Święta i Sylwester to taki czas w roku, kiedy kuchnia pęka w szwach od rozmaitych smakołyków, od przepysznych i aromatycznych zup, poprzez wariacje na temat ryb
Przepysznik - BLW i nie tylkoDzięki portalowi Prowadzę Dom otrzymałam formę do magdalenek. Oczywiście musiałam zrobić te małe i pyszne ciasteczka, które świetnie pasują do kawy i bardzo ładnie wyglądają polane polewą czekoladowa:) U mnie bez polewy, a i tak bardzo smaczne . Polecam!!! Składniki: 3 jajka 2 łyżeczki cukru wanilinowego 3 łyżki cukru pudru 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku(...)Wykonanie: Jajka, cukier wanilinowy i cukier puder ucieram do białości, dodaję make wymieszana z proszkiem do pieczenia, rozpuszczone i przestudzone masło oraz sok z cytryny. Foremkę do magdalenek napełniam ciastem i piekę 15-20 min, w piekarniku nagrzanym do 190°C-200°C, aż się lekko zrumienią. Wyjmuję i studzę
Ciasteczkowy PotwórOstatnio koleżanka dała mi przepis (dzięki Aga!) na pyszny muffinki z coca colą. Są pyszne, czekoladowe i bardzo wilgotne! Przepis wart wypróbowania :)Składniki: 1 szklanka mąki, 4 łyżki kakao, 2 łyżeczki sody, 1 szklanka cukru, 2 jajka, 1 szklanka coca coli, 150 g margaryny, 100 g konfitury wiśniowejPrzygotowanie: Margarynę rozpuszczamy w małym rondelku. Następnie odstawiamy(...)ostudzenia, dodajemy roztrzepane jajka i szklankę coca coli. W osobnej misce mieszamy suche składniki: mąkę, cukier, sodę oraz kakao. Miksujemy mokre składniki i stopniowo dosypujemy suche składniki. Ciasto ma konsystencję dosyć lejącą. Do blachy na muffinki wkładamy papierowe papilotki, wlewamy ciasto ok. 1/4 objętości. Następnie wkładamy po 2 łyżeczki konfitury wiśniowej i dolewamy do 3/4 objętości ciasta. Wkładamy do rozgrzanego
Aga w kuchniwśród słodkości, dlatego często gości na moim stole. Za każdym razem staram się modyfikować mój podstawowy przepis i wymyślam nowe smaki. Tym razem postanowiłam wykorzystać wafelki do zrobienia spodu ciasta. Wyszło zaskakująco pysznie. Szczerze mówiąc wafelki przypadły mi bardziej do gustu niż ciasteczka. Polecam. Sernik toffi na wafelkowym spodzie Składniki: Spód: około 400 g wafelków o smaku toffi(...)sera ricotta 300 ml mleka skondensowanego słodzonego 2 opakowania budyniu krówkowego 5 jajek 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub aromatu waniliowego Wierzch: 100 g czekolady gorzkiej lub polewa czekoladowa Przygotowanie: Masło roztapiamy. Wafelki mielimy w blenderze. Tortownice o średnicy 23 - 25 cm lub średniej wielkości blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Wafle łączymy z masłem i wykładamy nimi dokładnie dno blaszki
Mania Gotowaniałyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki likieru pomarańczowego lub innego - jeśli wolicie choinko o innym smaku krem czekoladowy typu nutella 30 dag masy marcepanowej 15 dag cukru pudru polewa czekoladowa perełki cukrowe, pisaki i inne dekoracje Przygotowanie: Ubić białka z 2/3 porcji cukru. Masło utrzeć, dodać resztę cukru, żółtka, skórkę otartą z limetki. Wsypać obie mąki i proszek do pieczenia(...)stopniach około 6-8 minut. Likier podgrzać, nasączyć nim plaski. Układać jeden na drugim, smarując cienką warstwą nutelli. Masę marcepanową zagnieść z cukrem pudrem, rozwałkować i nakryć ciasto. Odstawić na 24 godziny. Ciasto pokroić w trójkąty. Polać polewą i udekorować wedle uznania. Smacznego
