ciasto czekoladowe - 20638 przepisów (strona:1152/1376)

Porzeczkowy tort z glazurą 189

tylko mieszam mikserem chwilę. Proszek, mąki , kakao, przesiewam i dodaję do jaj stopniowo. Mieszam delikatnie od spodu łyżką. Dno formy o średnicy 23 cm wykładam papierem do pieczenia. Wylewam ciasto zostawiając po 1 cm wolnego brzegu na około. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 160 stopni góra dół na 15 minut. Jak przestygnie wyjmuje z formy. Spód z ciastek: Ciastka kruszę(...)grecki i ubitą na sztywno śmietanę kremówkę z pudrem.. Delikatnie mieszam. Na spód ciasteczkowy wylewam 1/3 masy z porzeczki czerwonej, wciskam w nią cztery łyżki porzeczki, układam biszkopt czekoladowy i dociskam. Na biszkopt wykładam kolejną 1/3 warstwę masy porzeczkowej, na nią układam galaretkę z porzeczki czarnej. Na nią wylewam ostatnią cześć masy z czerwonej porzeczki.Tort wstawiam

wesoła kuchnia
Chatka z piernika 175

wkładamy do lodówki na około 20 min.  5. Po 20 min dzielimy masę na parę części i kolejno rozwałkowujemy na około 4 mm - 5 mm. Rozwałkowane ciasto przenieść na papier do pieczenia i zacząć przy pomocy szablonu wycinać części. Części lepiej wycinać już na blaszce, gdyż zapobiegnie to deformacji kształtów poprzez przenoszenie. Pamiętajcie również wyciąć drzwi na przedniej ścianie(...)naszej podstawy. Dopiero jak jedna ściana zastygnie doklejać kolejne. Można sobie pomóc podpierając elementy kartonikami lub czymś innym.  Dodatkowo dach możemy posypać wiórkami kokosowymi, dróżkę wykonać z posypki czekoladowej. Do podstawy możemy przykleić choinki i inne... wszystko zależne od naszej wyobraźni.  Moja chatka bardzo skromna, nie wydawałam za dużo pieniążków na dekoracje, choć w sklepie kusiły, jednak

Mój pomysł na
brownie pancakes 167

czekoladowe pancakes (placki) a la brownie podane z malinami i wiórkami kokosowymi Powroty bywają trudne. W ubiegły czwartek po raz pierwszy przekroczyłam próg mojego liceum. Nowa szkoła, nowe znajomości, nowi nauczyciele. Same nowości. Entuzjazm i strach. Jako pierwszak w małej szkole, która ma dość sporą liczbę uczniów, przez cały tydzień chodzę na drugą zmianę, co powoduje, że mój śniadaniowiec(...)rozpuszczenia składników - tak, aby nie były gorące. Mąkę, jajko, cukier wanilinowy i masło z czekoladą wymieszać dokładnie w miseczce. Rozgrzać patelnie nieprzywierającą i smażyć pancakes (jeden placek - jedna łyżka ciasta) z dwóch stron około 1-2 minut na średniej mocy kuchenki. Swoje pancakes podałam ze świeżymi malinami i wiórkami kokosowymi. smacznego. znowu oswajam  się z aparatem

tost z dżemem
Zdrowe muffinki czekoladowe z dietetycznym kremem (młody jęczmień) 191

Otrzymana konsystencja pozwala na ozdabianie za pomocą rękawa cukierniczego lub strzykawki do kremu. Przepis na muffinki pochodzi z bloga erVegan , którego wszystkim gorąco polecam.  Czego potrzebujemy? Wegańskie muffinki czekoladowe ( oryginalny przepis od erVegan ) Składniki na około 15 muffinek (Erykowi wyszło 10, może to kwestia wielkości foremek) - 1,5 szklanki mąki (pół na pół zwykła pszenna i pełnoziarnista(...)mokre - mleko, ocet jabłkowy oraz olejek waniliowy. 3. Zawartość małej miski oraz puree dodajemy do dużej miski i mieszamy do połączenia składników.  4. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180C. Ciasto rozlewamy do silikonowych foremek lub blaszki wypełnionej papierowymi papilotkami. Pieczemy przez około 20 minut - do suchego patyczka. 5. W międzyczasie przygotowujemy krem - wszystkie składniki blendujemy lub dokładnie mieszamy łyżką. Odstawiamy

