-3 godziny. Po tym czasie ciasto wałkujemy partiami na blacie posypanym mąką. Powinno ono mieć grubość

Kulinarne przygody Gatity
Nadziewane pierniczki w czekoladzie 131

mąką blacie. Na jednej połowie placka zaznaczamy sobie foremką kształty, na ich środek nakładamy około 1/3 łyżeczki nadzienia (powideł lub marmolady). Przykrywamy całość drugim płatem ciasta i lekko dociskamy ciasto palcami wokół nadzienia. Teraz wycinamy foremką kształty (górka z nadzieniem ma być pośrodku). Dużą blaszkę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Układamy na nim nasze pierniczki w około(...)ustawiamy nad garnuszkiem z gotującą się wodą, uwaga miseczka nie może stykać się z taflą wody). Pierniczki maczamy w rozpuszczonej czekoladzie i układamy na papierze do pieczenia, aby nasza czekoladowa polewa ładnie zastygła. Pierniczki przechowujemy w szczelnie zamkniętej puszce. Smacznego *na podstawie przepisu z bloga „Domi w kuchni

Słodkie okruszki
Muffinki z masą krówkową 121

tylko cudownie słodkie, ale i wilgotne. Mój Maluch od razu je pokochał, my również;) Dodatkowo część babeczek „przyozdobiłam” masą z serka mascarpone z niewielką ilością kremu czekoladowo-orzechowego. Czasem taką masą nadziewam babeczki, ale…. szczerze mówiąc, te muffinki bez masy, smakowały mi dużo bardziej;) Jednym słowem – polecam! 2 szkl. mąki pszennej 100 g brązowego cukru(...)roztrzepujemy je lekko widelcem. Wlewamy mleko w temp. pokojowej oraz olej. Mieszamy. Składniki obu misek mieszamy krótko ze sobą. Formę na muffinki wykładamy papilotkami. Na dno każdej nakładamy trochę ciasta, następnie dajemy po łyżeczce kajmaku i przykrywamy resztą ciasta. Pieczemy około 20-25 minut w temp. 180 stopni. Inspiracja

Smaki Na Talerzu
Jak zrobić naleśniki francuskie - crepes? Przepis krok po kroku 130

przewróć naleśnika na drugą stronę.  8. Smaż naleśnika do zrumienienia, następnie przełóż na talerz. Przy smażeniu pierwszych 3-4 naleśników lekko natłuszczaj patelnię masłem lub oliwą. Jednak w cieście jest sporo masła, dlatego potem powinieneś być w stanie smażyć je już bez dodatkowego tłuszczu.  9. Kolejne usmażone naleśniki układaj na stosik i trzymaj pod przykryciem. Na podstawie przepisu(...)nich wytrawne składniki.  Z czym podać naleśniki francuskie? Oczywiście tu ogranicza Was jedynie wyobraźnia. We Francji popularne są naleśniki z dodatkiem dżemów, konfitur, kremu z kasztanów czy kremu czekoladowego. Ja bardzo lubię połączenie twarożku z owocami, szczególnie teraz, gdy trwa sezon na owoce jagodowe.  Propozycje dodatków do naleśników francuskich: dżem lub konfitura, np. mirabelkowa, morelowa, wiśniowa krem czekoladowy

Chilli Czosnek i Oliwa
Batoniki z granoli 142

pszenica) – mieszanina płatków zbożowych, rodzynek, orzechów, suszonych owoców i cukru (lub miodu), pieczona do chrupkości. Podawana jest z mlekiem lub jogurtem na śniadanie. Może być także wykorzystywana jako składnik ciast, deserów bądź batoników. Granola została wymyślona w Dansville w stanie Nowy Jork przez dr. Jamesa Caleba Jacksona w Jackson Sanatorium w 1894 r. Podobne płatki zostały wymyślone również przez Johna(...)granoli ( TU przepis na domową ) - 180 g uprażonych orzechów laskowych - 90 g amartantusa ekspandowanego - 400 g białej czekolady - 340 g Candy Buttons (dałam różowe) - 200 g białych chipsów czekoladowych - 360 g masła orzechowego - ok. 75 ml ciemnego rumu (opcjonalnie) Granolę miksujemy, jednak tylko na tyle, aby pozostały większe kawałki. Candy Buttons, chipsy czekoladowe, pokrojoną białą czekoladę oraz masło orzechowe rozpuszczamy

