ciasto czekoladowe - 21138 przepisów (strona:1130/1410)

Sernik piernikowy. Idealny na Święta. 72

proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Dodać miód i żółtko, a na koniec wkroić masło. Ciasto wyrobić na gładką masę. Tak wyrobionym ciastem wyłożyć dno tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia. Moja tortownica o średnicy 26 cm. małą część ciasta zostawić na kilka pierniczków. Ciasto podpiec 15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 st. C. Wykrojone pierniczki upiec w tej samej(...)wcześniej oprószyć mąka. Gotowy ser wylać na podpieczony spod piernikowy i piec 150 st. C. przez godzinę. Gotowy sernik wystudzić w piekarniku. Sernik przyozdobić pierniczkami, owocami, lub polać polewa czekoladowa. SMACZNEGO

Pani M - kuchnia smakowita
Babka gotowana 136

będzie puszyste. Do tak przygotowanego masła dodawaj po jednym żółtku – ciągle miksując. Kiedy jajka połączą się z masłem, dodaj partiami mąkę – miksuj. Obowiązkowo mąkę przesiej przez sitko. Ciasto na babkę gotowaną już zaczyna przybierać gładką konsystencję. Dołóż jeszcze 2 łyżeczki proszku do pieczenia i startą skórkę z całej cytryny. przepis na babkę gotowaną Odłożone wcześniej białka jaj ubij(...)będzie już potrzebny. Ubitą pianę z jajek, dodawaj partiami i mieszaj łyżką do połączenia składników. Ciasto na babkę gotowaną jest już prawie gotowa. babka gotowana forma Zanim babka gotowana trafi do formy wysmaruj ją masłem lub margaryną, a blachę oprósz delikatnie bułką tartą, wtedy ciasto nie przywiera do formy. Babka gotowana! Przygotuj teraz sprzęt do gotowania. Wstaw wodę do dużego

ugotuj-przepis.pl
Mazurek z wiśniami i białą czekoladą 141

mieszkańców Mazowsza, gdzie ciasto to było szczególnie popularne. To proste ciasto pozwala na wykazanie się kreatywnością i pomysłowością w wykonaniu i dekorowaniu, ja dziś chciałam zaproponować bardzo delikatne kruche ciasto z dżemem wiśniowym i białą czekoladą. Spróbujcie koniecznie, bo po moim nie pozostał nawet okruszek. :) Składniki 2 szklanki mąki pszennej kostka masła 4 łyżki cukru szczypta soli 2 żółtka(...)złoty kolor, ok 25 minut. Śmietanę podgrzewamy, dodajemy pokruszoną czekoladę i mieszamy aż się rozpuści, odstawiamy do przestygnięcia. Na upieczonym spodzie rozsmarowujemy dżem wiśniowy, a niego wylewamy masę czekoladową. Całość dekorujemy płatkami migdałów i odstawiamy do stężenia. Smacznego. Przy okazji chciałam Was zachęcić do wzięcia udziału w konkursie 100 twarzy Stovit, odkryj 101. Wystarczy, że kupicie jeden z 3 produktów

Cynamonowe szczęście
Tort Walentynkowy - czekoladowy. 165

nagrzanym do 160-170 stopni piekarniku przez około 35 - 40 minut lub do suchego patyczka (jeśli nie mamy takiego patyczka, równie dobrze nada się makaron do spaghetti). Gorące ciasto wyciągamy z piekarnika, z wysokości około 30 - 40 cm upuszczamy je (w formie) na podłogę, odstawiamy je na około 10 minut i wyciągamy na kratkę do góry nogami tak żeby odkleić(...)aromat – miksujemy aż wszystkie składniki się połączą. Dodajemy i jeszcze chwilę miksujemy. Pierwszy blat biszkoptu układamy na talerzu/paterze, na nim rozsmarowujemy słoiczek dżemu, przykrywamy drugim blatem, smarujemy naszym kremem czekoladowym (zostawiamy trochę do posmarowania brzegów tortu) i przykrywamy trzecim blatem.  Boki tortu smarujemy pozostawionym kremem. Polewę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i rozprowadzamy na wierzchu tortu, następnie posypujemy posypką karmelową

