się ta środkowa (na zdjęciu) posypka. Zostawiła po sobie najbardziej wyraźne ślady. Do biszkoptu confetti nie nadają się małe posypki typu maczek. Bardzo szybko tracą kolor, już podczas mieszania ciasta. Ja użyłam posypki Fun Cakes Confetti, jest najlepsza (jak na razie). Topper z balonikami i girlandą. topper na tort Link do tego tutoriala znajdziesz tutaj . Przygotowałam dla Was fotorelację(...)składniki, żeby uzyskać tą idealną strukturę. Do wykonania prażynki możesz użyć blanszowanych migdałów lub płatków śniadaniowych. W zależności od potrzeby używam różnych płatków śniadaniowych. Czasami tych zwykłych kukurydzianych, czasami czekoladowych. Polecam zmieszać różne płatki razem, aby wybadać, które są najlepsze. Jak dla mnie najlepiej zachowują się płatki typu fit lub różne preparowane ziarna. Składniki: 75 g cukru 75 g obranych
SmartBake.plBardzo prosty deser, bardzo szybki do przygotowania i niezwykle smaczny. Jego pomysłodawczynią i wykonawczynią była moja córka, ja postanowiłam uwiecznić bardzo fajny efekt. Polecam wypróbować! Lubicie
Dorota Smakujeblogu znajdziecie już kilka przepisów na naleśniki ( jaglane , czekoladowe , pełnoziarniste , gryczane czy naleśniki z kaszy manny ) i powiem szczerze zastawiałam się czy dodawać kolejny, ale przypadkiem opatentowany przeze mnie krem truskawkowy jest tak pyszny, a zarazem prosty, że musicie go koniecznie wypróbować. I to właśnie teraz gdy na straganach pełno aromatycznych dorodnych, soczystych truskawek. Naleśniki: 1 szklanka mąki orkiszowej(...)mleka (lub napoju roślinnego) 1/2 szklanki wody gazowanej opcjonalnie 1 łyżeczka erytrolu lub ksylitolu 3 łyżki oleju rzepakowego zimno tłoczonego szczypta sody Wszystkie składniki mieszamy dokładnie ze sobą, jeśli ciasto jest zbyt gęste dodajemy jeszcze trochę wody/mleka. Smażymy na mocno rozgrzanej patelni. Nadzienie: 400 g skyru 1 szklanka truskawek Truskawki blendujemy, mieszamy ze skyrem i ewentualnie dosładzamy
Cynamonowe szczęściePieczone śliwki to doskonały dodatek do jogurtu, owsianki, budyniu, omletów lub gofrów. Smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno. Warto więc zapiec większą porcję
Tajemnice Smakuorzechowy i zmniejszyłam ilość cukru. Muffiny wyszły rewelacyjne, bardzo dobre, smakowały wszystkim. Polecam i miłego dnia życzę :-) Składniki: 400 g śliwek węgierek 80 g masła 3 kopiate łyżki kremu czekoladowego 2 jajka L 150 ml mleka 250 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 80 g cukru trzcinowego (można dać więcej) 2 łyżki kakao 1. Masło roztopić na małym(...)mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy kakao i cukier, mieszamy. 3. Do suchych składników dajemy mokre, mieszamy. Śliwki myjemy, usuwamy pestki i kroimy na drobniejsze kawałki. Dorzucamy do ciasta i mieszamy. 4. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Papilotki napełniamy do wysokości 3/4 masą. Pieczemy około 20-25 minut. Do tzw. "suchego patyczka". Studzimy na kratce. Smacznego
kruche babeczkiobsługiwać, ale się nie zrażamy! I, dla zabicia czasu i szybkiego osiagnięcia dobrego ciastka, dziewczyny zabrały się za 'kubeczkowe' wypieki. Waniliowe ciacho wyszło bardzo smaczne. Pomaziane czekoladowym smarowidłem zniknęło w zastraszajacym tempie. Tyle tylko, że najlepiej smakuje bardzo świeże, ciepławe nawet i nie znosi przechowywania. Ale kto by tam chciał je przechowywać? :) Przepis z ksiażki(...)łyżek maki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia dodatkowo, opcjonalnie, do posmarowania na lukier: cukier puder + odrobina wody + cukrowe groszki do dekoracji; lub: trochę gotowej masy do przekładania ciast; lub: miód, golden syrup, albo dżem Stop masło w małej miseczce w mikrofali - okolice 30-40 sekund. W kubeczku (jakieś 300ml pojemności) roztrzep po kolei jajko, cukier i ekstrakt waniliowy
Lejdi of the houseKilka tygodni temu z okazji festiwalu kulinarnego "Milano Food Week" zostałam zaproszona na kurs gotowania. Tym razem to nie ja a Emma miała za zadanie przygotować