mojewypiekiinietylko
Kakaowe popękane ciasteczka z żurawiną. 119

Popękane ciasteczka czekoladowe znają chyba wszyscy, jednak zawsze są z dodatkiem czekolady. Moje są z dodatkiem kakao i żurawiny, wyszło smacznie! To co, zapraszam! S kładniki; 30 dag mąki pszennej 120 g kakao ( polecam  S kworcu ) 20 dag  cukru trzcinowego   Skworcu 4 jajka 2 łyżeczki cukru waniliowego   z prawdziwą wanilią Skworcu 100 ml oleju 1 łyżeczka(...)sobą jajka, cukier, cukier waniliowy i olej. Ubijać kilka minut następnie przesiać mąkę, kakao i proszek do pieczenia i żurawinę.Wszystkie składniki zmiksować (mikserem może być trudno bo ciasto jest dosyć gęste) lub dokładnie wymieszać łyżką. Miskę przykryć folią spożywczą i odstawić na około godzinę do lodówki (im dłużej tym lepiej). Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, z ciasta formować kulki

Radość kipiąca uśmiechem.
PĄCZKI MARMURKOWE 149

potrzeba dosypujemy mąkę. Chwilę wyrabiamy i dosypujemy kakao. Ciasto dobrze zagniatamy aż kakao nam się wchłonie w ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce, przykrywamy ściereczką aż podwoi swoją objętość. Wyrośnięte ciasto przekładamy na podsypaną mąką stolnicę i rozwałkowujemy na grubość ok. 2 cm, szklanką wykrawamy kółka.  Wykładamy na podsypaną mąką deseczkę. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. W płaskim naczyniu(...)LUKIER :  8 dag cukru pudru, 1,5 łyżki soku z cytryny i gorącej wody. Wszystko dobrze ucieramy i polewamy pączki.  Smacznego! MAŁA RADA: Pączki możemy nadziać kremem czekoladowym lub budyniem

Pani na deser
Batoniki z granoli 189

pszenica) – mieszanina płatków zbożowych, rodzynek, orzechów, suszonych owoców i cukru (lub miodu), pieczona do chrupkości. Podawana jest z mlekiem lub jogurtem na śniadanie. Może być także wykorzystywana jako składnik ciast, deserów bądź batoników. Granola została wymyślona w Dansville w stanie Nowy Jork przez dr. Jamesa Caleba Jacksona w Jackson Sanatorium w 1894 r. Podobne płatki zostały wymyślone również przez Johna(...)granoli ( TU przepis na domową ) - 180 g uprażonych orzechów laskowych - 90 g amartantusa ekspandowanego - 400 g białej czekolady - 340 g Candy Buttons (dałam różowe) - 200 g białych chipsów czekoladowych - 360 g masła orzechowego - ok. 75 ml ciemnego rumu (opcjonalnie) Granolę miksujemy, jednak tylko na tyle, aby pozostały większe kawałki. Candy Buttons, chipsy czekoladowe, pokrojoną białą czekoladę oraz masło orzechowe rozpuszczamy

mojewypiekiinietylko
Sernik Z Jogurtów Greckich 1861

jogurty greckie po 400 ml 5 jajek 2 budynie waniliowe bez cukru 3/4 szkl cukru + 1 łyżka cukru waniliowego paczka okrągłych biszkoptów 1/2 szkl oleju rzepakowego Polewa Czekoladową 100 gr czekolady deserowej 130 ml śmietanki 30 % 1. Oddzielamy żółtka od białek. Z białek ubijamy sztywną pianę, która utrwalamy cukrem. 2. Tymi samymi ubijakami ( od miksera - nie musimy myć ) ubijamy żółtka(...)upieczeniu  i wystudzeniu sernika ,szykujemy polewę. W rondelku zagotowujemy kremówkę, odstawiamy ja z ognia i dodajemy do niej połamaną czekoladę, mieszamy do rozpuszczenia. Studzimy i wylewamy na ciasto

Gotowanie...to proste !
Sernik krówkowy 207

Składniki na spód herbatniki czekoladowe, 150g masło, 100g Składniki na masę twaróg sernikowy, 1 kg masa krówkowa, 1 puszka jajka, 3 szt cukier, 3 łyżki mąka ziemniaczana, 2 łyżki płatki migdałowe, 3-4 łyżki Przygotowanie Herbatniki mielimy w malakserze. Masło topimy, wlewamy do herbatników, mieszamy. Masą wykładamy dno formy (26cm) wysmarowanej margaryną i obsypanej grysikiem. Odkładamy. W dużej misce umieszczamy(...)dekoracji. Całość miksujemy do połączenia składników. Wylewamy na ciasteczkowy spód. Pieczemy w temperaturze 120st przez około 1,5 do 2 godzin. Po tym czasie lekko uchylamy piekarnik i zostawiamy ciasto do całkowitego wystudzenia. Przekładamy na noc do lodówki. Migdały prażymy na patelni na rumiano. Pozostawioną masę krówkową rozpuszczamy w kąpieli wodnej, oblewamy ciasto i obsypujemy migdałami. Serniczek można zrobić

