Gdybym chciała zrobić churros tylko w wersji Paleo, to nie byłoby problemu, bo tu możliwości jest wiele, chociażby mąka z manioku (cassava flour) , która tak dobrze sprawdziła się w cieście na pierogi . Albo skrobia z tapioki lub też skrobia z maranty trzcinowej. Możliwości jest wiele. Jednak żadna z nich nie jest niskowęglowodanowa… Inspiracja potrzebna od zaraz Ja jednak(...)pada Keto wersja od oryginału Gotowe churros posypałam zmielonym na pył erytrytolem zmieszanym z cynamonem. Jak w przypadku prawdziwych meksykańskich churros. Smakowały wybornie zarówno same, jak i z sosem czekoladowym. Muszę jednak przyznać, że niewiele miały one wspólnego z naszymi tradycyjnymi faworkami. Faworki są chrupiące, a moja wersja była za sprawą mąki kokosowej raczej miękka. Myślę, że równie ciężko znaleźć
Modern Cave Girlgodziny po tym czasie dzielę ciasto na dwie części, rozwałkowuję na papierze do pieczenia, wykrawam prostokąt, z odciętego ciasta wylepiam boki, wycięłam też zajączki nakłuwam ciasto gęsto widelcem i wkładam na ok. 30 minut do lodówki piekę 15- 18 minut w 180 stopniach C. o SKŁADNIKI NA MORELOWĄ PIANKĘ: ok. 300 g. suszonych moreli (namoczonych w wodzie, wody nalałam(...)żelatynę ( nie wolno jej przegrzać ) do żelatyny dodaję dwie łyżki pianki morelowej, dokładnie mieszam, następnie wszystko przelewam do misy blendera i blenduję do połączenia składników SKŁADNIKI NA POLEWĘ CZEKOLADOWĄ: tabliczka gorzkiej czekolady 1-2 łyżki miodu 1 łyżka oleju kokosowego WYKONANIE: umieszczam wszystkie składniki w misce rozpuszczam w kąpieli wodnej mieszam do połączenia składników PRZYGOTOWANIE MAZURKÓW: ciepłą czekoladą polewam
Upiecz sobie babeczkęlubi naleśników? :) Z owocami z powidłami, dżemem z kremem czekoladowym na słono z łososiem warzywami mięsem serkiem Dziś zapraszam na pyszne naleśniki z mąki orkiszowej i z dodatkiem świeżo parzonej Kawy , którą możecie kupić w sklepie www.e-czarnuszka.pl. Szeroki wybór Kaw , da Wam bardzo duże pole manewru w wyborze odpowiedniego smaku naleśników i nie tylko :) Polecam jeść naleśniki oczywiście(...)Jajka dokładnie ubijam z dodatkiem cukru brązowego i cukru wanilinowego. Dodaję pozostałe składniki w tym kawę. Mieszam za pomocą miksera. Na rozgrzaną patelnię wylewam porcję ciasta. Smażę po obu stron na rumiano. Podaję z ulubionym dodatkiem np. powidłami
Gotowanie Patkiczekoladowych markiz z nadzieniem śmietankowym typu Oreo 0,25 kostki (50 g) masła Polewa: 1 tabliczka (100 g) czekolady mlecznej 2-4 łyżki śmietani 30% Dodatkowo: ciasteczeka – czekoladowe markizy z nadzieniem śmietankowym typu Oreo do dekoracji (opcjonalnie) Przygotowanie: 1) Przygotować spód: ciasteczka zblendować, dodać rozpuszczone masło i dokładnie wymieszać. Tak przygotowaną masę przełożyć do formy, wyrównać i ugnieść(...)łyżką. 7) Przygotowaną masę serową przełożyć do przygotowanej wcześniej formy, wyrównać i odstawić do lodówki, do stężenia. 8) Kiedy sernik stężeje udekorować polewą i ponownie schłodzić. 9) Przed wyjęciem ciasta z tortownicy oddzielić je delikatnie nożem od jej brzegów. Do krojenia najlepiej używać ostrego noża. 10) Podawać udekorowany połamanymi cisteczkami. RADA: Sernik najlepiej przygotować dzień wcześniej, żeby ciasteczka miały czas