two broke sisters
Czekoladowe makaroniki z Nutellą 198

Czekoladowe makaroniki to moja kolejna próba z tymi ślicznymi słodyczami. Kolor i smak zawdzięczają niewielkiej ilości kakao do tego krem z Nutellą.. pycha! temu nie da się oprzeć ;) Gotowe makaroniki dobrze jest schłodzić przed podaniem, tak naprawdę mogą poleżeć nawet całą noc w lodówce – wtedy będą jeszcze lepsze. Składniki: 50 g białek 45 g cukru 60 g cukru(...)urosną, jeśli zbyt słabo (zostanie za dużo pęcherzyków powietrza) podczas pieczenia ciasteczka urosną za bardzo i popękają. Jak sprawdzić czy mamy odpowiednią konsystencję? Podnosimy szpatułkę i patrzymy na spadające ciasto – powinno spadać dość cienką długą strużką (w jednym z przepisów przeczytałam, że wstążka musi być na tyle długa, żeby dało się ułożyć z niej ósemkę). Gotowe makaroniki można wyciskać bezpośrednio

Ciastkozercy
Ciastka z kawałkami czekolady 215

Julio Cort ázar       Gdy jeszcze kupowałam paczkowane, sklepowe ciastka z kawałkami czekolady, często irytowałam się, gdy na jedno ciastko przypadały tylko dwa lub trzy czekoladowe kawałki. Chciałam więc sama je upiec i wypchać taką ilością czekolady, jaka mi się zamarzy. Wiele razy próbowałam, ale nie wychodziły mi chrupiące, na czym też mi strasznie zależało. Wiedziałam(...)oddzielamy od powstałej zawiesiny , dodajemy ją do mleka i oleju, mieszamy. Suche składniki zalewamy mokrymi. Szybko i niedokładnie mieszamy. Wrzucamy kawałki czekolady i ponownie mieszamy, tym razem dokładniej. Z ciasta formujemy kulki, które rozpłaszczamy na blaszce. Duże, małe, grube, cienkie - jakie tylko chcemy. Ciastka pieczemy w 180 stopniach C przez około 10-20 minut. Zajadamy. Polecam ze szklanką mleka owsianego

Weganizm infantylny
Owsiane ciasteczka z czekoladą bez cukru (Biscotti senza zucchero con fiocchi d'avena e cioccolato) 126

mamy ochotę na coś mega czekoladowego, przygotowujemy ciasteczka z du ż ą  ilością płatków  owsianych i jeszcze większą czekolady. Jedno ciasteczko bardzo szybko zaspokaja ochotę na coś  słodkiego i czekoladowego jednocześnie;) dodatkowym plusem ciasteczek jest brak cukru na li ś cie sk ł adnik ó w , polecam(...)Dodajemy płatki owsiane i 1 łyżkę mleka. Stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Na koniec dodajemy drobno pokrojoną czekoladę, wszystko mieszamy. Z ciasta formujemy okrągłe kuleczki (o wadze ok. 50 gram), które wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Kuleczki delikatnie spłaszczamy nadając ciasteczkom okrągły kształt. Ciasteczka pieczemy ok. 10-15 minut. Upieczone

La grande e la piccola cuoca
Mazurek różany 140

różany: 120ml śmietanki 30% 1 tabliczka białej czekolady 1 łyżka różanego cukru pudru 125g serka mascarpone 1 łyżeczka cukru różanego Dodatkowo: Świeże owoce lub kwiaty do dekoracji Sposób przygotowania Ciasto: Wszystkie składniki siekamy, zagniatamy, a następnie owijamy folią i chłodzimy w zamrażarce przez 45 minut. Schłodzone wałkujemy na grubość ok 4-5mm, wycinamy kształt jajka, a z reszty formujemy(...)pudrem i serkiem mascarpone. Wylewamy na zastygłą żelkę. Robimy kleksy z pozostawionej różanej śmietanki i wykałaczką nadajemy nieregularne kształty. Schłodzonego mazurka dekorujemy żywymi kwiatami, owocami, cukrem różanym i np. czekoladowymi jajkami

Kuchnia w czekoladzie
Świąteczna nalewka śliwkowa 114

Grudzień kiedy mamy Święta Bożego Narodzenia oraz Sylwester to doskonały czas aby podzielić się z Wami przepisem na domowe alkohole. W tamtym roku zaproponowałam Wam likier piernikowy z czekoladową nutą – przepis TUTAJ . Dziś przyszła pora na bardziej wytrawną propozycję, a mianowicie nalewkę ze śliwek. Dla mnie są one nieodzownym elementem Bożego Narodzenia i wprost nie wyobrażam sobie Świat(...)powstały z zasypanych śliwek oraz płyn z zalania mieszamy razem i odstawiamy na 3-4 dni, najlepiej w chłodne miejsce. Śliwki można znów zasypać cukrem i wykorzystać np. do ciasta. Smacznego