Gotowanie moimi oczami
Muffinki czekoladowe z malinowym kremem. 127

deser czekoladowe muffinki z pysznym malinowym kremem. Zniknęły błyskawicznie. Słodkie babeczki z owocowym musem tworzą harmonijną całość. Czekolada już niebawem, bo 12 kwietnia, ma swoje święto. Myślałam nawet o czekoladowym haśle tygodnia. Co się odwlecze to nie uciecze :) Składniki: tabliczka gorzkiej czekolady 1 szkl. mąki pszennej 2 jajka 1/2 szkl. cukru cukier waniliowy 3 łyżki masła 1 płaska łyżeczka proszku(...)pieczenia. Ubić pianę z białek, pod koniec dodając cukier. Następnie dodać czekoladę, cały czas miksując na wolnych obrotach. Potem mąkę z proszkiem do pieczenia,. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, ciasto nakładać do 3/4 wysokości papilotki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec ok. 20-25 minut, do tzw. suchego patyczka. Maliny z brązowym cukrem gotować na małym ogniu

zadanie-gotowanie
CIASTO KAWOWE Z WIŚNIAMI 140

związany z jego pracą....no ale koniec końców stanęło na puszystym wypieku.Przepis na to ciacho znalazłam parę lat temu w gazetce,trochę pozmieniałam no i jest....jedno z lepszych ciast,wprost rozpływa się ustach. Biszkopt kakaowy:   8 jajek 1 szklanka cukru 1 1/2 szkl mąki pszennej 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka octu Białka ubić(...)Masa kawowa:   2 opakowania budyniu śmietankowego 2 szklanki mleka 250 g masła lub margaryny(jak kto woli) 1/2 szklanki cukru pudru 1/2 szklanki kawy cappuccino o smaku czekoladowym Dodatkowo:   ok 500g wiśni w syropie lub w spirytusie  gorzka czekolada   Ugotować budyń w 2 szklankach mleka,wystudzić.Margarynę bądź masło utrzeć na puch,dodając cukier puder

Niespełnione zdolności kulinarne
Likier kokosowy 221

się to robić bardziej systematycznie :) Jak to się mówi....: święta, święta i po świętach. W tym roku postanowiłam własnoręcznie przygotować prezenty i tym sposobem powstał likier kokosowy oraz likier czekoladowy ( o nim wkrótce :) ). Jest delikatny, słodziutki, coś dla osób lubiących delektować się smakiem alkoholu. Składniki: 200g wiórek kokosowych, 500ml wódki, puszka mleka skondensowanego słodzonego, 500ml mleka zagęszczonego niesłodzonego. Zaczynamy(...)malaksera dodajemy mleko słodkie oraz nie słodzone i miksujemy do połączenia. Przelewamy do buteleczek (mi wyszło ok. 1,2 litra) i chłodzimy. Wiórek nie wyrzucamy! Można je wykorzystać do ciasta lub upiec pijane kokosanki- przepis niedługo! Bon Appetit

Pudełko rozmaitości
Szybkie ciacho z mikrofali 142

złość sklepy są pozamykane, lub mamy dzień lenia :P Ja również mam słabość do słodkości i czasem nachodzi mnie w najgorszym momencie, wtedy wygooglowałam ten przepis ( blog-babeczka.blogspot.com)! Smakuje jak czekoladowa babka, można ją podawać jako muffiny z bitą śmietaną i owocami lub po prostu w miseczce, tak jak ja ^^ Moim zdaniem jest dużo lepsza od tak zwanych "babeczek z kubeczka(...)mleka w domu i dodałam śmietankę 30% wyszła równie dobra :) ) i dokładnie łączymy. Następnie dodajemy suche składniki i całość dokładnie mieszamy. Wkładamy do mikrofalówki, ustawiamy na największą moc. Gdy ciasto wyrośnie zostawiamy jeszcze na chwilę. Jeżeli chcemy uzyskać konsystencję brownie można szybciej wyciągnąc ciasto, im dłużej będzie trzymane w mikrofali tym będzie bardziej suche. Bon Appetit

Pudełko rozmaitości