Bardzo rzadko popełniam torty. Uważam jednak, że są takie okazje gdzie warto zrobić ciasto inne niż zazwyczaj. Taka okazja właśnie nastąpiła i w związku z radością odczuwaną przeze mnie chciałabym symbolicznie podzielić się nią również z Wami. Przepis dług ale wart przejrzenia. Mój mąż twoerdzi, że torty dzielą się na takie, które smakują lub wyglądają - ten na pewno należy(...)zmielonych orzechów włoskich Krem kawowy - 350 ml mleka - 50 ml mocnej kawy rozpuszczalnej - 1 krem do karpatki Poncz: - 50 ml mocnego naparu z kawy - 25 ml likieru kawowego Polewa czekoladowa - 50 g masła - 50 ml śmietanki słodkiej - 200 g mlecznej czekolady - orzechy włoskie Wykonanie:. Na początek upiekłam biszkopty. Zaczęłam od biszkoptu orzechowego. Jajka ubiłam na białą pianę z cukrem
Kuchnia Pełna Emocjimasy naprzemiennie dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z solą oraz proszkiem do pieczenia i sodą oraz wlewamy wodę. Mieszamy szpatułką, do połączenia. Formę do muffinów wykładamy papilotkami, które wypełniamy przygotowanym ciastem. Pieczemy około 25-35 minut (do tzw suchego patyczka) w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. W dużej misie (najlepiej szklanej, lub metalowej) umieszczamy białka, cukier oraz wodę. Miskę umieszczamy(...)kąpieli wodnej. Przelewamy do wysokiego kubeczka i odstawiamy do przestudzenia. Po tym czasie babeczki wyjmujemy z lodówki i każdą babeczkę (piankę) szybkim i pewnym ruchem ręki zanurzamy w polewie czekoladowej. Odczekujemy chwilę, by nadmiar czekolady spłynął i odkładamy na kratkę. Przechowujemy w lodówce, do 3 dni. Uwagi: Pianę najlepiej ubijać w szklanej lub metalowej, dużej misce. Najlepiej takiej z szerokim
Smaki Na Talerzuktóry będzie mi się kojarzył z cudownym jedzeniem! A właśnie - ktoś ma ochotę usłyszeć gdzie byliśmy i co możemy z czystym sumieniem polecić? :> Przepis na ciastka czekoladowe pochodzi z książki Doroty z Moich Wypieków (Mona! Dziękuję za książkę <3), ale lekko go zmodyfikowałam. Pierwotny przepis by na ciastka z nutellą, której w zasadzie w domu nie miewam(...)masę. Dodajemy proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól i mąkę i dokładnie łączymy wszystkie składniki. Na koniec wsypujemy płatki owsiane lub otręby i posiekane orzechy laskowe. Z tak przygotowanego ciasta formujemy dość duże kule, które spłaszczamy na dłoni i przekładamy na blaszkę w sporych odstępach. Ciastka się podczas pieczenia trochę rozlewają na boki. Pieczemy 13-15 minut w temperaturze
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!dawno niewidzianymi Monią, Sławomiorem i Gaborem. I węgierskie suweniry! Czekoladki, tajemniczo znikająca papryka, czekolada z czarną porzeczką (czeka na powrót kawy:)) i- konfitura. Z tego co pamiętam to szampańsko-czekoladowo-truskawkowa:) Jak tylko położyłam swoje łapy na słoiczku wiedziałam co będzie. Klasyk nad klasyki- angielskie scones z dżemem truskawkowym i śmietanką. Przepis na stronie 331 "Ministry of Food" Jamiego. SCONES(...)rodzynki i razem z szczyptą soli i borówkami dorzucamy do masy jajecznej (Jamie zamiast borówek użył kwaśnych wisienek). Łączymy suche i mokre składniki i mieszamy do otrzymania miękkiego, nieklejącego ciasta- można dodać odrobinę mleka jeśli ciasto jest zbyt suche. Ciasto rozwałkowujemy na 2 centymetry i szklanką wycinamy 10 bułeczek- te ostatnie po prostu ulepiłam z resztek:) Można posmarować scones mlekiem
