Brownie — skąd się wzięło ❓ Ciasto Brownie to popularna słodka przekąska, która zdobyła serca wielu miłośników wspaniałych smaków i oczywiście moje. Nad jego pochodzeniem istnieją różne teorie.Jedna z nich wiąże się z pierwszym przepisem na brownie, który został opublikowany w 1899 roku w Machias Cookbook. Druga teoria głosi, że brownie powstało w hotelu Palmer House w Chicago, pod koniec XIX wieku(...)wiele odmian przepisów na brownie — każdy może wybrać swój ulubiony smak, teksturę i dodatki. Także mój drogi czytelniku — podglądaczu możesz kombinować i próbować. Na zakończenie, zapraszam na brownie niezwykle czekoladowe. Składniki Masło miękkie 200 gram Cukier 200 gram Mąka z orzechów arachidowych 150 gram Sól 1 łyżeczka Proszek do pieczenia 1 łyżeczka Amaretto Kakao gorzkie 100 gram Jajka 7 sztuk
RafalCookCzas przygotowania: 10 minut Ilość : 2 porcje Przygotowanie Wszystkie składniki zmiksuj na gładką masę. Rozgrzej grill elektryczny lub patelnię grillową (u mnie o wymiarach ). Na rozgrzaną powierzchnię wylej ciasto i wypiekaj około 5-8 minut w zależności od mocy sprzętu. Włóż dowolne składniki i ponownie krótko przypiecz . Wartości odżywcze w całości w 1 porcji Wartość energetyczna 820 kcal(...)Keto naan Bułki bez drożdży Chleb na maśle orzechowym Jeszcze więcej keto słodyczy! Chałwa domowa bez cukru Michałki bez cukru (wegańskie, keto) Keto kokosanki Keto bounty (wegańskie) Bomby tłuszczowe czekoladowo-orzechowe Gofry orzechowe, bez mąki Pudding chia orzechowy Trufle kokosowe (keto) Orzechowy deser śmietankowy Gofry białkowe Keto fudge czekoladowo-orzechowy Ciasteczka orzechowe Ciastka z fasoli Keto muffinki brownie Keto brownie
WegePrzepisUwielbiamy takie ciasteczka, proste i szybkie w wykonaniu. Pyszne, mocno czekoladowe, urozmaicone śliwką. Z tej receptury wyszło 16 sporych ciastek, więc są bardzo podzielne. Na podwieczorek, na przekąskę, do pracy, do szkoły czy na spacer. Polecam. Potrzebujemy: 10 dag masła lub margaryny 2 jajka półtorej łyżki kakao półtorej łyżki cukru 2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych 1 łyżeczka proszku(...)studzimy, wlewamy do miski i mieszamy do połączenia się składników. Na koniec dodajemy czekoladę pokrojoną w małą kostkę i umyte, pozbawione pestek i pokrojone śliwki, ponownie mieszamy. 2. Z ciasta za pomocą łyżki formujemy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia okrągłe ciasteczka, do formowania można użyć metalowej obręczy o dowolnej średnicy. 3. Ciasteczka pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około
Izabelawkuchnimniejsze ale dwa. Sernik to typowe świąteczne ciasto. Kiedyś nie przepadałam za sernikiem ale teraz, kiedy w końcu doszłam do wniosku jaki sernik smakuje mi najbardziej bardzo lubię to ciasto. Lubię serniki nieco wyszukane z owocowym musem i domową frużeliną. Przygotowuję takie serniki z różnymi owocami. Na Boże Narodzenie wybieram świeżą żurawinę lub czerwoną borówkę. To takie typowe świąteczne owoce(...)kawą z dodatkiem żelatyny. Sernik ozdabiam czekoladą. Jest to deser, który szybko znika ze stołu. Delikatny smak kawy i lekko słona masa serowa to sprawdzone kombo. Sernik o smaku czekoladowym. Czekolady na święta nigdy nie za dużo, prawda! Poza tym w tym przepisie na sernik piernikowy znajdziecie korzenne przyprawy oraz pierniki i świąteczne landrynki do dekoracji. Ten sernik na zimno
codojedzeniaPyszne czekoladowe muffinki z kawałkami czekolady. Na drugi dzień po upieczeniu wciąż pozostają mięciutkie. Trzeciego dnia nie doczekały;) 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżki kakao 1/2 szklanki cukru pudru po 70 g czekolady mlecznej i białej 1 szklanka mleka w temp. pokojowej 1/2 szklanki oleju 1 jajko 1 łyżka(...)Obie czekolady kroimy w drobną kostkę. Do miski z suchymi składnikami przelewamy składniki more, mieszamy łyżką do połączenia. dodajemy 2/3 posiekanej czekolady. Wyłożoną papilotkami formę na miffiny wypełniamy przygotowanym ciastem. Wierzch obsypujemy pozostałą czekoladą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20 minut. Źródło
