równiutkie części:) Moim drugim ulubionym cytatem jest " bądź powodem, dla którego ktoś się dziś uśmiechnie" - dzięki tym ciasteczkom mój dom był dziś bardzo szczęśliwym domem:) KAKAOWO-KOKOSOWE CIASTECZKA Z CZEKOLADOWO-PIANKOWĄ NIESPODZIANKĄ Składniki (ok.20 DUŻYCH ciastek): 4 łyżki margaryny w temperaturze pokojowej 1 szklanka cukru trzcinowego 1/4 szklanki mleka 3,2 % 1 jajko w temperaturze pokojowej 1,5 łyżeczki proszku(...)proszek do pieczenia, sodę. Dodaj wiórki kokosowe, kawę rozpuszczalną i posiekaną czekoladę. Dokładnie wymieszaj. Natłuść jedną lub dwie blachy i rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Wyrób ciasto i formuj średniej wielkości kulki, delikatnie rozpłaszczaj je w dłoniach i układaj w odstępach na blaszce. Piecz około 8 minut, aż ciastka urosną i będą delikatnie pękać z wierzchu
Gotowanie to kochaniedelikatnie mieszam szpatułką. Wylewam masę do tortownicy o średnicy 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno wykładamy papierem) Piekę w 170 stopniach przez 35-40 minut. Po wyjęciu ciasta z piekarnika upuszczam je na podłogę (w formie). Dzięki temu biszkopt nie opadnie. Odstawiam biszkopt do wystygnięcia. Składniki masa: 2 opakowania śmietany 30% (330ml) 1 czekolada gorzka 1 opakowanie(...)masa, drugi krążek, nasączyć, dżem, masa. Trzeci krążek, nasączam, masą pokrywam cały tort i polewam nierównomiernie czekoladą gorzką rozpuszczoną w kąpieli wodnej. Tort jest wspaniały. Artykuł Tort czekoladowy pochodzi z serwisu Moja Qchnia Pełna Smaku
MojaQchnia.plzamiast cukru posłużyć się naturalnie słodkimi bananami oraz rodzynkami, a w miejsce śmietany i masła użyć oleju kokosowego. Scones podawać można z dodatkiem miodu lub na przykład domowego kremu czekoladowo-orzechowego, w której to wersji szczególnie je sobie upodobałam. Da się zdrowiej, a przy tym nadal prosto i pysznie? Da się! Składniki na 6 sztuk: 200g pełnoziarnistej mąki orkiszowej(...)następnie lekko wyrobić palcami, aż mąka zacznie delikatnie zbijać się w grudki. Dodać rodzynki, puree z banana oraz mleko – składniki połączyć dłonią lub łyżką w jednolite, delikatnie klejące się ciasto. Posypanymi mąką dłońmi przełożyć ciasto na papier do pieczenia, rozpłaszczyć na kształt okręgu i grubość około 2cm. Pokroić na 6 części. Papier wraz z bułeczkami przełożyć na blachę, wstawić
Even Better Foodwilgotne w środku i mają apetycznie zrumienioną skórkę. Same w sobie nie są zbyt słodkie, dlatego przed podaniem obficie posypcie je cukrem pudrem. ➤ Zobacz także: Hiszpańskie churros z sosem czekoladowym . Mini pączki z ricottą i skórką cytrynową - Baci di ricotta Składniki / na 28 sztuk: 3 jajka skórka otarta z 1 eko cytryny (a nawet dałabym więcej, jeśli lubisz cytrynowy(...)chwilę, do połączenia. W drugiej misce wymieszaj mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie dodaj je do mokrych składników i wymieszaj wszystko silikonową szpatułką, ewentualnie łyżką. Powstanie gęste i lepkie ciasto. W garnku rozgrzej oliwę lub olej. Polecam jakiś mniejszy i wysoki, np. rondelek, wtedy zużyjesz mniej tłuszczu. Aby sprawdzić, czy tłuszcz się rozgrzał, wrzuć do niego kawałek chleba, albo odrobinę
