mieszam żeby składniki wstępnie się połączyły. Następnie dodaję roztopione i przestudzone masło i mieszam łyżką przez kilka minut, tak żeby ciasto stało się gładkie i jednolite. Na sam koniec dodaję rodzynki i dokładnie mieszam. Miskę z ciastem nakrywam folią spożywczą i odstawiam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 30 minut. Jeżeli w kuchni jest chłodno, to miskę możemy wstawić(...)której będę piekła babkę, smaruję masłem i oprószam mąką, dzięki temu babka nie przywrze do foremki. Wyrośnięte ciasto przekładam do foremki, foremkę nakrywam folią i odstawiam jeszcze na 30 minut w ciepłe miejsce, żeby ciasto wyrosło. Pieczenie babki: Foremkę z ciastem wstawiam do nagrzanego piekarnika do 170°C na drugą od dołu półkę i piekę około 35 minut, do suchego
Uwaga Babcia Gotujegęste. Jeśli ciasto jest za suche, można dodać troch więcej śmietany, powinno być dość zwarte, ale i elastyczne. Ciasto podzielić na sześć części, zafoliować i krótko schłodzić, każdy kawałek ciasta rozwałkować bardzo cienko (jak na makaron) na prostokąty o wymiarach ok 20x30cm, schłodzić. Piec w temperaturze około 190oC przez 5-6 minut do zrumienienia. Masa śmietankowa: Śmietankę(...)naczynia, ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier i cukier waniliowy. Do masy dodać sok z cytryny, wymieszać delikatnie łyżką. Każdy placek należy posmarować kremem. Wierzch posypujemy wiórkami czekoladowymi
Słodki Zakątekdając tym samym siły na cały długi dzień. Nasza propozycja? Batony owocowe z musem jabłkowym z polewą czekoladową. Spróbujcie sami! Batony owsiane z musem jabłkowym i polewą czekoladową Składniki: 3 szklanki płatków owsianych 1/2 szklanki posiekanych migdałów 1/2 szklanki poppingu z amarantusa 1/2 szklanki suszonej żurawiny 1/4 szklanki sezamu 1/2 szklanki słonecznika(...)agawy 2 łyżki oleju ok. 150 g dobrej gorzkiej czekolady Przygotowanie: Wsypujemy do miski wszystkie suche składniki, dodajemy mokre i wszystko dokładnie mieszamy. Wykładamy ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, dociskamy i kroimy na kawałki. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni do momentu aż się lekko zarumienią (około 20 minut). Jeszcze raz kroimy ciasto
Moja Mama Gotujeciastka na diecie? Czemu nie? Można je zjeść pod warunkiem, że zrobimy je sami (lub znajdziemy w sklepie z dobrym składem). Moja dzisiejsza propozycja to domowe Markizy z kremem czekoladowym. Są wegańskie (jeśli nie dodamy miodu a zamiast zwykłego mleka damy roślinne), bez glutenu (jeśli użyjemy mąki z bezglutenowych płatków owsianych), bez laktozy oraz jajek. Ich przygotowanie nie zajmuje wiele(...)odżywcze na 100 g: 247 kcal w tym: B: 6,8 g; W: 42 g; T: 3,7 g. Składniki (ilość zależy od wielkości naszych foremek do wykrawania) Ciasto - 60 g mąki owsianej - 20 g mąki kokosowej - 30 g syropu daktylowego lub innego słodzidła w płynnej postaci - 70 ml zwykłego lub roślinnego - 1,5 łyżki kakao Nadzienie
Health-Fit-Lifeproste w przygotowaniu, a smakują super :-). Polecam i miłego dnia wszystkim życzę :-) Składniki na około 20 ciasteczek: 220 g margaryny Optima Omega 3 100 g posiekanych orzechów opakowanie kropelek czekoladowych lub posiekana gorzka/mleczna czekolada 1 szklanka cukru pudru szczypta soli 2 i 1/2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka L 1. Margarynę ucieramy z cukrem pudrem(...)dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, miksujemy. Na koniec dodajemy czekoladę i orzechy, mieszamy. 2. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Łyżką nabieramy porcję ciasta, w rękach forujemy kulkę i układamy na blaszce, tak robimy do wyczerpania się ciasta. Wszystkie nasze kulki lekko zgniatamy ręką. Pamiętajmy o zachowaniu odstępu, bo ciasteczka powiększają swoją objętość
kruche babeczkiLubicie batoniki Bounty? Ja muszę przyznać, że nie potrafię im się oprzeć. A to ciasto właśnie przypomniało mi ich smak. Cienkie warstwy koksowej bezy przełożyłam musem z deserowej czekolady. Było to dość słodkie, jeśli wolicie to możecie użyć czekolady gorzkiej. Nie wychodzi wysokie ale solidny kawałek na pewno zaspokoi Waszą ochotę na słodycze. *foremka 25*34 cm Składniki(...)blaty koksowe: 6 białek 1 i 1/2 szklanki cukru 150 g kokosu szczypta soli łyżka mąki ziemniaczanej łyżka soku z cytryny na mus czekoladowy: 180 g czekolady deserowej 330 ml śmietanki 30% dodatkowo: kilka plastrów ananasa z puszki Białka posolić i ubić na sztywno. Kiedy będą ubite zacząć dosypywać po łyżce cukru. Na końcu wsypać mąkę ziemniaczaną i kokos oraz
