wodzie) 120g wiórków kokosowych 3 łyżki oleju kokosowego puszka mleka kokosowego (schłodzonego w lodówce przez co najmniej 2 godziny) 4 łyżki syropu z agawy (lub innego "słodzidła") Składniki na czekoladową polewę: 80ml mleka kokosowego (z tego co zostało w puszce) 100g czekolady gorzkiej wiórki lub płatki kokosowe do dekoracji Wykonanie tradycyjne: Uwaga! Przed przystąpieniem do wykonania przepisu namocz nerkowce(...)nerkowca miksujemy. Dodajemy do tego odsączone daktyle i znów blendujemy. Wsypujemy wiórki kokosu, kakao, dodajemy olej kokosowy wraz z syropem z agawy i mieszamy. Blachę smarujemy olejem kokosowym. Wykładamy ciasto, dokładnie dociskamy, odkładamy do lodówki. Zabieramy się na masę kokosową. Wykonanie masy kokosowej: Orzechy nerkowca odsączamy z wody i blendujemy. Dodajemy do nich olej kokosowy wraz z syropem
Mania Wypiekaniaproszkiem do pieczenia, przesiej przez sitko, a następnie wymieszaj z solą i mąką kukurydzianą . Dodawaj na przemian z ajerkoniakiem do masy maślanej, wymieszaj do połączenia się składników. 1/3 ciasta wymieszaj z makiem, wylej na spód przygotowanej foremki. Na górę wyłóż masę białą , wyrównaj łyżką . Piec w nagrzanym piekarniku 180 C przez około 50 minut. Sprawdź patyczkiem czy babka jest już(...)minut. Po tym czasie wyjmij babkę z formy i odstaw do całkowitego wystudzenia. Babeczka powinna bez problemu ładnie wyjść z formy. Babkę można udekorować cukrem pudrem, polewą czekoladową lub białym lukrem. Babka z tego przepisu jest smaczna, mięciutka oraz wilgotna. Polecam ! Smacznego
Przepisy i porady kulinarnenajczęściej jadam go na słodko z owocami, ale wytrawne omlety też są pyszne. Dziś jednak zamiast dodać owoce czy warzywa przygotowałam omlet dla miłośników kawy i czekolady 💚 Omlet kawowo-czekoladowy - przepis na 2 porcje Do przygotowania omletu będą Ci potrzebne: ok. 150g jogurtu greckiego, 2 jajka, 25g mąki graham, 5 łyżek naparu kawy, łyżka ksylitolu, łyżeczka masła klarowanego, 2 łyżeczki(...)soli. 1. Zaparz kawę i odstaw do ostudzenia. 2. Oddziel żółtka od białek. 3. Żółtka wymieszaj rózgą z kawą, mąką, proszkiem do pieczenia, 50g jogurtu i ksylitolem. 4. Do ciasta dodaj łyżeczkę kakao i esencję waniliową i wymieszaj. 5. Do białek dodaj sól, ubij na sztywną pianę, dodaj do przygotowanej wcześniej masy i delikatnie wymieszaj łyżką. 6. Na małej patelni
Z notatnika dietetykaroztopiona 1-2 łyżeczki naturalnego olejku pomarańczowego 2 jajka 1 budyń śmietankowy * Wszystkie składniki masy serowej powinny być w temp. pokojowej. Przygotowanie: Spód: Wszystkie składniki połącz do uzyskania ciasta kruchego Ciastem wylep dno tortownicy Podpiecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 15 min Masa serowa: Sery przełóż do miski i zmiksuj krótko z cukrem Dodaj puree z dyni, olejek(...)jajka i ponownie krótko zmiksuj Gotową masę serową przelej na podpieczony spód Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 35 min Po ostudzeniu udekoruj wg uznania, np. polewą czekoladową i siekanymi orzechami
Słodki BlogSernik z kawą to pięknie prezentujące się i wyśmienite w smaku ciasto. Tak naprawdę ciasto to jest połączeniem dwóch ciast – ciasta biszkoptowego z ciastem serowym. Oba ciasta scala ze sobą krem kawowy , który powstaje z połączenia budyniu z masłem. Jako, iż ciasto to jest nieco czasochłonne, sugeruję rozłożenie sobie pracy nad nim na dwa dni. W pierwszym dniu upiec(...)żółtka oraz przesianą przez sitko mąkę wraz z proszkiem. Ciasto różowe za pomocą łyżki wyłożyć na posypane kawą ciasto jasne, równomiernie rozprowadzić starając się nie zniszczyć powstałych z ciasta jasnego górek. Formę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piec przez 35-40 minut. Upieczone ciasto wystudzić i kiedy zimne przekroić wzdłuż na pół. Wkładka serowa
