wypiekach. Część z Was już wie, że mam dwie lewe ręce do tego typu rzeczy i raczej od nich stronię. Ale… Parę tygodni temu opublikowałam przepis na ciasto jogurtowe i od razu wiedziałam, że to właśnie z tego przepisu zrobię małe babeczki. Przepis jest prawie identyczny, dodałam do niego jedynie laskę wanilii i zrobiłam lukier wg przepisu wcześniej wspomnianej(...)zwykle nie jest zainteresowany. Nawet alkohol z lukru go nie zachęca. Cóż. Napiszę jeszcze coś o ilości cukru, jeżeli będziecie babeczki robić z lukrem, dajcie mniej cukru. Ja, robiąc ciasto, też dałam jedynie 120 g cukru – dla mnie to wystarczająca ilość. Z tego co pamiętam w oryginale było 150 g. Ale tak jak mówię, jeżeli dodacie do nich lukier
Kardamonovynajlepsze włoskie tiramisu – tiramisu – prosta szarlotka – gruszki pieczone w miodzie – chlebek bananowy – florentynki – przepis na chałwę – truskawki z kruszonką – blok czekoladowy CIASTKA OWSIANE Z MASŁEM ORZECHOWYM Przygotowanie : 20 minut Ilość: 25-30 ciastek Składniki: – 4 szklanki płatków owsianych górskich – 380 g cukru – 120 ml mleka – 160 g masła(...)mały, lepiej mieszać całość w sporej misce. Przygotuj 2 spore arkusze papieru do pieczenia. Nakładaj łyżką spore ciastka i spłaszczaj je. Ja zawsze zagarniam jeszcze boki do środka, aby ciasto było bardziej zwarte i po zastygnięciu nie łamało się. Pozostaw ciasteczka na minimum 30 minut a najlepiej na 1-2 h, aby zastygły. Smacznego! Blog nietylkopasta.pl to nie tylko najlepsze
nietylkopasta.plZdjęcie: aldi.pl/aldi_bulka_wiejska_z_ziarnami_711_486_472_14500.html Ciasta Ciasta suche jemy widelczykiem, torty, kremy, desery „budyniowe” (np. creme brulee) jemy łyżeczką. Drobne ciasteczka, ptysie, pączki jemy rękami. Gdy pojawiają się torty z ciasta francuskiego powinien zostać podany specjalny nożyk. Drób Jeśli drób jest serwowany na stół w całości jego pokrojeniem (najlepiej specjalnymi nożycami) powinien zająć się kelner lub gospodarz domu. My z kolei gotową(...)widelcem. Fondue Na specjalny szpikulec nabijamy kawałki mięsa, warzyw lub pieczywa i podgrzewamy w specjalnie przygotowanej masie serowej, bulionie lub w gorącym oleju. Ha! Są można nawet przygotować fondue czekoladowe. Roztopiony ser zawijamy sprytnie zawijamy wokół kąska. Nie ciągniemy na gotowym kąsku serowych „glutków”! Tak przygotowany kawałek za pomocą widelca zdejmujemy ze szpikulca na talerz i jemy za pomocą sztućców
Kate's Kitchenwielkanocnym. Co ważne, jest łatwa w przygotowaniu i chętnie zjadana przez całą rodzinę. Babkę robię na wiele sposobów łącząc różne smaki. W tym roku wybrałam babkę waniliową z polewą czekoladową (czasem do polewy dodaję startą skórkę z pomarańczy, co nadaje jej jeszcze bardziej wyjątkowego smaku). Zapraszam do skosztowania mojej babki wielkanoscnej, :-) Składniki (1 babka = 8 porcji): • mąka kokosowa 50g • mąka(...)jajek. Miksuj na puszystą masę (miksuj przynajmniej 10 minut), a następnie wlewaj olej cały czas miksując. Gdy jajka są dobrze ubite dodaj mąki i wymieszaj delikatnie szpatułką. Przełóż delikatnie ciasto do foremki i piecz około 59 minut.Aby przygotować polewę, w garnuszku rozpuść czekoladę, olej i śmietanę. Polej babkę polewą póki jest gorąca