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniazagniatamy kruche ciasto, jeśli z jakiegoś powodu klei się do rąk dodajemy jeszcze trochę mąki, jeśli natomiast nie chce się zagnieść dodajemy łyżkę lub 2 kwaśnej śmietany. Gotowe ciasto dzielimy na 3 równe części, rozwałkowujemy na wielkość blaszki (23x35 cm) i pieczemy w 180 st. C na złoty kolor. Najlepiej jest upiec placki dzień lub 2 wcześniej, by poleżały(...)ostygnięciu przekładamy je masą. Masa: 1/2 litra mleka 4 łyżki kaszy manny 1 kostka masła 1 szklanka cukru pudru sok z cytryny (lub kwasek cytrynowy rozcieńczony z wodą) polewa czekoladowa (u mnie Helio) Zagotowujemy mleko, na wrzące wsypujemy kaszę i gotujemy, mieszając do momentu aż kasza zrobi się gęsta. Odstawiamy do ostygnięcia. Miękkie masło ucieramy na puch partiami dodając cukier
Cynamonowe szczęściewiem jak Wy ale ja tarty robię dość często. Do moich ulubionych należy ta z czekoladą, malinowym sosem i bitą śmietaną. Pycha… Tarta pomidorowa z klopsikami Tarta czekoladowa jest na słodko i jako deser sprawdza się rewelacyjnie. Poza tartami słodkimi jest jednak masa tart, które możemy robić na słono. Bardzo popularne są te ze szpinakiem, boczkiem, grzybami. Tarty(...)danie główne, przystawkę bądź przekąskę. Można je jeść i na ciepło i na zimno. Dzisiaj chcę podzielić się z Wami przepisem na pyszną tartę z klopsikami. Przepis zarówno na ciasto jak i na klopskimi znajdziecie poniżej. Tarta ta jest alternatywą dla tych, którym pizza już się znudziła Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami
mecooksmożliwości. Przede wszystkim używany jest do smażenia (idealnie sprawdza się do smażenia w wysokich temperaturach), ze względu na brak zapachu, jest olejem uniwersalnym. Doskonale nadaje się do słodkich wypieków: ciast, ciasteczek, babek oraz naleśników i słodkich placuszków (przepis na placuszki z użyciem oleju kokosowego znajdziecie TU ) i innych deserów. Możemy nim zastąpić margarynę lub masło. Olej kokosowy ma właściwości antybakteryjne(...)oleju kokosowego , 1/3 szkl. cukru, 2 łyżki cukru kokosowego, ½ szkl. wiórek kokosowych, ½ szkl. płatków owsianych, ½ szkl. mąki (pół na pół: pszenna i graham), 1 łyżeczka proszku do pieczenia, ½ szkl. czekoladowych drobinek WYKONANIE Jajko ubijamy z cukrami, dodajemy olej, następnie suche składniki, mieszamy aż powstanie jednolita masa, na końcu dodajemy czekoladę, mieszamy. Dłońmi formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, wkładamy
słodki bratekpuch. Mąkę przesiewamy w raz z proszkiem do pieczenia centralnie nad masą jajeczną i mieszamy delikatnie w jedną stronę. Tortownice wykładamy papierem do pieczenia, dno i boki.Przekładamy ciasto i wstawiamy do pieca. Pieczemy w 170 stopniach 15 minut. Krok 2 Śmietanę ubijamy z ksylitolem na sztywno i dodajemy błonnik kakaowy, zabarwia nam się delikatnie. Ostudzony biszkopt kroimy(...)Krok 3 Śmietanę ubijamy z cukrem brzozowym i smarujemy górę dekorujemy dół jak i na około( kwiatuszki jakby ze śmietany).Dodatkowo dekorujemy kuleczkami jadalnymi złotymi i srebrnymi,do tego czekoladowa dekoracja i z płatka dekoracja
Różowa kuchniaosób z osłabionym apetytem. Do czego używać? Mąka orkiszowa ma podobną strukturę do zwykłej pszennej, dlatego świetnie sprawdza się jako jej zdrowsza alternatywa. Można ją więc stosować do naleśników, ciast, pierogów, makaronów (np. typ 650 czy 750) a cięższe typy 1850 czy 2000 np. do wypieku chleba. Możecie ją kupić oczywiście w sklepach ze zdrową żywnością(...)temu, więc nie powinno być problemu. Na koniec polecam Wam także moje przepisy z wykorzystaniem mąki orkiszowej: Pełnoziarnista pizza orkiszowa - klik Tarta orkiszowa z brokułami i indykiem - klik Czekoladowe babeczki bez cukru - klik Zdrowe, odchudzone krokiety - klik Czekoladowe brownie z awokado - klik
Powiedz dietom nietylko :) Podwójna porcja kakao - także z roślinnej odżywki białkowej z sosem truskawkowym komponuje się genialnie a mąka migdałowa nadaje naleśnikom bajecznej delikatności :) Składniki: 2 jajka 1 miarka czekoladowego białka roślinnego Sunwarrior - Warrior Blend (Mieszanka Wojownika) 1 łyżeczka kakao 3 łyżki mąki migdałowej 100 ml mleka roślinnego/krowiego Dodatki: mrożone truskawki płatki migdałowe Przygotowanie: Oddziel białka od żółtek. Białka(...)odżywkę roślinną, kakao, mleko i żółtka - wymieszaj. Dodaj białka i delikatnie zamieszaj całą masę. Mocno rozgrzej patelnię (w razie potrzeby możesz użyć troszkę np. oleju kokosowego). Wylewaj porcję ciasta. Kiedy pojawią się pęcherzyki przeżuć na drugą stronę. Podawaj z ulubionymi dodatkami - u mnie zmiksowane, mrożone truskawki - pycha
Zdrowie na języku :PBiszkopt ciemny - czekoladowy. Składniki : 5 jajek 5 łyżek cukru 4 łyżki mąki (tortowej, krupczatki ) 1 łyżka ciemnego kakao 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Sposób wykonania : Białka oddzielamy od żółtek. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia mieszamy razem i przesiewamy przez sitko na papier. Białka ubijamy trzepaczką lub mikserem na sztywno. Dodajemy po troszkę cukru(...)dalej ubijamy. Na końcu wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem i kakao, delikatnie mieszamy. Gotowe ciasto wylewamy na wyścieloną papierem ( może być papier śniadaniowy ) blaszkę. Wyrównujemy i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200 C i pieczemy około 20-30 minut. Gdy nasze ciasto jest już upieczone wykrawamy je z formy i odkładamy do przestygnięcia. Biszkopt jest puszysty