MeCooksPierniki kojarzą się lukrem, ja natomiast lubię je również w takiej wersji. Polewa czekoladowa pasuje do korzennych aromatów i bardzo dobrze z nimi współgra:). Pierniki: 2 i 1/4 szklanki mąki 80g masła 1/2 szklanki cukru pudru 1 jajko L 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżki przyprawy do piernika Dodatkowo: 1 szklanka cukru pudru trochę ciepłej wody barwnik spożywczy(...)posypka cukrowa 1. W garnku podgrzewamy miód, masło i cukier puder do momentu aż cukier się rozpuści a składniki połączą. Studzimy. Dodajemy pozostałe składniki, wyrabiamy gładkie ciasto. 2. Ciasto wałkujemy na grubość około 3mm. Formą w kształcie choinki wykrawamy pierniczki. Pierniczki wykładamy na papier do pieczenia, pieczemy w temperaturze 170 stopni przez 8-10 minut. Studzimy. 3. Cukier puder
Szefowa kuchnifunkcjonować. No i co w takim przypadku począć, kiedy kawiarnia daleko, ja utknęłam w swojej oazie na wsi i trzeba radzić sobie samemu. Czasami ratuje mnie tiramisu pod postacią ciasta, nawet mam je w wersji rolada tiramisu . Uwielbiam wszystko co zawiera smak kawy, no może oprócz jogurtów o smaku kawy, to dla mnie totalne nieporozumienie. Kawa ma już lekko kwaśny(...)szczerze mówiąc nie wiem kto to zjada ze sklepowych półek. *rurka oczywiście biodegradowalna ;) Shake tiramisu - składniki na 2 porcje: 8 kostek zamrożonego espresso 200 ml schłodzonego espresso syrop czekoladowy aromat migdałowy 6 łyżek ubitej śmietanki 36%, u mnie śmietanka MU! biszkopt lub miniherbatnik do ozdoby Shake tiramisu - przygotowanie: Odkładamy 2 kostki zamrożonego espresso, które posłużą nam za ozdobę. Resztę kostek
MamaOskarkaposiadają pysznie kakaowo-orzechowy posmak. Z pewnością przypadną do gustu nie tylko dzieciom, ale również dorosłym. W moim domu znikają w zaprezentowanej wersji, ale możecie je wzbogacić odrobiną polewy czekoladowej. Polecam! (około 10 większych sztuk) 1/2 szklanki kaszy manny (u mnie orkiszowa ; 1 szklanka = 250 ml) 1/4 szklanki mąki żytniej (u mnie typ 720 , można użyć mąki pszennej) 1/4 szklanki(...)roztopionego masła 1 łyżka masła/ pasty orzechowej 5 łyżek cukru pudru (płaskich) 1 łyżka kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Wszystkie składniki wymieszać dłonią do uzyskania jednolitej konsystencji. Powstałe ciasto podzielić na porcje wielkością przypominające spory orzech włoski. Następnie z każdego kawałka uformować wałeczek, który należy ściśle, ale delikatnie zwinąć w spiralę. Ciasteczka umieścić na blasze wysłanej papierem do pieczenia
Di gotujeCiasto, w którym smak truskawek idealnie komponuje się z masą z homogenizowanych serków, biszkoptem nasączonym kawą i migdałowym likierem tworząc prawdziwą rozkosz do małej czarnej. Składniki: Biszkopt: 3 jajka 1/2 szklanki cukru pudru 1/2 szklanki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżeczki kakao Masa waniliowa: 360g serka homogenizowanego waniliowego 125g masła 3 żółtka(...)szklanki cukru pudru 1/2 szklanki mleka 3 łyżeczki żelatyny Masa czekoladowa: 360g serka homogenizowanego czekoladowego 100g mlecznej czekolady 3 żółtka 2 łyżki cukru pudru 1/2 szklanki mleka 3 łyżeczki żelatyny Poncz: 1 łyżka kawy rozpuszczalnej 1/2 szklanki wrzątku 50ml likieru migdałowego Polewa truskawkowa: 250g truskawek 1 truskawkowa galaretka Dodatkowo: bita śmietana truskawki, borówki Wykonanie: 1. Biszkopt: Białka ubić na sztywno
Szalona Kuchnia EwelinyPrzepis na muffinki znalazłam w książce "Czekolada"Jacqueline Bellefontaine . Pięknie się prezentują na wiosennych spotkaniach plenerowych :) Są niezwykle puszyste, czekoladowe z delikatnym cytrynowym kremem. Bardzo polecam! Wypróbujcie :) Temp. pieczenia: 180C Czas pieczenia: 15-20 minut Składniki: 125g miękkiej margaryny 125 g cukru 150g mąki pszennej 1 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka 1 łyżka kakao 25 g stopionej(...)cytrynowa: 100 g miękkiego masła 225 g przesianego cukru pudru skórka starta z połówki cytryny 1 łyżka soku z cytryny Sposób przygotowania: Do dużej miski umieszczamy wszystkie składniki ciasta, poza stopioną czekoladą i miksujemy na gładką masę. Następnie wlewamy stopioną czekoladę. Szykujemy formę na muffinki, w przegródki wkładamy papilotki i nalewamy ciasto do 3/4 wysokości. Pieczemy w temp. 180C