Keto Przepisyśmietankowym typu Oreo 0,25 kostki (50 g) masła + 1 łyżka do wysmarowania formy Polewa: 1 tabliczka (100 g) czekolady mlecznej 2-4 łyżki śmietani 30% Dodatkowo: ciasteczeka – czekoladowe markizy z nadzieniem śmietankowym typu Oreo do dekoracji (opcjonalnie) Przygotowanie: 1) Przygotować spód: ciasteczka zblendować, dodać rozpuszczone masło i dokładnie wymieszać. Tak przygotowaną masę przełożyć do formy wysmarowanej masłem, wyrównać(...)łyżką. 7) Przygotowaną masę serową przełożyć do przygotowanej wcześniej formy, wyrównać i odstawić do lodówki, do stężenia. 8) Kiedy sernik stężeje udekorować polewą i ponownie schłodzić. 9) Przed wyjęciem ciasta z tortownicy oddzielić je delikatnie nożem od jej brzegów. Do krojenia najlepiej używać ostrego noża. 10) Podawać udekorowany połamanymi cisteczkami. RADA: Sernik najlepiej przygotować dzień wcześniej, żeby ciasteczka miały czas
Fitsweet.meJeden z najprostszych i najszybszych wypieków - muffinki ! Mam nadzieję, że lubicie. Ja bardzooooo, zwłaszcza takie wilgotne, aromatyczne. Moje dzięki dodaniu banana, takie właśnie są. Często dodaję banana do muffinek czekoladowych. Zyskują dzięki niemu nie tylko wilgoć, ale także ciekawy smak. Składniki: ( na około 15 muffinek ) 4 jajka 3/4 szklanki cukru 100 g czekolady gorzkiej lub deserowej 1 łyżka masła(...)najniższych obrotach. Następnie dodać banana z jogurtem, a na końcu mąkę z orzechami. Całość delikatnie, ale dokładnie wymieszać. Blachę do muffinek wyłożyć papilotkami. Do każdej wkładać porcję ciasta, do wysokości 3/4. Ciasto najwygodniej jest dozować rękawa cukierniczego. Piec w temperaturze 170 stopni C przez 20 minut. Smacznego
kolorowotorcikowoMikołajkowe czekoladowo-owsiane ciasteczka zostały pożarte (sic!) zanim przyszedł Mikołaj.Najwidoczniej ktoś tu lubi mocno czekoladowe i pełne zdrowia ciasteczka, więc na zdrowie!Cykl wypieków słodzonych stewią Składniki:1 i 1/2 szkl. mąki pełnoziarnistej1 szkl. płatków owsianych górskich100 g czekolady gorzkiej 70%1 łyżka kakao naturalnego1 łyżeczka sody1 łyżeczka przyprawy do piernika1 łyżeczka cynamonu3 łyżki stewii w proszku(...)przez ok. 15 minut. Wychodzi ok. 2 blaszki dużych ciastek.Jedno duże ciacho ma ok. 100 kcal (kaloryczność liczona ze stewią)CIASTECZKA NA INSTAGRAMIE!Podobne z cyklu:Cynamonowo-orzechowe orkiszowe ciasto z nutą malinową
CzarnawisienkaWraz z nadejściem lata pojawiają się słodkie truskawki. Takich okoliczności nie można zmarnować! To idealna pora do tego, by przygotować pyszny domowy deser, jakim jest
KUCHNIA POLSKADzisiaj jęczmienianka z figami i orzechami włoskimi , czyli alternatywa dla owsianek, jaglanek itp. Kasza jęczmienna jest nie tylko pożywna i na długo syci, ale też bardzo
Oryginalny smakPiekę go już któryś rok z rzędu i jest on numerem jeden w śród pierników w naszym domu. Mokry, wilgotny, z bakaliami, wyraźnie piernikowy. Przełożony lekko