Przepisy i porady kulinarneJak wiecie mam w domu wielką wielbicielkę SERNIKÓW i to dla Niej najczęściej przygotowuję te ciasta.Sernik z brzoskwiniami … z ananasem … klasyczny … z makiem
Ostra na Słodkosłodki , czekoladowy i jak najbardziej jeden z tych godnych polecenia. Miałam trudny wybór, zastanawiałam się nad kilkoma rodzajami tortu, jednak ostateczna decyzja padła na niego i nie żałuję, mimo tego że w trakcie robienia jak to ze mną bywa stwierdziłam że mogłam zrobić jakiś jasny :) Trzeba przyznać że jest dość pracochłonny jeśli chodzi o wykonanie placków, ale efekt końcowy wszystko(...)wynagradza :)Zapraszam Was też na fanpage klik :) Składniki na ciasto (śr. ok 23cm) :9 jajek 1 i 1/2 szkl mąki pszennej100 g kakao1 i 1/2 szkl cukru1 i 1/2 łyżki proszku do pieczeniazapach rumowyKrem:2 kostki masła5 jajek1 i 1/4 szkl cukru100 g kakaoPoncz :1 szkl wódki1 i 1/2 szkl wodyzapach rumowycukier do smakuPrzygotowanie :Ciasto : Jajka ucieramy
charlotte gotujeBabeczki które znikały z prędkością światła. Więc nie będę za dużo zachwalała. Po prostu musicie je upiec. Czekoladowe kruche babeczki, bita śmietana i truskawki. Oczywiście możemy wykorzystać również inne sezonowe owoce np maliny, borówki, porzeczki. Składniki: 2,5 szkl mąki pszennej 4 łyżki kakao 4 łyżki cukru pudru 200 g masła 4 łyżki oleju 2 żółtka 7 łyżek zimnej wody(...)sól szczypta Bita śmietana 250 ml kremówki 1,5 łyżki cukru pudru truskawki Przygotowanie: Wszystkie składniki włożyć do miski i zagnieść na jednolite i gładkie ciasto. Włożyć do woreczka foliowego i schładzać jedną godzinę w lodówce. Na posypanym mąką blacie rozwałkować ciasto na grubość około 4 milimetry i wykroić foremką ciastko. Wkładać ciastko do foremek na malutkie babeczki stroną
Ala piecze i gotujepiwa nie było, więc zastąpiłam je Organicznym Czekoladowym Stoutem z browaru Samuel Smith's ( Marku! Dziękuję za pomoc w jego zdobyciu! :)) Piwo w smaku gorzkawe, dość mocne i mocno czekoladowe. No i czy może być coś lepszego do brownie? ;) Składniki: 150 g tabliczki gorzkiej czekolady 100 g masła 2 łyżki miodu szklanka piwa (najlepiej ciemnego lub jakiegoś pszenicznego - miodowego(...)Jajka ubić z brązowym cukrem i szczyptą soli na kogel-mogel. Dodać rozpuszczone składniki z rondelka i dokładnie wymieszać. Wmieszać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dodać orzechy. Powstałe ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki (całość będzie raczej płynna, ale tak ma być). Piec około 25 minut w temperaturze 175 stopni. Ciasto powinno się zejść na wierzchu
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!składniki na warstwę z galaretki: 1 galaretka truskawkowa 300 ml gorącej wody kilka truskawek wykonanie: Truskawki kroimy w kosteczkę. Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Odstawiamy do
Domowy Smak Jedzeniałyżka cukru pudru 1 galaretka wiśniowa + 170 ml wody 2 łyżeczki żelatyny Dekoracja tortu: barwniki w proszku: zielony i niebieski marcepan 100 g gorzkiej czekolady czekoladowe literki liście i kwiaty z opłatka zielona czekoladowa posypka dowolny mały pociąg z wagonikiem (np. Tomek z przyczepką) WYKONANIE Biszkopt: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 ° C. Spód(...)mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Do masy jajecznej przesiać przez sitko 1/3 składników sypkich, wymieszać delikatnie szpatułką. Następnie wlać wodę, wymieszać, przesiać resztę składników sypkich i ponownie wymieszać. Ciasto przelać do formy, wyrównać wierzch i włożyć do piekarnika. Piec 30 minut do suchego patyczka. Upieczony biszkopt zostawić do ostudzenia. Wiśnie i nasączenie: Z wiśni odlać nieco soku do garnuszka
Passions hobbies lifemożna przygotować z wyprzedzeniem. W lodówce wytrzyma 1-2 dni, ale możesz też ją zamrozić. W przypadku mrożenia, możesz podzielić ciasto na mniejsze porcje, tak aby upiec bez trudu upiec tylko tyle sztuk ciasteczek, ile akurat potrzebujesz. Po rozmrożeniu ciasta, warto je szybko zagnieść. Pamiętaj też, aby masę na ciasteczka rozmrażać tylko w temperaturze pokojowej np. w miseczce na kuchennym(...)wszystkie składniki bardzo dobrze się połączą. Następnie dodaj do masy sól oraz mąkę przesianą przez sitko. Całość zmiksuj szybko, do uzyskania jednolitego, zwartego ciasta. Włóż je do lodówki na około 15 minut, aby lekko się schłodziło. Ciasto podziel na porcje o masie około 25-30 gramów. Z każdej z nich ukręć kulkę, a następnie w środku każdej z nich zrób