Chilli Czosnek i Oliwanaleśnik lub omlet na pianie z białek, pokrojony na kawałki w trakcie smażenia. Pysznie smakuje z różnymi dodatkami - u mnie z sosem truskawkowym, kawałkami świeżych truskawek oraz polewą czekoladową i płatkami migdałowymi. Pomysł na proste i pożywne śniadanie na słodko. Składniki: (na 2 porcje) 4 jajka 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki mąki pszennej 2 łyżki miodu/syropu z agawy(...)drugą stronę za pomocą łopatki i smażymy przez około 2 min., po czym kroimy na mniejsze kawałki. Każdy kawałek omletu przewracamy i smażymy z każdej strony, aż ciasto się zetnie, a omlet nie będzie w środku surowy. W między czasie myjemy truskawki, osuszamy i pozbawiamy szypułek. Kilka truskawek odkładamy w całości, a pozostałe blendujemy na sos. Odłożone truskawki kroimy
Kuchnia MagdaLenyMuffinki czekoladowe są łatwe w przygotowaniu, smaczne i na każdą okazję. Polecam przepis. SKŁADNIKI : 4 jajka rozmiar "M" 1 cukier waniliowy 1/2 szklanka cukru 1 szklanka mleka ( 250 ml ) 1/4 szklanka oleju 3 łyżki kwaśnego dżemu 3 łyżki ciemnego kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 szklanki mąki pszennej tortowej PRZYGOTOWANIE(...)Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno, następnie dodaję żółtka i cukry i dalej ubijam. Wlewamy mleko, olej i chwilę miksujemy. Do ciasta dodaję 3 łyżki dżemu, ciemne kakao i mieszamy. Wsypujemy również proszek do pieczenia i mąkę, mieszamy. Do papilotek wlewamy ciasto, pieczemy je 40 minut w temperaturze 180 *C. Do suchego patyczka. Po ostudzeniu posypujemy
Kulinarne Fantazje Mariolikakao. Następnie ubić jajka z cukrem do momentu zbielenia. Na koniec dodać przesianą z mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Za pomocą różdżki lub łyżki delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do tortownicy o wymiarach 24x24 cm gdzie spód wykładamy papierem do pieczenia zaś boki smarujemy masłem. Piec około 30 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C. Mus I - Czekoladę gorzką(...)obrotach. Na koniec dodajemy rozpuszczoną w kąpieli wodnej gorzką czekoladę i mikserem dokładnie mieszamy na najwyższych obrotach do uzyskania jednolitej puszystej masy. Przełożenie: Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej. Wystudzone ciasto przekroić na 2 części. Do tortownicy o wymiarach biszkoptu na spód kładziemy 1 blat biszkoptu. Na biszkopt wykładamy cały I mus, wyrównujemy wierzch i wstawimy do lodówki
Ciastka - domowe słodkościNaleśniki czekoladowe, pyszne naleśniki z kakao. Idealne do słodkich dodatków, kremów owocowych , owoców z bitą śmietaną. 200 g mąki pszennej, 2 jajka, 250 ml mleka, 2 łyżki stopionego masła, 1 łyżka kakao (u mnie czarne kakao), 1 łyżka cukru pudru, sól, tłuszcz do smarowania patelni (u mnie masło klarowane), Do miski wsypać mąkę, wbić jajka, wlać mleko wsypać kakao, cukier(...)puder, oraz szczyptę soli i wszystko wymieszać mikserem. Dodać roztopione masło. Wymieszać. Gdy ciasto będzie zbyt gęste dolać więcej mleka, gdy za płynne wsypać trochę mąki. Ciasto odstawić na pół godziny. Smażyć naleśniki - patelnię rozgrzać, smarować masłem (pędzelek maczam w rozpuszczonym maśle klarowanym), łyżką wazową nalewać porcję ciasta rozlewając je na całej powierzchni patelni. Gdy naleje się zbyt dużo ciasta
królestwo garówBabeczki czekoladowe z marmoladą do przygotowania w 15 minut. Są pyszne , puszyste , wilgotne w środku , wprost rozpływają się w ustach . Dzieci je uwielbiają, ale i nie tylko dzieci :) Nic trudnego, wystarczy tylko wszystko zamieszać i upiec. Babeczki te najczęściej piekę, gdy najdzie nas nagła ochota na coś słodkiego , znikają bardzo szybko :) Babeczki czekoladowe z marmoladą - składniki na 12 babeczek(...)całe jajka z kefirem i olejem. Następnie wsypać wszystkie suche składniki, ponownie wymieszać mikserem, aby składniki się połączyły. Formę do babeczek wyłożyć papilotkami. Do każdej wlać po łyżce ciasta, na wierzch położyć odrobinę marmolady (u mnie było to niespełna pół łyżeczki marmolady). Na to wylać drugą łyżkę ciasta. Piekarnik nagrzać do 170'C, piec babeczki około 20-23 minuty