Fitsweet.medzisiejszym śniadaniu zagościły same dobroci i w tym kilka nowinek. Pączki wyszły puszyste i mocno orzechowe. W środku ukrywał się krem czekoladowo - orzechowy, którego słodki smak złagodziły kwaskowate, dojrzałe jeżyny. Pyszności! PRZEPIS => ORKISZOWO - ORZECHOWE PĄCZKI Z CZEKOLADĄ /przepis własny/ Składniki: 25 g mąki orkiszowej 25 g mąki z quinoa Quinua Real 15 g kaszki orkiszowej(...)dodać utarte żółtko, a na końcu ubitą pianę. Powstałą masę przelać do natłuszczonych foremek do połowy wysokości. Następnie wkładać po małej ilości kremu orzechowego i przykrywać pozostałą częścią ciasta. Uwaga: bardzo szybko się pieką! Następnie wyjąć, udekorować i zajadać póki ciepłe. Smacznego! ENGLISH VERSION: SPELT WALNUT MINI DOUGHNUTS WITH HAZELNUT COCOA CREAM Ingredients: 25 g spelled flour
Poranek na słodkomuffiny i fajną książkę do pokazania. Muffiny zresztą wyskoczyły z tej książki :) Gdybyście tylko widzieli minę mojego syna jak mnie nakrył na tym, że cukinię zamierzam dodać do czekoladowych muffinów... :) Skończyło się całkiem dobrze, bo muffiny zjadł ze smakiem, ja zresztą też, bo były pyszne, a do tego mokre tak jak lubię i szybkie w przygotowaniu, czyli dla nas leniuchów(...)składników nie są wymyślne, a sposób przygotowania dość prosty. Właśnie o to chodzi, żeby się nie narobić podczas przygotowywania posiłków do pracy. Dodatkowo, autorka podpowiada jak przechować na przykład ciasto, aby można było nosić je przez tydzień do pracy. To mi się bardzo podoba, bo przecież nikt nie ma tyle czasu, aby co drugi dzień piec ciasto i to jeszcze
Blondynka Gotujerobić tych muffinek. Szukałam jednak pomysłów na małe wypieki, które mogłabym przygotować do przedszkola. Chciałam, aby były ciekawe w formie i te takie były. Moim dzieciom najbardziej smakują babeczki czekoladowe. Można więc powiedzieć, że upiekłam dwie pieczenie na jednym ogniu. Do ich ulubionego smaku dodałam wiórki kokosowe :), a zamiast formy do muffinek użyłam wafelków do lodów. Bardzo spodobał mi się(...)pieczenia, kakao i wiórki kokosowe. Wymieszać. Do drugiej miski wbić jajka, wlać mleko oraz olej i wymieszać. Do suchych składników wlać mokre i wymieszać aż dobrze się połączą. Ciasto nakładać do 3/4 wysokości wafelka. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec ok. 30 min (jeśli wafelki są większe piec dłużej). Czekoladę mleczną rozpuścić w kąpieli wodnej. Wystudzone babeczki
zadanie-gotowaniektóry nadaje im ciekawego smaku i delikatności. Ciasto jest elastyczne i posiada kuszący aromat. Można użyć budyniu o dowolnym wariancie smakowym i za każdym razem mieć inny, smakowity efekt. Ciasto: 2 jajka 1 szklanki mleka 3/4 szklanki wody gazowanej ok 1,5 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 opakowania budyniu śmietankowego (proszek) szczypta soli 2 łyżki oliwy Nadzienie(...)nadzienie z sera. Wszystkie składniki rozmieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Każdy z placków posmarować twarożkiem, zwinąć i obsmażyć na maśle. Podawać z ulubionymi dodatkami, np. ze śmietaną, polewą czekoladową, dżemem - czy świeżymi owocami (wg gustu
