ciasto czekoladowe - 21138 przepisów (strona:1084/1410)

Jogurtowe babeczki z lukrem i czekoladą 69

łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 szklanki cukru 3 łyżeczki ekstraktu waniliowego 50 g roztopionego masła 2 jajka 1,5 szklanki jogurtu naturalnego Na lukier i polewę czekoladową: sok z połowy cytryny szklanka cukru pudru 25 g masła 50 g czekolady 50 ml mleka Jogurtowe babeczki z lukrem i czekoladą – przepis Jogurt i jajka wyciągnij z lodówki na pół(...)jogurt, roztopione (i ostudzone) masło oraz ekstrakt waniliowy. Wszystko wymieszaj za pomocą kuchennej rózgi, po czym połącz ze sobą zawartość obu misek. Wymieszaj łyżką aż do połączenia się składników. Ciasta powinno wystarczyć na 12 babeczek. Rozdziel je do papilotek, a następnie piecz przez 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C. Na koniec wystudź na kratce. Podgrzej mleko

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Łaciata rolada Lime 101

Rolada to ciasto niezwykłe. Wyjątkowy kształt, intrygujący środek. Najlepiej jak jest wyjątkowa także w smaku oczywiście : ) Ta jest- obiecuje : ) W mojej łaciatej Lime znajdziecie 3 przewodnie smaki: limonkę, czekoladę i wanilię. Całość – a jakże- mocno nasączona nakropkiem. Dzięki temu roladka jest cudnie miękka, przełamana owocowym smakiem, a przez to waniliowy krem wcale a wcale nie wydaje się za słodki. Słodycz(...)drugiej miski dodajemy 2 łyżki mąki przesianej z proszkiem oraz kakao, mieszamy. Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia. Nakładamy na przemian: ciasto jasne ciasto ciemne itd. Pieczemy w temp. 175-180 stopni przez około 30 minut. Jeszcze ciepłe ciasto zwijamy w roladę ( aby nabrała kształtu) Odstawiamy na około 1 godz.  Nasączenie: 200 ml przegotowanej wody 4 łyżeczki soku

Domowe ciasta
10 przepisów na Dzień Muffina (10 ricette per muffin) 167

Dzi ś  na ca ł ym  ś wiecie  obchodzone jest sł odkie święto: Dzień  Muffina.  Postanowi ł am uczcić to święto

La grande e la piccola cuoca
Babeczki piernikowo-cynamonowe z cynamonowym lukrem 85

  Zapach piernika jest cudowny. Kompozycja korzennych przypraw, cynamonu ma w sobie magię. Uwielbiam i dlatego zapraszam Was na takie magiczne babeczki.   Co nam trzeba

Latosiowydom
MLECZNE BUŁECZKI – BEZGLUTENOWE! 225

mieszanka do wypieku pieczywa (chlebów, bułek ) i pizzy. Wyszły delikatne, lekkie, mięciutkie. Idealne zarówno solo, na ciepło prosto z piekarnika, jak i ze słodkim dżemem domowej roboty, ulubionym kremem czekoladowym albo wędlinami i serem. Są przepyszne, robi się je błyskawicznie i na długo pozostają świeże! Spróbujcie! SKŁADNIKI: ( 20 bułeczek ) * Mix B – Brot-Mix – 500 g * świeże drożdże(...)Dodajemy pokruszone drożdże, roztopione masło, jajko, ciepłe ( nie gorące! ) mleko oraz cukier i sól – wszystko razem dokladnie wyrabiamy kilka minut ( ja robię to robotem ) na gładkie, jednolite, elastyczne ciasto. Formujemy małe bułeczki, smarujemy roztrzepanym jajkiem, i układamy na blasze do podrośnięcia. Pieczemy ok. 10-15 minut ( na złoto ) w 160C z termoobiegiem. Smacznego! Jeśli szukacie bezglutenowych produktów zaglądnijcie

Ostra na Słodko
Ekspresowy tort bezowy z cytrynowym kremem mascarpone i truskawkami 150

