formy takie jak pokruszona lub starta czekolada, kolorowe cukiereczki czekoladowe, czekoladowe groszki, polewa czekoladowa. Do czekolady pasuje każdy rodzaj lodów Bracia Koral- czy to lody śmietankowe, czy bakaliowe, cytrynowe, miętowe czy makowe- wszystkie będą smakować wyśmienicie. Ciekawym rozwiązaniem będzie także podanie dobrze zmrożonych lodów z dodatkiem cieplej czekolady. Polewę czekoladową można przygotować własnoręcznie, roztapiając tabliczkę czekolady w kąpieli wodnej. Jest(...)gałki lodów- najlepiej sprawdzą się tu lody caffe latte Bracia Koral. Na wierzch dodać można bitą śmietanę, syropy smakowe do kawy, posypać cynamonem lub przyprawą do kawy. Lody i ciasto Lody warto łączyć także z innymi słodkościami w postaci ciasta. Oczywiście najlepiej sprawdzi się tu klasyczna szarlotka podana na ciepło z gałką dobrze zmrożonych lodów ale równie dobrze będzie smakował
Słodkie okruszkizdrowie, bo to jedno z najlepszych roślinnych źródeł wapnia. Dziś połączyłam te zdrowe ziarenka z dynią - królową jesieni. Dodałam kakao i słodu, by powstało pyszne brownie. Smakuje jak czekoladowe sezamki o kremowej konsystencji, którą nadaje dynia. Absolutnie zakochana w smaku tego brownie obiecuje przyrządzać je częściej. Wykonuje się je szybko, nie trzeba go zapiekać. Pamiętajcie, że wegańskie nie tuczy(...)słodem. Gotową masę umieszczamy w tortownicy lub ceramicznym bądź szklanym naczyniu. Wyrównujemy łyżka wierzch i dekorujemy. Umieszczamy w lodówce na minimum 3 h. Im dłużej schładzamy, tym lepiej ciasto się kroi. Smacznego
Jeść, by żyć w zdrowiugrubość ok. 2-3 mm. Wyciąć koła o średnicy 8 cm (fot.1) (powinno ich wyjść około 12 sztuk, bo reszta ciasta potrzebna będzie do utworzenia rantów). Z pozostałego ciasta uformować kulki (tyle kulek - ile kółek). Z każdej kulki utworzyć długi wałeczek. Każdy wałeczek ułożyć dookoła każdego koła, by utworzyło się koło z rantem (fot.2) . Uwaga: jeśli wałeczki(...)minut do lodówki, aż się schłodzi i lekko zgęstnieje. Po tym czasie do osobnej miski przełożyć ser twarogowy. Dodać cukier i ziarenka wanilii. Dodawać po trochu ostudzonej masy czekoladowej i dokładnie wymieszać. Morele bardzo dokładnie odsączyć z syropu. Będzie potrzebne tyle połówek ile wyszło nam ciastek. Na każde ciastko nakładać kopiatą łyżeczkę masy i dokładnie rozsmarować do rantów
Świat Ciastaotartą skórkę z cytryny, zmiksuj. Następnie dodaj suche składniki podczas miksowania. Tortownice wysmaruj masłem. Napełnij równomiernie masą i piecz w nagrzanym piekarniku przez 35-40 minut. Patyczek po nakłuciu ciasta i wyjęciu powinien być suchy. Ostudź spody po czym każdy przekrój na dwa placki. Przygotuj mus z borówki. Namocz żelatynę w zimnej wodzie przez 20 minut. Jeśli nie dysponujesz żelatynowymi(...)temperaturze pokojowej. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej i ostudź. Zmiksuj masło z ostudzoną czekoladą. W osobnej misce zmiksuj serek z cukrem pudrem. Dodaj po łyżce serowej masy do czekoladowego kremu stale miksując. Montowanie tortu. Umieść pierwszy placek na talerzu. Rozsmaruj połowę owocowego musu, przykryj drugim plackiem. Posmaruj placek białym kremem serowym i przykryj kolejnym plackiem. Rozsmaruj resztę musu i przykryj
codojedzeniadotąd tapiokę wykorzystywałam do przygotowania puddingów (np. czekoladowego l ub waniliowego ). Dzisiaj zachęcam do przyrządzenia placuszków z tapioki. Warto dodać, że placuszki są miękkie i puszyste. Świetnie smakują posypane cukrem pudrem i podane, np. ze świeżymi owocami. Składniki na porcje dla 2-3 osób: 2/3 szklanki drobnej tapioki (120 g) 1,5 szklanki mleka 1 łyżeczka cukru(...)perełki tapioki przemieszać, aby masa nie była zbita. Przesypać je do miski, wbić jajka i dodać mąkę. Za pomocą łyżki całość ze sobą wymieszać. Musi powstać w miarę gęste ciasto. Na patelni rozgrzać masło klarowane. Za pomocą łyżki nakładać placuszki. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. Pomysł na przepis stąd
