Jakiś czas temu otrzymałam od Posti przyjemną niespodziankę, pełną tradycyjnych ziołowych kompozycji oraz ich nowych wydań. Bardzo je lubię, więc do tej pory tylko popijałam je
Pasja SmakuZ pewnością nie są to muffinki szczególnie polecane przy odchudzaniu :) Mają chyba pierdyliard kalorii, warzylion cholesterolu i zapychają jak mało co, jednak z
sama złodyczBardzo prosty przepis na pyszny tort ze smakowitym i zdrowym czekoladowym kremem z suszonych śliwek. Polecam Składniki: Biszkopt (proporcje na 1 biszkopt, a potrzebujemy 2 sztuki): 1 1/2 szklanki (360 ml) mąki orkiszowej jasnej typu 700 (lub mąki pszennej) 1 łyżeczka (5 ml) proszku do pieczenia 1 łyżeczka (5 ml) sody oczyszczonej 1/2 szklanki (120 ml) erytrytolu (lub ksylitolu, ewentualnie(...)mieszamy. W niewielkiej misce mieszamy olej, ocet i mleko roślinne aż pojawią się grudki przypominające ścięte mleko (to prawidłowa konsystencja). Dolewamy to do mieszanki z mąką i mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Potrzebujemy dwa takie biszkopty do naszego tortu i najlepiej upiec je jednocześnie w oddzielnych foremkach (przynajmniej ja tak robię :)). Pieczemy w temperaturze 180 stopni
Lamarida.plSernik Tiramisu inspirowany tym z bloga KwestiaSmaku. Pyszny. Zdecydowanie jest to sernik „na bogato” zarówno jeśli chodzi o smak, jak i ilość i koszt
Smaki Na Talerzułyżeczki proszku do pieczenia 0,5 szklanki cukru 3 łyżeczki ekstraktu waniliowego 50 g roztopionego masła 2 jajka 1,5 szklanki jogurtu naturalnego Na lukier i polewę czekoladową: sok z połowy cytryny szklanka cukru pudru 25 g masła 50 g czekolady 50 ml mleka Jogurtowe babeczki z lukrem i czekoladą – przepis Jogurt i jajka wyciągnij z lodówki na pół(...)jogurt, roztopione (i ostudzone) masło oraz ekstrakt waniliowy. Wszystko wymieszaj za pomocą kuchennej rózgi, po czym połącz ze sobą zawartość obu misek. Wymieszaj łyżką aż do połączenia się składników. Ciasta powinno wystarczyć na 12 babeczek. Rozdziel je do papilotek, a następnie piecz przez 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C. Na koniec wystudź na kratce. Podgrzej mleko
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Rolada to ciasto niezwykłe. Wyjątkowy kształt, intrygujący środek. Najlepiej jak jest wyjątkowa także w smaku oczywiście : ) Ta jest- obiecuje : ) W mojej łaciatej Lime znajdziecie 3 przewodnie smaki: limonkę, czekoladę i wanilię. Całość – a jakże- mocno nasączona nakropkiem. Dzięki temu roladka jest cudnie miękka, przełamana owocowym smakiem, a przez to waniliowy krem wcale a wcale nie wydaje się za słodki. Słodycz(...)drugiej miski dodajemy 2 łyżki mąki przesianej z proszkiem oraz kakao, mieszamy. Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia. Nakładamy na przemian: ciasto jasne ciasto ciemne itd. Pieczemy w temp. 175-180 stopni przez około 30 minut. Jeszcze ciepłe ciasto zwijamy w roladę ( aby nabrała kształtu) Odstawiamy na około 1 godz. Nasączenie: 200 ml przegotowanej wody 4 łyżeczki soku
Domowe ciastaDzi ś na ca ł ym ś wiecie obchodzone jest sł odkie święto: Dzień Muffina. Postanowi ł am uczcić to święto
La grande e la piccola cuocaZapach piernika jest cudowny. Kompozycja korzennych przypraw, cynamonu ma w sobie magię. Uwielbiam i dlatego zapraszam Was na takie magiczne babeczki. Co nam trzeba
Latosiowydommieszanka do wypieku pieczywa (chlebów, bułek ) i pizzy. Wyszły delikatne, lekkie, mięciutkie. Idealne zarówno solo, na ciepło prosto z piekarnika, jak i ze słodkim dżemem domowej roboty, ulubionym kremem czekoladowym albo wędlinami i serem. Są przepyszne, robi się je błyskawicznie i na długo pozostają świeże! Spróbujcie! SKŁADNIKI: ( 20 bułeczek ) * Mix B – Brot-Mix – 500 g * świeże drożdże(...)Dodajemy pokruszone drożdże, roztopione masło, jajko, ciepłe ( nie gorące! ) mleko oraz cukier i sól – wszystko razem dokladnie wyrabiamy kilka minut ( ja robię to robotem ) na gładkie, jednolite, elastyczne ciasto. Formujemy małe bułeczki, smarujemy roztrzepanym jajkiem, i układamy na blasze do podrośnięcia. Pieczemy ok. 10-15 minut ( na złoto ) w 160C z termoobiegiem. Smacznego! Jeśli szukacie bezglutenowych produktów zaglądnijcie