Zrób to smaczniedelikatnie wymieszałam drewnianą łyżką. Połowę ciasta przełożyłam do formy silikonowej na babkę wysmarowanej masłem i wysypanej kaszą manną. Do pozostałej części ciasta dodałam roztopioną i wystudzoną czekoladę i wymieszałam. Ciasto ciemne wyłożyłam na jasne i przemieszałam już w formie łyżką. Truskawki opłukałam, osuszyłam, pozbawiłam szypułek i obtoczyłam je mąką. Tak przygotowane truskawki poutykałam w ciasto. Formę przykryłam folią aluminiową(...)zagotowałam. Zmniejszyłam gaz i na najmniejszym ogniu gotowałam babkę przez 1,5 godziny. Po ugotowaniu formę z babką od razu wyjęłam z wody. Ciasto wystudziłam w formie i dopiero wyjęłam na talerz. Przed podaniem oprószyłam ciasto cukrem pudrem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zapraszam do odwiedzenia pozostałych moich przepisów na babki gotowane, np.: babka zebra z kisielem (link do przepisu: Waniliowe
Waniliowe ImprowizacjeSkusił mnie ich wygląd i smak, gdy zobaczyłam je na którejś z niemieckich stron kulinarnych. 5 składników i blender - oto przepis na czekoladowe babeczki z masłem orzechowym. Są mięsiste, ciężkie, nie za słodkie, mocno czekoladowe, z wyczuwalnym smakiem i aromatem orzeszków ziemnych. Przypominają brownie z masłem orzechowym. Orzechowo-kakaowe muffinki Składniki (na 6 zwykłych lub 12 mini babeczek): 120g(...)łyżki syropu daktylowego lub klonowego, posiekane orzeszki ziemne olej kokosowy lub roślinny do wysmarowania foremek i mąką ryżowa do wysypania. Wszystkie składniki zmiksować w blenderze na jednolite ciasto. Foremki na muffiny posmarować olejem, oprószyć mąką ryżową, każdą napełnić ciastem na 2/3 wysokości. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 23-25 minut w temp 170stC (termoobieg). Mini babeczki pieczemy
Obiad gotowyPieczone mini pączki z dodatkiem twarogu i rodzynek to niewątpliwie szybki wypiek, który zawsze się uda. Bez dodatku drożdży, bez oczekiwania na wyrastanie ciasta, szybkie i proste. Są przepyszne i banalnie proste w przygotowaniu – wystarczy wymieszać wszystkie składniki i od razu piec. Pączki serowe są puchate, w smaku przypominają słodkie bułeczki. SKŁADNIKI: 1 szklanka mąki pszennej 250 g twarogu(...)proszek do pieczenia, wyrabiam gładkie ciasto. Wsypuję wymoczone i osuszone rodzynki. Blat podsypuję mąką. Z ciasta przygotowuję rulon, kroję go na niewielkie kawałki, z których formuję kulki wielkości sporego orzecha włoskiego. Możesz też odrywać kawałki ciasta i formować z nich kulki. Ważne, by lekko podsypywać ciasto mąką oraz dłonie, kiedy chcemy formować kulki. Ciasto lekko się klei. Z podanych proporcji
Zasmakuj KuchniNajprostszy deser – maracuja kokos trifle powinien oficjalnie otwierać nową kategorię czyli proste desery. Co w zasadzie nie jest złym pomysłem. Czyli jak nie wiesz jak
RelaxtimeNie ukrywam, że różnego rodzaju Milkshake’i kojarzą mi się restauracjami czy knajpami amerykańskimi. Pyszne, słodkie napoje mleczne udekorowane głównie dużą ilością bitej śmietany oraz
