miałam już siły. Teraz już półtora tygodnia jestem w szkole, a do domu wracam dopiero po południu dwudziestego drugiego grudnia; mam ogromną ochotę upiec pierniczki, jakieś pachnąc korzennymi przyprawami ciasto, czy choćby przygotować sernik na zimno z musem żurawinowym. Nic z tego; po prostu nie ma mnie w domu. A weekendy albo w pracy, albo w innym zabieganiu. Poprzedni spędziłam(...)już niestety innej możliwości jak wstanie, umycie zębów i zjedzenie miski płatków z mlekiem, otrząśnięcie się z resztek snu i wyruszenie w kolejną podróż na Zelandię. A tutaj... Wielkanocne czekoladowe jajka i lody. I ja naprawdę doskonale rozumiem, że taki jest program i że każdy musi, ale w grudniu...? Naprawdę...?! Tak więc z kolędą na ustach i króliczkiem w głowie
Pożeraczka, czyli raz adobrze.elast { width: 300px; height: 250px; } @media(min-width: 500px) { .elast { width: 720px; height: 180px; } } (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Domowy andrut to słodki powrót do beztroskich czasów dzieciństwa
Przepiski.plRoku. Francuska świąteczna kłoda do złudzenia przypomina polską roladę. Tradycyjna bûche de Noël jest przełożona kremem maślanym, ale dzisiaj zastępują ją często lżejsze kremy i musy o przeróżnych smakach: czekoladowym, waniliowym, owocowym, kasztanowym, tiramisu i wielu innych. Bûche de Noël występuje również w lżejszym wydaniu- rolady lodowej. Mało kto robi świąteczną roladę samodzielnie, bo jej wykonanie jest dość czasochłonne(...)uprzednio masą. Uzyskaną masę wylej na dużą prostokątną blachę wyłożoną papierem do pieczenia, i rozsmaruj szpatułką, wyrównując powierzchnię. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 10-15 minut. Upieczone ciasto wyłóż na lekko wilgotną ściereczkę papierem do góry, oderwij delikatnie papier do pieczenia, i zwijaj biszkopt w rulon (razem ze ściereczką), wzdłuż dłuższego brzegu. Pozostaw do ostudzenia. Przygotowanie kremu
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskapiec chleb na liściu kapusty? Warto pamiętać, że w przypadku domowego chleba, to w jaki sposób będziemy go piec, ma ogromny wpływ na efekt końcowy. Możesz po prostu rzucić ciasto na blachę i włożyć ją do piekarnika – efekt będzie pewnie całkiem przyzwoity, jednak nie zachwycający. Aby chleb ładnie wyrósł, zachował kształt, warto sięgnąć po odpowiednie naczynie. Do wypieku chleba(...)lekko orzechowo-kapuściany posmak. Nie jest on dominujący, jednak jest wyczuwalny. Z tego względu chleb raczej nie najlepiej będzie komponować się ze słodkimi dodatkami, takimi jak dżemy lub kremy czekoladowe. Będzie za to doskonałym dodatkiem do kanapek z serami lub wędlinami. Przetestujcie różne opcje, a gwarantuję, że zawsze będziecie chcieli mieć taki bochenek pod ręką. Jak przechowywać chleb pieczony
okolicepalnika.plprzekąsek. Muffiny to proste słodkości, które można zrobić z kilku składników. Możecie ozdobić je lukrem, gotowymi dekoracjami lub pobawić się w małego artystę i samemu narysować coś np. pisakiem czekoladowym - dzieci z pewnością chętnie wezmą w tym udział 😉 Halloweenowe muffiny z "lukrem" migdałowym - przepis na ok. 12 sztuk Do przygotowania muffinów będą Ci potrzebne: 75g masła, 300g mąki owsianej(...)ksylitol i proszek do pieczenia, wymieszaj, po czym dodaj maślankę, masło i wbij jajko. 4. Wszystkie składniki miksuj lub wymieszaj łyżką i odstaw na 10 minut (w tym czasie ciasto zgęstnieje). 5. Jeśli ciasto jest zbyt gęste dolej jeszcze trochę maślanki i ponownie wymieszaj. 6. Porcje ciasta przełóż do foremek na muffinki i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni
Z notatnika dietetykamarkizy Imbirowe gwiazdki z kremem czekoladowym Pierniczki katarzynki Świąteczne gwiazdki pierniczki Lukrowane pierniczki Owsiane ciasteczka Zielone pierniczki choinki Ciasteczka-choinki cytrusowo maślane Kruche piernikowe ciasteczka Piernikowe kolorowe gwiazdki Popękane czekoladowe ciasteczka Choinki z piernika Kruche ciasteczka z wiórkami kokosowymi Kokosowe ciasteczka z czekoladą Czas przygotowania: Składniki: 60 g brązowego cukru 60 g miękkiego masła 1 jajko w temperaturze pokojowej szczypta(...)puszystą masę, następnie dodajemy jajko i miksujemy do całkowitego połączenia się składników. W drugiej misce mieszamy wszystkie suche składniki. Wsypujemy je do masy maślanej, miksujemy, a następnie zagniatamy. Z ciasta formujemy kulę i owijamy ją w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 2-3 godziny. Po tym czasie ciasto wałkujemy partiami na blacie posypanym mąką. Powinno ono mieć grubość
Kulinarne przygody Gatitymąką blacie. Na jednej połowie placka zaznaczamy sobie foremką kształty, na ich środek nakładamy około 1/3 łyżeczki nadzienia (powideł lub marmolady). Przykrywamy całość drugim płatem ciasta i lekko dociskamy ciasto palcami wokół nadzienia. Teraz wycinamy foremką kształty (górka z nadzieniem ma być pośrodku). Dużą blaszkę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Układamy na nim nasze pierniczki w około(...)ustawiamy nad garnuszkiem z gotującą się wodą, uwaga miseczka nie może stykać się z taflą wody). Pierniczki maczamy w rozpuszczonej czekoladzie i układamy na papierze do pieczenia, aby nasza czekoladowa polewa ładnie zastygła. Pierniczki przechowujemy w szczelnie zamkniętej puszce. Smacznego *na podstawie przepisu z bloga „Domi w kuchni
Słodkie okruszkitylko cudownie słodkie, ale i wilgotne. Mój Maluch od razu je pokochał, my również;) Dodatkowo część babeczek „przyozdobiłam” masą z serka mascarpone z niewielką ilością kremu czekoladowo-orzechowego. Czasem taką masą nadziewam babeczki, ale…. szczerze mówiąc, te muffinki bez masy, smakowały mi dużo bardziej;) Jednym słowem – polecam! 2 szkl. mąki pszennej 100 g brązowego cukru(...)roztrzepujemy je lekko widelcem. Wlewamy mleko w temp. pokojowej oraz olej. Mieszamy. Składniki obu misek mieszamy krótko ze sobą. Formę na muffinki wykładamy papilotkami. Na dno każdej nakładamy trochę ciasta, następnie dajemy po łyżeczce kajmaku i przykrywamy resztą ciasta. Pieczemy około 20-25 minut w temp. 180 stopni. Inspiracja
Smaki Na Talerzuprzewróć naleśnika na drugą stronę. 8. Smaż naleśnika do zrumienienia, następnie przełóż na talerz. Przy smażeniu pierwszych 3-4 naleśników lekko natłuszczaj patelnię masłem lub oliwą. Jednak w cieście jest sporo masła, dlatego potem powinieneś być w stanie smażyć je już bez dodatkowego tłuszczu. 9. Kolejne usmażone naleśniki układaj na stosik i trzymaj pod przykryciem. Na podstawie przepisu(...)nich wytrawne składniki. Z czym podać naleśniki francuskie? Oczywiście tu ogranicza Was jedynie wyobraźnia. We Francji popularne są naleśniki z dodatkiem dżemów, konfitur, kremu z kasztanów czy kremu czekoladowego. Ja bardzo lubię połączenie twarożku z owocami, szczególnie teraz, gdy trwa sezon na owoce jagodowe. Propozycje dodatków do naleśników francuskich: dżem lub konfitura, np. mirabelkowa, morelowa, wiśniowa krem czekoladowy
Chilli Czosnek i Oliwapszenica) – mieszanina płatków zbożowych, rodzynek, orzechów, suszonych owoców i cukru (lub miodu), pieczona do chrupkości. Podawana jest z mlekiem lub jogurtem na śniadanie. Może być także wykorzystywana jako składnik ciast, deserów bądź batoników. Granola została wymyślona w Dansville w stanie Nowy Jork przez dr. Jamesa Caleba Jacksona w Jackson Sanatorium w 1894 r. Podobne płatki zostały wymyślone również przez Johna(...)granoli ( TU przepis na domową ) - 180 g uprażonych orzechów laskowych - 90 g amartantusa ekspandowanego - 400 g białej czekolady - 340 g Candy Buttons (dałam różowe) - 200 g białych chipsów czekoladowych - 360 g masła orzechowego - ok. 75 ml ciemnego rumu (opcjonalnie) Granolę miksujemy, jednak tylko na tyle, aby pozostały większe kawałki. Candy Buttons, chipsy czekoladowe, pokrojoną białą czekoladę oraz masło orzechowe rozpuszczamy