Gotowanie...to proste !Tort z białej czekolady z kremem różanym , delikatny biszkopt z białą czekoladą i kremem z serka mascarpone z konfiturą z płatków róży . Biszkopt czekoladowy : 180 g miękkiego masła, 9 jajek (jajka przed rozbiciem sparzyć), 300 g cukru, 180 g czekolady (deserowej lub gorzkiej), 180 g mąki pszennej (u mnie tortowa), masło i bułka tarta do wysypania formy, krem(...)żółtku, następnie rozpuszczoną czekoladę. 7 białek ubić z 240 gramami cukru na pianę. Mąkę wsypać do masy maślanej i delikatnie wymieszać. Następnie dodać do niej białka i delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do tortownicy (24 – 26 cm, jeżeli weźmiemy mniejszą tortownicę biszkopt będzie wyższy) wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około
królestwo garówSezon truskawkowy w pełni więc trzeba go wykorzystywać ile się da. Na moim blogu znajdziecie bardzo dużo przepisów na ciasta, ciasteczka czy przetwory z tymi jakże pysznymi owocami. Dziś jednak co nowego - pomysł przyszedł pod wpływem chwili i jak to u mnie bywa troszkę z braku czasu na wykonanie ;) Zapraszam Was na pyszne ciacho - może wykorzystacie pomysł na zbliżający się(...)jeśli macie słodkie truskawki) - 1 kieliszek ( 25g) mocnego alkoholu Do tego krem krówkowy ( jednej ze znanych firm)+ mleko do jego wykonania, świeże truskawki, troszkę lisków mięty do dekoracji i czekoladowe dekoracje ( opcjonalnie) Całą zabawę zaczynamy od upieczenia biszkoptu. Białka oddzielamy od żółtek.Białka ubijamy na sztywno. Żółtka ubijamy z cukrem do białości a następnie, nie przerywając mieszania, wlewamy szybko wrzątek
Kuchnia Pełna EmocjiPuszysty, lekki jak chmurka serniczek, który dostarczy Wam sporo białka i zero białego cukru! Idealny na cieplejsze dni, świetnie smakuje z dodatkiem świeżych/mrożonych owoców, polewą (np. czekoladową) i posypką w postaci pokruszonych płatków migdałowych. SKŁADNIKI / tortownica o średnicy 23 cm / 12 kawałków jeden kawałek (bez dodatków) dostarcza średnio: 195 kalorii / 12 g białka / 10 g tłuszczu(...)szczyptę soli i ubijamy do uzyskania sztywnej piany. Stopniowo, łyżka po łyżce, delikatnie mieszając, dodajemy ją do masy sernikowej. Powinna być bardzo puszysta i lekka. Formę do ciasta delikatnie natłuszczamy olejem roślinnym i posypujemy płatkami owsianymi. Do formy przelewamy masę sernikową i delikatnie wyrównujemy za pomocą szpatułki. Pieczemy przez ok. 30-40 minut do zarumienienia w temp
Kuchnia Elliekokosowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta wanilii opcjonalnie słodzik do smaku i/lub puder do posypania gotowych oponek Wszystkie składniki dokładnie wymieszać dosypując mąki kokosowej w zależności od konsystencji ciasta. Powinno być niezbyt zbite, ale takie żeby można z niego wałkować rulonik i kształtować oponkę. Używając formy silikonowej na donuty umieszczać je w zagłębieniach. U mnie z jednej formy wychodzi(...)wyjęciu z piekarnika pieczone oponki serowe można opcjonalnie posypać słodzikiem w postaci pudru jak tradycyjne bądź zrobić lukier np z ksylitolu i soku z cytryny albo oblać polewą czekoladową, posypać wiórkami kokosowymi itp. Smacznego! — BTW całości bez dodatków: 355 g, 634 kcal, B 57 g, T 36 g, W 12 g. W 100 g: 179 kcal