les mirabellesDeser w szklankach serniczek z owocami to kolejna opcja bardzo szybkiego i prostego deseru. Jest to deser który przyszykujecie bez użycia specjalistycznego sprzętu typu mikser Oczywiście
RelaxtimeWprawdzie nowy post na bogu planowałam jutro, jednak kiedy wieczór spokojny a dzieciaki śpią korzystam z wolnej chwili i dzielę się z Wami nowym przepisem dziś
My simple kitchenszczególności jagody. Dlatego tak dużo zamroziłam ich w sezonie. Drugą moją miłością są oczywiście słodkości, zwłaszcza te w czekoladowej wersji. Dziś chciałabym Wam przedstawić przepis na szybkie czekoladowe babeczki nadziane jagodami. Do tego porcja bitej śmietany i... deser idealny. Taki deser najlepiej smakuje w towarzystwie ukochanej osoby (lub osóbek, jeśli jemy go z małymi domownikami). Spróbujcie, polecam. Jeśli nie macie(...)wypieków, ciemne) oraz cukier. Całość dokładnie mieszamy. W drugiej misce mieszamy jajko, z mlekiem i olejem rzepakowym. Na koniec do mokrych składników wsypujemy suche i całość dokładnie łączymy (mieszamy). Ciasto wylewamy do formy na babeczki (wyłożonej papilotkami - 5 sztuk) na wysokość 3/4 foremki. Babeczki pieczemy 20-25 minut (stan sprawdzamy patyczkiem) w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (środkowy poziom
Słodkie okruszkiCiastka z kakao i liofilizowanymi owocami to trochę magiczne ciasteczka . Dlaczego? Uwierzcie, że każda ich ilość znika naprawdę ekspresowo! Czekoladowo-owocowa nuta nadaje ciasteczkom niepowtarzalnego smaku, który wciąż kusi i kusi. Ciacha są przyjemnie kruche, niezbyt słodkie i idealnie nadają się do dłuższego przechowywania. Dodam jeszcze, że liofilizowane owoce zawierają takie same wartości odżywcze co owoce świeże. Proces ten jedynie(...)solą do puszystości. Miksując dodać jajka. Na końcu wsypać kakao oraz mąkę połączoną z sodą i proszkiem do pieczenia. Owoce lekko pokruszyć i wmieszać do jednolitej masy. Z ciasta formować kulki o wielkości orzecha włoskiego. Każdą kuleczkę dość mocno spłaszczyć (ciastka sporo rosną w górę) i zachowując odstępy ułożyć na blasze wysłanej papierem do pieczenia. Ciasteczka piec w rozgrzanym
Di gotujeowocować. takie uroki póżnej odmiany. Korzystając z tego co dała natura upiekłam te małe babeczki....:) Mięciutkie, słodkie i mega wilgotne nic nie zapychające muffinki z malinami i czekoladową gorzką polewą. Obłędnie smakują a na paterze prezentują się przepięknie. Takimi małymi delicjami można zaskoczyć gości. Robi się je szybko i są bezproblemowe-zawsze się udają ! Składniki(...)pieczenia, zmiksować krótko tylko do połączenia. Masa będzie gęsta. Nagrzać piekarnik do 175*c na grzaniu góra dół. Formę do muffinek wyłożyć papierowymi papilotkami, łyżką nakładać porcje ciasta do około ¾ objętości formy , w ciasto powciskać po 4 świeże maliny. Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec około 30/35 minut do suchego patyczka. Po upieczeniu muffinki wyjąc z formy, studzić na kratce
Wanilia i Kardamonsmakował. Niestety nie zdążyłam zrobić porządnych zdjęć, a i w trakcie uroczystości - jak na złość wyładowała się bateria w aparacie. Pozostało mi jedynie kilka fotografii z telefonu oraz kawałek ciasta, które jest widoczne powyżej. Jednak na końcu postu dołączyłam kiepskiej jakości zdjęcia i filmik, aby pokazać jak prezentowała się całość. Zresztą tak naprawdę to nie zamierzałam tworzyć wpisu z tortem(...)słoik kwaskowatego dżemu z czarnej porzeczki (około 280g) Nasączenie: sok z cytryny + woda Boki (opcjonalnie): około 22 podłużne biszkopty Moja dekoracja: opłatek na tort z obrazkiem krem czekoladowy srebrne kuleczki cukrowe białe kwiatuszki z opłatka kolorowe lentilki Upiec biszkopt. Białka ubić na sztywną pianę. (Uważać, aby jej "nie przebić".) Pod koniec ubijania powoli dodać cukier