Ugotowaćsię nie chciał za nią zabrać, ja po 3 nieudanych próbach stworzenia nowego przepisu zwątpiłam.. i tak została samotna wśród pomidorów na spaghetti bolognese. Dobra. Kolejna próba czekoladowego brownie. Nie mam kakao. Brawo Iza, brawo. Przyszalałaś, brownie bez kakao, czekolady. Na pewno się uda, mhm. Banan wrzucony do miski, fasola przepłukana. Cóż zrobić? Na głupotę(...)bezglutenowego) 2 łyżeczki naturalnego olejku waniliowego + woda Przygotowanie: Fasolę płuczemy w zimnej wodzie. Banana obieramy i dzielimy na kwałki. Wszystko zblenderować z dodatkiem wody. Proste, no nie? :) Ciasto ma być gęste, wilgotne. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Formujemy łyżką okrągłe kształty. Pieczemy ok. 30 min w 180 stopniach aż lekko stwardnieją
Czarnawisienkazwał tak zwał masę, z której można wyczarować naprawdę wiele. Wystarczy trochę wyobraźni i najzwyklejsze ciasto przemienia się w ujmujący torcik. Zbliża się chrzest mojego synka, więc zakasałam rękawy i zabrałam się za przygotowania. Wymyśliłam sobie aranżację -wcale nie niebieską ( chłopaki nie są wcale skazani na kolor blue) a pistacjowo-zieloną. Białą masę cukrową można z powodzeniem kolorować barwnikami(...)gąbeczka. Tyle tak naprawdę wystarczy. Koniecznie spróbujcie! Potrzebujecie: - lukier plastyczny ( u mnie w kolorze pistacjowej zieleni - zafarbowałam barwnikami spożywczymi - w proporcji 2:1 żółtego do zielonego barwnika, kremowej i czekoladowej) - drewniana kulka - szpikulec lub gruba igła - krążek do wycinania kółek ( płatków) - filiżanka - dodatkowo - pędzelek, odrobina kakao W związku z tym, ze było sporo zdjęć umieściłam je w formie krótkiego pokazu
kawawszklanceDrip to doskonały sposób na przygotowanie czarnej kawy w domu i poza domem. Prosta, klasyczna i niedroga przelewowa metoda parzenia kawy, która pozwala na przygotowanie smacznego
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataKruche, lekko cynamonowe ciasteczka z kawałkami strzelającego pod zębami maku. Polane dekoracyjnie białą oraz mleczną czekoladą, mogą być ozdobą świątecznego stołu. 200 g masła 3 żółtka
Smaki Na TalerzuSkładniki: 250 g mąki pszennej 100 g orzechów włoskich 200 g dojrzałych bananów 200 g gorzkiej czekolady o zawartości tłuszczu min. 50% 200 g masła
Qchnia po prostusię kojarzą gofry? Mi przede wszystkim z latem, morzem i wakacyjnym luzem. Nie wyobrażam sobie pobytu nad Bałtykiem bez pysznego, ociekającego bitą śmietaną, najeżonego słodkimi owocami i zalanego polewą czekoladową gofra. Smak lata :) Ale ten słodki przysmak może być rownież zdrową przekąską, a nawet pełnowartościowym posiłkiem. Wystarczy ząstąpić mąkę i cukier zdrowszymi odpowiednikami i dobrać odpowiednie dodatki. Szczególnie zachecam(...)Jajka rozbijamy oddzielajac żółtka od białek. Białka miksujemy z solą na sztywną pianę. W oddzielnym naczyniu miksujemy ze sobą resztę składników, dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy. Gotowe ciasto wylewamy porcjami na rozgrzaną taflę gofrownicy. Pieczemy ok 7 minut (w zależności od mocy urządzenia) do uzyskania złocistego koloru. Gotowe gofry studzimy na metalowej kratce. Uwaga 1: W wersji ekspresowej