Di gotujezatem muffiny dyniowo-orzechowe, które rzucę na pierwszy ogień w Festiwalu Dyni, ciasteczka dyniowe z czekoladowymi kropelkami, które niestety nie wyszły tak, jak powinny, sernik dyniowo-fistaszkowy oraz babka czekoladowo-dyniowa. Wszystko przepyszne i absolutnie godne polecenia. Ciasteczka wypróbuję jeszcze raz, tylko tym razem poeksperymentuję nieco z ilością mąki i znacznie mocniej odsączę masę dyniową. Przejdźmy zatem do przepisu, który(...)razem miąższ z dyni, olej, jajka i cukier na gładką masę. Następnie dodać po łyżce mąkę z przyprawami. Do formy na muffiny włożyć papilotki i każdą w 3/4 napełnić ciastem, a wierzch posypać siekanymi orzechami. Z podanej ilości ciasta udało mi się upiec 15 muffinek. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 25-30 minut, do suchego patyczka. Smacznego! Dzisiejszy
Przepysznik - BLW i nie tylkoprzez sito. Wsypujemy do ubitej piany raz po razie za każdym razem delikatnie mieszając szpatułką. Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Blaszkę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia przełożyć ciasto i rozprowadzić równomiernie po całej powierzchni.( moje 37/32 cm.) Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok 12 minut. Upieczony biszkopt wyciągamy zdejmujemy z blaszki od razu zdjąć papier do pieczenia(...)części każdy tak ok, 7-8 cm. Czekoladę łamiemy na kawałki przekładamy wraz z mlekiem i masłem do garnka i podgrzewamy do momentu aż się składniki rozpuszczą. Polewą czekoladową polewamy każdą roladkę i wkładamy jeszcze na chwilę do lodówki. Smacznego
Andzia Pichcikolei, nie będzie to już dla nas problem :). Tak przygotowane ciasto na makaroniki przełożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą tylką. Na specjalną matę do makaroników wyciskać okrągłe porcje ciasta mieszczące się w tych mniejszych kołach wyodrębnionych na macie. Po wyciśnięciu wziąć blaszkę do rąk i stuknąć nią kilka razy o blat, by pozbyć się ewentualnych pęcherzyków powietrza oraz(...)unoszą się do góry, a od spodu tworzy się charakterystyczna falbanka. Upieczone makaroniki wyjąć z piekarnika i dopiero po całkowitym wystudzeniu ostrożnie odrywać od maty. Ja swoje przełożyłam kremem czekoladowo-orzechowym typu Nutellą. Świetnie sprawdzi się również kwaskowaty lemon curd , który zrównoważy słodycz makaroników. Smacznego! Rady: - napiszę to raz jeszcze > białka powinny być w temperaturze pokojowej. - termometr i kuchenna
Nastoletnie WypiekanieUwielbiam babeczki,muffinki, te z owocami , marmoladą, maślane , kruche, czekoladowe , z bakaliami. Dziś przyszła mi wielka ochota na Muffinki z Białym Makiem oraz powidłami. Dzięki bardzo dobrej jakości produktom ze sklepu https://www.galeriaherbat.pl/ , babeczki wyszły rewelacyjnie. Uwaga ! Znikają z talerza bardzo szybko :) Polecam zarówno dla małych jak i dla tych większych BABECZKOŻERCÓW :) SKŁADNIKI(...)składniki łączymy ze sobą w osobnych miskach. Następnie łączymy wszystko razem.Ja połączyłam mikserem na najwyższych obrotach (ok 2 minuty). 2. Przygotowuję foremki do muffinek. 3.Do każdej foremki/papilotka nakładam po1łyżce ciasta a następnie 1 łyżkę powideł i znów ciasta. 4.Piekę muffinki w 180 stopniach przez ok 25-30 min , aż się zarumienią. 10. Babeczki można jeść ciepłe . Najlepiej smakują