okolicepalnika.plKolejna odsłona ciasta z makiem. Piętrowiec z makiem i masą orzechową to takie ciacho „na bogato”. Ma biszkopt, makowiec, pyszną masę orzechową, no i czekoladę <3 czego można chcieć od życia więcej? Nic tylko czekać na święta! Piętrowiec z makiem i masą orzechową Składniki: Biszkopt: 8 jajek 8 łyżek cukru 16 g cukru wanilinowego (opakowanie) 8 łyżek mąki(...)łyżki miodu szklanka cukru pudru 1/2 koski masła 6 jajek Masa orzechowa: 500 g serka mascarpone 560 g masy orzechowej (u mnie firmy Helio ) Dodatkowo: około 100 g groszków czekoladowych lub białej czekolady (u mnie firmy Helio ) Wymiary formy: 26 cm x 30 cm Najpierw pieczemy biszkopt. Jajka dobrze ubijamy na puszystą pianę. Następnie dodajmy cukier puder i cukier wanilinowy
PatiGotujeCzekoladowe keto donuty Tłusty Czwartek- istny festiwal obżarstwa Jutro Tłusty Czwartek. Święto nieograniczonego obżarstwa. Pączki to kwintesencja zła jeśli chodzi o kwestię jedzenia. Standardowy pączek stoi w kompletnej sprzeczności z dietą ketogeniczną . Czyste węglowodany smażone w tłuszczu roślinnym to zdecydowanie nie jest dobry pomysł na keto deser. Wolę nawet nie myśleć jaki ładunek glikemiczny niesie za sobą zjedzenie jednego- niewinnego(...)większość znanych mi osób wcale nie zatrzymuje się na jednym, lecz dobija do kilku. Rekordziści zaś nawet do kilkunastu. Nie pomaga też fakt, że są one z ciasta drożdżowego. Drożdże plus spora dawka rafinowanego cukru oznaczają niestety niezły kipisz w jelitach. Przykre konsekwencje pączkowego szaleństwa Pamiętam, że w czasach, kiedy zdarzało mi się jeszcze uczestniczyć aktywnie w tym szaleństwie, zjedzenie
Modern Cave Girldołu. Upiecz do miękkości, a następnie przestudź. Wydrąż miąższ i dokładnie rozgnieć widelcem. Dodaj mąkę i wyrób dłonią gładkie ciasto. Ciasto nie powinno kleić się do rąk. Powstałą masę przełóż na papier do pieczenia i rozwałkuj cienko. Ciasto przełóż na blachę, nakłuj widelcem i podpiecz 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C z termoobiegiem. Kiedy spód zrumieni się(...)czas miksuj przy użyciu miksera lub ręcznej rózgi. Ciasto swoją konsystencją powinno przypominać ciasto naleśnikowe, powinno być jednak bardziej gęste. Gotowe ciasto odstaw na 10 minut. Po tym czasie gofrownicę wysmaruj olejem kokosowym i dobrze ją rozgrzej. Potem wylewaj ciasto na dolną część gofrownicy. Uważaj, żeby nie wyłożyć zbyt dużo ciasta, ponieważ może wypłynąć. Gofry piecz ok. 4 minut
365 dni dookoła kuchniorzechów włoskich Krem: 300 g. schłodzonego serka mascarpone 150 g. śmietankowego serka kanapkowego 40 g. cukru pudru skórka otarta z połówki cytryny Oraz: masło i bułka tarta do foremek czekoladowe jajeczka i zajączki do ozdoby Foremki na babeczki (u mnie o średnicy 8 cm. i wysokości 5,5 cm.) posmaruj masłem i wysyp bułką tartą. Piekarnik rozgrzej(...)wysokich obrotach przez 5 minut. Mąkę wymieszaj z solą i proszkiem do pieczenia. Wsyp w dwóch partiach do masy jajecznej i miksuj tylko do połączenia na najniższych obrotach. Do ciasta dodaj startą marchewkę, skórkę z cytryny i orzechy. Wymieszaj delikatnie łopatką. Ciasto nakładaj do przygotowanych wcześniej foremek do 3/4 wysokości. Piecz na środkowym poziomie, grzanie góra-dół przez 30 minut
Delicious PlaceCzekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. ? Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać olej i dalej ubijać. ? Dodawać do masy na przemian marchewkę, sypkie produkty i rozpuszczoną czekoladę. ? Gotowe ciasto przelać do papierowych papilotek na muffinki. ? Piec w 180 st.C przez 15 minut. Sprawdzić drewnianym patyczkiem czy suchy, jeśli mokry to piec jeszcze 5 minut. ? Czekoladę na polewę rozpuścić(...)czekoladę. ? Pozostałe dwie połówki czekolady mlecznej i gorzkiej rozpuścić w kąpieli wodnej i wylać cienką warstwą na papier do pieczenia. Rozsmarować i wystudzić. ? Po wystudzeniu pokruszyć na ozdobne płatki czekoladowe. ? Każdą muffinkę posmarować polewą i obłożyć płatkami czekoladowymi. Z tej porcji zrobiłam 12 muffinek i torcik w małej tortownicy. Pomysł i dekoracja mojej córki Moniki i jej chłopaka Davida
To co kochammoże być lepszy niż czekoladowe muffinki? Chyba tylko podwójnie czekoladowe muffinki ze śliwkami. Są mięciutkie, mięsiste, ekstra czekoladowe, przełamane kwaskową śliwką - w sam raz do kawy i do szkoły:) Polecam również inne przepisy na muffiny: Orzechowo-kakaowe muffinki Babeczki z sercem Malinowe babeczki Muffinki z truskawkami (najlepsze) Kokosowe muffinki z ananasem Babeczki ajerkoniakowe Bananowo-czekoladowe muffinki Muffinki cytrynowo-jagodowe Muffinki(...)Muffinki z rabarbarem (szybkie i bardzo miękkie ) Czekoladowe muffiny ze śliwkami i czekoladą Składniki na 12 sztuk 200g mąki pszennej 40g kakao 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia pół łyżeczki sody oczyszczonej 150g drobnego cukru 2 jajka 125ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego 125ml mleka 2 łyżki rumu lub amaretto 50g czekoladowych kropelek lub posiekanej gorzkiej czekolady 6 dużych śliwek