Zawsze głodna!miksujemy. Dodajemy zmielone orzechy, kakao oraz wodę i olej i miksujemy. Przekładamy masę do tortownicy i pieczemy w temp 180 stopni do suchego patyczka (około 40 minut) Upieczone ciasto wyciągamy z tortownicy i studzimy, następnie kroimy na 4 spody. KREM Czekolady deserowe rozpuszczamy nad kąpielą wodną, studzimy, tak by pozostały płynne ale letnie. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem(...)lodówki na około 10 minut. Po tym czasie dekorujemy tort według własnej inwencji :) Polecam obtoczyć orzechami dół tortu, posypać go, a pozostawionym kremem zrobić rozety. *****Ja dodatkowo ozdobiłam tort czekoladowymi kulkami Kulki robimy następująco do miski dajemy około 50g roztopionej czekolady, około 20g roztopionego masła i około 5 sztuk herbatników maślanych zmielonych. Z masy formujemy kulki i obtaczamy
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokurąk ale nie dosypujemy więcej mąki bo tak ma być. Pod ciasto podsypujemy trochę mąki, nakrywamy ściereczką i zostawiamy w cieple do podrośnięcia co najmniej godzinę. Z ciasta odrywamy po kawałeczku i formujemy małe kulki, ok.50 sztuk o średnicy 2 cm. Kulki układamy na posypanej mąką stolnicy, znów nakrywamy ściereczką do podrośnięcia ok. 20 minut. Smażenie: w głębokim garnku(...)drobnym cukrem z prawdziwą wanilią lub cukrem wanilinowym. Jeśli wolisz wypróbować inny sposób na zrobienie pączków to wybierz pączki pieczone i sprawdź mój przepis na pączki w polewie czekoladowej
prawdziwe jedzenietortownicy. Formę wcześniej wyłóżcie papierem do pieczenia (samo dno), boków nie smarujcie- po wystudzeniu delikatnie odetnijcie nożykiem. Piec w temperaturze 170 stopni około 45 minut (sprawdzajcie patyczkiem). Upieczone ciasto po wyjęciu z piekarnika upuśćcie na podłogę z wysokości 40 cm- dzięki temu biszkopt nie opadnie.Wystudzić. Przekroić cztery części. Pianka truskawkowa 1 galaretka truskawkowa 100 g wody(...)łyżce do trzech miseczek. Do każdej miseczki dodać inny barwnik (oprócz lazurowego) i rozmieszać dokładnie. Do pozostałego kremu dodać lazurowy i wymieszać do uzyskania pożądanego koloru. Polewa czekoladowa 75 g cukru 25 ml wody 50 ml śmietany kremówki 25 g kakao 4 gramy żelatyny Polewę wykonajcie jak tort będzie się chłodził( już złożony i posmarowany z wierzchu
Piekarz-Kucharz-Garkotłukśrednicy 18 cm: Spód: ¾ szklanki płatków owsianych górskich (lub bezglutenowych) 2 łyżki wiórków kokosowych 1 łyżka kakao 1 łyżka oleju kokosowego (lub masła) 10 suszonych daktyli lub więcej Masa czekoladowa: 100 g kaszy jaglanej 250ml mleka (krowie lub roślinne) 50-100g daktyli (w zależności jak słodko lubicie, ja dałam mniej) 150ml mleczka kokosowego z puszki 25 g kakao(...)będzie za gęsta stopniowo dodać więcej, masa ma być dość gęsta, a wszystko zależy od kaszy ile płynu pochłonie). Dokładnie zblenduj. Im bardziej zblendowana i aksamitna masa, tym lepsze ciasto. Gotową masę jaglaną wylej na wcześniej przygotowany spód. Udekoruj czereśniami. Włóż ciasto na noc do lodówki. Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłówOd dawna nosiłam się z zamiarem zrobienia sernika. Wybór padł na ten, gdyż w składzie był także ser mascarpone, który chciałam wykorzystać. To był strzał w
Mania Wypiekaniasię do życia ... W moim sercu i duszy kolorowo i pogodnie, zatem i w kuchni nie może być inaczej! Wielu z Was prosiło mnie o przepis na czekoladowe muffiny, które zrobiłam na Wielkanoc - wtedy z cudownym kremem kajmakowym, który zdobyłam na Frymarku Bydgoskim. Niestety nie zdążyłam ich sfotografować, bo nadmiar kuchennych obowiązków skutecznie mi to utrudnił(...)stopni, program góra/dół, bez termoobiegu. Formę do muffin wyłożyć papilotkami. Wymieszać suche i mokre składniki, na sam koniec dodać do całości sodę, wymieszać i natychmiast nakładać ciasto do papilotek. Wstawić do piekarnika i piec przez 20 minut. Bon appetit! Dodatki: Jakie tylko podpowiada Wam wyobraźnia, np. czekolada lub krem, jak u mnie. Czekolada
Garniec Magalie