Di gotujeradość? Czasem wystarczy tylko czekoladowa babeczka i kubeczek z prostym napisem „Dzień dobry Kocham Cię!” Moi drodzy, dziś zapraszam Was na pyszne i szybkie w przygotowaniu czekoladowe babeczki z truskawkową słodyczą. Na pewno sprawią radość każdemu kto ich spróbuje U nas znikły w kilka chwil. Może przygotujecie je na Walentynki? Polecam Wam wówczas np. przyozdobić je kremem(...)Mieszamy składniki łyżką. W drugiej misce mieszamy mleko, olej i jajko. Łączymy obie miski i mieszamy razem składniki. Formę na muffinki wykładamy papilotkami, napełniamy je do około 1/2 wysokości ciastem, następnie nakładamy dżem (1 czubata łyżeczka na każdą foremkę) i uzupełniamy masą (do 3/4 wysokości babeczek). Babeczki pieczemy w 180 stopniach grzanie góra-dół około 20-25 minut (czas pieczenia
Słodkie okruszkiPrzepyszne czekoladowe babeczki z aksamitnym kremem mascarpone - to klasyka wśród łakoci , a w formie uroczych mini choineczek wyglądają jeszcze piękniej tworz ąc świąteczn y i zimow y akcent - idealne dla dzieci . Spody babeczek są delikatne w smaku, puszyste, wilgotne, aromatyczne i rozpływają się w ustach. Masa na bazie kremówki i serka mascarpone o bardzo kremowej, aksamitnej konsystencji idealnie pasuje(...)łyżki ciepłej wody Krem: 300 ml śmietanki kremówki 30% 200 g serka mascarpone ok. 4 łyżki cukru pudru odrobina zielonego barwnika perełki cukrowe Babeczki - Bożonarodzeniowe Choinki - Sposób przygotowania: Ciasto: W niewielkim rondelku roztapiamy masło , studzimy. Mąkę przesiewamy wraz z kakao i proszkiem do pieczenia - mieszamy. Następnie dodajemy cukier , cukier waniliowy oraz só l i łączymy ze sobą. W osobnym
Słodka StronaUpiekłam ciastka ,moje ulubione , mega czekoladowe .Mąż chciał coś na deser ,ale ciastka to dla niego nie deser .Tak powstały lody w ciastkach . Wybaczcie,lody kupiłam. składniki:około 10 dużych ciastek 150 gr masła 1 jajko 1 żółtko 50 gr ciemnego cukru 225 gr mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 2 łyżki kakao 50 g gorzkiej czekolady ,roztopić(...)zimnego naczynia. Odstawiamy do ostygnięcia. Jajko z żółtkiem ubijamy z cukrem ,wlewamy przestudzone masło,mąkę z proszkiem i kakao ,sól. Wyrabiamy mikserem na jednolitą masę.Łyżką do lodów nakładamy ciasto na blachę wyłożoną papierem,w odstępach,bo pięknie rosną,i wstawiamy do piekarnika na 13 min w temperaturze 175 stopni.Odstawiamy do ostygnięcia .Lody nakładamy na jedno ciastko ,przykrywamy drugim
Ladylaura.tego rodzaju smakołyki , ale w całkowicie innym wydaniu!Postanowiłam wykorzystać do nich mleko w proszku.Wychodzą niesamowicie puszyste … delikatne … mięciutkie … a z dodatkiem ulubionych owoców , kremu czekoladowego czy dżemu zachwycą podniebienia nie tylko dzieci , ale i dorosłych!Robi się je błyskawicznie , więc są świetnym pomysłem nie tylko na obiad , ale i leniwe śniadanie!SKŁADNIKI:RACUSZKI:* mąka(...)dokładnie mieszamy. W razie potrzeby dosładzamy do smaku.RACUCHY:Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia , cukrem i mlekiem w proszku.Dodajemy 4 łyżki oleju i tyle mleka waniliowego , by uzyskać ciasto bardziej gęste niż ciasto naleśnikowe.Odstawiamy na ok. 5 minut, by odpoczęło , a następnie smażymy średniej wielkości racuszki na mocno rozgrzanym oleju ( z obu stron ).Odsączamy na ręczniku papierowym.Podajemy przełożone przygotowanym