La grande e la piccola cuocaDodajemy pokrojone na kawałki zimne masło oraz żółtka. Wyrabiamy szybko kruche ciasto, które następnie zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie wyjmujemy schłodzone ciasto, odrywamy po kawałku i wyklejamy nim nasze foremki do babeczek (wcześniej smarujemy je roztopionym masłem). Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy na złoty kolor około(...)wlewamy do niej wystudzoną lecz jeszcze płynną l galaretkę malinową, cały czas ubijając, by nie zrobiły się grudki. Gotową masą wypełniamy nasze babeczki. Dodatkowo do przybrania: maliny, polewa czekoladowa, małe beziki - wg własnej koncepcji
Walijskie PichcenieOstatnim razem zgodziliście się, że maseł orzechowych nigdy za wiele. Dlatego dziś znów Was nimi bombardujemy! 😤 Tym razem nie są to standardowe masełka tylko ciekawe opcje
Candy PandasCzekoladowe babeczki o smaku bananowym. Jedne z moich ulubionych i godnych polecenia. Czas wykonania: 45 min Ilość porcji: 15 sztuk Składniki: 3 dojrzałe banany 125 ml oleju 2 jajka 100 g cukru 225 g mąki pszennej 3 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dekoracja: 50 g gorzkiej czekolady wiórki kokosowe Przygotowanie: W wysokim naczyniu(...)drugiego naczynia wsypać mąkę, kakao i proszek do pieczenia – wymieszać łyżką i dodać resztę zmiksowanych składników. Wszystko jeszcze raz wymieszać łyżką do połączenia składników. Ciasto przełożyć do foremek na muffiny (2/3 wysokości). Piec 20 minut w 180 stopniach. Polewa: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, posmarować nią babeczki i posypać je kokosem
KuchniaWeDwoje.plskładniki: 320 g mąki orkiszowej lub pszennej 125 g cukru 4 łyżki miodu, płynnego 125 ml oleju 125 ml wody 1 jajko 2 łyżeczki przyprawy do
Domowy Smak JedzeniaDziś zapraszam Was na boski agrestowy sernik na zimno. Tak, nie waham się użyć tego słowa - jest boski ! Przygotowałam go na urodziny przyjaciółki i bardzo
Kulinarne przygody Gatityłatwy w przygotowaniu sernik, który zrobiłam na swoje imieniny SKŁADNIKI Biszkopt: blaszka: 20x28 cm 3 jajka, 3 łyżki cukru, 3 łyżki mąki, 1
słodki bratekCiasteczka z ciecierzycy robiłam już na słodko- w wersji czekoladowej i waniliowej. Jeszcze w grudniu, na klasową wigilię syna Juliana, oprócz bułeczek z kapustą przygotowałam ciasteczka ciecierzycowe z dodatkiem sera i ziół. Składniki: 2 szklanki ugotowanej i przestudzonej ciecierzycy (wcześniej należ ziarna namoczyć w zimnej wodzie, najlepiej wieczorem) a rano ugotować 3 łyżki oleju 100 g twardego sera (Parmezan, Grana(...)łyżeczka kminku szczypta ziół do pizzy szczypta chili 1/2 łyżeczki soli W malakserze zmielić ciecierzycę prawie na mus, potem dodać przyprawy, olej i starty ser i sól. Z ciasta robić kulki wielkości małego orzecha włoskiego, kłaść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, spłaszczać i układać w niewielkich odległościach od siebie. Piec na złoty kolor w temperaturze
Czerwień i błękitcukier, dodać margarynę, dokładnie posiekać siekaczką. Dodać pozostałe składniki, zamieszać i zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Schłodzić. Podzielić na 2 części. 2 formy (30x22cm) wyłożyć papierem do pieczenia, rozwałkować ciasto, nakłuć widelcem. Piec ok 20 minut w 180st. Ostudzić. Masa jabłkowa: Galaretki rozpuścić w 1/2l gorącej wody. Odstawić do ostygnięcia. Wymieszać z jabłkami i odstawić do lekkiego stężenia. Masa budyniowa: Budyń(...)kakaowa: Żelatynę zalać niewielką ilością wody zimnej (ok 2-3 łyżki). Pozostałe składniki roztopić i doprowadzić do wrzenia. Gdy żelatyna napęcznieje podgrzać do całkowitego rozpuszczenia i wymieszać z polewą czekoladową. Wystudzić. Pierwszy blat ułożyć w foremce, posmarować masą budyniową. Można wstawić do lodówki na chwilę aby masa stwardniała. Na masę wylać tężejącą masę jabłkową, przykryć drugim blatem. Polać polewą
Smakołyki Asi