Obiad gotowyminut (u mnie połowa piekarnika, górna grzałka plus termoobieg). Jednakże, jeśli wasz piekarnik ma tendencje do wysuszania ciast skróćcie czas pieczenia, lub spróbujcie bez termoobiegu Upieczone blondie wyjmujemy i odstawiamy do ostygnięcia . Blondie w związku z tym, że jest bardzo wilgotnym ciastem, przechowujemy w lodówce . Możecie je również zamrozić WYMIARY FORMY Staraj się by powierzchnia formy(...)Jeśli nie masz takiej formy (tak jak i ja! :)) użyj większej i nie wylewaj ciasta na całą powierzchnię . Jest ono na tyle gęste, że nie rozpłynie się. Jeśli obawiasz się o wysokość brownie po upieczeniu zaznacz na papierze do którego miejsca powinieneś wylać ciasto. Wartości odżywcze w całości w 1 sztuce Wartość energetyczna 868 kcal 58 kcal Białko
WegePrzepiswiórków kokosowych 100 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli Polewa czekoladowa 100 g czekolady deserowej 50 g masła Przygotowanie: Przygotowanie babki rozpoczynamy od oddzielenia żółtek od białek. Białka ubijamy na sztywna pianę. Kiedy białka po obróceniu miski nie będą wypadać dodajemy bardzo delikatnie żółtka oraz mleko skondensowane. Mieszamy drewnianą szpatułką. Sypkie(...)składniki przekładamy do masy i również drewniana szpatułka mieszamy do połączenia się składników. Na koniec dodajemy rozpuszczone i przestudzone masło. Mieszamy i przekładamy do nasmarowanej formy na babkę. Ciasto wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 40 minut lub dłużej jeżeli próba patyczka pokaże, że babka nie jest gotowa. W małym garnuszku rozpuszczamy czekoladę i masło
ChilliJemyMuffinki robię dość często, za każdym razem korzystam z tego samego sprawdzonego przepisu lekko go modyfikując, poprzez dodanie owocó kakao czy wiórków kokosowych. Dzisiaj mam dla
Do Garów!Mus z czerwonej porzeczki to delikatny krem z porzeczek. Mus porzeczkowy, o lekko kwaskowym smaku, to krem porzeczkowy nadający się do wakacyjnych wypieków i deserów. Muz
Słodki Pomysłmasłem orzechowym: 1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru 0,5 szklanki cukru 250 ml mleka 125 g margaryny 2 łyżki masła orzechowego Masa kakaowa: 1 opakowanie budyniu czekoladowego bez cukru 0,5 szklanki cukru 250 ml mleka 125 g margaryny 1 łyżka kakao 1 olejek spirytusowy arakowy Dodatkowo: ok. 6 kostek gorzkiej czekolady Przygotowanie: Biszkopt(...)momentu rozpuszczenia się cukru. Cały czas ucierając dodawać stopniowo wystudzony budyń. Ucierać do momentu powstania gładkiego kremu. Na koniec dodać masło orzechowe. Dokładnie wymieszać. Masa kakaowa - 1 opakowanie budyniu czekoladowego rozpuścić w 1/3 szklance zimnego mleka, pozostałe mleko zagotować i wlać rozpuszczony budyń. Gotować do zgęstnienia cały czas mieszając. Budyń odstawić do całkowitego wystudzenia. Margarynę utrzeć. Do spienionej margaryny dodać
Ciastka - domowe słodkościzamrażarce mieliśmy zamrożonych kilka tartaletek, z których przygotowaliśmy bardzo prosty biało-czerwony deser. Kruche ciasto wypełniliśmy kremem z białej czekolady i ozdobiliśmy kawałkami świeżych truskawek, to wystarczyło, aby otrzymać smaczny deser, którym można się cieszyć po obiedzie. Składniki na tartaletki z białą czekoladą i truskawkami Ciasto: 200 g mąki 100 g masła 100 g drobnego cukru 1 żółtko(...)Nadzienie: 100 g białej czekolady 300 ml schłodzonej śmietany kremówki (36%) 150 g truskawek (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Ciasto: Do przesianej mąki dodać sól, cukier, żółtko, wodę i posiekane zimne masło. Zagnieść ciasto, wstawić je na 30 minut do lodówki. Ciasto wyłożyć na blat oprószony mąką, rozwałkować, przełożyć do foremek na tartaletki i ponakłuwać widelcem. Wstawić do nagrzanego
niecodziennikparyDziś wpuszczę was trochę w moje ukochane maliny. Pyszny i łatwy deser, którym będziecie się zajadać. Obiecuję. Co nam trzeba? 1 paczka budyniu śmietankowego 0,5l
Latosiowydombardzo smaczna i wbrew pozorom bardzo prosta do wykonania alternatywa dla obfitujących w cukier i tłuszcze trans słodyczy. To jak, skusicie się? Składniki: przepis na około 8 babeczek czekoladowe spody: płatki jaglane - szklanka czekolada gorzka - 50g kakao naturalne - 2 łyżki olej kokosowy (roztopiony) - 2 łyżki cukier drobny - 2 łyżki banan - 1 duży mąka - 2-3 łyżki Zblenduj banana(...)mikrofali/kąpieli wodnej. Do miski wsyp składniki suche - płatki jaglane, kakao, cukier, a następnie składniki mokre - bananowe puree, roztopioną czekoladę oraz olej kokosowy. Wszystkie składniki dokładnie zagnieć na jednolite ciasto i podsyp mąką. Foremki do babeczek wykładaj niewielkimi porcjami ciasta i ponakłuwaj spody. Piecz w temp. 180 stopni C przez ok. 10-15 minut. nadzienie i dekoracja: twarożek grani