Ostra na SłodkoTorcik ten przygotowałam już jakiś czas temu na swoje urodziny. Nie miałam za dużo czasu, a poza tym zaplanowałam też inne ciasta, więc w tym przypadku idealnie sprawdziły się gotowe krążki bezowe. Słodycz bezy przełamałam kremem cytrynowym, co również stanowiło idealne połączenie z truskawkami. Tort zniknął ekspresowo i nie było szans, aby jakiś mały kawałek schować na później, ale miło(...)250g serka mascarpone 330 ml śmietanki 30-36% 3 łyżki cukru pudru (płaskie) sok z 1 cytryny skórka z 1 cytryny żółty barwnik (opcjonalnie) Moja dekoracja: beziki cytrynowe krem czekoladowy truskawki, kawałki cytryny cytrynowe wiórki czekoladowe ozdoby cukrowe Przygotować krem. Śmietankę z cukrem ubić na sztywno, a następnie delikatnie połączyć z serkiem mascarpone - uprzednio zmiksowanym ze skórką oraz sokiem
Di gotuje26.03.2018 Pyszne,wspaniałe czekoladki,bardzo eleganckie.Nikt się nie oprze tej słodkiej pokusie:) Składniki 200 g herbatników kakaowych 100 g masła 50 g gorzkiej czekolady 40 g
gotuj ze mnąDługo zastanawiałam się, co przygotować dla moich Walentynek w tym roku. Co prawda zawsze mogę sięgnąć po niezastąpione banoffee pie, które jest ulubionym deserem Piotrka, a
brunetkawkuchniNajsmaczniejsze babeczki czekoladowe z kawałkami gorzkiej czekolady to szybki i łatwy pomysł dla wszystkich czekoladoholików i nie tylko... Składniki na 12 szt.: 2 szkl. mąki 1/2 szkl. cukru 3 kopiaste łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia szkl. mleka 1/2 szkl. oleju jajko 100 g czekolady gorzkiej Formę a muffiny wyłożyć papilotkami. Piekarnik nastawić na 180 stopni(...)proszek do pieczenia, wymieszać. Zrobić wgłębienie i wlać w nie mleko i olej oraz wbić jajko. Wymieszać do połączenia składników. Dodać kawałki czekolady i ponownie wymieszać. Papilotki napełnić ciastem deo 3/4 wysokości. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 25-30 min. do "suchego patyczka". Wystudzić na kratce
wyzwania kuchenneskładniki: 480 g mąki 500 ml kwaśnego mleka (kefiru naturalnego) 125 ml oleju 200-220 g cukru 2 łyżki powidła lub dowolnego dżemu 2 łyżki kakao
Domowy Smak Jedzeniaowsianka dla odmiany można zrobić właśnie takie kruche babeczki. Po pierwsze są zdrowe, a po drugie można do nich użyć naszych ulubionych dodatków, może być to dżem, masło orzechowe, czekoladowe lub owoce. SKŁADNIKI NA 8 MAŁYCH MUFFINEK: mąka z płatków owsianych 160 gram proszek do pieczenia 1 łyżeczka cukier brązowy 2 łyżki olej z pestek winogron 1/2 filiżanki jaja(...)pieczenia, żółtkami, jogurtem i olejem. Wymieszać. Stopniowo dodawać ubite białka delikatnie mieszając. Rodzynki namoczyć w rumie i odstawić na 15 minut. Następnie oprószyć je mąką kukurydzianą. Dodać do ciasta i delikatnie wymieszać. Przelać do foremek wyłożonych papilotkami ( ja użyłam do nakładania gałkownicy ) Piekarnik nagrzać do 170 stopni. Wstawić muffiny i piec ok. 15-20 minut do suchego patyczka