Torcik ten przygotowałam już jakiś czas temu na swoje urodziny. Nie miałam za dużo czasu, a poza tym zaplanowałam też inne ciasta, więc w tym przypadku idealnie sprawdziły się gotowe krążki bezowe. Słodycz bezy przełamałam kremem cytrynowym, co również stanowiło idealne połączenie z truskawkami. Tort zniknął ekspresowo i nie było szans, aby jakiś mały kawałek schować na później, ale miło(...)250g serka mascarpone 330 ml śmietanki 30-36% 3 łyżki cukru pudru (płaskie) sok z 1 cytryny skórka z 1 cytryny żółty barwnik (opcjonalnie) Moja dekoracja: beziki cytrynowe krem czekoladowy truskawki, kawałki cytryny cytrynowe wiórki czekoladowe ozdoby cukrowe Przygotować krem.  Śmietankę z cukrem ubić na sztywno, a następnie delikatnie połączyć z serkiem mascarpone - uprzednio zmiksowanym ze skórką oraz sokiem

Di gotuje
Trufle czekoladowe 117

26.03.2018 Pyszne,wspaniałe czekoladki,bardzo eleganckie.Nikt się nie oprze tej słodkiej pokusie:) Składniki 200 g herbatników kakaowych 100 g masła 50 g gorzkiej czekolady 40 g

gotuj ze mną
Mini torciki orzechowo-czekoladowe… 184

Długo zastanawiałam się, co przygotować dla moich Walentynek w tym roku. Co prawda zawsze mogę sięgnąć po niezastąpione banoffee pie, które jest ulubionym deserem Piotrka, a

brunetkawkuchni
Muffinki czekoladowe z kawałkami czekolady 1211

Najsmaczniejsze babeczki czekoladowe z kawałkami gorzkiej czekolady to szybki i łatwy pomysł dla wszystkich czekoladoholików  i nie tylko...  Składniki na 12 szt.: 2 szkl. mąki 1/2 szkl. cukru 3 kopiaste łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia szkl. mleka 1/2 szkl. oleju jajko 100 g czekolady gorzkiej Formę a muffiny wyłożyć papilotkami. Piekarnik nastawić na 180 stopni(...)proszek do pieczenia, wymieszać.  Zrobić wgłębienie i wlać w nie mleko i olej oraz wbić jajko. Wymieszać do połączenia składników. Dodać kawałki czekolady i ponownie wymieszać. Papilotki napełnić ciastem deo 3/4 wysokości. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 25-30 min. do "suchego patyczka". Wystudzić na kratce

wyzwania kuchenne
murzynek ekspresowy 127

składniki: 480 g mąki 500 ml kwaśnego mleka (kefiru naturalnego) 125 ml oleju 200-220 g cukru 2 łyżki powidła lub dowolnego dżemu 2 łyżki kakao

Domowy Smak Jedzenia
ŚNIADANIOWE KRUCHE MUFFINY OWSIANE 109

owsianka dla odmiany można zrobić właśnie takie kruche babeczki. Po pierwsze są zdrowe, a po drugie można do nich użyć naszych ulubionych dodatków, może być to dżem, masło orzechowe, czekoladowe lub owoce.   SKŁADNIKI NA 8 MAŁYCH MUFFINEK: mąka z płatków owsianych 160 gram proszek do pieczenia 1 łyżeczka cukier brązowy 2 łyżki olej z pestek winogron 1/2 filiżanki jaja(...)pieczenia, żółtkami, jogurtem i olejem. Wymieszać. Stopniowo dodawać ubite białka delikatnie mieszając.  Rodzynki namoczyć w rumie i odstawić na 15 minut. Następnie oprószyć je mąką kukurydzianą. Dodać do ciasta i delikatnie wymieszać. Przelać do foremek wyłożonych papilotkami ( ja użyłam do nakładania gałkownicy ) Piekarnik nagrzać do 170 stopni. Wstawić muffiny i piec ok. 15-20 minut do suchego patyczka

Kuchnia Paulettes
Czerwone babeczki 146

Cześć trochę trwało zanim dodałam coś więcej. Dziś mam dla Was pyszne, wilgotne w środku babeczki czekoladowe. Składniki na babeczki: 220g masła 150g brązowego cukru 210 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 jajka 4 łyżki kakao 1 łyżeczka ekstraktu rumowego 50 g startej gorzkiej czekolady Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Mąkę, proszek i kakao przesiać(...)jedno po drugim. Dodać do masy suche składniki, ekstrakt rumowy i wymieszać na małych obrotach. Na koniec dodać posiekaną czekoladę i wymieszać drewnianą szpatułką. Blachę na babeczki wyłożyć papilotkami, ciasto wyłożyć do 3/4 wysokości. Piec ok 22 minuty w temperaturze 170 stopni. Po czasie wyjąć i wystudzić. Składniki na krem: 300 g serka typu philadelphia ( ja użyłam jednego waniliowego