Moje-pitraszenie
najsmaczniejszy sernik z mlekiem z puszki... 854

ml/waniliowy, cukier 1/2 szklanki, budyń waniliowy 3 opakowania, jajka 6 sztuk "L", mleko skondensowane słodzone 1 puszka, śmietana w proszku Snieżka 1 opakowanie, biszkopty okrągłe 200 gram, polewa czekoladowa - w opisie, kolorowa posypka - ile potrzeba biszkopty wypłyną na wierzch, chwilę odczekać i łyżką w masę serową powciskać , ale to nie przeszkadza że biszkopty są w nieładzie po upieczeniu = do misy(...)wsypać śnieżkę i wszystko dobrze połączyć użyłam dwie formy z wyciąganym dnem 20 i 16 cm (większa była na prezent imieninowy)lub jedna tortownica 28 cm na tę ilość ciasta, na dno dać papier do pieczenia i wsunąć do formy, w każdej rozsypać biszkopty, wlać prawie do pełna masę serową, piekarnik elektryczny nagrzany na 180C, grzanie góra/dół, serniki

W Mojej Kuchni Lubię
Krucha tarta z malinami, serkiem mascarpone i białą czekoladą 178

mąkę i sól. Zagnieść ciasto i uformować kulę. Można włożyć do lodówki, ale nie trzeba. Dno i boki formy do tarty, o średnicy ok. 24 cm wylepić równomiernie ciastem. Ciasto nakłuwamy widelcem. Pieczemy przez 12-15 minut, aż nabierze złocistego koloru. Zostawiamy do przestudzenia. *W przypadku tarty pieczonej z nadzieniem czas pieczenia jest zależny od wypełnienia, zazwyczaj jest(...)mrożone) Czekoladę roztopić nad gorącą kąpielą wodną, lekko wystudzić i zmiksować lub wymieszać ręcznie rózgą z serkiem mascarpone. Śmietanę ubić, dodać cukier waniliowy i delikatnie połączyć z masą serowo-czekoladową. Przełożyć na wystudzoną tartę. Na wierzchu ułożyć maliny, bądź inne owoce, jak np. borówki, lub truskawki. Udekorować listkami mięty i cukrem pudrem. Smacznego! :) Jeśli spodobał ci się ten przepis, polub

Calzonella.com
Babeczki na Dzień Mamy 186

bombonierkę. Składniki na babeczki: 1 szklanka mąki 1/3 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku 2 łyżki kakao 0,5 szklanki mleka 0,5 szklanki oleju 1 jajko Składniki na krem czekoladowy: 0,5 opakowania budyniu waniliowego (można też zrobić cały budyń i pół zjeść ;)) 1 szklanka mleka 0,5 kostki masła 1 łyżka cukru pudru 2 łyżki kakao +kolorowe cukiereczki(...)właśnie mini babeczek. Suche składniki mieszamy razem w misce. Jajko, olej oraz mleko dodajemy do masy i dokładnie mieszamy. Foremki wykładamy papierowymi papilotkami i przekładamy do nich po łyżeczce ciasta. Zostawiamy dość dużo miejsca, żeby wyrosły. Pieczemy około 15-20 minut w piekarniku nastawionym na 160 stopni. Gotowe babeczki warto wyciągnąć z formy i obrócić „do góry nogami” albo poukładać