Kuchnia EllieKlasyczna polewa jak za dawnych lat- gęsta i aksamitna, która po wystygnięciu super zastyga tworząc pyszną czekoladową warstwę. Mama robiła tylko taką, taką więc robię i ja ❤️ Zebra czy Murzynek bez tej polewy?! Nieeeee 😉 * masło- 100 g * woda- 3 łyżki * cukier- 3 łyżki * kakao- 3 łyżki W rondelku roztopić masło z dodatkiem cukru oraz wody. Kiedy składniki całkowicie się(...)rozpuszczą wsypać kakao i energicznie mieszać- najlepiej rózgą- aż całość zrobi się gładka i lśniąca. Polewę lekko (bo po całkowitym ostudzeniu polewa tężeje) przestudzić i polać ciasto. Należy pamiętać, że polewa po ponownym podgrzaniu rozwarstwia się (oddziela się tłuszcz od całości), ale spokojnie- jest na to sposób: trzeba dolać łyżeczkę mleka, wymieszać i ponownie podgrzać
Kraina Miodem Płynącadodatkiem płatków owsianych oraz otrębów, w wersji delikatnie słodkiej...bez drożdży i wyrabiania, za to na maślance, z dodatkiem bananów i cudnie pachnące cynamonem. Ich zaletą jest ekspresowe przygotowanie ciasta, które zajmuje niecałe 10 minut! A gotowe, ciepłe bułeczki możemy mieć już po 30 minutach 😮 Dodatkowo ich wykonanie jest banalnie proste i zapewniam, że udadzą się każdemu - wystarczy wszystkie składniki(...)miksera! Takie bułeczki zdążymy upiec nawet rano przed pracą i jeszcze ciepłe zabrać ze sobą na wynos. Można jeść je same, a także z dżemem, miodem lub kremem czekoladowym (najlepiej domowej roboty). Zdrowa propozycja na słodkie śniadanko... Składniki: 2 szklanki mąki pszennej razowej 4 łyżki otrębów żytnich lub owsianych 4 łyżki płatków owsianych górskich 1 łyżeczka cukru
Kuchnia MagdaLenyPyszne i kruche ciasteczka przełamane czekoladą. Posmakują każdemu! Co nam trzeba? 400 g mąki pszennej 100g mąki krupczatki 250 g masła 2 jajka jedno żółtko 200
Latosiowydomspożywczę i odstawić na noc do lodówki przed planowanym pieczeniem ciasto wyjąć z lodówki, by się nieco ogrzało piekarnik nastawić na 200' C na stolnicy podsypanej mąką rozwałkować porcję ciasta na grubość 5 mm. Wycinać ciasteczka dowolnymi foremkami i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W ciasteczkach do zawieszenia na choince zrobić dziurki najlepiej przy pomocy plastkowej rurki(...)kratce w rondelku zagotować śmietanę kremówkę. Rondel zestawić z płyty. Dodać połamaną na kawałki czekoladę, odstawić na kilka minut, następnie dokładnie wymieszać przy pomocy pędzla smarować ciasteczka polewą czekoladową. Odstawiać na kratkę do suszenia, najlepiej zostawić na całą noc. Następnego dnia złożyć pierniczki do puszki lub szklanego naczynia ze szczelną pokrywką
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!dodatkiem płatków owsianych oraz otrębów, w wersji delikatnie słodkiej...bez drożdży i wyrabiania, za to na maślance, z dodatkiem bananów i cudnie pachnące cynamonem. Ich zaletą jest ekspresowe przygotowanie ciasta, które zajmuje niecałe 10 minut! A gotowe, ciepłe bułeczki możemy mieć już po 30 minutach 😮 Dodatkowo ich wykonanie jest banalnie proste i zapewniam, że udadzą się każdemu - wystarczy wszystkie składniki(...)miksera! Takie bułeczki zdążymy upiec nawet rano przed pracą i jeszcze ciepłe zabrać ze sobą na wynos. Można jeść je same, a także z dżemem, miodem lub kremem czekoladowym (najlepiej domowej roboty). Zdrowa propozycja na słodkie śniadanko... Składniki: 2 szklanki mąki pszennej razowej 4 łyżki otrębów żytnich lub owsianych 4 łyżki płatków owsianych górskich 1 łyżeczka cukru
Kuchnia MagdaLenyszklanki mąki pszennej pełnoziarnistej 1 płaska łyżeczka sody szczypta soli 200g miękkiego masła 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków 2 jajka 1/4 łyżeczki aromatu waniliowego 150g groszków czekoladowych - oryginalnie z gorzkiej czekolady, a u mnie z mlecznej Rozgrzej piekarnik do 180stC (160stC z termoobiegiem). Przygotuj blaszkę do pieczenia wyłożona papierem do pieczenia. Mąkę wymieszaj z sodą i solą. Masło(...)jednym jajku, po każdym dodaniu ucierając przez chwilę mikserem, aż składniki się połączą. Dodaj wanilię, wymieszaj. Wsyp mąkę i dokładnie, krótko wymieszaj (powstanie gęsta masa). Wmieszaj czekoladę. Z ciasta formuj w niewielkie kulki i układaj na blaszce, zachowując odstępy. [ Ja użyłam mojej ulubionej miarki- łyżki do lodów i powstało dokładnie 21 idealnych ciach ] Piecz przez 12-15 minut. Zostaw
Lejdi of the houseSernik na wysokim spodzie bez mąki. To jest ten malutki powód ,dla którego kawałek może być trochę większy. Sernik jest treściwy, banalnie prosty, pyszny... zamykasz oczy