Danka PichciSerniki, to ciasta które na świątecznym stole być muszą. Dlaczego? tego nie wiem, ale dbam o to , żeby ta niepisana tradycja była zawsze zachowana. Tym razem zapraszam na sernik z mlekiem w proszku, delikatny i pyszny. Składniki: 1 kg sera w wiaderku 6 jajek 1 szklanka cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 2 opakowania budyniu śmietankowego 2 łyżki mąki(...)ziemniaczanej kostka masła 1 1/2 szklanki mleka 1 1/2 szklanki mleka w proszku 1 opakowanie polewy czekoladowej opakowanie herbatników Wykonanie: * Oddzielamy żółtka od białek, białka ubijamy na sztywno. * Masło rozpuszczamy, studzimy. * Twaróg miksujemy z żółtkami i cukrami. Dodajemy mąką ziemniaczaną, proszek budyniowy oraz mleko w proszku i mleko zwykłe. Miksujemy. Dodajemy przestudzone masło, miksujemy. Na sam koniec dodajemy
Z Majeczką w kuchnidomowej spiżarce. Jeśli szukacie inspiracji na coś słodkiego do pochrupania przy kawie lub herbacie zapraszam Was serdecznie do zajrzenia do wpisów z przepisami na ciasteczka owsiane, proste ciasteczka czekoladowe lub kruche ciasteczka maślane . Składniki na ciasteczka: 400 g mąki 2/3 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka 150 g masła (3/4 kostki) 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii(...)wcześniej z lodówki, kroimy na małe kawałeczki i odstawiamy, żeby zmiękło. Suche składniki mieszamy razem w misce. Dodajemy masło, ekstrakt z wanilii i jajka. Zagniatamy do uzyskania gładkiej masy. Ciasto powinno mieć konsystencję plasteliny. Ciasto rozwałkowujemy na grubość kilku milimetrów, ostatnio lubię używać do tego dwóch arkuszy papieru do pieczenia, dzięki temu nie trzeba podsypywać ciasta mąką, a gotowe ciasteczka
Ciastkozercyzimno Truskawkowy torcik grysikowy bez pieczenia Biszkoptowe ciasto z truskawkami Sernik na zimno z białą czekoladą i truskawkami Sernik na zimno z musem truskawkowym Truskawkowo-rabarbarowe ciasto na zimno Ciasto rabarbar truskawka Kokosowy deser z truskawkami Sorbet truskawkowy Domowe lody truskawkowe z karmelizowanym rabarbarem Domowe lody truskawkowo-rabarbarowe Lody jogurtowo-truskawkowe Koktajl truskawkowo-jogurtowy Koktajl truskawka-melon-jogurt Koktajl truskawki(...)jajek Czas przygotowania: 60 minut + chłodzenie Składniki: 250 g mascarpone 150 g jogurtu greckiego 90 g drobnego cukru 300 g truskawek patyczki i foremki do lodów opcjonalnie czekoladowe chrupkie kuleczki Wykonanie: 150 g truskawek miksujemy dokładnie i wkładamy po 2 łyżeczki zmiksowanych owoców na dno foremek na lody, foremki wkładamy do zamrażarki. Drugą porcję truskawej miksujemy i wkładamy
Kulinarne przygody Gatityosobnej misce wymieszać mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Do masy jajecznej przesiać przez sitko składniki sypkie i delikatnie wymieszać szpatułką. Na koniec wlać wodę, ponownie wymieszać i przelać ciasto do formy. Włożyć do piekarnika i piec 30 minut. Upieczony biszkopt ostudzić i podzielić na trzy placki. Nasączenie: Kawę zbożową zaparzyć w filiżance, posłodzić i zostawić do ostudzenia. Każdy(...)wodę, po czym podgrzewać mieszając, aż całość się stopi. Zostawić do ostudzenia. Masło w temperaturze pokojowej utrzeć z cukrem pudrem na puszysty krem. Na koniec dodać stopioną masę czekoladową i ponownie zmiksować. Ponad połowę kremu czekoladowego przełożyć do osobnej miseczki, zaś do pozostałego rozdrobnić pierniki nadziewane w białej czekoladzie Kopernik. Całość zmiksować na jednolity krem. Dolny placek posmarować warstwą kremu
Passions hobbies lifeTen moment kiedy dowiadujesz się, że za niedługo odwiedzą Cię goście a nie masz czym ich poczęstować!? Przybywam z pomocą moi kochani 💪O ile macie maślankę