Ciastkozercy
Muffiny mocno czekoladowe z wiśniami 140

Zapraszam na pyszne muffiny mocno czekoladowe z wiśniami .   Pyszne , delikatne , wilgotne , rozpływające się w ustach :)Przepis na te pyszności znalazłam w Poradniku domowym  , nie była bym sobą gdybym czegoś tam nie dodała :) oczywiści wiśnie które uwielbia moja rodzina :)   Składniki : 2 szklanki mąki  1/2 szklanki cukru  1 cukier waniliowy 1 szklanka mleka 1/2 szklanki oleju(...)jednej misce mieszamy wszystkie składniki suche , do drugiej miski dajemy składniki mokre  . Następnie suche składniki mieszamy z mokrymi , dodajemy posiekaną czekoladę i delikatnie mieszamy. Foremki do muffinek napełniamy ciastem na wierzch układamy wiśnie delikatnie wciskając w ciasto . Po upieczeniu wiśnie maja być widoczne na wierzchu . Pieczemy w temperaturze 190 stopni do suchego patyczka ( około 15 / 20 minut ). Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
Wyjątkowa polewa do piernika 313

Mam dla Was baaardzo ciekawą polewę, dzięki której Wasz piernik (i nie tylko) nabierze zupełnie nowego charakteru!Polewa jest czekoladowa z lekkim złamaniem tej słodyczy

Kraina Miodem Płynąca
"CZEKOLADA" CARLA BARDI - recenzja książki 134

więcej na temat książki, która urzekła mnie od pierwszej chwili. Okładka od razu zadziała jak magnez, przepiękna fotografia autora Brenta Parkera Jones'a, na której dumnie prezentuje się tort czekoladowy przyozdobiony płatkami kwiatów i owocami. W jednej chwili sięgnęłam po tą pozycję i już jej nie wypuściąłm z rąk. Z każdą kolejną kartą tej książki zachwycałam się bardziej, fotografie(...)kulinarnej zdobywała u swojej mamy, obecnie mieszka nad jeziorem Bolsena i prowadzi własną winnicę.   Książka zawiera 140 przepisów kulinarnych, podzielonych na kategorie tj., sztabki, bronie i ciasteczka; babeczki, ciasta i rolady, tarty, placki i inne wypieki; lody i desery na zimno; drinki i łakocie.   Każdy przepis jest dość szczegółowo opisany, podane są czas przygotowania potrawy, czas pieczenia, ilość

SMYKWKUCHNI
Muffinkowe torciki z kremem krówkowym 194

DUKA.Jak podać klasyczne muffiny czekoladowe, by nie były banalne ? Postanowiłam zrobić mini torciki muffinkowe. Bazą do ich stworzenia jest gotowy produkt Delekta - "Babeczki na 1001 sposobów" o smaku czekoladowym. Składniki:1 opakowanie Delekta  "Babeczki na 1001 sposobów" o smaku czekoladowym2 jajka100 ml mleka100 ml oleju Krem:200 ml śmietanki 30%4 łyżki gotowej masy kajmakowej/krówkowej1 łyżka(...)Przygotować małą blachę - wyłożyć papierem do pieczenia.Masą napełnić 6 otworów formy na babeczki, resztę masy wylać na blachę.Babeczki piec w 180 stopniach C przez około 20 minut, ciasto nico krócej, wystarczy 12-15 minut.Babeczki i ciasto ostudzić. Wyjąć z formy.Z ciasta wykrawać szklanką odpowiadającą średnicy babeczki koła.Muffinki przeciąć w połowie. Żelatynę namoczyć w wodzie.Śmietankę ubić

kolorowotorcikowo
Jogurtowiec jagodowy na owsianym spodzie (FIT, bez pieczenia) 226

ksylitolu 4 czubate łyżki żelatyny 1/2 szkl. gorącej wody Sposób przygotowania: Owsiany spód: Nad kąpielą wodną rozpuszczamy czekoladę i łączymy z miodem. Do miski wsypujemy sypkie składniki, dodajemy masę czekoladową i jogurt, dokładnie mieszamy, i masą wykładamy spód tortownicy (21 cm), dociskamy dokładnie i chłodzimy w lodówce około pół godziny. Ja tortownicę wyłożyłam dokładnie folią spożywczą, żeby całość nie złapała(...)bardzo ostrożnie wylewamy na pierwszą warstwę. Należy to robić powoli i ostrożnie, bo inaczej warstwy się zmieszają. Czynności powtarzamy - czyli do masy jogurtowej dodajemy jagody i ostrożnie nakładamy warstwę ciasta. Całość chłodzimy w lodówce aż całkowicie stężeje. P.s. Oczywiście można też podzielić jogurt na 4-5 miseczek i warstwy przygotowywać osobno - będą równiejsze. Wtedy do jogurtów jeszcze przed podziałem najlepiej

