kokosowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta wanilii opcjonalnie słodzik do smaku i/lub puder do posypania gotowych oponek Wszystkie składniki dokładnie wymieszać dosypując mąki kokosowej w zależności od konsystencji ciasta. Powinno być niezbyt zbite, ale takie żeby można z niego wałkować rulonik i kształtować oponkę. Używając formy silikonowej na donuty umieszczać je w zagłębieniach. U mnie z jednej formy wychodzi(...)wyjęciu z piekarnika pieczone oponki serowe można opcjonalnie posypać słodzikiem w postaci pudru jak tradycyjne bądź zrobić lukier np z ksylitolu i soku z cytryny albo oblać polewą czekoladową, posypać wiórkami kokosowymi itp. Smacznego! — BTW całości bez dodatków: 355 g, 634 kcal, B 57 g, T 36 g, W 12 g. W 100 g: 179 kcal
Ola la LCHFkokosowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta wanilii opcjonalnie słodzik do smaku i/lub puder do posypania gotowych oponek Wszystkie składniki dokładnie wymieszać dosypując mąki kokosowej w zależności od konsystencji ciasta. Powinno być niezbyt zbite, ale takie żeby można z niego wałkować rulonik i kształtować oponkę. Używając formy silikonowej na donuty umieszczać je w zagłębieniach. U mnie z jednej formy wychodzi(...)wyjęciu z piekarnika pieczone oponki serowe można opcjonalnie posypać słodzikiem w postaci pudru jak tradycyjne bądź zrobić lukier np z ksylitolu i soku z cytryny albo oblać polewą czekoladową, posypać wiórkami kokosowymi itp. Smacznego! — BTW całości bez dodatków: 355 g, 634 kcal, B 57 g, T 36 g, W 12 g. W 100 g: 179 kcal
Ola la LCHFWitajcie, wraz z początkiem tygodnia przychodzę do Was z przepisem na coś słodkiego a jednocześnie legalnego. Dzisiaj będą to czekoladowe fit batoniki. Dlaczego legalne i fit? Bo nie zawierają mąki, białego cukru ani laktozy. Dodatkowo robi się je bardzo szybko i można je zabrać na letnie wycieczki:) Jeden batonik to: 210 kcal(...)wierzch). Całość blendujemy. Tak przygotowaną masę wykładamy do keksówki. Na wierzch układamy resztę gryki. Pieczemy przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Po tym czasie wyciągamy ciasto i zostawiamy do wystudzenia. Przygotowujemy polewę. W garnuszku rozpuszczamy olej kokosowy do którego dodajemy masło orzechowe. Całość dokładnie mieszamy do momentu całkowitego rozpuszczenia się. Następnie polewamy wystudzone ciasto. Po zastygnięciu polewy
Health-Fit-Liferoku w tym również postanowiłam upiec coś na swoje urodziny, padło na tort gruszkowo- czekoladowy. Zdecydowanie dobry wybór. Fantastycznie delikatny, wcale nie jest słodki. W sam raz na spotkania rodzinne, z przyjaciółmi czy nawet na własne urodziny ;) Biszkopt: 8 jaj 1 szkl kartoflanki 1szkl mąki 3/4szkl cukru 2 łyzeczki proszku do pieczenia 5 łyżeczek wody 1 płaska łyżeczka sody(...)jednym żółtku ubić na sztywno. Dodawać stopniowo przesianą mąkę, sodę i kakao mieszając drewnianą łyżką dodać olej. wymieszać do połączenia składników. Tortownicę wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przelać do tortownicy. Piec w temp. 180*C do suchego patyczka. Biszkopt wystudzić i przeciąć na 3 równe krążki. Krem: Puszkę z kajmakiem wstawić do gorącej wody na około
Garnkowe fanaberiesmarowania i brązowy cukier. Wyszły idealne, pięknie popękały, a ich smak mogę określić jako „niebo w gębie”. Są bardzo mięciutkie w środku, z delikatną, chrupką skórką z wierzchu. Bardzo czekoladowe i jedno wystarczy, żeby się zasłodzić na długi czas. Crinkles (ok. 30 szt.) 237g gorzkiej czekolady 1 ¼ szkl. mąki ½ szkl. kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/ 4 łyżeczki soli(...)formować kulki wielkości orzecha włoskiego, bądź mniejsze (z doświadczenia powiem, że im mniejsze, tym urokliwsze wychodzą) i obtaczać dokładnie w cukrze pudrze tak, żeby nie było widać brązowego koloru ciasta. Ułożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, zachowując odstępy między ciasteczkami. Piec 12-15 minut w temperaturze 165 C. Smacznego