Gotowanie PatkiWitajcie, przed Wami słodkie i bardzo czekoladowe batoniki z bananem. Bez mąki, mleka i białego cukru. Bardzo szybkie w wykonaniu i niskokaloryczne. Można je zabrać ze sobą na wakacyjne letnie wycieczki:) Jeden batonik to: 45,2 kcal w tym: W:7,9 g; B: 1,82 g; T: 0,3 g. Składniki: - 1 puszka czerwonej fasoli - 1 banan(...)plasterki. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 45-50 minut. Po tym czasie wyciągamy z piekarnika i pozostawiamy do wystygnięcia. Następnie po wystudzeniu dzielimy ciasto krojąc je na kształt batoników. Batoniki są idealną FIT przekąską. Ze względu na słodycz bananów potrafią szybko zaspokoić naszą ochotę na coś słodkiego;) Smacznego
Health-Fit-LifeJakiś czas temu opublikowałam na moim blogu przepis na najlepsze brownie na świecie Gordona Ramsaya , a dzisiaj przedstawiam Wam przepis na najlepsze ciasteczka brownie Bardzo czekoladowe, z chrupiącą skorupką i miękkim, wilgotnym wnętrzem i w wersji XXL. Robi się je bardzo łatwo, szybko i przyjemnie. Jest idealne na leniwe popołudnie do gorącej kawy. Polecam gorąco! Scroll down for recipe(...)jajku, dokładnie miksując po każdym. Dodaj kakao, mąkę, skrobię kukurydzianą, sodę i sól, i miksuj na małych obrotach do połączenia się składników. Na koniec wmieszaj posiekaną czekoladę i włóż ciasto na 15 minut do lodówki. Uformuj z ciasta 8-10 tej samej wielkości kulek i rozłóż je na wyłożonych papierem do pieczenia 2 blaszkach. Muszą być w sporych odległościach
karmelowyMarzyło mi się od dawna takie tradycyjne, pyszne, mocno czekoladowe brownie. Najlepiej z malinami. I ostatnio doceniłam się sama za cały trud pracy i zrobiłam sobie takie słodkie cudeńko. Smakowało wybornie :) Wiem, że to potężna bomba kaloryczna, ale raz na jakiś czas można zaszaleć :) Składniki: (na blaszkę 23x23cm) 400g czekolady (u mnie 2 gorzkie, mleczna i z orzechami) 100g mąki(...)zmiksować. Wmieszać również sok lub konfiturę - sok bardziej dokładnie, konfiturę mniej. Wylać na blaszkę o wymiarach 23x23cm, wstawić do piekarnika nagrzanego do 170'C, piec 30-35 minut. Ciasto ma być trochę klejące i zakalcowate, ale w tym cały jego urok. Udekorować świeżymi malinami i cukrem pudrem
Cakes By Kejtmałym ogniu . U mnie najlepiej się sprawdza duża patelnia i na niej maksymalnie 3 lub 4 naleśniki, ale można też zrobić dużo okrągłych naleśniczków, każdy z jednej łyżki ciasta – jest je dużo łatwiej obrócić . Dzieci uwielbiają te naleśniki , ale dla całkowitych niejadków można je uatrakcyjnić – na zdjęciu powyżej jeden z naleśników przypomina pieska i używając kakao albo wiórków(...)niskowęglowodanowe , ale spożywane z umiarem będą paleo (czytaj więcej: Czy miód jest paleo? ). Prawie wszystkie składniki mogą potencjalnie uczulać, choć alergia na kokos zdarza się bardzo rzadko. Zobacz też: Czekoladowe naleśniki (paleo) . Smacznego! Ilość Wartość energetyczna Węglowodany Tłuszcze Białko przyswajalne błonnik ogółem wielonienasycone Z przepisu (8 średnich) 1568 kcal
