Kakaowe scones z kremem awokado-daktyle */nutellą i bananem *awokado-daktyle-kakao-cynamon-gorzka czekolada Takich jeszcze nie jadłam ;) Bo czasami można "wziąć
More food, love and dreamsDostałam słoiczek z wiśniami z nalewki, którą przygotował mój tato. Nalewkę też dostałam, ale o tymi cicho sza ;) schowałam na długie, zimowe wieczory. Nie za bardzo
Kuchnia w opałachPrzygotować ciasto na kruchy spód: na stolnicę wsypać mąkę, dodać cukier puder i proszek do pieczenia. Dodać zimne masło pokrojone w kosteczkę i posiekać składniki. Dodać żółtka i zagnieść (krótko!) ciasto. Uformować z niego gładką kulę. 3. Ciasto pokroić nożem na plasterki i rozłożyć je na spodzie formy, odłożyć kawałek ciasta i uformować z niego wałeczki. 4. Plasterki ciasta(...)kosteczki i roztopić razem ze śmietanką, dodać Malibu i wymieszać na gładką masę. 8. Polać po upieczonym wierzchu mazurka (mazurek może być prosto z piekarnika i ciepła - niestudzona polewa czekoladowa). 9. Ułożyć przekrojone na połówki pralinki Raffaello i posypać wiórkami kokosowymi. 10. Ostudzić i schłodzić przez ok. 1 godzinę. Mazurek podawać, pokrojony na porcje. Smacznego
W mojej kuchnizaczęłam robić sernik, a Bartek brownie. Oczekiwanie na upieczenie i wystygnięcie sernikobrownie bardzo się dłużyło, a zapachy roznoszące się po kuchni zapowiadały, że deser będzie wyśmienity. Połączeniem tych dwóch ciast rozpoczynamy urlop, który spędzimy u Rodziny i z którą chętnie naszym wypiekiem się podzielimy. Składniki na sernikobrownie Brownie: 200 g gorzkiej czekolady 200 g masła 200 g cukru(...)Wsypać cukier, mieszając, chwilę jeszcze trzymać na malutkim ogniu, aż cukier się rozpuści – nie musi całkowicie, drobne kryształki mogą być wyczuwalne. Odstawić, pozostawić do przestygnięcia. Do ciepłej masy czekoladowej wbijać po jednym jajku, mieszając trzepaczką. Na koniec przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dokładnie wymieszać. Masa serowa: Do misy miksera włożyć miękkie masło, ser, wsypać cukier oraz cukier wanilinowy
niecodziennikparycoś słodkiego, nie są skomplikowane, czas przygotowania i pieczenie nie jest długi i w godzinę można zajadać się słodkimi kaloriami :) Kilka prostych składników i gotowe. W przypadku muffin czekoladowych smak zależy od czekolady jaką damy, ja testowałem z czekolada gorzką, mleczną, białą czy miętową i z każdą są pychotka :) Składniki: 300g mąki 150g masła 150g cukru 100g dowolnej czekolady 150ml(...)Masę przekładamy do foremek (u mnie wyszło około 14 szt - masy delikatnie ponad połowę foremki) - za pierwszym razem gdy piekłem muffiny naładowałem całe foremki po brzegi - w konsekwencji czego ciasto delikatnie wypłynęło na cała blachę w piekarniku hehehehe :) Piekarnik nagrzewamy do 180 ° C opcja termoobieg. Wstawiamy foremki do pieca i pieczemy 25-30min aż muffiny pięknie urosną
Smacznie Pysznie KalorycznieByło ciasto Leśny Mech, na wielorakie sposoby. Były babki szpinakowe, a czy ktoś z Was próbował kiedyś ciasteczek szpinakowych? Bardzo smaczne muszę przyznać a na świeżo po upieczeniu bajka. Zrobiłam je z przepisu, w którym zamiast szpinaku użyto zielonego barwnika. Wyglądają kosmicznie ciekawie jednak chciałam oszczędzić sobie sztucznego barwnika i zmodyfikowałam je na szpinakowo ;). Kusi mnie teraz(...)sody ½ łyżeczki proszku do pieczenia 225 g miękkiego masła 1¹/₂ szkl cukru (ja dałam 1¹/₄) 1 jajko 1 cukier waniliowy opakowanie szpinaku (ja miałam 450 g zamrożonego) 1 szkl czekoladowych kropelek (lub czekolady drobno pokrojonej) Wykonanie: Szpinak rozmrozić i odsączyć, można jeszcze rozdrobnić blenderem. Piekarnik nagrzać do 190°C. 2 duże blachy wyłożyć papierem do pieczenia i odłożyć
Ukojenie Podniebieniapóźniej jak biszkopt zostanie upieczony i wystygnie delikatnie oddzielić nożykiem. Piec w temperaturze 160 -170 stopni - około 45 minut (w zależności od piekarnika) do suchego patyczka (jak nakłujemy patyczkiem ciasto i po wyjęciu pozostanie on suchy znaczy ze biszkopt gotowy) Po wyjęciu z piekarnika upuścić na podłogę z wysokości 40 cm (dzięki temu biszkopt nie opadnie ). Wystudzić. Mus malinowy(...)przestygła, ale nie stężała. Ubić śmietanę kremówkę na sztywno, następnie dodać pure z malin. Delikatnie i krótko wymieszać ze śmietaną- tylko do połączenia się - bez białych smug śmietany. Czekoladowe ganache do posmarowania tortu. 250 ml śmietany kremówki 500g czekolady drobno pokruszonej (użyłam czekolady deserowej) 3 łyżki cukru pudru opcjonalnie Śmietanę podgrzać i do bardzo gorącej dodajcie