Panda i jej świat
Stefanka, czyli ciasto bez pieczenia 171

zjadły wszystkich ciastek, więc zrobiłam z nich użytek, a poza tym to nudne jeść te same ciacha przez tydzień. To jest chyba moje pierwsze „niepieczone” ciasto na blogu, fakt bardzo rzadko takie robię, jakoś mi z nimi nie po drodze, ale Miśka bardzo lubi kaszkę manną więc to deser dla niej Składniki (użyłam tortownicy o średnicy(...)gorzkiej czekolady 100-200 g dowolnego dżemu (użyłam własnej roboty z aronii) w tym przepisie podaję zakres, bo to kwestia gustu i Waszego wyboru, czy będzie mniej lub bardzie czekoladowe. Przygotowanie: Do garnka wlej około 800 ml mleka, dodaj karob, cukier i kaszkę. Dokładnie mieszaj całość aż się zagotuje i zgęstnieje. Wyłącz gaz i dodaj masło kokosowe, dokładnie wymieszaj

greenscarf
Ciasteczka na oliwie z karobem i orzechami 196

Mój mały eksperyment ;) Ale muszę przyznać, że wyszły super, dużo lepsze niż cytrynowe. Kruche, aromatyczne i w smaku przypominają ciasteczka czekoladowe, co ucieszy osoby, które nie mogą jeść czekolady :) Dużo ładniej popękały i myślę, że może to być spowodowane brakiem soku z cytryny i dodatkiem orzechów. Pewnie jeszcze trochę pozmieniam ten przepis bazowy, może kolejna wersja wyjdzie równie zaskakująca(...)extra virgin) 3 czubate łyżki mielonych orzechów włoskich 2 łyżeczki karobu (sproszkowanego) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody Wszystkie składniki wymieszać ze sobą na gładką masę. Porcje ciasta nabierać łyżeczką, formować kulki, lekko spłaszczając. Piec w nagrzanym piekarniku w 180 stopniach do zrumienienia. inspiracja Przepis dodaję do akcji: Piknik, Uczta pod gołym niebem

FitKot
Czekoladowe muffiny 299

tylko stać i wąchać;) Dobre ciasteczko i pyszna kawa, takie Dzień Kobiet mógłby trwać... I pierwsze ciastka na zbliżające się Święta już wymyśliłam ;) Takim muffinom nikt się nie oprze ;) Czekoladowe muffiny Składniki: 20 dag masła 15 dag gorzkiej czekolady 15 dag maki pszennej 6 dag cukru 10 dag kakao 1 łyżeczka cynamonu 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy(...)łączymy ze sobą jajka (całe) i śmietanę.  Masę jajeczną wlewamy do suchych składników i mieszamy. Na końcu wlewamy rozpuszczoną czekoladę i szybko mieszamy.  Do kolorowych foremek wlewamy ciasto na 2/3 wysokości i pieczemy około 30 minut w 180 stopniach. Wstawiamy je do nagrzanego już piekarnika. I czekamy, rokoszując się zapachem czekolady

Lawendowe Niebo
Popękane ciasteczka czekoladowe (chocolate crinkles) 187

Mojej młodszej córce wczoraj zachciało się ciasteczek i w książce Słodki Świat Kasi wynalazła przepis na te ciasteczka..i obie zrobiłyśmy ...pyszne małe co nie co

Moje domowe kucharzenie
Sylwestrowe świnki 185

odstawiamy do wyrośnięcia.Wałkujemy ciasto na grubość około 0,5 cm podsypując mąką. Układamy na jednym brzegu w odstępach co kilka centymetrów po kostce czekolady, przykrywamy czekoladę drugim końcem ciasta. Za pomocą szklanki wycinamy kółka, tak żeby czekolada zawsze była w samym środku (jeśli znajdzie się na brzegu kółka może wypłynąć podczas pieczenia). Ciastka przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem(...)pozostałych dwóch uszy. Gotowe elementy przyklejamy do głowy świnki używając jak kleju roztrzepanego jajka. Świnki wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na około 15 min.Oczy możemy zrobić z roztopionej polewy czekoladowej (dekorujemy przestudzone świnki) lub z czekoladowych dropsów (przyklejamy na ciepłe ciastka).Sylwestrowe świnkiSmacznego!ciastkożercy