Smaki Na Talerzumin/37°C/obr. 4 , następnie ubijać 6 min/obr. 4.Dodać mąkę, proszek do pieczenia i sól, wymieszać 4 s/obr. 3 . Zdjąć motylek.Zawartość naczynia miksującego dokładnie i ostrożnie wymieszać kopystką]. Ciasto przelać na wyłożoną papierem do pieczenia foremkę . Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 170 stopni przez około 20 minut – do suchego patyczka . Galaretki rozpuścić we wrzątku, dokładnie wymieszać(...)naczynia thermomksa wlać śmietanę, dodać cukier i śmietanfix, ubijać 2min/obr.4. ] . Gotową śmietankę wyłożyć na zastygniętą galaretkę z jabłkami. C zekoladę rozpuścić , dodać mleko. Z płynnej masy czekoladowej na śmietanie za pomocą małej łyżeczki wykonać paseczki. Następnie patyczkiem do szaszłyków przeciągnąć w poprzek, raz w jedną a raz w drugą stronę.Odstawić do lodówki na minimum 2 godziny
Moje domowe kucharzenieNieduże, ale za to mocno czekoladowe babeczki. Chyba nie ma czekoladożercy, który dałby im się radę oprzeć. Ja nawet nie próbuję i wcinam, aż mi się uszy trzęsą :D Składniki na 12 sztuk: 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej 30 g ciemnego kakao 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 szklanki cukru 3/4 szklanki mleka(...)mokre składniki, czyli: mleko, olej oraz jajka. Następnie mokre składniki przelać do suchych i wymieszać, aż się połączą. Na koniec wmieszać posiekaną czekoladę. Foremki do muffinek (lub papilotki) napełnić ciastem do 7/8 ich wysokości i piec je w temperaturze 180 stopni C przez ok. 40-45 minut (do suchego patyczka
Simply Foodwyłożonej papierem tortownicy (22cm), wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 50minut w temp. 170stC do suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto wyjąc z piekarnika, studzić w formie. Po wystudzeniu ciasto wyjąć z formy, zdjąć papier, przekroić na 3 blaty. krem: 300ml śmietanki 30% 200g mascarpone 100g białej czekolady Czekoladę połamać, zalać szklanką śmietanki, podgrzewać, ciągle mieszając, aż czekolada się rozpuści. Schłodzić(...)skórkę. Gotować na małym ogniu od czasu do czasu mieszając, aż mus zgęstnieje (ok godziny). Polewa: 2 łyżki kakao 2 łyżki cukru 3 łyżki mleka 1 łyżeczka żelatyny Dekoracja: czekoladowe kulki wiórki czekolady kandyzowana skórka lub plastry pomarańczy Żelatynę zalać 1 łyżką mleka, odstawić do napęcznienia. W tym czasie wymieszać cukier i kakao, dodać pozostałe mleko, gotować ciągle mieszając kilka
Obiad gotowykolorem różowym - chciałam, aby było trochę inaczej. Na pomysł wpadłam przeglądając posty kulinarne w jednej z grup, do której należę. Ktoś dodał przepis na jeża - zrobionego z babki czekoladowej. Ponieważ jednak kolor brązowy mam wymyślony tylko nie umiemy się za niego wziąć to postanowiłam sprawdzić, czy da się zrobić różowe ciastka. Jak wiadomo wujek google wie wszystko - przepis na różowe(...)malinowe) 100 g cukru pudru łyżeczka proszku do pieczenia aromat waniliowy jajko 150 ml oleju 2 łyżki śmietany - u nas jogurt. Sposób przygotowania: Wszystkie składniki wsypujemy do miski. Wyrabiamy ciasto. U nas tę czynność najpierw zrobił robot za nas. Córka tylko trochę poprawiła, formułując kulę. Gotowe ciasto wkładamy do lodówki na 30 minut. Wałkujemy i wybijamy ciasteczka. Ciastka układamy
Pani domowaDziś mam dla was przepis na bezglutenowe czekoladowe placuszki z dżemem (na mące ryżowej i sorgo). Idealne na śniadanie, jak i kolację lub lżejszy obiad. Każdą porcję przełożyłam domowym dżemem truskawkowym. Oczywiście możecie użyć dżemu w ulubionym smaku. W sezonie placuszki możecie przełożyć też plasterkami truskawek. Spróbujcie. Składniki: (na 3-4 porcje) 1 szklanka mąki ryżowej (u mnie(...)inny ulubiony propozycja podania: cukier puder, plasterki banana i suszony berberys Przygotowanie: Do miski wbijamy jajko, dodajemy obie mąki, kakao i cukier. Następnie powoli wlewamy mleko wszystko dokładnie mieszając. Ciasto powinno mieć konsystencję śmietany. Na patelni rozpuszczamy odrobinę oleju kokosowego. Placuszki smażymy na mniejszym ogniu z obu stron (jedna łyżka stołowa, to jeden placuszek). Uwaga placuszki smażymy krótko