Kolorowy Przepisownik
Bezglutenowa tarta czekoladowa Biedronka 177

Inspirację na tartę ‘Biedronkę’ znalazłam na Pinterest, szukając słodkich pomysłów na trzecie urodziny Błażeja. Powiedziałam sobie wtedy, że jeśli nie

Słodki Pomysł
MINI SERNICZKI Z OWOCAMI 345

   Błyskawiczne,  urzekające swym wyglądem i dosłownie powalające smakiem, tak w skrócie można określić te małe cuda. U nas były już dwukrotnie, w dwóch

Smaczne Zdrowe
Cake pops z pijanych śliwek suszonych- Walentynki 100

Wyglądem przypominające popularne cake pops'y w środku kryją miłą niespodziankę w postaci mocno rumowych śliwek. Myślę, że to fajny pomysł na walentynkową niespodziankę. Składniki: 20

Tradycyjna Kuchnia
Domowe pralinki z masłem orzechowym 144

Zawsze wydawało mi się, że są pracochłonne, co okazało się zupełną nieprawdą. :-) Postanowiłam ułatwić sobie zadanie, wybrałam trzy proste składniki i w banalny sposób je ze

Szefowa kuchni
Pączki zaparzane – mięciutkie i puszyste 183

ulubionym smaku do nadziania   Przygotowanie Najpierw przygotowujemy zaparkę. Mleko zagotowujemy z masłem i zalewamy nim mąkę przesianą do miski. Mieszamy łyżką lub rózgą kuchenną, aż powstanie gładkie ciasto. Nakrywamy je folią aluminiową i odstawiamy na godzinę do wystudzenia. Przygotowujemy rozczyn z drożdży. Drożdże kruszymy i przekładamy do miski. Dodajemy łyżkę mąki i cukru oraz 150 ml ciepłego mleka. Mieszamy(...)wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Po tym czasie ciasto wyjmujemy z miski na blat, wyrabiamy ręką przez chwilę, podsypujemy odrobiną mąki i rozwałkowujemy na grubość mniej więcej 2 cm. Z ciasta wykrawamy szklanką koła o średnicy 6-8 cm. Ciasto, które pozostanie po wykrawaniu kół, ponownie zagniatamy i rozwałkowujemy. Krążki ciasta nakrywamy ściereczką i odstawiamy na około 20-25 minut

e-PrzepisyKulinarne
Trufle kokosowe 43

śmietanki dodać połamaną na kawałki białą czekoladę oraz masło. Mieszać do momentu, w którym czekolada i masło całkowicie się rozpuszczą. Chwilę wystudzić, a następnie do letniej masy czekoladowej dodać pokruszone biszkopty wraz z likierem kokosowym. Całość dokładnie wymieszać, przełożyć do miseczki i przykryć. Miseczkę wstawić do lodówki na co najmniej 4 godziny. Po tym czasie masę wyjąć z lodówki, nabierać(...)zastąpić można likierem marcepanowym. Moje trufle na ogół robię z biszkoptów lady fingers. Możecie je zastąpić innymi biszkoptami, które mają podobny smak i konsystencję jak biszkopty lady fingers. Lubisz ciasta z kokosem ? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Kokosanki . Trufle The post Trufle kokosowe appeared first on MeCooks Blog