mojewypiekiinietylkoPopękane ciasteczka czekoladowe znają chyba wszyscy, jednak zawsze są z dodatkiem czekolady. Moje są z dodatkiem kakao i żurawiny, wyszło smacznie! To co, zapraszam! S kładniki; 30 dag mąki pszennej 120 g kakao ( polecam S kworcu ) 20 dag cukru trzcinowego Skworcu 4 jajka 2 łyżeczki cukru waniliowego z prawdziwą wanilią Skworcu 100 ml oleju 1 łyżeczka(...)sobą jajka, cukier, cukier waniliowy i olej. Ubijać kilka minut następnie przesiać mąkę, kakao i proszek do pieczenia i żurawinę.Wszystkie składniki zmiksować (mikserem może być trudno bo ciasto jest dosyć gęste) lub dokładnie wymieszać łyżką. Miskę przykryć folią spożywczą i odstawić na około godzinę do lodówki (im dłużej tym lepiej). Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, z ciasta formować kulki
Radość kipiąca uśmiechem.potrzeba dosypujemy mąkę. Chwilę wyrabiamy i dosypujemy kakao. Ciasto dobrze zagniatamy aż kakao nam się wchłonie w ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce, przykrywamy ściereczką aż podwoi swoją objętość. Wyrośnięte ciasto przekładamy na podsypaną mąką stolnicę i rozwałkowujemy na grubość ok. 2 cm, szklanką wykrawamy kółka. Wykładamy na podsypaną mąką deseczkę. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. W płaskim naczyniu(...)LUKIER : 8 dag cukru pudru, 1,5 łyżki soku z cytryny i gorącej wody. Wszystko dobrze ucieramy i polewamy pączki. Smacznego! MAŁA RADA: Pączki możemy nadziać kremem czekoladowym lub budyniem
Pani na deserpszenica) – mieszanina płatków zbożowych, rodzynek, orzechów, suszonych owoców i cukru (lub miodu), pieczona do chrupkości. Podawana jest z mlekiem lub jogurtem na śniadanie. Może być także wykorzystywana jako składnik ciast, deserów bądź batoników. Granola została wymyślona w Dansville w stanie Nowy Jork przez dr. Jamesa Caleba Jacksona w Jackson Sanatorium w 1894 r. Podobne płatki zostały wymyślone również przez Johna(...)granoli ( TU przepis na domową ) - 180 g uprażonych orzechów laskowych - 90 g amartantusa ekspandowanego - 400 g białej czekolady - 340 g Candy Buttons (dałam różowe) - 200 g białych chipsów czekoladowych - 360 g masła orzechowego - ok. 75 ml ciemnego rumu (opcjonalnie) Granolę miksujemy, jednak tylko na tyle, aby pozostały większe kawałki. Candy Buttons, chipsy czekoladowe, pokrojoną białą czekoladę oraz masło orzechowe rozpuszczamy
mojewypiekiinietylkojogurty greckie po 400 ml 5 jajek 2 budynie waniliowe bez cukru 3/4 szkl cukru + 1 łyżka cukru waniliowego paczka okrągłych biszkoptów 1/2 szkl oleju rzepakowego Polewa Czekoladową 100 gr czekolady deserowej 130 ml śmietanki 30 % 1. Oddzielamy żółtka od białek. Z białek ubijamy sztywną pianę, która utrwalamy cukrem. 2. Tymi samymi ubijakami ( od miksera - nie musimy myć ) ubijamy żółtka(...)upieczeniu i wystudzeniu sernika ,szykujemy polewę. W rondelku zagotowujemy kremówkę, odstawiamy ja z ognia i dodajemy do niej połamaną czekoladę, mieszamy do rozpuszczenia. Studzimy i wylewamy na ciasto
Gotowanie...to proste !Składniki na spód herbatniki czekoladowe, 150g masło, 100g Składniki na masę twaróg sernikowy, 1 kg masa krówkowa, 1 puszka jajka, 3 szt cukier, 3 łyżki mąka ziemniaczana, 2 łyżki płatki migdałowe, 3-4 łyżki Przygotowanie Herbatniki mielimy w malakserze. Masło topimy, wlewamy do herbatników, mieszamy. Masą wykładamy dno formy (26cm) wysmarowanej margaryną i obsypanej grysikiem. Odkładamy. W dużej misce umieszczamy(...)dekoracji. Całość miksujemy do połączenia składników. Wylewamy na ciasteczkowy spód. Pieczemy w temperaturze 120st przez około 1,5 do 2 godzin. Po tym czasie lekko uchylamy piekarnik i zostawiamy ciasto do całkowitego wystudzenia. Przekładamy na noc do lodówki. Migdały prażymy na patelni na rumiano. Pozostawioną masę krówkową rozpuszczamy w kąpieli wodnej, oblewamy ciasto i obsypujemy migdałami. Serniczek można zrobić
Gotowanie moimi oczami