Przepysznik - BLW i nie tylkokuchenna, wagaRozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej (lub w mikrofalówce), podgrzewamy miód (powinien mieć płynną konsystencję).Łączymy czekoladę z miodem, nie mieszamy zbyt długo - tylko do uzyskania jednolitej konsystencji.Masę czekoladową (nie może być gorąca) przelewamy na folię, zamykamy brzegi i rozgniatamy ręką, tak żeby uzyskać cienki placek. Odstawiamy do stężenia w temperaturze pokojowej na co najmniej 12 godzin.Po około(...)plastyczną można przechowywać w lodówce nawet kilka tygodni, dobrze jest zamknąć ją w szczelnych pojemnikach lub woreczkach strunowych, żeby nie przesiąkła "lodówkowymi" zapachami, które nie za dobrze pasują do ciasta. Przed przygotowaniem dekoracji warto wyciągnąć czekoladę z lodówki trochę wcześniej, żeby zmiękła.Smacznego!ciastkożercy
Ciastkozercymaczne muffinki bananowo-czekoladowe. Nie za słodkie, chrupiące z zewnątrz i mięciutkie w środku. Bardzo dobrze wyważone proporcje składników (przepis znalazłam na opakowaniu cukru :)). Ze względu na dodatek czekolady lubię je jeść jak tylko lekko przestygną (czekolada jest wtedy jeszcze półpłynna). :-) Muffinki bananowe z czekoladą PRZEPIS Temperatura pieczenia: 20 0ºC Czas pieczenia : ok. 25 min. Składniki(...)soli. Dodać pokruszoną czekoladę. W oddzielnej misce wymieszać mleko, olej i jajko. Dodać rozgniecione banany. Wymieszać. Płynne składniki przelać do suchych składników. Zamieszać delikatnie tak by płyn wsiąknął w ciasto (nie mieszać zbyt dokładnie). Gotow ą masę przelać do formy wyłożonej papilotkami. Napełnić papilotki ciastem, posypać płatkami migda łowymi i piec w temperaturze 20 0ºC przez
coolinarnastrefa.blogspot.comJest sesja, więc trzeba jakoś umilać sobie czas. Postanowiłam w przerwie od nauki zrobić coś szybkiego, co znacznie poprawi mój nastrój, bo po prostu mam
Fabryka pomysłówregularne posiłki). Spróbujcie uśmażyć rybę bez panierki i w mniejszej ilości tłuszczu (najlepiej udusić, ale zdaję sobie sprawę, że nie każdy lubi), a do sałatki użyjcie jogurtu naturalnego. Do ciasta dodajcie o 1/3 mniej cukru, mięso (najlepiej drób lub wołowinę) przyprawcie ziołami (a nie solą). Odciążycie układ trawienny i zmniejszycie kaloryczność potraw. 2. Zamiast słodzonych napojów pij wodę(...)przy kolacji - tak, kilka butelek "przed snem" już niekoniecznie :) 3. Aktywność fizyczna! Godzina 20:00, brzuszek pełen, bo i dużo pyszności, a jeszcze skusiłeś się na czekoladowego mikołaja i kilka cukierków? Masz dwie możliwości: poleżeć dalej (i za jakiś czas odruchowo siegnąć po kolejnego cukierka), albo wyjść na spacer z psem, żoną czy dzieckiem. Polecam tę drugą
KatsuumiSezon na śliwki w pełni, więc korzystam póki jeszcze są, świeże, soczyste, pyszne. Tym razem przygotowałam szybkie ciasteczka, ale jeszcze szybciej niż je robiłam zniknęły, więc
Cynamonowe szczęścieW sumie to ten tytuł powinien być jeszcze dłuższy ponieważ do moich owoców dorzuciłam jeszcze borówki ale stwierdziłm, że i tak zawiera już wiele informacji. Właściwie
Relaxtimestrzałem w dziesiątkę. Ciasteczka rozpływają się w ustach i są nieziemsko smaczne! Zrobiłam je w wersji z i bez orzechów. Ta pierwsza jest bez porównania lepsza. Ciastka czekoladowe z orzechami pekan składniki na ok 30 ciastek: wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej 110 g masła 90 g drobnego cukru do wypieków 1 duże jajko 125 g mąki pszennej(...)Dodajemy rozgniecionego banana lub dynię oraz czekoladę i miksujemy do połączenia się składników. Chłodzimy w lodówce przez 2 godziny lub wkładamy do zamrazarki na 30 minut. Po tym czasie ciasto wyjmujemy i formujemy z niego nieduże kulki, tak by powstało ok 30 ciasteczek. Ciasto będzie lepkie, warto więc kilka razy podczas formowania umyć dłonie. Posiekane orzechy wsypujemy do miseczki. Obtaczamy