MeCooks
Bezglutenowe oponki serowe – przepis krok po kroku 132

przecieramy przez sitko o drobnych oczkach. 3. Dodajemy śmietanę, żółtka, cukier, cukier waniliowy, sodę oraz alkohol i mieszamy. 4. Z tak powstałej masy wyrabiamy gładkie ciasto. W razie potrzeby dodajemy mąki ryżowej. 5. Ciasto dzielimy na części i rozwałkowujemy na grubość ok. 0.7 cm-1 cm. 6. Przy pomocy szklanki wykrawamy krążki na oponki, a przy pomocy kieliszka, dziurki(...)papierowym z nadmiaru tłuszczu i odkładamy do wystygnięcia. I to wszystko. Nasze bezglutenowe oponki serowe, są już gotowe. Teraz wystarczy je tylko posypać cukrem pudrem, polać lukrem lub polewą czekoladową – według osobistych preferencji Ja lubię podawać je z sokiem malinowym lub rozpuszczoną czekoladą.   Koniecznie dajcie znać, co Wy pieczecie na Tłusty Czwartek! Smacznego! Na Tłusty Czwartek, polecam również: Smalcówki

Okiem Blondynki by McBlondi
Piernikowe brownie ze śliwką 119

można użyć ubitej aquafaby. Namawiam do własnych eksperymentów z różnymi mąkami ale ja polecam owsianą. Składniki: 200 g gorzkiej czekolady ( dałam 100 gram czekolady i 100 gram groszków czekoladowych po prosu musiałam je wykorzystać) 2 dojrzałe banany ( małe) 100 ml oleju 1 łyżka przyprawy do piernika 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia garść śliwek kalifornijskich 140 gram mąki owsianej bezglutenowej(...)misce ubić jaja lub aquafabę. Dodać rozpuszczoną czekoladę, zmiksowane banany, olej. Wymieszać. Następnie dodać mąkę, przyprawę do pienika, proszek do pieczenia i posiekane śliwki. Wymieszać trzepaczką na gładkie ciasto. Przelać do formy wyłożonej papierem i posmarowanej tłuszczem. Piec 30 minut w 170 stopniach C. (Piekłam 40 minut -moim zdaniem ciut za długo). Wyjąć z piekarnika i wystudzić. W kąpieli wodnej

AZgotuj!
Brownie z gorzkiej czekolady z malinami 122

kawałek czekoladowych endrofin szczęścia w połączeniu z filiżanką gorącej kawy  Konesso doda niesamowitej energii. Szybko poprawia humor. A to jeden z powodów,  aby nie odmawiać sobie czekoladowych przysmaków, Słodkość której trudno się oprzeć, deser jest banalnie prosty do zrobienia . Polecam . SKŁADNIKI: 20 dag gorzkiej czekolady 60% kakao 20 dag masła 82% 1 czubata szklanka dość drobnego brązowego cukru(...)gładkiej konsystencji. Jajka wbić do miski, wsypać cukier i ubić na puszystą masę, wlać płynną czekoladę z masłem, zmiksować  na koniec wsypać mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem.  Ciasto wylać na blaszkę o wym 23/27 cm, na wierzchu rozsypać świeże lub mrożone maliny (bez rozmrażania). Piec w nagrzanym do 180*c piekarniku przez 30/35 minut. Wyjąć z pieca, wystudzić

Wanilia i Kardamon
Tiramisu owocowe-polecam na karnawał 190

Przygotowałam go na Sylwestra itak samo szybko znikneło ciasto . Składniki 3 paczki biszkoptów powinny być podłużne, ja miałam okrągłe 200 ml mocnej kawy rozpuszczalnej   krem do przekładania 4 łyżki cukru pudru 250 g mascarpone lub rikotta 200 g sera z wiaderka 650 ml śmietany 36 % śmietan fix 2 opakowania 1 puszka mandarynek 1 puszka truskawek blaszka o wymiarach(...)składników oraz śmietan fix Połowę masy dajemy na biszkopty, a na to mandarynki i biszkopty i znów smarujemy kawą a na to masa i truskawki, na koniec posypać posypką czekoladową   polecam bo nie zajmuje dużo czasu go przygotować