Kuchnia PaulettesCześć trochę trwało zanim dodałam coś więcej. Dziś mam dla Was pyszne, wilgotne w środku babeczki czekoladowe. Składniki na babeczki: 220g masła 150g brązowego cukru 210 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 jajka 4 łyżki kakao 1 łyżeczka ekstraktu rumowego 50 g startej gorzkiej czekolady Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Mąkę, proszek i kakao przesiać(...)jedno po drugim. Dodać do masy suche składniki, ekstrakt rumowy i wymieszać na małych obrotach. Na koniec dodać posiekaną czekoladę i wymieszać drewnianą szpatułką. Blachę na babeczki wyłożyć papilotkami, ciasto wyłożyć do 3/4 wysokości. Piec ok 22 minuty w temperaturze 170 stopni. Po czasie wyjąć i wystudzić. Składniki na krem: 300 g serka typu philadelphia ( ja użyłam jednego waniliowego
Panda i jej światzjadły wszystkich ciastek, więc zrobiłam z nich użytek, a poza tym to nudne jeść te same ciacha przez tydzień. To jest chyba moje pierwsze „niepieczone” ciasto na blogu, fakt bardzo rzadko takie robię, jakoś mi z nimi nie po drodze, ale Miśka bardzo lubi kaszkę manną więc to deser dla niej Składniki (użyłam tortownicy o średnicy(...)gorzkiej czekolady 100-200 g dowolnego dżemu (użyłam własnej roboty z aronii) w tym przepisie podaję zakres, bo to kwestia gustu i Waszego wyboru, czy będzie mniej lub bardzie czekoladowe. Przygotowanie: Do garnka wlej około 800 ml mleka, dodaj karob, cukier i kaszkę. Dokładnie mieszaj całość aż się zagotuje i zgęstnieje. Wyłącz gaz i dodaj masło kokosowe, dokładnie wymieszaj
greenscarfMój mały eksperyment ;) Ale muszę przyznać, że wyszły super, dużo lepsze niż cytrynowe. Kruche, aromatyczne i w smaku przypominają ciasteczka czekoladowe, co ucieszy osoby, które nie mogą jeść czekolady :) Dużo ładniej popękały i myślę, że może to być spowodowane brakiem soku z cytryny i dodatkiem orzechów. Pewnie jeszcze trochę pozmieniam ten przepis bazowy, może kolejna wersja wyjdzie równie zaskakująca(...)extra virgin) 3 czubate łyżki mielonych orzechów włoskich 2 łyżeczki karobu (sproszkowanego) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody Wszystkie składniki wymieszać ze sobą na gładką masę. Porcje ciasta nabierać łyżeczką, formować kulki, lekko spłaszczając. Piec w nagrzanym piekarniku w 180 stopniach do zrumienienia. inspiracja Przepis dodaję do akcji: Piknik, Uczta pod gołym niebem
FitKottylko stać i wąchać;) Dobre ciasteczko i pyszna kawa, takie Dzień Kobiet mógłby trwać... I pierwsze ciastka na zbliżające się Święta już wymyśliłam ;) Takim muffinom nikt się nie oprze ;) Czekoladowe muffiny Składniki: 20 dag masła 15 dag gorzkiej czekolady 15 dag maki pszennej 6 dag cukru 10 dag kakao 1 łyżeczka cynamonu 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy(...)łączymy ze sobą jajka (całe) i śmietanę. Masę jajeczną wlewamy do suchych składników i mieszamy. Na końcu wlewamy rozpuszczoną czekoladę i szybko mieszamy. Do kolorowych foremek wlewamy ciasto na 2/3 wysokości i pieczemy około 30 minut w 180 stopniach. Wstawiamy je do nagrzanego już piekarnika. I czekamy, rokoszując się zapachem czekolady
Lawendowe NieboMojej młodszej córce wczoraj zachciało się ciasteczek i w książce Słodki Świat Kasi wynalazła przepis na te ciasteczka..i obie zrobiłyśmy ...pyszne małe co nie co
Moje domowe kucharzenieodstawiamy do wyrośnięcia.Wałkujemy ciasto na grubość około 0,5 cm podsypując mąką. Układamy na jednym brzegu w odstępach co kilka centymetrów po kostce czekolady, przykrywamy czekoladę drugim końcem ciasta. Za pomocą szklanki wycinamy kółka, tak żeby czekolada zawsze była w samym środku (jeśli znajdzie się na brzegu kółka może wypłynąć podczas pieczenia). Ciastka przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem(...)pozostałych dwóch uszy. Gotowe elementy przyklejamy do głowy świnki używając jak kleju roztrzepanego jajka. Świnki wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na około 15 min.Oczy możemy zrobić z roztopionej polewy czekoladowej (dekorujemy przestudzone świnki) lub z czekoladowych dropsów (przyklejamy na ciepłe ciastka).Sylwestrowe świnkiSmacznego!ciastkożercy
Ciastkozercy