kolorowotorcikowosłodkiego chlebka dyniowego? Chlebek dyniowy jest to ciasto podobne do chlebków bananowych słodkie wilgotne ciasto z dodatkiem korzennych przypraw, orzechów i czekolady. Ciasto jest bardzo smaczne wprost ideale na chłodne dni. Dodatek cynamonu, gałki muszkatołowej i imbiru przyjemnie rozgrzewa nasze ciało. Nie zapominajmy o czekoladzie i orzechach, które dają dużo energii! Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania, wystarczy wymieszać składniki(...)spożywczą i wstawić do lodówki do czasu wykorzystania. Przepis na puree z dyni znajdziecie w tym wpisie . Koniecznie spróbujcie chlebek dyniowy, który fantastycznie smakuje z dodatkiem miodu lub kremu czekoladowego można też kromkę chlebka opiec w tosterze i podać z dżemem z pomarańczy, pyszności! Print Chlebek dyniowy .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Wilgotny, słodki
SprawdzonaKuchnia.plCzy owsianka może się znudzić? Absolutnie nie, jeśli za każdym razem użyjemy różnych składników. Wystarczy pokombinować, dodać inne owoce, orzechy, przyprawy czy też zamienić mleko na
Oryginalny smakPrzepis na sernik. Od mojej Mamy. potrzebujemy: - 500 g twarogu sernikowego - 100 g dobrej gorzkiej czekolady (stopionej w kąpieli wodnej) -1/3 szklanki kwaśnej śmietany - 3
Szybko Tanio SmacznieTak jak pisałam wczoraj, moja matulka miała urodziny. A w taki dzień nie może brakować, oczywiście pysznego tortu. Więc pyszny tort pojawił się na stole jubilatki
Moje pyszne gotowanieziemniaczanej płaska łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 1/2 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej łyżeczka esencji waniliowej 80g białej czekolady i trochę na wierzch – użyłam mini groszków czekoladowych Zaczynamy od przygotowania palonego masła – do rondelka przekładamy masło, rozpuszczamy na małym ogniu. Jak się rozpuści, zacznie się tworzyć piana, a następnie masło zacznie zmieniać kolor na bardziej(...)tylko do połączenia. Na koniec drewnianą łyżką mieszamy razem z białą czekoladą. Przykrywamy ciasto i wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny. Przygotowujemy blachy do pieczenia – u mnie dwie duże, wyłożone papierem do pieczenia. Nastawiamy piekarnik na 180°. Ze schłodzonego ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i lekko spłaszczamy. Układamy na blaszce, w lekkich odstępach
Smaczna StronaPrzednówek to czas, kiedy mamy dostępne tylko rodzime jabłka i gruszki, reszta to owoce importowane, niekoniecznie smakiem przypominające prawdziwy owoc. Ale kto nie lubi ciasta z jabłkami? My bardzo lubimy w każej postaci, szczególnie szarlotkę z kruszonką lub z bezą. Zrobiłam błyskawiczny deser jabłkowy czyli jabłka zapiekane z kruszonką. Pyszne jako samodzielny deser lub z lodami waniliowymi. Składniki: ? 4 jabłka(...)łyżki wiórków kokosowych ? 1 łyżeczka cynamonu Kruszonka ? 100 g masła ? 8 czubatych łyżek mąki pszennej ? 2 czubate łyżki otrąb pszennych ? 6 łyżek brązowego cukru trzcinowego oraz ? wiórki kokosowe i czekoladowe płatki do posypania ? 2 biszkopciki ? masło do smarowania formy Wykonanie: ? Jabłka obrać i pokroić w grubą kostkę. ? Formę do pieczenia wysmarować masłem i posypać pokruszonymi biszkoptami. ? Wrzucić do formy jabłka
To co kochammają w składzie jajka inne nie, mają inne proporcje składników itp. Ja osobiście zrobiłam to ciast bez jajek i z dodatkiem galaretki. Ciasto wyszło pyszne, tak jak się tego spodziewałam, choć nie do końca wyszedł mi taki kształt jaki ta chatka powinna mieć. Ciasto w oryginale jest w kształcie trójkąta, u mnie wyszło czworokątne, ponieważ trochę źle rozłożyłam proporcje masy(...)boki tyle ile się dało, a na wierzchu domku ułożyłam dodatkową warstwę herbatników. Ciasto pozostawiłam zawinięte w folię i schowałam do lodówki do stężenia. Śmietanę podgrzałam i rozpuściłam w niej połamaną na kawałki czekoladę. Tak przygotowaną polewa posmarowałam wierzch i boki ciasta i znów odstawiłam ciasto do lodówki. U mnie spędziło w niej całą noc. Przez ten czas czekolada zastygła
Waniliowe Improwizacje