Życie ze smakiem
Chocolate Crinkles, czyli popękane ciasteczka czekoladowe 131

Ciasteczka te są bardzo popularne w Stanach Zjednoczonych, Wielkiej Brytanii oraz Australii. Są niesamowicie przepyszne - mięciutkie w środku i chrupiące z zewnątrz. Przypominają brownies.  Ich intensywnie czekoladowy smak... kusi i kusi, że ciężko poprzestać na jednej, czy nawet trzech sztukach.   Poza tym uroczo wyglądają, prawda? Ciastka piekłam już niejednokrotnie i za każdym razem znikały w oka mgnieniu. Koniecznie(...)końcu wsypać mąkę uprzednio przesianą z proszkiem do pieczenia. Całość wymieszać na jednolitą masą i porządnie (!) schłodzić w lodówce przez minimum 2 godziny. Po tym czasie z ciasta uformować kulki o wielkości małego orzecha włoskiego. Każdą kuleczkę dokładnie obtoczyć w cukrze pudrze i umieścić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. (Kulek nie spłaszczać oraz układać w dość sporych odstępach, ponieważ

Di gotuje
Jaffa Cakes- Ciasto pomarańczowe z musem z gorzkiej czekolady 170

Biszkoptowy spód, pomarańczowy krem a wszystko wykończone musem z gorzkiej czekolady.  Jest delikatne i wręcz obłędne w smaku. Nie potrzebujecie wyrafinowanych składników, ani umiejętności. Warto spróbować!  Na ciasto/ deser będziecie potrzebowali Biszkopt o średnicy 22 cm (upieczony biszkopt przekroić na połowę, lub jeśli chcecie grubszy spód pozostawcie w całości- biszkopt świetnie się mrozi, więc z powodzeniem można cześć(...)łyżki cukru opcjonalnie Blat biszkoptowy włożyć do tortownicy (tortownica powinna być wysoka, lub użyjcie większej tortownicy) Z soku pomarańczowego ugotować budyń i gorący  przelać na biszkopt, wystudzić. Mus czekoladowy 225 g gorzkiej czekolady posiekanej na drobniutkie kawałki 2 łyżki brandy 30 g miękkiego masła 4 łyżki wody 3 jajka (osobno białka i żółtka) 60 g cukru 125 g śmietany

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Jogurtowy torcik na dzień Babci i Dziadzia 127

Ten wyjątkowy dzień już tuż tuż... Sama niestety nie mam ani Babci ani Dziadka których mogłabym porozpieszczać takimi smakołykami jednak moja córeczka ma to

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
chatka Puchatka vel chatka baby Jagi 473

składniki: 500 g białego sera 140 g cukru pudru 250 g masła 1 łyżka ciemnego kakao 36 szt herbatników (mogą być kakaowe) opcjonalnie: aromat waniliowy wykonanie

Domowy Smak Jedzenia
Czekoladowe ciasteczka Chewy Cookies z nadzieniem tofu-truskawkowym 171

Kolejna wariacja Chewy Cookies (czyli twardawej, ciągnącej się masy z typowo popękaną powierzchnią i mięciutkim środkiem), które jakiś czas temu powaliły mnie na kolana, są po

upichcona
933. Słodka strona Wielkanocy. 187

kopiec kreta; sernik; kawa z mlekiem  Dzisiaj wujek do nas, bo równowaga musi być xd  potem do babci, wczoraj też cały dzień w gościach

More food, love and dreams
Tarta cytrynowa z winem 187

Ciasto formujemy w kulę, owijamy folią spożywczą i wkładamy na 30 minut do lodówki. Zimne ciasto wałkujemy, przenosimy do blachy, dobrze dociskając brzegi. Spód nakłuwamy widelcem. Na wierzch ciasta układamy folię aluminiową lub papier do pieczenia, wysypujemy kulkami do pieczenia lub grochem/fasolą. Pieczemy  10 minut w temperaturze 180 stopni C. Po tym czasie zdejmujemy obciążenie i papier, pieczemy(...)przykrywając go folią spożywczą. W ten sposób unikniemy utworzenia się kożucha.  Zimny krem chwilę miksujemy i wykładamy na upieczony, wystudzony spód. BITA ŚMIETANA: 300 ml kremówki ( u mnie czekoladowa, ale klasyczna tez będzie ok ) 1 płaska łyżka cukru pudru 1/2 łyżeczki żelatyny  Żelatynę namoczyć, namoczoną rozpuścić. Śmietanę ubić, pod koniec ubijania dodać cukier oraz rozpuszczoną żelatynę. Bitą śmietaną