Zdrowie i pysznie na talerzuktóre zachwycało się smakiem batoników czekoladopodobnych, różowych landrynek, ciepłych lodów i oranżady w proszku (oczywiście wyjadało się ją palcem prosto z torebki ) Ciepłe lody zazwyczaj stały w piekarni, zachęcając czekoladową polewą, lub posypką cukrową. Dziś zostawiam Wam przepis na beze włoską, z której to robione były owe lody a i często ptysie. Beze włoską można wykorzystać(...)szalenie ozdobna. Do jej zrobienia będziecie potrzebowali termometru cukierniczego. Z podanych proporcji wyjdzie wam około 8 małych lodów (zależy od wafelków), lub jako ozdoba na wierzchu ciast o średnicy 23 cm Przepis 2 białka 150 g drobnego cukru podzielonego na porcje po 130 i 20 g 30 ml wody W misie miksera umieśćcie białka, obok
Piekarz-Kucharz-Garkotłuktypu chrupiące ciasteczka na wszelkie wyjazdy, mam do nich słabość. Kojarzą mi się tak domowo, z Babcią, starymi czasami. Są takie sentymentalne, no i 'pewne' - bo o ile do czekoladowych wypieków nie wszyscy są przekonani, o tyle wszystko co waniliowe lub śmietankowe zawsze znajduje rzesze chętnych :) Składniki 250 g mąki 60 g proszku budyniowego śmietankowego lub waniliowego (bez cukru) łyżeczka(...)łyżka) 1 jajko 1/8 l śmietany 18% Jajko rozkłócić, wymieszać ze śmietaną. Masło posiekać z mąką, proszkiem i proszkiem budyniowym. Dodać jajko ze śmietaną, cukier, cukier z wanilią. Zagnieść ciasto. Podzielić na części, wałkować na stolnicy podsypanej mąką na grubość ok. 1/2 cm. Wykrawać ciasteczka, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 st. C przez
Słodkie inspiracjejaglane kluski leniwe z dodatkiem czekolady...a dodatkowo z musem jabłkowym. Dla mnie pycha... a dla Was? Zapraszam! Składniki; 1/3 szklanki kaszy jaglanej 2 łyżki nutelli (kremu czekoladowego) 20 dag twarogu półtłustego lub tłustego 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 jajka 1 cukier waniliowy 4 jabłka cukier do musu według upodobań Przygotowanie; Kaszę(...)całą wodę. Po tym czasie szczelnie zamykamy i odstawiamy. Przestudzoną kaszę przekładamy do miski, dodajemy twaróg, jajka , nutelle i miksuje blenderem na gładką masę. Dosypuję mąkę, cukier i wyrabiamy ciasto aż będzie gładkie. Stolnicę podsypujemy mąką, z ciasta formujemy wałeczek i odcinamy nożem małe kluski. Wrzucamy na wrzątek i gotujemy około 3-4 min od wypłynięcia. Jabłka obieramy, kroimy
Radość kipiąca uśmiechem.byłam w posiadaniu bezcukrowych czekolad postanowiłam jakoś to połączyć. I tak szybko i sprawnie przygotowałam placuszki owsiane z dodatkiem białej czekolady. Bardzo smaczne i pożywne śniadanie z akcentem czekoladowej słodyczy :) Wspominałam, że nie znajdziesz tu ani grama cukru? :D Składniki: 40 g mąki owsianej 10 g otrębów owsianych 5 g nasion chia 1 łyżka erytrolu lub innego słodzidła 1 jajko(...)białej czekolady bez cukru (Mercatare) 1 łyżeczka oleju kokosowego Przygotowanie: Czekoladę pokrój na mniejsze kostki. Wymieszaj za pomocą łyżki z pozostałymi składnikami. Na patelni rozgrzej olej kokosowy, wylej porcję ciasta i smaż z każdego placka z dwóch stron. Podawaj z ulubionymi dodatkami
Zdrowie na języku :PPRZESTUDZONYM spodzie. Wkładam do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni, ale UWAGA - już po 5 minutach zmniejszam do 170 stopni i piekę ok. 40 minut. Trzeba sprawdzić drewnianym patyczkiem, czy ciasto jest dopieczone. Patyczek wyjęty z masy musi być suchy . Lekko wystudzony torcik polewam polewą, ale nie jest to niezbędne, jest bardzo smaczny także bez niej. Polewę przygotowuję ze stopionej czekolady(...)słodkich migdałów, pozbawione skórki, dzięki kąpieli w gorącej wodzie. Uwierzcie - ten torcik ma wyjątkowy, zupełnie odległy od naszych "polskich", smak. Kiedy wiosna robi sobie od nas wagary, pocieszmy się czekoladowym słońcem we własnej kuchni. Smacznego! #kruchyplacekkanadyjski #torcikorzechowy #itbmtt