Dzieje kuchennej WiewióryPodaję je z cukrem pudrem, jednak zdarza się z syropem klonowym czy z agawy, miodem, konfiturą z prażonych jabłek, powidłami śliwkowymi, innym dżemem, nawet żurawiną czy domową polewą (mocno!) czekoladową, posypuję wiórkami kokosowymi. Świeże owoce, jak borówki czy maliny też mile widziane, koniecznie świeże i sezonowe długo wyczekiwane owoce. Jest wtedy rozpusta na całego! Oczywiście klasyka to klasyka, wiem wiem(...)olej do smażenia cukier puder do posypania Przygotowanie: Kruszę drożdże. Kefir mieszam w misce z 50 g drożdżami. Dodaję mąkę pszenną i zostawiam na ok. 40 minut do wyrośnięcia, ciasto przykrywam ściereczką bawełnianą. Po tym czasie obieram jabłka i kroję na małe kawałki. Można także zetrzeć je na tarce o dużych oczkach, wtedy lekko odciskam sok. Następnie mieszam je delikatnie
Zasmakuj KuchniMięciutkie i lekkie jak piórko muffinki czekoladowe. Bardzo delikatne, puszyste i długo utrzymujące świeżość. Z dużą ilością gorzkiej czekolady i naturalnym masłem. Przygotowanie ich, trwa chwilę, bez konieczności używania miksera. Jak w przypadku innych przepisów na muffiny, składniki mokre dodajemy do suchych i delikatnie łączymy łyżką, widelcem lub szpatułką. SKŁADNIKI / 12 sztuk 160 g gorzkiej czekolady 125 g masła(...)dodajemy cukier i jajka. Miksujemy lub mieszamy rózgą. Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i dodajemy mokre składniki. Powoli, delikatnie mieszamy szpatułką. Tylko do połączenia składników. Przygotowanym ciastem, w równych porcjach, napełniamy papilotki. Wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 20-25 minut, do suchego patyczka
cool and mintySzał dyniowy w wiewiórczym domu trwa! Tym razem z dyni zrobiłam krem, który stał się nadzieniem bułeczek., Słodko, korzennie i energetycznie. Bombowo! Przepis na krem
Dzieje kuchennej Wiewiórypracy. A żeby sobie umilać ten czas (który u innych zapewne bywa trzy razy gorszy :) ) pozostaje mi szykować jakieś małe co nieco na drugie śniadanie. Dziś będą to Babeczki czekoladowe z batonikiem LION. Zawsze jak wędruję przy półce ze słodyczami jakimś trafem wpada on do mojego koszyka, dlatego postanowiłam, że wykorzystam go tym razem w moim przepisie. Mam nadzieję(...)następnie dodajemy jajka dalej miksując. Naszym kolejnym krokiem jest dodanie do masy rozpuszczonej czekolady. Wszystko dokładnie mieszamy i dodajemy mąkę na przemian z mlekiem. Po starannym wymieszaniu ciasto przekładamy do papilotek, albo silikonowych foremek i wkładamy do piekarnika na około 25 minut ( wierzch możemy lekko posypać pokruszonym batonikiem ). Po wyjęciu z piekarnika, babeczki posypujemy batonikiem, jeżeli niektóre babeczki zbytnio
Słodkie Przyjemnościmąki z proszkiem do pieczenia.Przesiewamy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy.Dodajemy wodę i miksujemy na najmniejszych obrotach.Formę ( średnią blachę ) smarujemy margaryną ( boki nie! )i posypujemy bułką tartą.Wlewamy ciasto i pieczemy 20 minut w 180C. MASA BUDYNIOWA :Sok z cytryny , 1 szklankę wody i cukier gotujemy.0,5 szklanki wody mieszamy z budyniami.Dodajemy do gotującej się wody i szybko mieszamy.Gotujemy(...)obok drugiego.LUKIER :Sok z cytryny rozcieńczamy z cukrem puder na gładką masę.( Dodajemy taka ilośc cukru pudru , by masa była gęsta , ale smarowna )Przygotowany lukrem dokładnie smarujemy herbatniki.Zdobimy listkami czekoladowymi i kawałkami cytrynki.Odstawiamy do ” przegryzienia „ Inspiracją był przepis znajdujący się w jednym z archiwalnych numerów Pani Domu
Ostra na SłodkoMazurek z owocamiMazurki mogą się od siebie bardzo różnić. U mnie w domu była zawsze jedna zasada - każdy robi taki, jaki smakuje mu najbardziej i przystraja
Ciastkozercy