Ciastkozercy
Mufinki waniliowe 187

mają zapachu. Dopiero po procesie fermentacji pojawia się charakterystyczny, dla wanilii zapach. Zastosowanie w kuchni: •    Wanilia jest powszechnie używana w kuchni. Aromatyzuje się nią desery, ciasta, lody, czekoladę, napoje alkoholowe i tytoń; •    Jest dodawana do potraw z białego sera; •    Wanilia jest ważnym składnikiem popularnych likierów: Creme de cacao i Galliano(...)celu otrzymania aromatycznej kawy; •    Wanilia jest dodawana do kakao, gorącego mleka z miodem, bitej śmietany, kruchych ciastek, budyniu, dań na bazie ryżu oraz wszystkiego, co „czekoladowe”; •    Wykorzystane laski wanilii [pozostałej po wyłuskaniu ziaren] można zamknąć w szczelnym pojemniku z drobno zmielonym cukrem. Po kilku dniach wytworzy się z tego prawdziwy cukier waniliowy

Moje domowe kucharzenie
Racuchy z jabłkiem i bananem 222

Drożdżowe racuchy wybornie łączą się z owocami. Ja uwielbiam takie z jabłkiem i bananem, oprószone cukrem pudrem. Do tego kubek mleka i nie muszę mieć puszystych serników, wielowarstwowych tortów czekoladowych czy wspaniale nadzianych kruchych tart - choć też nimi nie pogardzę ;) Składniki:300 g mąki pszennej30g drożdży2 łyżki cukru1 jajko1 szkl. mlekadodatkowo:jabłkobanancukier puderolej rzepakowy do smażeniaWykonanie:Mleko lekko podgrzać(...)ruszył". Czyli, najzwyczajniej w świecie mleko z drożdżami ma urosnąć ! Potrwa to w zależności od temperatury otoczenia około 15 minut.Do wyrośniętego zaczyny dodać jajko i mąkę - zmiksować.Ma powstać ciasto o konsystencji bardzo gęstej śmietany.Ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcie - musi podwoić swoją objętość.Jabłka obrać, pokroić w półplasterki, banany obrać, pokroić w plastry.Gdy ciasto wyrośnie, rozgrzać około

kolorowotorcikowo
Czekoladowe pancakes 184

Pamiętacie krówkę ze słoika? Gdyby ktoś nie wiedział o co chodzi (a ma skojarzenie z zwierzęciem zamkniętym w słoiku), przepis na na krem krówkowy znajdzie 

pink envelope
KASZA QUINOA Z KOKOSEM, CZEKOLADĄ I GRANATEM - ZDROWE ŚNIADANIE 184

Uśmiecham się, spoglądając w okno. Rozpiera mnie pozytywna energia, czuję ją każdą komórką ciała. Nieważne, czy deszcz, czy słota. Nieważne, jak długi ma być dzień. Nieważne

W kuchni Karmel-itki
Kanelbullar – szwedzkie bułeczki z cynamonem 67

miksować przy pomocy nasadki z hakiem do zagniatania ciasta. Następnie zacznij dolewać cienkim strumieniem mleko z rozpuszczonym masłem. Wyrabiaj ciasto przez około 10-15 minut. Ciasto powinno być delikatne, miękkie i nieklejące. Powinno też łatwo odchodzić do miski. Gdyby było zbyt rzadkie, dodaj 2-3 łyżki mąki. Miskę z wyrobionym ciastem przykryj szmatką i odstaw na minimum godzinę w ciepłe(...)cieście rozsmaruj przygotowane wcześniej nadzienie – powinno tworzyć cienką, równą warstwę na całym cieście. Następnie złóż ciasto na pół, łącząc ze sobą dłuższe boki. Przejedź po cieście kilka razy wałkiem, tak aby lepiej się połączyło, ale postaraj się nie spłaszczać go za bardzo. Ciasto podziel na cienkie paski o szerokości około 1,5 cm. Następnie zacznij formować kanelbullar. Pasek ciasta owiń

okolicepalnika.pl
Brownie bardzo czekoladowe 136

cukru 2 jajka wysokiej jakości  1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 130 g mąki  80 g masła 50 g zmielonych migdałów (albo orzechów)   Polewa czekoladowa:  100 g czekolady deserowej (z wysoką zawartością kakao) 50 ml mleka 1 łyżeczka cukru Wykonanie: Czekoladę rozpuścić razem z masłem w kąpieli wodnej. Przełożyć do miski.  Do lekko ostudzonej(...)około 15 minut.  W tym czasie przygotować polewę. Rozpuścić 100 g gorzkiej deserowej czekolady w kąpieli wodnej dodając do niej mleko i łyżeczkę cukru. Ciasto po upieczeniu oblać polewą i najlepiej podawać na ciepło, a będzie to uczta dla podniebienia. Smacznego

Wino Francja Kuchnia
Bajeczne brownie o smaku espresso czyli Słodki Czwartek odc.152 139

gdzieś tam w środku. Dobra, dobra, nie o mnie być tu miało tylko o cudownym połączeniu smaku czekolady i kawy.  To brownie to gliniasta, wilgotna bajka, poezja i czekoladowy obłęd! Przepis znalazłam na blogu Ósmy kolor tęczy . Bajeczne brownie o smaku espresso  170 g gorzkiej czekolady 1/2 szkl. mielonej kawy espresso (suchych ziaren) 100 g masła(...)rozpuszczenia się cukru. Dodajemy po jednym jajku za każdym razem mieszając do połączenia się składników. Dosypujemy mąkę przesianą z kakao oraz sól. Mieszamy aż do uzyskania jednolitej masy. Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie był to wąska keksówka) i pieczemy przez około 25-30 minut. Patyczek wbity w ciasto nie powinien być mokry. Przed podaniem studzimy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Brownie bardzo czekoladowe 141

cukru 2 jajka wysokiej jakości  1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 130 g mąki  80 g masła 50 g zmielonych migdałów (albo orzechów)   Polewa czekoladowa:  100 g czekolady deserowej (z wysoką zawartością kakao) 50 ml mleka 1 łyżeczka cukru Wykonanie: Czekoladę rozpuścić razem z masłem w kąpieli wodnej. Przełożyć do miski.  Do lekko ostudzonej(...)około 15 minut.  W tym czasie przygotować polewę. Rozpuścić 100 g gorzkiej deserowej czekolady w kąpieli wodnej dodając do niej mleko i łyżeczkę cukru. Ciasto po upieczeniu oblać polewą i najlepiej podawać na ciepło, a będzie to uczta dla podniebienia. Smacznego

Wino Francja Kuchnia
Muffinki czekoladowe z pomarańczą 146

Czekolada i pomarańcze wspaniale się komponują. Postanowiłam to wykorzystać do domowych mini wypieków. Powstały muffunki czekoladowe o zapachu kakao i pomarańczy, przepyszne! Naturalnie, jeszcze gorące znikają ze świeżo wyjętej blachy. Cudowna uczta! Składniki: 1¾ szklanki mąki 2 jajka łyżeczka z lekką górką proszku do pieczenia 2 czubate łyżki kakao dobrej jakości ½ szklanki cukru trzcinowego łyżeczka zapachu pomarańczowego lub skórka otarta(...)większej misce wszystkie składniki suche, dodajemy roztrzepane widelcem jajka oraz resztę składników (bez skórki pomarańczowej), mieszamy. Formę na muffinki wykładamy papilotkami, można użyć silikonowych foremek. Nakładamy sporą łyżkę ciasta do ok. 3/4 wysokości papilotek lub silikonowych foremek, posypujemy skórką pomarańczową. Pieczemy ok. 20-25 min., można sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest gotowe. Czas pieczenia zależy też od piekarnika, temp. Smacznego

Zasmakuj Kuchni
Beztłuszczowe, bezglutenowe ciasto czekoladowe z fasoli. 106

początku miało być tylko beztłuszczowe a dopiero później zorientowałam się, że jest również bezglutenowe. Bardzo wilgotny, czekoladowy biszkopt, przełożony dżemem żurawinowym. Czyli połączenie słodkiego z kwaśnym. Bardzo pocieszające w chłodne jesienne dni:-) Składniki na małą blaszkę: 400g czerwonej fasoli 5 czubatych łyżek kakao pół szklanki cukru 3 jajka łyżeczka cynamonu pół łyżeczki gałki muszkatołowej łyżeczka proszku do pieczenia 50ml mleka(...)Dodaj mleko, żółtka, cynamon, gałkę muszkatołową i jeszcze raz zmiksuj. Wymieszaj szpatułką z białkami oraz kakaem. Przelej do blaszki wysmarowanej masłem. Piecz w temperaturze 180C przez 40 minut. Kiedy ciasto ostygnie odkrój górę i ją pokrusz. Posmaruj dżemem żurawinowym. Na wierzch wysyp pokruszone ciasto oraz suszoną żurawinę. Ja jeszcze dodatkowo rozkruszyłam jednego beza na samą górę

wysmienity
Babka czekoladowa 89

Mediolanie. Efekt wspaniale mnie zaskoczył, babka ma w sobie wszystko to czego potrzeba. Idealna do ulubionej kawy czy herbaty, oczywiście najlepsza na drugi dzień, o ile dotrwa! Babka czekoladowa Składniki: 1 szklanka oliwy z oliwek 1 1/2 szklanki maki pszennej 1/2 szklanki wrzącej wody 5 jajek 1/2 szklanki kakao bez cukru 1 szklanka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia polewa(...)kakao. Dodajemy oliwę z oliwek wymieszaną z wrzącą wodą. Całość miksujemy, aby składniki połączyły się. Formę, u mnie keksówka, 30 cm, smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą. Wylewamy ciasto do formy. Pieczemy przez 45 minut w 180 st. Gotową, zaraz po upieczeniu, wyciągamy z formy. Gdy ostygnie polewamy czekoladą roztopioną w kąpieli wodnej razem z masłem. Posypujemy wiórkami kokosowymi. Najlepsza

Moja smaczna kuchnia
ciasteczka czekoladowe- pieczenie z dzieckiem 145

klepaniu kotletów jest pieczenie ciasteczek. Dziś upiekłyśmy dwa rodzaje czekoladowych ciastek- nasze ulubione z czekoladą i wersję z jej ulubionymi lentilkami. Same ciasteczka to chyba najsmaczniejsze jakie jadłam. Mocno czekoladowe, dosłownie rozpływają się w ustach. Może nie wyszły idealnie równe ale jak na wiek ich autorki to i tak są wspaniałe(...)gorzkiej czkekolady rozpuścić w kąpieli wodnej i wlać do masy maślanej podczas ucierania. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao przesiać, dodać do masy maślanej i dokładnie utrzeć. Ciasto wstawić do lodówki na minimum kwadrans. Po tym czasie z ciasta formować kulki, układać je na blaszce i spłaszczać ręką. Ciasteczka sporo się powiększą, dlatego należy zrobić duże odstępy

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Biszkopt czekoladowy 103

Mój najlepszy (póki co) i niezawodny od lat przepis na biszkopt czekoladowy. Bez proszku do pieczenia, puszysty, mięciutki. Po wyjęciu z piekarnika należy upuścić go na podłogę (oczywiście w blaszce), wtedy nie opadnie i jest idealnie równy. Można go wykorzystać do tortów, spokojnie da się podzielić na 3 blaty, ja skorzystałam z niego piekąc Kopiec Kreta. 5 jajek niepełna szklanka(...)cukier. Następnie dodać żółtka i dalej ubijać. Mąkę i kakao przesiać, dodać do ubitych jajek i delikatnie wymieszać szpatułką (już nie mikserem). Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, wlać delikatnie ciasto i piec ok. 30-40 minut w 180 stopniach

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Muffinki czekoladowe z kremem, sosem karmelowym i fistaszkami. 127

razem zrobiłam moje ulubione, czekoladowe z kremem mascarpone. Na wierzch wyłożyłam solony sos karmelowy z fistaszkami, co dopełniło smak i wygląd muffinek ;) Są rewelacyjne! Polecam! Składniki na muffinki czekoladowe z kremem, sosem karmelowym i fistaszkami na 18-20 sztuk 320 g mąki pszennej (2 szklanki) 2 pełne łyżeczki proszku do pieczenia 2 pełne łyżki dobrego, gorzkiego kakao 130 g cukru(...)kakao, dodajemy cukier i mieszamy. W drugiej misce mieszamy rózgą lub widelcem mleko, jajko i olej. Do suchych składników wlewamy mokre, chwilkę mieszamy łyżką, ale tylko do połączenia składników (ciasto może mieć konsystencje grudkowatą, ale takie ma być). Powstałą masę nakładamy do foremek wyłożonych papierowymi papilotkami do 3/4 wysokości. Wkładamy do nagrzanego piekarnika, po 20 minutach sprawdzamy patyczkiem, czy się

Rozpustne gotowanie
Ciasteczka czekoladowo-orzechowe 113

środka), postanowiłam, że upiekę trochę kruchych słodkości do herbaty. Będę całkowicie szczera, jak powiem Wam, że wyszły przepyszne!!! Do ciastek dodałam to co akurat miałam pod ręką, wyszły kruche, czekoladowe i takie trochę jesienne - pewnie za sprawą orzechów włoskich. Koniecznie wypróbujcie ! Przypominam również o trwającym na blogu konkursie - > chętnych zapraszam do udziału!"Składniki :150 g miękkiej margarynyniepełna szklanka cukru4(...)C.Masło utrzeć na gładką masę razem z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać jajka i dalej  miksować. W drugiej misce połączyć suche składniki. Wsypać je partiami do ciasta i wymieszać (można mikserem na najniższych obrotach). Do gotowego ciasta wrzucić żurawinę, orzechy i czekoladę - wymieszać.Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układać w lekkich odstępach, kulki wielkości orzecha włoskiego

Słodkie Przyjemności
Babeczki z kremem 162

waniliowy 2 jajka pół szklanki mleka pół szklanki oleju Na masę: 350 ml. mleka 1 opakowanie budyniu waniliowego 2 łyżki maki 150 gram masła  2 łyzki cukru Wykonanie: Ciasto.... Składniki suche mieszamy razem, a w oddzielnej misce mokre tj, jajka, mleko, olej. Następnie dodajemy mokre do suchych i mieszamy niezbyt dokładnie... Żeby były purchle z mąki... Pieczemy około(...)miksujemy na wysokich obrotach wraz z ostudzonym budyniem... W babeczkach nożykiem wycinamy trójkąty tak by można było przełożyć masę...Następnie dekorujemy według uznania ja polałam babeczki różowym lukrem oraz czekoladowa polewą... var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-44911160-1']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js';

NaKońcuJęzyka
Czekoladowe popękane ciasteczka 188

Chocolate Crinkle Cookies, czyli mocno czekoladowe mięciutkie ciasteczka, które w trakcie pieczenia ciekawie pękają. Są bardzo efektowne i długo zachowują świeżość. Składniki na około 25 sztuk: 1/2 szkl. kakao 3/4 szkl. cukru 1/4 szkl. oleju 2 jaja 1 szkl. mąki pszennej szczypta soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szkl. cukru pudru Do miski wsypać kakao i cukier, dodać(...)ponownie zmiksować całość na gładko. W innej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Dodać do masy i krótko wymieszać - tylko do połączenia składników.  Przykryć ciasto folią i wstawić do lodówki na co najmniej 4 godziny lub całą noc. Gdy ciasto będzie już dobrze schłodzone, piekarnik nastawić na 175 stopni C. Dużą blaszkę pokryć papierem do pieczenia

wyzwania kuchenne
Muffiny bananowe 166

Kolejna wersja moich muffinek, tym razem bananowa z czekoladową niespodzianką.   Składniki:    * suche: 2,5 szklanki mąki pszennej szczypta soli 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru * mokre: szklanka mleka 2 jajka 80 g oleju rzepakowego * dodatkowo: dwa dojrzałe banany - zblendowane + połówka banana pokrojona w plasterki pół tabliczki czekolady mlecznej Przygotowanie: W jednej misce bardzo(...)olej). Do miski z suchymi składnikami wlałam mokre składniki i całość wymieszałam bardzo szybko i niedokładnie - tylko do połączenia się składników. Do silikonowych foremek muffinkowych nakładałam po łyżce ciasta, łyżeczce sosu bananowego i pół kostki czekolady i przykrywałam jeszcze odrobiną ciasta, wypełniając foremki do 3/4 wysokości. Na każdą muffinkę kładłam plasterek banana. Piekłam 20-25 minut w piekarniku rozgrzanym

Kulinarny Pamiętnik