I tu będę miała takie tepyszne - miękkie, wilgotne i takie... mocno czekoladowe. Robi się je bardzo łatwo i niezwykle szybko - nie ma opcji, aby nie wyszły. Wierzch można udekorować polewą czekoladową, lukrem lub posypać drobinkami czekoladowymi. (6-7 sztuk) 3/4 mąki pszennej 2/3 szklanki cukru (użyłam brzozowego) 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 jajko 50 ml oleju 75 ml wody gazowanej(...)drugiej - jajko, olej oraz wodę. Suche składniki połączyć z mokrymi. (Miksować/wymieszać łyżką do połączenia się całości, nie dłużej.) Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, wypełnić ciastem (do 3/4 wysokości papilotek) i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec około 20-25 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 190 stopni. Ciastka wyjąć z blachy i ostudzić na kratce
Di gotujewówczas ogromną siłę do tego, aby mierzyć się z problemami dnia codziennego. Poranny posiłek powinien być zatem zarówno smaczny, jak i pełnowartościowy. Dzięki m.in.urozmaiceniu go słynnym orzechowo-czekoladowym kremem, zadbamy o właściwą „porcję” szczęścia na dobry początek dni. Bądź kreatywny z Nutellą! Nutella daje całe mnóstwo możliwości eksperymentowania w kuchni , a tym samym tworzenia wspaniałych, smacznych(...)bazie najlepszych składników i sprawia, że początek dnia staje się idealny. Ale to nie wszystko! Warto pamiętać, że Nutella to doskonały dodatek do wszelkiego rodzaju ciast, ciasteczek, deserów na zimno i na gorąco o absolutnie każdej porze dnia. Śniadanie z Nutellą – uczta dla ciała i ducha Wiele osób nie jada śniadania, bądź też traktuje je jako
Moja smaczna kuchniaciekawego nie rzuciło mi się w oczy. Zmodyfikowałam kilka przepisów i tak powstał mój własny. Naleśniki są puszyste delikatne, a sos budyniowy rozpływa się w ustach. (około 9 sztuk) Ciasto naleśnikowe: 1 szklanka mleka 1/2 szklanki wody gazowanej 2 szklanki mąki (można nieco mniej) 1-2 łyżki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 jajko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta(...)masła 40g cukru pudru 1/2 opakowania cukru waniliowego kilka kropel aromatu cytrynowego 150 ml ml śmietany 18% 70g cukru (zwykłego) do piany z białek 1 łyżka proszku budyniowego czekoladowego (można użyć dowolnego smaku) Sos budyniowy: 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki śmietany 18% 1 jajko 2-3 łyżki cukru 1/2 opakowania cukru waniliowego Usmażyć placki naleśnikowe. Ubić jajka, dodać wodę
Di gotujeweekend mam dla Was dwie czekoladowe propozycje. Pierwsza z nich to proste babeczki z pysznym kremem czekoladowym i dekoracją z ulubionych pralinek – ja wybrałam Ferrero ;) Składniki na babeczki czekoladowe Składniki na krem 250 g serka mascarpone 1 tabliczka czekolady + pralinki Ferrero do dekoracji Suche składniki mieszamy razem w misce. Jajko, olej oraz mleko dodajemy do masy i dokładnie mieszamy(...)temperaturę 200 stopni. Metalową formę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami. Jeśli nie mamy papilotek foremki możemy wysmarować masłem i wysypać bułką tartą lub zrobić papilotki samemu.Wypełniamy foremki ciastem do wysokości około 1 cm od brzegu zostawiając miejsce babeczkom, żeby wyrosły. Można zrobić to zwykłą łyżką, ale jeśli macie w domu nabieraczkę do lodów nadaje się do tego jeszcze lepiej