Ostra na Słodkopieczenia i delikatnie mieszamy. Na końcu dodajemy gotową masę makową i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy (ok. 23 cm średnicy, wyłożonej papierem do pieczenia – samo dno). Pieczemy w ok. 180 st. C do tzw. suchego patyczka ok. 40-50 min. Upieczone ciasto odstawiamy do całkowitego wystudzenia a następnie przekrawamy na trzy blaty. składniki na krem budyniowo kawowy(...)dodać alkohol do smaku. Krem dzielimy na trzy części. Dwoma częściami przekładamy krążki makowe a trzecią smarujemy wierzch i boki. Całość schładzamy w lodówce. Dowolnie dekorujemy, ja użyłam dripu czekoladowego i żywych kwiatów. Tort najlepiej przygotować 1-2 dni przed podaniem. składniki na drip: 40 g czekolady 40 g śmietanki kremówki 30% wykonanie: Śmietankę podgrzewamy, do gorącej dodajemy połamaną czekoladę
Domowy Smak JedzeniaSkładniki: Biszkopt: 6 jajek 3/4 szklanki cukru 1 łyka cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka maki 3 budynie czekoladowe Masa chałwowa: 2 budynie waniliowe 250 g margaryny lub masła (1 kostka) 500 ml mleka 250 g chałwy waniliowej Dodatkowo: 0,5 tabliczki gorzkiej czekolady Przygotowanie: Biszkopt - Na spód tortownicy o wymiarach 24 x 24 cm wyłożyć papier(...)waniliowy, ubijać do momentu rozpuszczenia się cukru. Cały czas ucierając dodawać wystudzony budyń. Na koniec dodać zmiksowaną chałwę. Po wystudzeniu biszkopta przekroić go na 2 blaty. Na jeden blat ciasta wyłożyć 2/3 masy przykryć drugim blatem ciasta, na który wyłożyć pozostały krem. Wierzch ciasta posypać startą gorzką czekoladą
Ciastka - domowe słodkościścierce. Po wyjęciu z pieca gdy ciasto zwiększy swoją objętość wyrabiamy je delikatnie na blacie wysypanym mąką i rozwałkowujemy na grubość około 1 cm. Pamiętajcie aby jak najmniej przerabiać ciasto, im więcej wałkowane tym mniej wyrośnięte pączki. Do przygotowania nadzienia potrzeba nam: 1 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady (polecam Wedel) 50 g masła 100 ml wódki 6 łyżek cukru pudru(...)sekund do mikrofalówki lub do kąpieli wodnej i ogrzewamy aż znów zrobi się płynna. Nie wolno jej zagotować bo straci swoje właściwości. Żelatynę dodajemy do ciepłej masy czekoladowej lekko studzimy i kolejno łyżkami dodajemy ubitą śmietankę. Po każdym dodaniu polecam wmieszać śmietankę w czekoladę, w ten sposób nie powinna się zważyć. Krem będzie gotowy, z czasem będzie gęstniał więc
Kuba GotujeBabeczki Czekoladowo - Imbirowe Z Mandarynkami / Kandydatka na Miss Babeczki 2015 Takie małe co nieco na rozgrzewkę przed wyjściem na spacer czy po zakupy w mroźny dzień ;) Składniki na 12 babeczek 1 3/4 szkl maki pszennej 3/4 szkl ciemnego cukru trzcinowego lub 1/2 szkl miodu 2 łyżki kakao 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 mały naturalny jogurt(...)pomocą łyżki ). Teraz do tych mokrych składników dodaję suche i mieszam krótko tylko do połączenia się składników. 3 Foremkę na muffiny wykładam papierowymi papilotkami i nakładam po łyżce ciasta, a na to kawałki mandarynek. 4. Przykrywam resztą ciasta tak do 3/4 wysokości papilotek. Na koniec posypuje każdą babeczkę płaską łyżeczką cukru trzcinowego który pod czas pieczenia utworzy kruchą skorupkę
Gotowanie...to proste !