kolorowotorcikowo
TOP 3 przepisów na ciastka - Instagram cz. VI 113

Ciacha, ciastka i ciasteczka! To jest to co ciasteczkowe potwory lubią najbardziej 😄 Plusem przepisów na ciastka jest fakt, że można je wykonać praktycznie ze wszystkiego, prawie

Candy Pandas
Tort czekoladowo - śmietankowy z morelową konfiturą 40

Upieczony w minionym roku,  na talerzykach znalazł się po toaście noworocznym. Pyszny, intensywnie czekoladowy tort,  z lekką masą śmietankowo - waniliową,  dopieszczony morelową konfiturą i całkiem sporą  dawką procentów zakamuflowanych w biszkopcie.  Dla urozmaicenia - krucha kawowa warstwa wewnątrz. Jak to tort, wymaga cierpliwości i czasu,  ale są przecież okoliczności, które pozbawione tortowej oprawy, tracą(...)pieczemy w 180 stopniach około 30 - 40 minut. Biszkopt powinien pięknie wyrosnąć.  Studzimy w piekarniku 10 minut, wyciągamy i studzimy zupełnie. Kroimy na trzy równe blaty. Składniki kruchego ciasta kawowego: 50 gram miękkiego masła 1 żółtko 25 gram cukru 120 gram mąki pszennej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej w proszku 1 łyżeczka przyprawy piernikowej

Kronika Piekarnika
Keto krakersy lniane – 3 składniki! (wegańskie, low carb) 67

zioła prowansalskie ). Mieszamy suche składniki, a następnie wlewamy wodę . Całość mieszamy szpatułką, masa powinna zgęstnieć . Ciasto wyrabiamy chwilę ręcznie , jeśli klei się do dłoni warto podsypać większą ilością mąki lnianej (wszystko zależy od użytego gatunku siemienia lnianego i jego zdolności do wchłaniania wody). Umieszczamy ciasto pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia i wałkujemy je bardzo cienko (najlepiej około(...)kółkiem do pizzy wycinamy dowolne kształty (np. trójkąty i kwadraty ;)). Papier umieszczamy na blaszce i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 15-25 minut (w zależności od grubości ciasta, najlepiej sprawdzać co 5 minut czy są już wystarczająco chrupkie). Upieczone krakersy po ostygnięciu przechowujemy w szczelnym pojemniku , aby nie zaciągnęły wilgoci z otoczenia i zachowały chrupkość. Keto krakersy rewelacyjnie smakują

WegePrzepis
Czekoladowy jagielnik 123

jest dopiero ciacho - czekoladowe, na daktylowo-orzechowym spodzie - bez cukru, glutenu i laktozy. Jednym słowem całkiem zdrowe, a do tego przepyszne. Jeśli ktoś nie lubi kaszy to nawet się nie zorientuje, że ona gra tu główną rolę. Spód: szklanka daktyli, 1/2 szklanki mielonych orzechów (użyłam laskowych). 1 szklanka płatków owsianych, 1 łyżka roztopionego oleju kokosowego(lub masła) Daktyle zalewamy wrzątkiem(...)koniec dodajemy czekoladę w kosteczkach i mieszamy do jej rozpuszczenia. Jeszcze ciepły krem blendujemy na jednolitą masę, którą wylewamy na spód. Trzeba się spieszyć, bo masa błyskawicznie tężeje. Ciasto można udekorować ulubionymi owocami. Należy je chłodzić w lodówce kilka godzin, a najlepiej całą