CiastkozercyGenialnie proste i obłędnie czekoladowe! Słodycz czekolady pieknie równoważą kwaśne jeżyny :) Trój czekoladowe brownie z jeżynami 150 g masła 150 g cukru 75 g kakao kilka kropli ekstraktu waniliowego 3 jajka 75 g mąki pszennej po tabliczce białej i mlecznej czekolady, posiekane garść jeżyn Piekarnik nagrzewamy do 170 st.C. W rondelku podgrzewamy masło z cukrem i kakao. Masło(...)cukier powinny się rozpuścić. Lekko studzimy. Masę przelewamy do miski, dodajemy ekstrakt i jajka i mieszamy. Przesiewamy mąkę, mieszamy, dorzucamy czekoladę i łączymy ją z ciastem. Masę przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Jeżyny wtykamy w ciasto. Pieczemy ok 35 minut tak by środek ciasta zaczął się podnosić. Zostawimy do całkowitego ostygnięcia przed pokrojeniem na kromki
Dzieje kuchennej WiewióryUwielbiam wszelkie kawowe smaki, w ciastach, deserach, napojach, taka kawa jest idealna na teraźniejsze upały, doskonale chłodzi i pobudza do działania, dodatek pysznego kawowego likieru Canari Henkell & Co.Vinpol który dostałam w ramach testowania i gałka waniliowych lodów podkręca jej rozkoszny smak, polecam dla dorosłych! Pycha! Składniki: 200 ml mocnej naturalnej kawy 1 szklanka kostek(...)lodu kawowego (z naparu kawy) 300 ml mleka 3,2 % 100 ml likieru kawowego CANARI 1 łyżka brązowego cukru trzcinowego lody waniliowe posypka czekoladowa Sposób przygotowania mrożonej kawy : Zaparzoną kawę bez fusów mieszamy z cukrem, zostawiamy do całkowitego wystygnięcia, zimną mieszamy z mlekiem, wlewamy kawowy likier. Do wysokich szklanek wkładamy kawowe kostki lodu , wlewamy kawę, dodajemy
Wanilia i KardamonCoś niesamowitego!!! TRZY PRZEPISY w jedne dzień! Ekspresowe po-treningowe ciastko! yuuumy :v zdjęcia fatalne bo oświetlenie fatalne i aparat nie współpracuje, nie chce mi
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćUwielbiam maliny, a z sernikiem to już po prostu poezja. Serniczek bardzo prosty w wykonaniu, zajmuje nam zaledwie 40 minut. Uwielbiam maliny! Od dziecka się
VioletoweKucharzeniechęcią piekę i jem babki:) Co prawda drożdżową babkę robiłam zaledwie kilka razy, jednak postanowiłam tym razem upiec właśnie babę drożdżową. Żeby nie była za sucha nadziałam ją masą czekoladowo - cynamonową. Jej przygotowanie jest dość czasochłonne, jednak babka jest tak pyszna, że warto poświęcić jej troszkę czasu:) Składniki: 2 jajka, 100ml letniej wody, 10g świeżych drożdży(...)oraz szczyptę cukru. Do dużej miski przesiać mąkę, dodać jajka, zaczyn z drożdży oraz nasiona wanilii. Dokładnie wymieszać drewnianą łyżką. Stale mieszając, stopniowo dosypywać mąkę na przemian z masłem. Ciasto przełożyć na stolnicę, zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Wyrabiać je przez 5 minut. Następnie przełożyć z powrotem do miski, przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce. Po tym czasie
Z miłości do słodkościRobimy ciasto na tartę według przepisu podstawowego. Otrzymujemy 6 przepięknych tarteletek. Nadzienie: 1 serek mascarpone 250 g 2 łyżki cukru pudru tabliczka gorzkiej lub mlecznej czekolady Rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej lub mikrofalówce. Rozkręcamy mikserem serek mascarpone z cukrem, dodajemy powoli czekoladę. Zostawiając około 4 łyżek. Miksujemy na gładką masę. Wkładamy na tartaletki. Na kremie rozsmarowujemy warstwę rozstopionej czekolady. Ozdabiamy(...)dowolnie, np. owocami lub bakaliami. Wkładamy na pół godziny do lodówki. Smacznego! tartaletka czekoladowa
Humanistka w kuchni