Moje Wyroby
Muffinki naleśnikowe 116

słono. Ja kilka zrobiłam z kawałkami gorzkiej czekolady i orzechami włoskimi, a kilka z mrożonymi owocami. Można też zrobić bez żadnych dodatków i później zjeść z miodem, czekoladowym kremem lub dżemem. Czyli do wyboru do koloru.  Takie muffinki świetnie sprawdzą się na śniadanie albo jako szybka i oryginalna przekąska. Najlepiej smakują na ciepło polane syropem klonowym. Po przestygnięciu też(...)180ºC. W misce wymieszać mąkę, proszek, sól i ksylitol. Zrobić wgłębienie na środku, wlać mle ko, ekstrakt, jajko i olej. Wymieszać do połączenia się składników (na gładkie ciasto). Nakładać ciasto do foremek na muffinki do połowy wysokości (u mnie silikonowe). Dodać wybrane dodatki i delikatnie wcisnąć je w ciasto. Piec 10-15 minut. Muffinki najlepiej podawać z syropem klonowym

Healthy food explorer
MUFFINKI JOGURTOWE Z SEREM I JAGODAMI 211

muffinki jogurtowe z serem i borówkami. Do ich zrobienia zainspirowały mnie te Sernikobrownie z malinami i masa serowa użyta do tych – jest dokładnie taka sama jak w tamtych czekoladowych. Tak więc widzicie, że warto kombinować, zmieniać, a moje pomysły są tylko bazą do stworzeni innych cudownych słodkości. Szalejcie w kuchni! Polecam! SKŁADNIKI: * mąka pszenna – 8 łyżek * cukier – 4 łyżki(...)składniki suche (mąkę, cukier, proszek do pieczenia). W drugiej mokre (roztopione masło, jogurt i jajka). Składniki suche dodajemy do mokrych i mieszamy łyżką – nie robimy tego bardzo dokładnie , gdyż ciasto powinno być lekko grudkowate. Foremki napełniamy ciastem do połowy wysokości. Ser biały mieszamy z mąką ziemniaczaną, cukrem oraz białkiem. Po łyżeczce nakładamy do foremek. Posypujemy owcami i płatkami migdałów. Pieczemy

Ostra na Słodko
Racuchy z jabłkami i cynamonem 266

jabłkami, z pewnością pamiętacie z dzieciństwa. Żadna Babcia nie mogła ich pominąć Idealnym zwieńczeniem gotowych racuchów na talerzu – oprócz cukru pudru – mogą być miód, syrop klonowy lub lekka polewa czekoladowa z gorzkiej czekolady z dodatkiem śmietanki 30% lub pokruszonych orzechów, migdałów. Pycha! Składniki: 0,5 kg mąki pszennej 0,5 l mleka 40 g świeżych drożdży 1 jajko(...)Możemy także umieścić kubek w ciepłej kąpieli wodnej. W większej misce mieszamy resztę składników (oprócz jabłek), dodajemy wyrośnięty rozczyn drożdżowy, mieszamy kilka minut trzepaczką kuchenną, drewnianą łyżką lub mikserem. Ciasto ma być bez grudek, elastyczne. Odstawiamy ciasto na 5 minut. Po tym czasie do ciasta wsypujemy starte na dużych oczkach obrane jabłka, opcjonalnie mielone orzechy lub/i szczyptę cynamonu. Smażymy

Zasmakuj Kuchni
Czekoladowe serca z żurawiną i skórką pomarańczową. 136

Kolejne ciastka z serii serduszkowo-walentynkowej. Tym razem w wersji czekoladowej. Mnie i mężowi bardzo smakowały. Dzieciaki uznały, że są za mało słodkie. Zawsze można zwiększyć ilość cukru. Ale szczerze mówiąc piekłam je z myślą o nas, a nie o nich ;) ;) Ciasteczka są bardzo aromatyczne, a połączenie skórki pomarańczowej z żurawiną przywołuje w pamięci minione święta Bożego Narodzenia. I choć(...)łyżki kakao skórka otarta z jednej pomarańczy 3 łyżki suszone żurawiny szczypta soli 2-3 łyżki wody (opcjonalnie) Wykonanie: Żurawinę posiekać. Wszystkie składniki zagnieść na jednolitą masę.  Gdyby ciasto było zbyt sypkie dodać wodę i ponownie zagnieść. Ciasto włożyć na godzinę do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkować (najlepiej pomiędzy dwoma kawałkami folii spożywczej) i foremką wykrajać kształt serc. Ciastka ułożyć