Z Kuchni Do Kuchniłyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka cukru waniliowego 1 łyżka czubata kakao szczypta soli cztery kostki czekolady gorzkiej 1 jajko 75 ml mleka 40 g cukru 6 cukierków czekoladowych z marcepanem lukier Do miski wbijam jajko, dodaję roztopione masło zimne, mleko, sól, kakao, cukier, cukier waniliowy i mieszam mikserem. Mąkę i proszek do pieczenia przesiewam i dosypuję do ubitej masy(...)pieczenia babeczek użyłam formy silikonowej. Ale można użyć tradycyjnej formy do muffinek, wyłożyć ją papilotkami. Z tego przepisu wyszło 6 babeczek. Do każdej babeczki nakładam jedną łyżkę ciasta, układam cukierka z marcepanem, wciskam go palcem żeby nie wypłynął i przykrywam kolejną porcją ciasta. Foremki wypełniam do 2/3 wysokości. Dobrze jest jak cukierki są głęboko zatopione. Piekarnik nagrzewam do temperatury
wesoła kuchniautrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać olej i dalej ubijać. • Dodawać do masy na przemian marchewkę, sypkie produkty i rozpuszczoną czekoladę. • Gotowe ciasto przelać do papierowych papilotek na muffinki. • Piec w 180 st.C przez 15 minut. Sprawdzić drewnianym patyczkiem czy suchy, jeśli mokry to piec jeszcze 5 minut. • Czekoladę(...)gorzkiej rozpuścić w kąpieli wodnej i wylać cienką warstwą na papier do pieczenia. Rozsmarować i wystudzić. • Po wystudzeniu pokruszyć na ozdobne płatki czekoladowe. • Każdą muffinkę posmarować polewą i obłożyć płatkami czekoladowymi. Z tej porcji zrobiłam 12 muffinek i torcik w małej tortownicy. Pomysł i dekoracja mojej córki
To co kochamKuchnia Polska zdecydowanie powinna królować w naszych domach i na stołach. W ostatnią sobotę uświadamiał nam to sam Karol Okrasa, który wspólnie z gronem przyjaciół i
Niezły MłynekBezglutenowe, proste i przepyszne Tiramisu w świątecznej odsłonie. Klasyka w najlepszym wydaniu. SKŁADNIKI: 250 g serka mascarpone 2 żółtka 2 łyżki cukru pudru 1 szklanka
Kuchnia bezglutenowaJuż kilka razy pisałam, że beza z kremem jest lubiana przez nas wszystkich , rodzinę i przyjaciół. Jeśli tylko mam nadmiar białek to piekę coś bezowego. Najbardziej
Smaczna PyzaWszystkie składniki na ciasto, szybko zagniatamy i schładzamy przez 30 minut w lodówce. W tym czasie smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą foremki: do muffinów, tartaletki lub na babeczki. Ciastem wylepiamy przygotowane babeczki. Pieczemy 20 minut w temp. 180 stopni. Studzimy babeczki i napełniamy je konfiturą. W międzyczasie przygotowujemy z zimnych białek i cukru bezę: ubijamy białka na wysokich obrotach(...)sztywno nakładamy ją na konfiturę. Pieczemy około 15-20 minut w temp 150- 150 stopni, do zrumienienia bezy. Po wyjęciu i ostudzeniu , babeczki możemy posypać bezę wiórkami czekoladowymi
WYSPA SZCZĘSLIWAPrzepis na naleśniki chyba każdy zna :) Jest to jeden z najszybciej i najprościej przygotowany posiłek. Naleśniki można podać na słodko, np. z dżemem, serem, masłem czekoladowym lub w formie krokietów, np. z pieczarkami, parówką, serem, jajkiem... Możliwości jest tutaj wiele :) Składniki na około 18-20 naleśników: * 2 szklanki mąki * 3-4 jajka (wszystko zależy od ich wielkości) * około(...)szklanki wody (najlepiej woda gazowana, ale ze zwykłą tez wyjdą naleśniki) * niepełne pół łyżeczki soli * 4-5 łyżek oleju ( chyba, że smaruję patelnie olejem wtedy nie daje go do ciasta) Wykonanie: Mąkę wsypać do miski, dodać jajka, mleko, wodę, sól i opcjonalnie olej i wszystko dokładnie wymieszać. Na dobrze rozgrzaną patelnie wylewać porcje ciasta, rozsmarować na całą szerokość patelni
Zrób to smaczniedobrze wyszorowanej) szczypta soli 25 g drożdży świeżych 250 ml ciepłego mleka 50 g cukru 2 łyżki domowego cukru waniliowego 2 jajka 100 g roztopionego, ciepłego masła krem czekoladowy (lub gęsty dżem) jajko do posmarowania cukier puder do oprószenia Mąkę pszenną przesiewamy do sporej miski, dodajemy mąkę kokosową, skórkę z cytryny, sól i delikatnie wszystko mieszamy(...)odstawiamy na 10 minut (po tym czasie drożdże powinny już podwoić swoją objętość). Teraz dodajemy resztę mleka, cukier, cukier waniliowy, jajka i zagniatamy (ręcznie lub mikserem) gładkie, luźne ciasto (gdyby było zbite dolewamy jeszcze trochę ciepłego mleka). Gdy ciasto jest już dobrze wyrobione, czyli odchodzi od ścianek miski, wlewamy letnie masło i zagniatamy, aż masło się wchłonie (około 5 minut
Rozpustne gotowaniemasło (cukier i masło powinny się rozpuścić!) Zdjąć mieszaninę z ognia, wsypać mąkę, cynamon i ekstrakt z wanilii. Ucierać drewnianą łyżką, aż składniki się połączą i powstanie gęste, jednolite ciasto (powinno odstawać od ścianek naczynia) Ostudzić. 2. Do wystudzonej masy dodać jajka i dobrze zmiksować. Przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie dużej gwiazdki. 3. Olej rozgrzać w rondlu(...)porcję masy o długości około 12 cm. Churros smażyć ze wszystkich stron do złotego koloru. Usmażone odsączyć na papierze ręcznikowym. Jeszcze ciepłe obtaczać w cukrze. Podawać, np. z sosem czekoladowym, kajmakiem. Smacznego! Inspiracja/ źródło: Moje Wypieki