Cynamonowe szczęście
WYTRAWNE GOFRY – SEROWE Z JAJKIEM SADZONYM I SZYNKĄ PARMEŃSKĄ 142

smakiem przywołują wspomnienia z młodzieńczych kolonii nad morzem w Łukęcinie. Lubię zarówno te na słodko – z dżemem wiśniowym mojej mamy, cukrem pudrem, bitą śmietaną i owocami albo kremem czekoladowym i bananami, jak i te wytrawne – pizzowe, z szynką, serem albo szpinakiem. Dziś, zainspirowana kolejną już współpracą z marką Hochland przygotowałam dla Was idealny przepis na chrupiące gofry(...)oraz olej. Dodajemy tymianek, czosnek, sól i pieprz. Dodajemy ubite na pianę białka. Dokładnie mieszamy.Wylewamy porcję na nagrzaną i natłuszczoną gofrownicę, układamy porcję zółtego sera. Przykrywamy jeszcze niewielką ilością ciasta. Pieczemy na złoto. Podajemy na gorąco z jajkiem sadzonym, szynka parmeńską i świeżym szczypiorkiem! Pycha!   WPIS POWSTAŁ WE WSPÓŁPRACY Z MARKĄ HOCHLAND Więcej informacji na temat serów żółtych Hochland

Ostra na Słodko
Max Burgers Warszawa – W poszukiwaniu smaku 3/2018 99

Frytki z innych sieci się do nich nie umywają. Zresztą nie bez powodu moim ulubionym daniem w Max-ie są właśnie frytki (z dodatkami). Krążki cebulowe – stosunek chrupiącego ciasta do cebuli wręcz idealny. Są to zdecydowanie krążki cebulowe, a nie „obwarzanki” z panierki, w której zgubił się cienki kawałek cebuli. Serki chilli – pikantne, w chrupiącej skorupce(...)jako dziecko jadłam, paradoksalnie, tuż po przyjeździe do Szwecji. Pamiętam, że strasznie się kiepsko wtedy czułam i lód bardzo pomógł 🙂 ). Obecnie w Warszawie dostępne są 3 shaki – Truskawkowy, Czekoladowy, Karmelowe espresso i Waniliowy. Już się nie mogę doczekać na „nasze” limitowane edycje. 🙂 Myślę, że wiśniowy byłby hitem! Albo śliwkowy… Albo jeżynowy! Ponieważ przekąski, frytki z sosem

SandraFrej.com
CIASTO CZEKOLADOWO - KOKOSOWE 133

Składniki: Biszkopt: 6 jajek 3/4 szklanki cukru 1 łyka cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka mąki 3 budynie czekoladowe bez cukru Masa : 2 budynie śmietankowe 3 / 4 szklanki cukru 1 kostka margaryny z masłem np. Kasia(250 g) 1 / 2 litra mleka 3/4 szklanki wiórków kokosowych Posypka: czekolada gorzka (8 kostek) wiórki kokosowe (1 - 1,5 łyżeczki(...)pomocnikiem kuchennym), dodać wiórki i dobrze wymieszać. Proporcje można dobrać według własnego gustu. Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej. Po wystudzeniu biszkopt przekroić na 2 blaty. Na jeden blat ciasta  wyłożyć 2/3 masy przykryć drugim blatem ciasta, na który wyłożyć pozostały krem. Wierzch ciasta posypać posypką

Ciastka - domowe słodkości
"Cukiernia Lidla". Tarta czekoladowa z dżemem z czarnej porzeczki 142

dobre. Na początek wzięliśmy na warsztat czekoladową tartę. Jest wyśmienita. Gdy się ją gryzie czuć najpierw polewę z gorzkiej czekolady, potem słodki dżem, a na koniec znowu wkracza gorzki czekoladowy spód tarty. A w ustach wszystko łączy się w całość i genialnie komponuje. Jest słodka, ale nie za słodka. Jest gorzka, ale nie za gorzka. Tam wszystko ma sens(...)polecam, ja zamierzam jutro powtórzyć kurację :) Jestem już za stary na nielegalne substancje to chociaż z legalnymi poeksperymentuję. Ale ten, no... Wspominałem, że będzie krótko i rzeczowo... Kłamałem :) Kruche ciasto: 100 g masła (plus trochę do wysmarowania formy) 3 żółtka 30 g kakao 30 g cukru pudru 150 g mąki pszennej tortowej (plus odrobina do posypania blatu) szczypta soli

Marder&Marder Manufacture
TORT MAKOWO - POMARAŃCZOWY 203

Mak i pomarańcza - duet idealny.TORT MAKOWO-POMARAŃCZOWY/przepis własny; oprócz biszkoptu/biszkopt makowy (ŹRÓDŁO):  5 jajek1/4 szklanki mąki ziemniaczanej3/4 szklanki mąki pszennej2/3 szklanki drobnego cukru2/3 szklanki

W kuchni Karmel-itki