Słodkie okruszkiBardzo czekoladowe muffinki z gorzką czekoladą i kakao są raczej „wytrawne” i mało słodkie. Mocno czekoladowy smak przełamany jest śmietankową masą z mascarpone. Składniki: (na 18 muffinek) 1,5 szklanki mąki tortowej 3 jajka 2 czubate łyżeczki kakao w proszku 1/3 szklanki cukru 0,5 szklanki oleju 0,5 szklanki mleka tłustego 150 g czekolady gorzkiej lub mlecznej wg gustu(...)kakao. Po łyżce dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia a następnie cukier, olej, mleko oraz rozpuszczoną i wystudzoną czekoladę. Wszystko miksujemy do połączenia składników. Foremki do babeczek wypełniamy ciastem do 2/3 i pieczemy 18-20 minut w temperaturze 180ºC. Studzimy. Dobrze schłodzona kremówkę ubić z dodatkiem cukru pudru. Gdy zaczną powstawać delikatne fale dodajemy stopniowo mascarpone ciągle ubijając. Krem nałożyć
Pyry na Gazpoczytałam i postawiłam na mascarpone i czekoladę w proporcji 1:1. Owszem bałam się, że coś może nie wyjść, że masa tak naprawdę przypomina taką jaką mogłabym posmarować ciasto, że trudno mi się lepiło, bo trzeba było szybko i metodą ugniatania ukształtować kulki, a i tak trochę oblepiały dłonie. Nie warto rąk zwilżać wodą, sprawdziłam, trzeba przez to przebrnąć(...)dobra, koniec tego gadania, czas na działanie. Zaczynamy! Składniki na 12 szt: 100 g czekolady gorzkiej co najmniej 70% zawartości kakao 100 g serka mascarpone 1 łyżka likieru czekoladowego (możesz pominąć, możesz użyć inny) 100 g gorzkiej czekolady do obtoczenia, oblania pralin u mnie posypka chipsów karmelowych, możesz obtoczyć kokosem, orzechami albo pominąć ten etap Wykonanie: Jedną część, czyli
Blondynka Gotujebabeczki z kokosowym nadzieniem. Są pyszne! Mięciutkie, obłędnie czekoladowe, skrywające śmietankowo-kokosowe nadzienie, za które posłużyły mi domowe Rafaello , które ostatnio robiłam. Polecam, bo są naprawdę wyśmienite! Składniki na Muffinki czekoladowe z kokosowym sercem na 20-22 sztuk 320 g mąki pszennej (2 szklanki) 2 pełne łyżeczki proszku do pieczenia 2 pełne łyżki dobrego, gorzkiego kakao 130 g cukru (trochę więcej(...)widelcem mleko, jajko i olej. Do suchych składników wlewamy mokre, chwilkę mieszamy łyżką, ale tylko do połączenia składników. Powstałą masę nakładamy do foremek wyłożonych papierowymi papilotkami, najpierw 1 łyżka ciasta, na nią układamy 1/2 Rafaello, na nie kładziemy kolejną łyżkę ciasta (w foremce nie powinni być więcej masy niż 3/4 wysokości). Wkładamy do nagrzanego piekarnika, po 20 minutach sprawdzamy patyczkiem
Rozpustne gotowaniekamieniami na kaczki", choć nie wiem czemu ;) Tata najbardziej lubi te z migdałami i morelami suszonymi , Mama woli te z pistacjami i cytryną , a mi ze świętami kojarzą się czekoladowe z miodem :) Cantucci, cantuccini lub biscotti - włoskie ciasteczka, twarde, dwukrotnie pieczone dzięki czemu są kruche i chrupiące. Przed zjedzeniem najczęściej zanurza się je w kawie lub winie. Polecam zrobić(...)minut, po czym zdjąć z nich skórkę. Jajka ubić z cukrem na gładką, białą masę. Cały czas miksując dodać ekstrakt, proszek do pieczenia i mąkę. Wmieszać morele i migdały. Ciasto będzie klejące, więc wysypać stolnicę dość mocno mąką. Kłaść ciasto i zagniatać plastyczne, gęste ciasto. Z ciasta formować wałki, które następnie umieszczać na blasze i spłaszczać. Piec w temp
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!Kolejny poniedziałek i kolejny raz zaczynamy tydzień czymś słodkim tym razem kokosowy deser z musem jagodowym w paleo odsłonie. Przepis może wydawać się skomplikowany jednak ręczę
PaleoLifeOd dłuższego czasu miałam chęć na sernik na zimno. W końcu się zmobilizowałam i zrobiłam:) Co prawda nie jest to typowy sernik tylko lżejsza wersja na
Z miłości do słodkości