Nastoletnie WypiekanieCzęsto robimy muffinki, są świetne jako przekąska do kawy albo herbaty, robi się je bardzo szybko i można urozmaicać ich smak różnymi dodatkami. Dzisiaj ulubione muffinki Taty - muffinki czekoladowe. Z kawałkami czekolady, mięciutkie, na bazie mleka kokosowego . Zapraszam do spróbowania! 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru 2 łyżki dobrego kakao 1 żółtko 1/3 szklanki(...)Składniki suche, czyli mąkę, proszek i kakao przesiać i wymieszać z cukrem. Dodać do nich wymieszane żółtko z wodą i olejem. Połączyć niezbyt dokładnie. Do foremek na muffinki nakładać ciasto d 3/4 wysokości. Do każdej muffinki włożyć po kawałku czekolady. Piec ok. 20-30 minut w 180 stopniach. Muffinka bez czekolady dla starszego dziecka
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieŚwięta i Sylwester to taki czas w roku, kiedy kuchnia pęka w szwach od rozmaitych smakołyków, od przepysznych i aromatycznych zup, poprzez wariacje na temat ryb
Przepysznik - BLW i nie tylkoPyszne ciasto z gotowanym sernikiem. Dobra alternatywa dla tych pieczonych ;). Taki sernik nie opada i jest szybszy w przygotowaniu. Polecam! Składniki: Biszkopt kakaowy: 9 jajek w temperaturze pokojowej 2 szkl. mąki pszennej 2 szkl. cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao Masa serowa: 1 kg sera twarogowego, zmielonego 1/2 szkl. mleka 1 budyń waniliowy 1 szkl. cukru(...)jajka 150 g masła 1 op. cukru waniliowego Dodatkowo: płatki czekoladowe/ pokruszone biszkopty do dekoracji Przygotowanie: 1. Biszkopt kakaowy: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej! Białka ubić na sztywno, stopniowo dodawać cukier, cały czas miksując. Żółtka roztrzepać w miseczce, dodać do białek z cukrem i zmiksować. Na koniec wsypać przesiane suche składniki, delikatnie wmieszać do piany. Masę przelać
Nastoletnie WypiekanieDzięki portalowi Prowadzę Dom otrzymałam formę do magdalenek. Oczywiście musiałam zrobić te małe i pyszne ciasteczka, które świetnie pasują do kawy i bardzo ładnie wyglądają polane polewą czekoladowa:) U mnie bez polewy, a i tak bardzo smaczne . Polecam!!! Składniki: 3 jajka 2 łyżeczki cukru wanilinowego 3 łyżki cukru pudru 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku(...)Wykonanie: Jajka, cukier wanilinowy i cukier puder ucieram do białości, dodaję make wymieszana z proszkiem do pieczenia, rozpuszczone i przestudzone masło oraz sok z cytryny. Foremkę do magdalenek napełniam ciastem i piekę 15-20 min, w piekarniku nagrzanym do 190°C-200°C, aż się lekko zrumienią. Wyjmuję i studzę
Ciasteczkowy PotwórOstatnio koleżanka dała mi przepis (dzięki Aga!) na pyszny muffinki z coca colą. Są pyszne, czekoladowe i bardzo wilgotne! Przepis wart wypróbowania :)Składniki: 1 szklanka mąki, 4 łyżki kakao, 2 łyżeczki sody, 1 szklanka cukru, 2 jajka, 1 szklanka coca coli, 150 g margaryny, 100 g konfitury wiśniowejPrzygotowanie: Margarynę rozpuszczamy w małym rondelku. Następnie odstawiamy(...)ostudzenia, dodajemy roztrzepane jajka i szklankę coca coli. W osobnej misce mieszamy suche składniki: mąkę, cukier, sodę oraz kakao. Miksujemy mokre składniki i stopniowo dosypujemy suche składniki. Ciasto ma konsystencję dosyć lejącą. Do blachy na muffinki wkładamy papierowe papilotki, wlewamy ciasto ok. 1/4 objętości. Następnie wkładamy po 2 łyżeczki konfitury wiśniowej i dolewamy do 3/4 objętości ciasta. Wkładamy do rozgrzanego
Aga w kuchniwśród słodkości, dlatego często gości na moim stole. Za każdym razem staram się modyfikować mój podstawowy przepis i wymyślam nowe smaki. Tym razem postanowiłam wykorzystać wafelki do zrobienia spodu ciasta. Wyszło zaskakująco pysznie. Szczerze mówiąc wafelki przypadły mi bardziej do gustu niż ciasteczka. Polecam. Sernik toffi na wafelkowym spodzie Składniki: Spód: około 400 g wafelków o smaku toffi(...)sera ricotta 300 ml mleka skondensowanego słodzonego 2 opakowania budyniu krówkowego 5 jajek 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub aromatu waniliowego Wierzch: 100 g czekolady gorzkiej lub polewa czekoladowa Przygotowanie: Masło roztapiamy. Wafelki mielimy w blenderze. Tortownice o średnicy 23 - 25 cm lub średniej wielkości blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Wafle łączymy z masłem i wykładamy nimi dokładnie dno blaszki
Mania Gotowaniałyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki likieru pomarańczowego lub innego - jeśli wolicie choinko o innym smaku krem czekoladowy typu nutella 30 dag masy marcepanowej 15 dag cukru pudru polewa czekoladowa perełki cukrowe, pisaki i inne dekoracje Przygotowanie: Ubić białka z 2/3 porcji cukru. Masło utrzeć, dodać resztę cukru, żółtka, skórkę otartą z limetki. Wsypać obie mąki i proszek do pieczenia(...)stopniach około 6-8 minut. Likier podgrzać, nasączyć nim plaski. Układać jeden na drugim, smarując cienką warstwą nutelli. Masę marcepanową zagnieść z cukrem pudrem, rozwałkować i nakryć ciasto. Odstawić na 24 godziny. Ciasto pokroić w trójkąty. Polać polewą i udekorować wedle uznania. Smacznego
kolorowotorcikowo