Ola la LCHFkokosowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta wanilii opcjonalnie słodzik do smaku i/lub puder do posypania gotowych oponek Wszystkie składniki dokładnie wymieszać dosypując mąki kokosowej w zależności od konsystencji ciasta. Powinno być niezbyt zbite, ale takie żeby można z niego wałkować rulonik i kształtować oponkę. Używając formy silikonowej na donuty umieszczać je w zagłębieniach. U mnie z jednej formy wychodzi(...)wyjęciu z piekarnika pieczone oponki serowe można opcjonalnie posypać słodzikiem w postaci pudru jak tradycyjne bądź zrobić lukier np z ksylitolu i soku z cytryny albo oblać polewą czekoladową, posypać wiórkami kokosowymi itp. Smacznego! — BTW całości bez dodatków: 355 g, 634 kcal, B 57 g, T 36 g, W 12 g. W 100 g: 179 kcal
Ola la LCHFWitajcie, wraz z początkiem tygodnia przychodzę do Was z przepisem na coś słodkiego a jednocześnie legalnego. Dzisiaj będą to czekoladowe fit batoniki. Dlaczego legalne i fit? Bo nie zawierają mąki, białego cukru ani laktozy. Dodatkowo robi się je bardzo szybko i można je zabrać na letnie wycieczki:) Jeden batonik to: 210 kcal(...)wierzch). Całość blendujemy. Tak przygotowaną masę wykładamy do keksówki. Na wierzch układamy resztę gryki. Pieczemy przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Po tym czasie wyciągamy ciasto i zostawiamy do wystudzenia. Przygotowujemy polewę. W garnuszku rozpuszczamy olej kokosowy do którego dodajemy masło orzechowe. Całość dokładnie mieszamy do momentu całkowitego rozpuszczenia się. Następnie polewamy wystudzone ciasto. Po zastygnięciu polewy
Health-Fit-Liferoku w tym również postanowiłam upiec coś na swoje urodziny, padło na tort gruszkowo- czekoladowy. Zdecydowanie dobry wybór. Fantastycznie delikatny, wcale nie jest słodki. W sam raz na spotkania rodzinne, z przyjaciółmi czy nawet na własne urodziny ;) Biszkopt: 8 jaj 1 szkl kartoflanki 1szkl mąki 3/4szkl cukru 2 łyzeczki proszku do pieczenia 5 łyżeczek wody 1 płaska łyżeczka sody(...)jednym żółtku ubić na sztywno. Dodawać stopniowo przesianą mąkę, sodę i kakao mieszając drewnianą łyżką dodać olej. wymieszać do połączenia składników. Tortownicę wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przelać do tortownicy. Piec w temp. 180*C do suchego patyczka. Biszkopt wystudzić i przeciąć na 3 równe krążki. Krem: Puszkę z kajmakiem wstawić do gorącej wody na około
Garnkowe fanaberiesmarowania i brązowy cukier. Wyszły idealne, pięknie popękały, a ich smak mogę określić jako „niebo w gębie”. Są bardzo mięciutkie w środku, z delikatną, chrupką skórką z wierzchu. Bardzo czekoladowe i jedno wystarczy, żeby się zasłodzić na długi czas. Crinkles (ok. 30 szt.) 237g gorzkiej czekolady 1 ¼ szkl. mąki ½ szkl. kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/ 4 łyżeczki soli(...)formować kulki wielkości orzecha włoskiego, bądź mniejsze (z doświadczenia powiem, że im mniejsze, tym urokliwsze wychodzą) i obtaczać dokładnie w cukrze pudrze tak, żeby nie było widać brązowego koloru ciasta. Ułożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, zachowując odstępy między ciasteczkami. Piec 12-15 minut w temperaturze 165 C. Smacznego
Przepysznik - BLW i nie tylko