Różne smaki w kuchniPrzepis na muffinki znalazłam w książce "Czekolada"Jacqueline Bellefontaine . Pięknie się prezentują na wiosennych spotkaniach plenerowych :) Są niezwykle puszyste, czekoladowe z delikatnym cytrynowym kremem. Bardzo polecam! Wypróbujcie :) Temp. pieczenia: 180C Czas pieczenia: 15-20 minut Składniki: 125g miękkiej margaryny 125 g cukru 150g mąki pszennej 1 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka 1 łyżka kakao 25 g stopionej(...)cytrynowa: 100 g miękkiego masła 225 g przesianego cukru pudru skórka starta z połówki cytryny 1 łyżka soku z cytryny Sposób przygotowania: Do dużej miski umieszczamy wszystkie składniki ciasta, poza stopioną czekoladą i miksujemy na gładką masę. Następnie wlewamy stopioną czekoladę. Szykujemy formę na muffinki, w przegródki wkładamy papilotki i nalewamy ciasto do 3/4 wysokości. Pieczemy w temp. 180C
Różne smaki w kuchniogrodu" ;) Składniki na formę o wym. 12x30cm Tarta szpinakowa: 200g mąki 100g masła 50g cukru pudru 1 żółtko 50g szpinaku rozdrobnionego Hortex Szczypta soli Krem jaglany, czekoladowy: ¾ szklanki kaszy jaglanej 1 tabliczka czekolady deserowej 150ml mleka 2% 2 łyżki masła orzechowego 2 pełne łyżki kakao Kilka kropel soku z cytryny Szczypta soli 2 łyżki cukru trzcinowego 2 łyżki(...)Sposób przygotowania Tarta szpinakowa: Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy masło, cukier puder, szczyptę soli oraz szpinak zmiksowany z żółtkiem. Wyrabiamy całość nożem, a następnie dłońmi. Szybko i krótko, by ciasto zbytnio się nie nagrzało. Owijamy w woreczek i przekładamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie wałkujemy na kształt formy i przekładamy do lekko posmarowanej tłuszczem. Boki układamy na jakiejś
Kuchnia w czekoladzieDuża porcja ciasta dyniowego z kawałkami czekolady i orzechami zadowoli wszystkich łasuchów. Wilgotne i mięciutkie idealne do kawy lub herbaty. Składniki: (użyłam blachy 35x25, ale mogą być 3 keksówki 23x12) 4 jajka 2/3 szklanki wody 3 szklanki cukru 1 szklanka oleju 450 g puree z dyni 3,5 szklanki mąki 1 łyżka cynamonu 1 łyżka mielonej gałki muszkatołowej 2 łyżeczki(...)sody 1,5 łyżeczki soli 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich 1 szklanka groszków czekoladowych lub posiekanej czekolady W dużym naczyniu połączyć jajka z puree z dyni, cukrem, olejem i wodą. Zmiksować na jednolitą masę, a następnie wmieszać mąkę, cynamon, sól, i gałkę muszkatołową. Dodać czekoladę, orzechy i wymieszać. Przelać do blachy wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 1 godz
talerz przyjemnościDelikatna tarta czekoladowa z niebiańsko lekkim kremem malinowym.Owoce można śmiało zamienić na porzeczki,truskawki,jagody i kto co tam woli.Wariacji jest dużo.Polecam wypróbować. Spód 225 g mąki pszennej 3 łyżki kakao 180 g zimnego masła szczypta soli jajko (małe) łyżka cukru waniliowego 70 g cukru pudru DIAMANT 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Mąkę i kakao przesiać.Zimne masło(...)pokroić w małą kosteczkę.Wszystkie składniki wrzucić do malaksera i zmiksować do połączenia składników.Ciasto wyłożyć na stolnicę i szybko zagnieść,owinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez ok. 1 godzinę.Przygotować dwa arkusze papieru do pieczenia.Kulę ciasta umieścić między papierami (można lekko obsypać mąką aby się nie przykleiło)i rozwałkować na szerokość blachy do tarty.Zdjąć
Anielskie wypieki