zadanie-gotowanie
Sernik wiedeński z rodzynkami 500

cóż, nie jest to ciasto dietetyczne, ale za to nad wyraz smaczne. Puszysty sernik wiedeński jest po prostu ciastem idealnym na każdą okazję. Składniki - proporcje na formę prostokątną o wymiarach 28x19x7 cm lub okrągłą o średnicy 26 cm Jako miarki używałam szklanki o pojemności 250 ml Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej 1 kg tłustego, 2-3 krotnie zmielonego(...)lepiej ekstraktu waniliowego) rodzynki (mogą być wcześniej namoczone w rumie) i ewentualnie drobno pokrojona skórka pomarańczowa (czasami w sklepach można kupić mieloną skórkę pomarańczy) szczypta soli  opcjonalnie polewa czekoladowa Przygotowanie Żółtka oddzielić od białek. Obie mąki przesiać i wymieszać ze sobą. Miękkie masło utrzeć z cukrem na jasną puszystą masę. Nie przerywając ucierania, dodawać kolejno po jednym żółtku

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Czekoladowo-waniliowy budyń z kaszy jaglanej ze śliwkami 130

dość, że można je pałaszować bez wyrzutów sumienia, to jeszcze świadomość, że są pełne korzystnych wartości odżywczych, sprawia, że nie można ich nie lubić! Fajnym fit zamiennikiem do wielu ciast i deserów jest znana i lubiana kasza jaglana, która stanowi genialne tło dla nowych smaków. Ten budyń to świetna bezmleczna i bezglutenowa alternatywa, a w dodatku świetnie wygląda! Jest kremowy(...)można podmienić na ulubione przyprawy, skórkę z owoców cytrusowych, czy cząstki owoców. Ten przepis potraktuj jako pomysł i stwórz samodzielnie swój ulubiony budyń jaglany! Chociaż nie ukrywam, że ta czekoladowo-waniliowa wersja ze śliwkami jest przepyszna! ;) * SKŁADNIKI na 2-4 porcji 200 g kaszy jaglanej 300 ml śmietanki kokosowej (zebranej z góry z puszki po mleku) 4 łyżki syropu klonowego

Food Square
Stefanka czekoladowa-bez pieczenia 552

proste do zrobienia , herbatniki bardzo szybko miękną więc nie trzeba czekać całą noc-wystarczy  godziny-polecam Składniki: 60-70 szt herbatników maślanych 800 ml mleka 2 opakowania budyniu czekoladowego 150 g cukru 250 g masła 3 łyżki rumu 500 ml śmietany kremówki 30% 2 łyżki cukru pudru 2 śmietan fixy Przygotowanie: budynie z połową cukru mieszamy(...)łatwiej je wyjmiemy) w blaszce układamy pierwszą warstwę herbatników ,na to 1/3 masy znowu herbatniki,i kolejną część masy,znowu herbatniki,trzecią część masy i na wierzch ostatnie herbatniki,ciasto dajemy do lodówki żeby stężało na ok 2-3 godz po tym czasie wyjmujemy przykrywamy deską i przewracamy do góry nogami zdejmujemy folię,ubijamy kremówkę dodajemy cukier puder i wykładamy