Piekarz-Kucharz-Garkotłuk13 lat temu na świat przyszedł mój pierwszy wyczekiwany Skarbuś. Jeszcze niedawno był moim małym synkiem...Ale czas tak szybko płynie...Nie zdziwiłam się w ogóle
Z Majeczką w kuchniPieszczotliwie ochrzczone "błotnikami" ... Bo wyglądają trochę jak ulepione z błota. :) Jednak ... Cały ich urok tkwi w smaku - mocno czekoladowe, z kawałkami czekolady, orzechów włoskich i z suszoną żurawiną ... Śmiało dotrzymają kroku innym świątecznym ciasteczkom, dlatego też polecam je właśnie na zbliżające się Święta. :) Autorem przepisu jest Paweł Małecki - polecam go wypróbować, jak zrobiłam to ja. :) Składniki: 170 gramów mąki(...)masła razem z jajkiem oraz sodą. Dokładnie wymieszaj. Następnie posiekaj orzechy oraz czekolady (lub czekoladę jak u mnie). Dodaj szczyptę soli i wymieszaj całość. Masa będzie dość gęsta - ciasto nie nadaje się do wyrabiania mikserem! Wyłóż papierem blachę do pieczenia, za pomocą łyżki nakładaj na nią ciastka, w dość dużej odległości od siebie (ciastka "rozleją się" i urosną podczas pieczenia
Garniec Magaliechrupiące i zdrowe ciasteczka. Więcej czasu zajmie Wam zapewne droga do sklepu, po ciastka w których na pewno nie znajdziecie taki pyszny skład... Proponuję również ciasteczka owsiano - czekoladowe (przepis TU ) Zapraszam do pieczenia;-) Składniki: 100 g margaryny 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanka brązowego cukru 1/2 szklanka pestek słonecznika 1 szklanka płatków orkiszowych/płatków owsianych 1 jajko(...)szczyptę soli. Mieszałam aż składniki się połączyły. Wsypywałam kolejno: płatki orkiszowe namoczone wcześniej rodzynki i pokrojone suszone śliwki uprażone orzechy, migdały i pestki słonecznika Wszystko dokładnie wymieszałam. Ciasto podzieliłam na dwie części. Do jednej części dodałam kakao. Blachę wyłożyłam papierem do pieczenia. W czasie gdy piekarnik się nagrzewał, formowałam małe kuleczki, lekko je spłaszczając i układałam na blasze
potrawyregionalneCoś słodkiego na podwieczorek... Składniki: 1 i ½ tabliczki białej czekolady ½ szklanki mleka 2 łyżki żelatyny 1 jajko 1 łyżka cukru 2 łyżki kawy rozpuszczalnej 1 łyżka
Tradycyjna KuchniaJak każdego roku, poszukuję przed Świetami Wielkanocnymi nowych, ciekawych przepisów na babki i mazurki. Tak trafiłam na przepis M.Łebkowskiego z "Przysmaków poskiego stołu". Babka
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!obranych bananów) 2 galaretki bananowe lub cytrynowe 1 cukier waniliowy 16 g 1 łyżka soku z cytryny 500 ml śmietany 36% 2 łyżki cukru pudru czekolada do posypania ciasta Wykonanie: Biszkopt: Jajka - oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę i dodawać po trochu cukru, cały czas ubijając (ubijać aż piana będzie "błyszcząca"). Następnie dodawać pojedynczo żółtka i olej(...)dodajemy banany i całość wylewamy na ostudzony biszkopt. Śmietanę wraz z cukrem pudrem ubijamy na sztywno. Po czym wykładamy na stęgniętą masę bananową. Całość posypujemy startą czekoladą lub płatkami czekoladowymi. Smacznego
IMPRESJA SMAKUrazem nic z nich nie wyszło - to znaczy nie nic! Były pyszne, tylko nie takie jak te ze sklepu. Druga próba była już dużo lepsza. Ciastka wyszły chrupiące, bardzo czekoladowe z mleczną nutą. Żeby smakowały identycznie, prawdopodobnie nie powinno się dodawać żółtka - mi jednak w takim wydaniu smakują najlepiej. Przepis jest prosty, szybki i na prawdę przyjemny dla wszystkich(...)Masło z cukrem ucieramy, dodajemy mleko w proszku, żółtko, wodę i mleko.Czekoladę drobno siekamy i mieszamy razem z mąką pszenną, dodając ją stopniowo do masy maślanej.Z przygotowanego ciasta za pomocą łyżeczki wykładamy na blachę do pieczenia kulki które spłaszczamy łyżką zwilżoną wodą. Tak przygotowane ciasteczka wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180`C na około 8-10 minut.Studzimy
Słodkie PrzyjemnościMoja siostrzenica złożyła bardzo dokładnie zamówienie, co do swojego urodzinowego tortu. Miała być czekolada, mały być różyczki oraz napis. Dostałam nawet rysunek jak tort
Sto kolorów kuchnibyć powinny. Aromatyczne, nie za suche. I po przeprowadzce do Krakowa, raz kupiłam identyczne w smaku wafle w sklepie. Tutaj zwą się one pischingerami i zwykle przekładane są masą czekoladową. I to też odróżnia wafle mojej mamy, która masę dzieliła na dwie części. Jedna była jasna a do drugiej dodawała kakao. Tak może zrobię i tym razem. Mimo, że ilość(...)kolejnego dnia, ale kto by wytrzymał:) 4.36 http://mieszamwgarnku.pl/desery/ciastka/wafle-domowe-z-kremem-z-mlekiem-w-proszku-pischinger/ MieszamWGarnku Artykuł Wafle domowe z kremem z mlekiem w proszku, pischinger pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnku