Przepis na sernik czarno-biały pochodzi z książki Doroty Świątkowskiej "Moje wypieki". W oryginale autorka użyła ciasteczek Oreo, niestety nie udało mi się ich kupić, więc
Kulinarne przygody GatityBabka z bakaliami i kokosem – prosty przepis Lubicie babki? Dziś mam dla Was kolejny pyszny przepis. Pyszna babka z bakaliami i kokosem to idealne ciasto na święta. U nas taka wielkanocna babka zawsze szybko znika ze świątecznego stołu Zostają po niej tylo słodkie okruszki Babka z bakaliami sprawdzi się też doskonale jako deser do popołudniowej kawy czy herbaty. Taka(...)naprawdę pyszna i prosta w przygotowaniu, a odpowiednio przechowywana długo zachowuje świeżość. Dlatego jeśli lubicie proste, szybkie wypieki z dodatkiem bakalii i kokosa, to spróbujcie babki z mojego przepisu Ciasta na Wielkanoc Jeśli szukacie innych, sprawdzonych przepisów na Wielkanoc to koniecznie wypróbuj mój przepis na sernik z mlekiem skondesowanym . Na wielkanocnym stole pysznie będzie się też prezentować babka serowa
Słodkie okruszkiPorządki każda z nas zrobi we własnym zakresie, ale w wyborze świątecznego menu będę mogła Wam trochę pomóc. Pierwszy przepis, który możecie wykorzystać, już znacie. To sernik z czekoladowym kajmakiem, który piekłam na Dzień Kobiet. W ciągu kolejnych dni będą pojawiać się na blogu propozycje dań i wypieków świątecznych. Może spośród nich wybierzecie coś dla siebie? Gorąco polecam(...)błyskawicznie można przygotować. Smakują wyśmienicie i pięknie się prezentują wśród innych, świątecznych wypieków. Każdy je lubi, każdy ma na nie ochotę. A Wy? Przekonajcie się. Składniki: • 1 duży płat ciasta francuskiego • powidła śliwkowe • 150 g orzechów włoskich • 50 g chałwy waniliowej • cukier puder do posypania • 1 jajko • 1 łyżka mleka Sposób przygotowania: 1. Ciasto wyjąć z lodówki, rozwinąć i poczekać
W mojej kuchnibananami, kakaowym biszkoptem i lekkim kremem jogurtowym. Dosyć proste w przygotowaniu i uważam, że jak na ciasto z kremem, mało kaloryczne:). Dobrze schłodzone orzeźwia i wyśmienicie smakuje z kawą. Ciasto łączy w sobie słodki smak bananów z gorzką czekoladą, co uważam za jedno z najlepszych połączeń. Jest smaczne, lekkie, bardzo polecam… (zamiast bananów możemy użyć świeżych truskawek). – inspiracja(...)kremówką i ubić ją z fixem oraz dosłodzić do smaku cukrem pudrem) 6 bananów sok z cytryny Polewa: 100ml śmietanki kremówki 30% lub 36% 100g gorzkiej czekolady Dodatkowo: wiórki czekoladowe do posypania Biszkopt: 1. Mąkę z kakao przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. 2. Piekarnik nastawić na 160oC na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180oC
Mała Cukierenkabananami, kakaowym biszkoptem i lekkim kremem jogurtowym. Dosyć proste w przygotowaniu i uważam, że jak na ciasto z kremem, mało kaloryczne:). Dobrze schłodzone orzeźwia i wyśmienicie smakuje z kawą. Ciasto łączy w sobie słodki smak bananów z gorzką czekoladą, co uważam za jedno z najlepszych połączeń. Jest smaczne, lekkie, bardzo polecam… (zamiast bananów możemy użyć świeżych truskawek). – inspiracja(...)kremówką i ubić ją z fixem oraz dosłodzić do smaku cukrem pudrem) 6 bananów sok z cytryny Polewa: 100ml śmietanki kremówki 30% lub 36% 100g gorzkiej czekolady Dodatkowo: wiórki czekoladowe do posypania Biszkopt: 1. Mąkę z kakao przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. 2. Piekarnik nastawić na 160oC na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180oC
Mała Cukierenkaszybko zagnieść jednolite, gładkie ciasto. Ciasto uformować w kulę, spłaszczyć ją, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na około 1 godzinę. Przygotować formę do tarty o średnicy 24-25 cm, wysmarować ją masłem i oprószyć mąką. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość około 3 mm i przenieść je do formy. Dokładnie wylepić ciastem formę. Ciasto ponakłuwać widelcem i włożyć najlepiej(...)minut. Piekarnik nagrzać do temperatury 220°C. Na dobrze zmrożone ciasto położyć papier do pieczenia, na papier wysypać specjalne kulki ceramiczne do obciążania ciasta lub użyć do tego celu suchego ryżu lub fasoli. Wstawić do nagrzanego piekarnika i obniżyć temperaturę do 200°C. Ciasto piec przez 15 minut, następnie usunąć papier z obciążeniem, obniżyć temperaturę
Opowieści z piekarnikaroladę z kremem”. Zadanie bardzo ważne, bo zasugerowane przez naszą mamę J Postanowiłyśmy zaczerpnąć przepis z książki Kuchnia Lidla Pawła Małeckiego. To była dobra decyzja. Rolada wyszła przepyszna. Ciemny, czekoladowy biszkopt z pysznym kawowym kremem. Wierzcie nam, nie można poprzestać na jednym kawałku. Potrawa przygotowana z tego przepisu zawiera gluten Ilość porcji: Cała rolada (ok. 12) Czas przygotowania(...)żelatyny 5 żółtek Polewa: 50g czekolady deserowej 30g śmietany kremówki ½ łyżeczki płynnego masła * Kremu wyszło nam więcej niż potrzeba do rolady. Wykorzystałyśmy go do udekorowania babeczek. Przygotowywanie ciasta: Jajka wraz z cukrem ubijamy na puszystą pianę. Kakao wraz z mąka pszenną i ziemniaczaną przesiewamy do miski. Następnie dodajemy do ubitej piany i mieszamy szpatułką do połączenia wszystkich składników. Blaszkę
Kolizje Smakówtaki, że pianka wyszła mi na tyle zwarta, że ślizgała się po powidłach, co ogólnie, choć smakowo sernik wyszedł pyszny, nieco utrudnia mi ocenę tego ciasta. Ja mam ogólnie dość negatywne doświadczenia w krojeniu ciast, których warstwy oddzielają powidła. Choć sam smak powideł w wypiekach uwielbiam, to jednak denerwuje mnie, gdy one przy krojeniu wypływają Spód: 200 g herbatników(...)Odstawiamy na 2-3 minuty, po czym mieszamy całość, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Studzimy. Pozostałą schłodzoną śmietankę (500 ml) ubijamy na sztywno. Nie przestając miksować, wlewamy przestudzoną masę czekoladowo-piernikową, miksujemy do połączenia (ja na koniec dodałam jeszcze 1 op. śmietan-fixu, ale myślę, że nie było potrzebne). Powstałą masę wylewamy na sernik. Odstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia
Smaki Na Talerzubyć w temperaturze pokojowej) i przeczytaj dokładnie opis wykonania oraz wskazówki na końcu przepisu. Dzięki temu zaplanujesz optymalnie czas pracy w kuchni i usmażysz pyszne placuszki. Krok 1. Przygotowuję ciasto na racuchy Do głębokiego talerza lub miseczki rozkruszam w dłoniach twaróg. Do miski wbijam jajka o temperaturze pokojowej, oprószam szczyptą soli i wsypuję cukier oraz cukier waniliowy. Za pomocą miksera(...)minut, aż uzyskam jasną pianę. Następnie wsypuję mąkę oraz proszek do pieczenia. Całość mieszam delikatnie za pomocą łyżki lub szpatułki. Do ciasta wrzucam rozkruszony twaróg i całość mieszam za pomocą łyżki lub szpatułki. Możesz też całość zmiksować mikserem. Ciasto na racuchy z twarogiem jest już gotowe. Prawda, że prosto i szybko? Ja dodatkowo dodałem owoce borówki . Warto dodać ulubione owoce
Ania gotujeświątecznym stole. Co prawda w sezonie poświątecznym ten przepis nie jest najbardziej poszukiwany, ale na pewno przyda się na kolejne Boże Narodzenie. Ciasto na piernik długodojrzewający przygotowujemy aż sześć tygodni przed Wigilią. Przez wiele dni ciasto spokojnie czeka w lodówce, możemy kompletnie o nim zapomnieć. Po miesiącu możemy przełożyć je do foremek lub upiec w formie pierniczków. Ja zawsze piekę(...)roku przekonałam się też, że odrobinę twardemu piernikowi doskonale służy mrożenie - po odmrożeniu jest wilgotny i jeszcze bardziej aromatyczny! Piernik długodojrzewający przekładamy dżemem lub powidłami, pysznie smakuje tez oblany czekoladową polewą i posypany posiekanymi orzechami. Koniecznie zapiszcie przepis na kolejne Święta, smacznego:) Przepis na piernik długodojrzewający: na dwie podłużne blaszki (keksówki) o długości 24 cm lub trochę krótsze
Lekcje w kuchnikefiru 2 jajka rozmiar M 2 łyżki cukru opakowanie suchych drożdży (8 g) 100 g masła duża szczypta soli Dodatkowo: 400 g kajmaku, marmolady, masła czekoladowego lub tabliczka czekolady czy co tam chcesz do nadziania Przygotowanie Masło rozpuść w rondelku na małym ogniu, uważając, aby się nie przypaliło. Odstaw je do wystudzenia. Kefir podgrzej, aby był ciepły, lecz(...)Dodaj do nich kefir, masło i jajka. Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą ręcznie lub za pomocą robota z hakiem i wyrabiaj przez kilka minut, aż powstanie gładkie i elastycznie ciasto. Jeśli ciasto będzie lepić się do rąk, dodaj jeszcze odrobinę mąki. Miskę nakryj ściereczką i odstaw na około godzinę w ciepłe miejsce. W tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość
e-PrzepisyKulinarneTort śmietankowo - czekoladowy, to połączenie kakaowego biszkoptu z dwoma kremami: jednym z dodatkiem białej czekolady, a drugim z dodatkiem gorzkiej czekolady. Słodycz zaś przełamuje galaretka z wiśniami. Całość smakuje wybornie i ładnie się prezentuje. Jako dodatek polecam długą, cienką świeczkę i zimne ognie. Wszystkie dekoracje, czyli cyfry i piórka robiłam sama. Wykorzystałam w tym celu gorzką czekoladę i silikonowe formy(...)opakowanie cukru waniliowego 100 g masła 100 g białej czekolady 100 g gorzkiej czekolady 3 łyżki cukru pudru Dekoracja: 100 g mlecznej czekolady 5-6 łyżek mleka posypka czekoladowa inne dekoracje cukiernicze WYKONANIE Biszkopt: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 ° C. Spód formy tortowej o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Białka ubić
Passions hobbies lifeJeśli nawet po tym czasie ciasto będzie zbyt klejące, możecie naprawdę delikatnie podsypać je mąką. Bardzo ważne, by rozwałkować je na grubość 5 mm, nie cieniej, inaczej pierniczki stwardnieją. Lepiej, by wykrojone ciasteczka były trochę za grube niż za cienkie. Wałkujemy ciasto między dwoma arkuszami papieru do pieczenia - dzięki temu nie dajemy do ciasta nadmiaru mąki. Świąteczne pierniczki wymagają uwagi(...)puszce z kawałkami jabłek - ten sposób jest bardzo dobry, ale trwa znacznie dłużej. Pierniki na Święta można dowolnie udekorować - nada się lukier królewski, tradycyjny lukier albo jeszcze lepiej, polewa czekoladowa. Szczerze mówiąc, ja lubię je nawet bez żadnych dodatków, takie bez polewy pasują idealnie do kubka herbaty, kawy czy mleka. Polecam, smacznego:) Bardzo polecam również moje ulubione, najlepsze pierniczki
Lekcje w kuchniCzas czytania: 3 min Dzień dobry, czy jest tutaj ktoś, kto lubi serniki , jeśli tak to dziś będzie zachwycony! Sernik z musem czekoladowym jest po prostu
SprawdzonaKuchnia.pl