Swojskie jedzonko
Sernik "Kopiko" 235

mąki kukurydzianej biała polewa do dekoracji Sposób przygotowania 1. Ciasto: Mąkę pszenną połączyć z cukrami, kawą rozpuszczalną, żółtkiem, proszkiem do pieczenia, dodać masło oraz śmietanę zagnieść ciasto kruche, wylepić ciastem blaszkę wyłożoną pergaminem o wym 24/28 cm. 2. Masa serowa: Zmielony twaróg utrzeć z cukrem oraz żółtkami wlać budyń rozrobiony w mleku, dodać mąkę kukurydzianą oraz masło zmiksować. Białka ubić(...)trzeciej części wlać resztę kawy i wsypać łyżeczkę ciemnego kakao wymieszać, wyłożyć na wierzch. Piec 50 minut w temp 175*c. 4. Po upieczeniu zimny sernik udekorować białą polewą czekoladową. Schłodzić.                                                         Życzę

Wanilia i Kardamon
Ciasto Kinder Pingui 155

łyżeczka oleju Przygotowanie Przygotowujemy biszkopt: jajka ubijamy z cukrem. Następnie wlewamy olej i krótko miksujemy i wsypujemy mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Jeszcze chwilę miksujemy. Ciasto przelewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (moja ma wymiary ok 24x24cm). Pieczemy w temperaturze 180 C przez około 30 minut. Upieczony biszkopt studzimy. Przygotowujemy polewę: czekoladę łamiemy na kawałki, wkładamy(...)Serek mascarpone miksujemy, dodajemy śmietankę i ostudzoną żelatynę. Miksujemy aż składniki połączą się na głodki krem. Biszkopt przekrawamy na dwa placki. Dolny placek smarujemy połową masy, polewamy połową polewy czekoladowej, wyrównujemy i wstawiamy do zamrażalnika na 10 minut. Następnie polewę smarujemy pozostałą masą, przykrywamy drugim plackiem i smarujemy pozostałą polewą. Placek odstawiamy do lodówki na 2-3 godziny

e-PrzepisyKulinarne
Ciasto Kinder Pingui 239

łyżeczka oleju Przygotowanie Przygotowujemy biszkopt: jajka ubijamy z cukrem. Następnie wlewamy olej i krótko miksujemy i wsypujemy mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Jeszcze chwilę miksujemy. Ciasto przelewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (moja ma wymiary ok 24x24cm). Pieczemy w temperaturze 180 C przez około 30 minut. Upieczony biszkopt studzimy. Przygotowujemy polewę: czekoladę łamiemy na kawałki, wkładamy(...)Serek mascarpone miksujemy, dodajemy śmietankę i ostudzoną żelatynę. Miksujemy aż składniki połączą się na głodki krem. Biszkopt przekrawamy na dwa placki. Dolny placek smarujemy połową masy, polewamy połową polewy czekoladowej, wyrównujemy i wstawiamy do zamrażalnika na 10 minut. Następnie polewę smarujemy pozostałą masą, przykrywamy drugim plackiem i smarujemy pozostałą polewą. Placek odstawiamy do lodówki na 2-3 godziny

e-PrzepisyKulinarne
Sernikobrownies z malinami 151

Nie musicie wybierac co lubicie bardziej - sernik czy brownies,bo mozecie oba przysmaki zjesc jednoczesnie.Do tego swieze maliny i gotowe.Mhm...po prostu pycha!A jaki zapach

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Muffinki bananowo – czekoladowe 172

dość!Bo czy można mieć ich dość , kiedy to są niezliczone ilości przepisów ,smaków i możliwości ich zrobienia?!Dziś padło na muffinki czekoladowe!Połączyłam je z bananami i płatkami migdałowymi - efekt niesamowity!Zobaczcie jak je zrobiłam!SKŁADNIKI:- mąka – niepełna szklanka- kakao – 2 łyżki- cukier – 3 łyżki- proszek do pieczenia – 1 łyżeczka- sól – szczypta- płatki migdałów(...)mlekiem i roztopionym masłem.Dodajemy olejek migdałowy.Mokre składniki dodajemy do suchych i lekko mieszamy – tylko do połączenia składników.Foremki do muffinek ( u mnie jak zawsze silikonowe! )wypełniamy ciastem ( do ok. 3/4 wysokości ).Pieczemy w temperaturze 190ºC, przez około 25 minut, aż będą ładnie rumiane.Smacznego

Ostra na Słodko