PaleoSMAKprzewidziany jest tylko na dwa blaty tortu o wysokości ok. 1,5 cm. Dlatego po upieczeniu pierwszego ciasta czynność powtarzamy. Nie pieczemy od razu z podwójnej liczby składników, żeby ciasto lepiej się upiekło. 150 ml metaxy Po upieczeniu i schłodzeniu tort kroimy na blaty i nasączamy je metaxą. Środkowy blat z dwóch stron. Składniki na masę: 200 g masła(...)płynną konsystencję czekolady oraz połysk po jej stężeniu na torcie. 200 g konfitury z żółtych śliwek (renkolod) 1 pomarańcza do dekoracji Sposób wykonania tortu: Blaty po nasączeniu przekładamy masą czekoladową. Na środkowy blat tortu najpierw nakładamy konfiturę śliwką, a dopiero później masę czekoladową. Również na najwyższy blat oraz na boki tortu rozprowadzamy masę. Cały tort na koniec polewamy płynną czekoladą
Kuchnia Pani Wiosnyjajkom. Masa serowa: 250 g margaryny 0,8 kg sera na sernik (wiaderkowego) 1 szklanka cukru pudru 8 jajek L 0,5 szklanki kaszy manny 200 g cukru Polewa czekoladowa 0,5 szklanki śmietanki 30% 50 g margaryny 90 g gorzkiej czekolady 100 g białej czekolady Jajka, margarynę oraz ser wyjmujemy wcześniej z lodówki, aby uzyskały pokojową temperaturę. Na początku(...)przez 70 minut. Sernik studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Polewa: Wszystkie składniki umieszczamy w małym rondelku na wolnym ogniu. Mieszamy do rozpuszczenia się czekolady i zgęstnienia polewy . Dekorujemy ciasto
VioletoweKucharzeniepracowitość bo opublikowała kilkakrotnie więcej przepisów niż ja, zastanawiam się, kiedy ona na to wszystko ma czas ? A wracając do muffinek to jedynie zmieniłam budyń na czekoladowy. Z podanego przepisu wychodzi ok 15 muffinek. Składniki: 300 g mąki 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 160 g cukru 2 łyżki kakao 1 płaska łyżeczka sody szczypta soli 150g masła lub margaryny(...)sypkie: mąkę, proszek do pieczenia, cukier, kakao, sodę i sól. Wymieszane ze sobą składniki suche połączyć z płynnymi i dokładnie wymieszać łyżką. Foremki na muffinki napełniać do połowy wysokości ciastem, na nie łyżeczkę budyniu i wszystko przykryć drugą częścią ciasta. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 25 minut w temperaturze 190 stopni. Upieczone wystudzić. Smacznego
Na słodko lub wytrawnieDziś trochę o tradycyjnych dodatkach do ciast i deserów, a dokładniej o ekstraktach. Może kojarzycie ten najbardziej popularny, wykorzystywany w przepisach na ciasta i desery - waniliowy
Słodkie PrzyjemnościDzisiaj chciałybyśmy zaproponować jeden z ulubionych deserów naszej mamy. Jest to babka z wiórkami czekoladowymi zanurzona w pysznej czekoladzie. Deser pyszny i łatwy w przygotowaniu, a przy tym bardzo smakowity! Ilość porcji: 1 babka Składniki: 250g mąki 125g masła ( w temperaturze pokojowej) 110g cukru 3 jajek 150g twardej czekolady mlecznej 1/5 szklanki mleka 1/2 opakowania cukru waniliowego 1/2 opakowania proszku(...)miksujemy. Na końcu dorzucamy startą czekoladę i delikatnie mieszamy. Formę z kominkiem smarujemy masłem oraz obsypujemy bułką tartą. Do tak przygotowanego naczynia przekładamy naszą masę na wysokość 3/4 formy ( ciasto bardzo mocno rośnie). Babkę umieszczamy w nagrzanym na 180 stopni Celsjusza piekarniku na 50 minut. Po wyjęciu i ostudzeniu babki polewamy ją roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą. Odstawiamy do zastygnięcia
Kolizje Smaków